|
Веронаука по изворно Христијанство |
Внеси реплика | страница <1 6789> |
Автор | ||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу интересна информација, и јас би сакал да разберам нешто повеќе за веронауката по изворно христијанство, затоа што сакам да знам што е тоа “Изворно христијанство“ и слични такви придавки на верата христова |
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
na ovoj forum imalo i detektivi bre.
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
makarios sekoja cest na trudot...
|
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a sega se kaes sto ne si sledela, ili dobro si pominala i vaka? |
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Втората слика ја ископав од овде На сајтот стои дека се работи за Христијанската црква „Радосна Вест“, а името на втората слика е mapaHristijanska%20Bapt%20Crkva.jpg (баптистичка црква?) На англиската верзија, насловот е Christian Baptist Church "Good News". Ова доста ме заинтересира, малце прогуглав, и најдов дека: Христијанска Радост е баптистичка деноминација. А еве и доказ. А од овде дознавам дека Божилак е издавачка дејност на баптистичката црква Радосна вест во Македонија. Исто така, дознавам дека постои од 1884 година во светски рамки. Дали постои апостолско преемство кај оваа црква? п.с. се извинувам за оф топикот, ама мислам оти е доста битно да разјасниме дали овие предавања се надвор од некоја деноминација, или се по верувањата на баптистите? Изменето од makarios - 20.Октомври.2008 во 17:25 |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И не, не сум следела, во мое време немаше такви к*рсеви.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Убава замисла, иако за мене и некои други е доцна |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Штотуку дознав дека досега најмногу пријавено има за кyрсот "Христијанска Веронаука".
Ова беше до некаде и очекувано, затоа што веронауката, со нејзиното воведување во државното образование, е достса популарна и контраверзна тема месециве, па ете и повозрасните се заинтересираа околу неа.
Би сакал да потенцирам дека овде не станува збор за православна, или католичка, или протестантска, или не знам каква веронаука, туку за христијанска веронаука. Се што ќе се учи и предавана кyрсот ќе биде "Што вели Библијата за таа тема", а не што вели овој, што вели оној, што вели оваа црква, што вели онаа црква.
На кyрсот низ 12 лекции ќе бидат опфатени основите на христијанската вера, кои би требало да ги знае секој што се нарекува христијанин. Тоа се темите:
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagodaram za informacijata Evangelos,samo ne znam dali ke bidam vo moznost da bidam prisuten iako bi sakal. Pozdrav!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Имам неофицијална информација дека семинарот "Од љубов до брак на божествен начин" ќе се одржува секоја Сабота од 19 часот во една од локациите на Божилак која се наоѓа во Центар (Дебар Маало). Доколку сакаш да видиш мапа од локацијата, иди на следниов сајт:
Но сепак, како што кажав, ова не е официјална информација. За сигурно ќе се знае во Вторник вечер, после трибината за веронауката, каде што ќе се види интересот на заинтересираните посетители кои би сакале да следат некој од наведените семинари.
Доколку си заинтересиран да го следиш овој семинар, ти препорачува да дојдеш таму во Вторник во 19 часот и лично да се пријавиш, а доколку не можеш, тогаш регистрирај се на веб страната (veronauka.com.mk). (најдоле има скрипта за пријавување)
Поздрав! Изменето од EvAngelos - 19.Октомври.2008 во 02:38 |
||
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ЗА ПОРЕДЕН ПАТ КАЖУВАМ - не се занимавајте со личните работи на другите!
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas sum sledel predavanja vo razni hristijanski religiozni zaednici na ovaa tema i Bibliskiot stav e mnogu jasen po ovaa prasanje. Sepak, mnogu vazno e za stabilen brak dvajcata da pripagaat na ista denominacija za da go obozavaat Bog vo ista zaednica.Taka brakot ke bide pocvrst i postabilen. Rado bi prisustvuval na ovoj seminar, mislam deka moze da se naucat mnogu korisni raboti bidejki sovetite od Biblijata se najdelotvorni za bilo koja tema od zivotot.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Слободно вие зборувајте си за мене (штом ви дозволуваат модераторите), а јас ќе зборувам на темата.
Би сакал да кажам збор два некој од кyрсевите, а воедно ме интересира и вашето мислење за тоа.
Најинтересен меѓу младите (тинејџери и студенти) се покажа кyрсот: "Од љубов до брак на божествен начин".
Овој кyрс е добар за сите оние кои сакаат да се запознаат со христијанскиот модел на љубов, брак, семејство, предбрачни врски, сексот, потомството, улогата на партнерите итн. Во овој к*рс се опфатени сите библиски учења за бракот, за тоа како се прави правилен избор на брачен партнер, за тоа како треба да се постави бракот, за родителството итн. Ова е прекрасна можност да ги поставите темелите на вашите врски со партнерот врз вечните вредности втемелени во неисцрпната мудрост на Библијата.
Ме интересира, дали некогаш сте следеле некој ваков кyрс, семинар или барем некое предавање на оваа тема?
Јас сум слушал еден куп предавања на оваа тема, сум следел и две кратки семинарчиња, но ништо не се покажало толку исцрпно и детално во објаснувањето на некои контраверзни или табу теми во областа на љубовта, врските, сексот, бракот итн во спрега со христијанското убедување.
|
||
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сепак - толкувањето на Библискиот став по темите зависи од деноминацијата на предавачот, така што - доста е битно да се наведе.
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
Внеси реплика | страница <1 6789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |