|
Преговори и за идентитетот? |
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Автор | |
mileg
Сениор Регистриран: 13.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 1758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сеуште ли ги делат името и идентитетот
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
значи и владата почна да омекнува
сепак не бил толку цврст ставот за неменување на името како што не убедуваа пред многу кратко време Изменето од Andjelina - 09.Јули.2009 во 00:51 |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Милег, не знам ни сама колку пати сум кажала низ темиве: ЈАС НЕ СУМ ЗА НИКАКВА ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА, НИТУ БУКВА ОД НЕГО!
А за идентитетот, никаде во предлогот не пишува конкретно идентитет, бидејќи и не може така да се напише. Идентитетот е сложено прашање кое опфаќа повеќе обележја и не се менува со обичен декрет или спогодба, туку со промена на елементите што го сочинуваат. Тука, во врска со промена на името, зборуваме за национален идентитет (бидејќи има повеќе видови), како збир на повеќе обележја со кои еден народ се идентификува заеднички во група (држава): јазик, култура, историја, традиции... |
|
mileg
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moderatorke sakam da mi kazete dali ste vie za ili protiv promena na identitetot?Sakam da kazam deka jas sum protiv negova promena i ne sakam da se menuva nitu imeto nitu identitgetot.Vo paketot pisuva deka ke pisuva makedonski identitet a samo ke imame promena na imeto na patnite spravi i ke se vika Republic of North Macedonia so koj paket jas licno a se nadevam i drzavniot vrv nema da se slozi.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се’ укажува дека натаму се движат работите. Се работи за последниот официјален предлог од Нимиц од октомври 2008-ма, кој тогаш беше отфрлен токму поради отвореноста која ја оставаше за понатамошни преговори и поради многуте нејаснотии околу прашањата кои го допираат идентитетот. Според она што Нимиц вчера и денеска го изјави од Скопје и Атина, неговиот оптимизам се должел баш на кооперативноста на двете страни. Нимиц јасно кажа дека се работи на модификација на некои точки токму од овој предлог, што значи во игра е варијантата Република Северна Македонија, веројатно со козметички корекции во делот за употребата на името... |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Жалосно е што дојдовме до ситуација да се поделиме за и против промена на името. Уште по жалосно е што се донесовме во ситуација да се етикетираме на патриоти и предавници, на Македонци и не Македонци. Секој си зема за право на другиот да му каже што сака и како сака. Лично сметам дека името Македонија е името на државата во која сум родена, во која се родени сите мои пра пра дедовци и баби и никој нема право да ми каже од каде се доселени моите само затоа што тој/таа така мисли или така сака и дека некој повеќе знае од мене самата кој ми се корењата. Никој нема право да ми каже дека јас помалку си ја сакам земјата само затоа што не сум Македонка по род. Никој нема право да побара промена на името затоа што со тоа е нормално дека ке се промени и идентитетот на Македонецот, ама на сите нас кои живееме тука. Јас и секој кој не е Македонец по род кога оди надвор не вели јас сум Влав, Србин, Албанец, Ром туку вели јас сум Македонец, јас сум од Македонија. Значи ако се промени името ке треба да викаме северомакедонец
Ако сме ние тука сложни, ако не дозволиме некој да не подели, секој и од внатре (политичарите) и од надвор (емисарите) ке знаат дека не можат да се играат со нешто што е свето. |
|
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а што може да изгуби еден ......голтар?
|
|
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
odkako kje smenime samo edna bukva od imeto na drzavata
brzo kje izgubime se kje ne snema od kartata na svetot toa e jasno ako toa nekomu ne e jasno, neka mu stane |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
mileg
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo ovaa vlada samo Ivica Bocevski si podnese ostavka drug ne sum slusnal da si podnese.Dobro e toa sto doagated vo makedonija ama vie ne sledite redovno sto se slucuva vo Makedonija i jas preporacuvam o idnina da sledite pa ke razgovarame ponatamu. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se soglasuvam deka del od ostavkite najverojatno doagjaat poradi nesoglasuvanje so vodenata politika ili onoa sto verojatno kje se sluchi kako rezultat od toa. Ne saka sekoj chovek da bide pokazhuvan so prst ili imeto da mu se pishuva do veka, kako nekoj koj gi napushtil nacionalnite interesi i gi izdal nacionalnite vrednosti za koi makedoncite se borele so generacii.
Za takvite lugje imam respekt. Inaku, nie ne gi dobivame informaciite samo preku lugje koi doagjaat kaj nas ili samo preku internet... i nie imame roditeli, brakja, sestri i rodnini vo Makeodnija i doagjame skoro sekoja godina... Ti epten ne napravi izgubeni i dezinformirani. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nema da zameris sto kje te citiram von kontekst ....... " se bazira na neshto sto izjavi Bocevski vo Washington, na Prvata Konferencija na UMD... " .......
gledas , tuka e razlikata vo stavovite osobeno medju mene tuka i tebe tamu .... vo toa sto ti sekogas dobivas informacii od onoj koj vo toj moment e na vlast vo ovaa zemja i od onoj koj poddrzuva odredeno zdruzenie na makedoncite von makedonija ...... i site drugi informacii gi dobivas po pat na internet ..... forumi , razni mediumi i slicno ... dodeka za razlika od tebe , jas tuka celi 20 godini go dozivuvam i ona sto nikade ne go pisuvaat i nikoj od onie koi doadjaat tamu ne vi go kazuva ..... kje bide off topic no se nadevam deka nema da mi se zeme kako zlo ...... nemoj da mislis deka site ovie ostavki i otkazi se poradi nesosglasuvanje vo rabotata pomedju ministrite i premierot ..... ovie ostavki doadjaat neocekuvano duri i za dobrite poznavaci na prilikite vo vladejackata partija ... ovie nesta poprvo bi gi narekol kako nesoglaseni stavovi vo odnos iznesenite predlozi od strana na medijatorot vo sporot .......... Изменето од miroslav_g8 - 08.Јули.2009 во 21:04 |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tokmu taka ..... Se raboti za onoa sto e najdobro za zemjata i narodot ..... a za da na narodot mu stane jasno sto i kako treba da se stori za da se bide del od ona za koe celi 15 i povekje godini bukvalno go iscrupvaa na ekonomsko - politicki plan narodot , treba onoj koj sega e ima po svoe baranje apsolutnata vlast vo svoi race da izleze i mu e kaze vistinata na istiot toj narod , isto onaka kako sto znaese do skoro da se pojavuva na site mediumi djoa e TITO ...... da prestane da go zamajava i opteretuva so raboti koi dosega , dokolku e procita izjavata na medijatorot od vcera , ne postojat i ne se predmet na pregovori ...........
- Примарно зборуваме за името на земјата. Никогаш не сум слушнал кој било официјален претставник од Грција да негира дека оваа земја и овој народ имаат единствен идентитет и единствен јазик. Доаѓам во оваа земја од 1994 година и преговорите ги водам веќе 15 години. Знам дека оваа земја има идентитет, има јазик и мислам дека никој во светот не го доведува тоа во прашање или го оспорува. Постојат одредени прашања што се однесуваат на преведувањето на англиски или на друг јазик, но не и прашањето дали постои јазик или националност - изјави Нимиц и им порача на граѓаните да се чувствуваат мирни, бидејќи „зборуваме за референцата за името, а не и за идентитетот“. znaci , da kaze koj toa gi optreretuva so izmisleni opteretuvanja ionaka vekje opteretenite pregovori ... koj laze ? ... nimic ili pak nekoj drug Изменето од miroslav_g8 - 08.Јули.2009 во 20:54 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
miroslav, se nadevam deka gledash oti ja pretstavuvam situacijata najiskreno kakva e, bez ogled dali jas se slozhuvam so nea ili ne. Sigurno e deka bilo kakvo reshenie na vladata nema da bide dobro prifateno od del na makedonskite gragjani i ne znachi deka onoa sto kje se prifati kje bide najdobroto reshenie za Makedonija.
Znachi tvojata sporedba na stavovite megju "nie" i "vie" vo odnos na predlogot koj kje bide prifaten ne ti e na mesto. Tuka ne se raboti za toa dali "nie" ili "vie" kje "pobedat" so mislenjata, dali "vie" ili "nie" se vo pravo, nitu dali dogovorot dokazhuva koj bil "vo pravo". Se raboti za onoa sto e najdobro za zemjata i narodot. Bilo kakvo reshenie od strana na vladata ne garantira deka toa kje bide tokmu taka. Toa samo vremeto kje go pokazhi. Bez obzir kako kje reshi vladata, jas i natamu stojam na stavot deka nie treba da si gi branime nash*te osnovni chovechki prava koi ni se garantirani od sekoj aspekt i deka odreknuvanjeto od niv nema nikogash da vrodi so vistinski dolgotraen plod. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |