|
Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА |
Внеси реплика | страница <1 678910 22> |
Автор | ||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
PO istava analogija, i Isus rastel, znachi stareel, kako sekoj chovek....taka da logikava ne ti drzhi voda.... Objasnuvanjeto e sledno ( eve kje se obidam neutralno, so logichki razmisluvanja i normalno spored biblisko teoloshkite concepti ( nastrana dali jas veruvam vo niv, tuku sega se vodime - ja barame smislata i izdrzhanosta na bibliskiot concept i hr. teologija): Deka Marija e ischistena od prvobitniot grev e faktot shto Hristos ( neli toj e 100% Bog, no i 100% chovek ) i kako chovek e bezgreshen, taka da samo bezgreshna zhena mozhe da rodi bezgreshno dete - analogno na bibliskitot koncept....Logichko objasnuvanje bi bilo deka so pomosh na Sv Duh taa se osloboduva od prvobitniot grev i ragja Bog. Ako ne bi bilo mozhno ova, zarem Bog bi izbral nachin da se pojavi vo chovechki lik ragjajkji se od greshen chovek, zashto ? Pa neli Bog e semokjen, mozhel ednostavno samiot sebesi da si dodeli chovechki lik i da se pojavi.... I koja vi e logikata - koga velite deka Marija bila samo eden sluchaen izbor od bilo koja 'greshna' zhena koja kje posluzhi samo kako telo vo koe Hristos kje se vploti ? Zoshto Bog bi se vplotuval vo gresna - padnata od prvobitniot grev zhena, koga ima sposobnost da go ischisti grevot, zashto da ne go ischisti prvobiniot grev na Marija i da se vpoloti i rodi kako shto na Boga mu prilega: od zhena - majka ischistena od prvobitniot grev t.e. da bide sin na Bozhja majka, koja ushte od najrani godini potpolno mu se odala na istiot toj Bog, koj postoi odsekogash, ama vo sosema poinakva forma i entitet, za nas nepoznat! Isto taka ne vi drzhi logika i objasnuvanjeto deka Bogorodica ne mu e majka (vo vistinaska smisla na zborot) na Hrista, t.e. Bog postoi odsekogash i t.n. Da, Toj kako svoeviden entitet postoel od sekogash, ama kako chovek ne. Znachi Bogorodivca e 100 % majka na Hrista, na negovata chovechka bezgreshna priroda i bitie ! Logikata na napadot na Marija, t.e. nejzinoto minimiziranje ima poinakvi koreni koi imaat za cel devalviranje na celiot koncept za hrsitijanstvoto.... Изменето од Marko sk - 05.Февруари.2009 во 01:37 |
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фактот што Марија си остарела и си починала е доказ дека и таа била човек со исто така грешна природа, затоа што, според Библијата нели, смртта е последица на гревот
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако те интересира, читај на темата за Богородица. Таму ти е се убаво објаснето.
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ме интересира, што мислите, дали Марија наследила грешна природа од своите грешни родители?
Ако пак наследила, тогаш како можете да и ја давате божествената титула "пресвета"? Зарем не е само Бог пресвет? Зарем е можно грешен човек да биде пресвет?
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
немакариос, не искажувам јас полувистина туку целата вистина, а таа е дека вие не ја сметате блажената Марија за човек, туку за којзнае што (јас велам за Бог, ама вие не признавате иако ја китите со такви богохулни титули).
Сите добро знаеме дека Марија е родена од обични родители, значи наследила комплетно човечка природа и била и останала човек. А православната ерес оди дотаму што ете вели и дека не била човек и притоа и даваат и божествени титули. Изменето од Pravoslaven - 05.Февруари.2009 во 00:15 |
||
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Неправославен, лукавствуваш. Тоа што Асја го рече е:
А ти користиш протестантски методи на соопштување на полувистини. Изменето од makarios - 04.Февруари.2009 во 23:53 |
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хаха, кога дебатиравме на темата за култот на Марија сите вие се браневте дека не ја обожувате Марија, дека не правите од неа никаков култ, а тука се издадовте дека сепак направивте од неа култна личност. Погледнете само, веќе не ја сметате ни за човек, што не е ни за чудење кога ќе се земе предвид дека и давате божествени титули. Ах православие православие..
|
||
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti kako da sedish na ush*te, ili problemot ti e vo ochite?! Pogore objasniv deka prilozheniot stih od Stariot Zavet, se odnesuva na grevot - "chovekonadevanje", koj greshi protiv prvata Bozhja zapoved. Marija ne e samo chovek, bidejki e Presveta Bogorodica! Vsushnost, Hristos stana chovek, za chovekot da se obozhi. Se razbira, obozhenie (svetost) na chovekot e vozmozhno samo vo Boga, a Bogorodica e Presveta! Taka shto, stihot na Eremija, ne se odnesuva na Bogorodica i molitvite upateni kon nea. Eve, shto veli Sv. Apostol Pavle vo Noviot Zavet: Или не знаете дека светите ќе му судат на светот? И ако вие ќе му судите на светот, не сте ли достојни да судите во сосем мали спорови? Не знаете ли дека ќе им судиме на ангелите! А колку повеќе тогаш, работите во животот (I Korint.6:2,3). I ako svetite mu sudat na svetot, kako shto veli sv. Pavle, zoshto ne bi mozhele da se nadevame na Presveta Bogorodica? "И еден од старешините одговори, велејќи ми: „Кои се и од каде дојдоа овие, кои се облечени во бели облеки?" А јас му реков : „Господине мој, ти знаеш!” И ми рече: „Тоа се оние, кои доаѓаат од голема неволја, кои ги испраа облеките свои и ги избелија во крвта на Јагнето.” Затоа се пред Божјиот престол и Му служат дење и ноќе во Неговиот храм; а Оној, Кој седи на престолот, ќе го оптегне Својот Шатор над нив. Нема веќе да огладнат ниту да ожеднат, ниту сонцето ќе ги пече, ниту некаква жега; зашто Јагнето, Кое е среде престолот, ќе ги пасе и ќе ги води на извори жива вода; и Бог ќе ја избрише секоја солза од нивните очи" (Otkr. 7: 13-17). Nesomneno, oblechenite vo beli obleki se svetcite, koi se pred Bozhjiot prestol i mu sluzhat na Boga denje i nokje vo Negoviot hram. Ako Bog ja izbrishe sekoja solza od ochite na svetcite, toa znachi deka kje gi uslisha i nivnite molitvi, koishto se odnesuvaat na drugi lugje. "Царицата juzhna ќе се јави на суд со луѓето од ова поколение и ќе го осуди; зашто дојде од крајот на земјата, за да ја чуе Соломоновата мудрост. А ете, тука е поголемa од Соломона"! Luka 11:31. "Caricata juzhna" e metafora za Crkvata Hristova. Изменето од Asya - 04.Февруари.2009 во 22:40 |
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pravoslaven me podsecasn na eden clen koj ovdeka na forumov isto kako tebe treseshe zeleni i na kraj zelen ispadna .... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Светото Писмо вели проклет да биде човек што се надева на човек. Вие православните се надевате на Марија, која е човек. Ние христијаните се надеваме на Бог и за нас Светото Писмо вели:Еремија 17,17 и 18
Благословен да биде човек, кој се надева во Господа, и кому Господ му е надеж. Сличен е на дрво засадено покрај вода што ги пушта корењата кон потокот: не треба да се плаши од ништо кога ќе дојде жегата, на него зеленилото останува секогаш. Во сушна година не се грижи, не престанува да донесува плод.
|
||
|
||
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Постојано се надевам на Мајката Божја - на Нејзиното застапништво пред Нејзинот Син и наш Бог. Таа е молитвеничка за сиот род човечки. p.s. Не знам дали Мајката Божја ги застапува и оние што си ја продале верата. |
||
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Asya, не знам каде бев нејасен.
Miki_P рече дека се надева на "Богородица" т.е. блажената Марија.
Господ во Библијата вели: "Проклет да биде човек, кој се надева на човек." (Еремија: 17:5 )
Марија е човек.
Значи импликацијата е на место колку и таа да изгледа застрашувачка.
|
||
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Господ зборува вака: „Проклет да биде човек, кој се надева на човек и слабото тело го смета за своја мишка, и чие срце се одвратува од Господа (Eremija 17:5). Gorniot stih ne se odnesuva na molitvata upatena kon Bogorodica i svetcite, tuku na grevot -"chovekonadevanje", koj greshi protiv prvata Bozhja zapoved. A toa shto ti go chinish, se vika: Manipulacija! |
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еремија: 17:5
Господ зборува вака: „Проклет да биде човек, кој се надева на човек.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 678910 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |