Испечати | Затвори го прозорот

Веронаука по изворно Христијанство

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16169
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 16:21
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Веронаука по изворно Христијанство
Постирано од: EvAngelos
Наслов: Веронаука по изворно Христијанство
Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 02:48

http://www.veronauka.com.mk">

Стартувајќи од 21 Октомври 2008 (Вторник) во Скопје започнува веронаука по изворно Христијанство.
Оваа веронаука не е за 5-то одделенци, туку за сите возрасти!
Организатор е здружението на граѓани-христијани "Божилак".
Оваа веронаука не е дел и нема да се одржува во државното образовение, туку во просториите на Библискиот Центар "Божилак".

На 21.10 е закажана "Трибина за Веронауката" како дел од државното образование. Оваа трибина ќе има за цел да го разгледа ова решение, како и да даде еден осврт на тоа дали е ова најдоброто решение.

Исто така ќе бидат и презентирани 5 бесплатни христијански образовни кyрсеви во просториите на "Божилак".

1. Христијанска Веронаука (основите на христијанството)
2. Од љубов до брак на божествен начин.
3. Христијанска Етика.
4. Иднината според Библијата.
5. Сличности и разлики меѓу христијанските цркви.

За повеќе детали, кликнете на http://www.veronauka.com.mk - www.veronauka.com.mk

Конечно не мора да сте 5-то одделенец за да научите нешто за христијанството.

Што мислите вие за ова?

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 06:04
Genacvale, prochitaj sto pishuva tuka:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 06:14
EvAngelos, chestitiki za novoto shkolo po veronauka.

Me interesira, koi se predavachite na k*rsevite i na koja hristijanska denominacija tie pripagjaat?

Dali posle pette besplatni k*rsevi, ostanatite ke bidat so nekoja parichna nadomest ili ne?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 12:36

Messenger, прочитав што пишува на посочениот линк, ама не разбрав каква врска има тоа со темава.

Околу тоа што прашуваш, "Божилак" не е црква, па ниту деноминација, туку е, како што кажав, регистрирано непрофитно здружение на граѓани-христијани чија цел и дејност е христијанско образование и академско промовирање на изворното христијанство на Македонски јазик и за Македонскиот народ. Здружението тоа го остварува преку христијански к*рсеви, отворени трибини, христијански книги и литература, веб страници, веб портали итн., притоа исклучиво темелејќи се на Божјиот пишан Збор - Библијата (Светото Писмо).

Јас на пример познавам еден член на тоа здружение кој е православен, знам и некои баптисти, знам и некои неденоминирани христијани, но сепак, пак ќе кажам, здружението не е црква и секој, кој ја има горенаведената визија за христијанско образование на Македонскиот народ, може да биде член на тоа здружение.

Здружението соработува со повеќе христијански цркви и организации од Македонија кои ја имаат истата (горенаведена) цел.

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 16:18
Razbiram deka "Bozhilak" e organizacija, a ne crkva, tuku me interesiraa iminjata na predavachite (mora da se znaat stom e napraven program na k*rsevite i se reklamiraat na sajtot), kako i nivnata religijska pripadnost.

Bidejki gledam deka ti si upaten vo seto ova, a verojatno si i aktiven chlen vo drushtvoto, bi te zamolil da gi navedesh iminjata na predavachite i nivnata verska pripadnost, Toa ne e tajna, akcijava se odviva javno i sekako deka ke se doznae so pochetokot na k*rsevite.

Mislam, da ne bideme nepotrebno konspirativni i paranoichni, tuku da ponudime sto povekje relevantni informacii koga vekje ja objavi ovaa tema i ja drzhime aktuelna na sajtov.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 01:43

Messenger, од каде идејата дека јас ги знам имињата на предавачите? Јас не сум член на тоа друштвото, и како што реков, кyрсевите сеуште не се започнати. Не се знае ни колку кyрсеви (од гореванедените) ќе се одржуваат. Тоа зависи од интересот на тие што ќе се регистрираат. Веројатно, доколку се одржуваат повеќе кyрсеви, и повеќе предавачи ќе има.

Кyрсевите не се црковни, туку библиски. Бидејќи друштвото не е црква, ниту деноминација, повеќе од јасно е дека на кyрсот нема да се предаваат црковни учења, туку она што го вели Библијата за одредена тема (зависно од кyрсот).

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 01:58
Сепак - толкувањето на Библискиот став по темите зависи од деноминацијата на предавачот, така што - доста е битно да се наведе.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 03:22
Слободно вие зборувајте си за мене (штом ви дозволуваат модераторите), а јас ќе зборувам на темата.
Би сакал да кажам збор два некој од кyрсевите, а воедно ме интересира и вашето мислење за тоа.

Најинтересен меѓу младите (тинејџери и студенти) се покажа кyрсот: "Од љубов до брак на божествен начин".

Овој кyрс е добар за сите оние кои сакаат да се запознаат со христијанскиот модел на љубов, брак, семејство, предбрачни врски, сексот, потомството, улогата на партнерите итн. Во овој к*рс се опфатени сите библиски учења за бракот, за тоа како се прави правилен избор на брачен партнер, за тоа како треба да се постави бракот, за родителството итн. Ова е прекрасна можност да ги поставите темелите на вашите врски со партнерот врз вечните вредности втемелени во неисцрпната мудрост на Библијата.
Ме интересира, дали некогаш сте следеле некој ваков кyрс, семинар или барем некое предавање на оваа тема?
Јас сум слушал еден куп предавања на оваа тема, сум следел и две кратки семинарчиња, но ништо не се покажало толку исцрпно и детално во објаснувањето на некои контраверзни или табу теми во областа на љубовта, врските, сексот, бракот итн во спрега со христијанското убедување.

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 03:37
Jas sum sledel predavanja vo razni hristijanski religiozni zaednici na ovaa tema i Bibliskiot stav e mnogu jasen po ovaa prasanje. Sepak, mnogu vazno e za stabilen brak dvajcata da pripagaat na ista denominacija za da go obozavaat Bog vo ista zaednica.Taka brakot ke bide pocvrst i postabilen. Rado bi prisustvuval na ovoj seminar, mislam deka moze da se naucat mnogu korisni raboti bidejki sovetite od Biblijata se najdelotvorni za bilo koja tema od zivotot.

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 04:02
ЗА ПОРЕДЕН ПАТ КАЖУВАМ - не се занимавајте со личните работи на другите!

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 02:37
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Rado bi prisustvuval na ovoj seminar, mislam deka moze da se naucat mnogu korisni raboti bidejki sovetite od Biblijata se najdelotvorni za bilo koja tema od zivotot.

Имам неофицијална информација дека семинарот "Од љубов до брак на божествен начин" ќе се одржува секоја Сабота од 19 часот во една од локациите на Божилак која се наоѓа во Центар (Дебар Маало). Доколку сакаш да видиш мапа од локацијата, иди на следниов сајт:

http://www.veronauka.com.mk/index/zanas.html - http://www.veronauka.com.mk/index/zanas.html

Но сепак, како што кажав, ова не е официјална информација. За сигурно ќе се знае во Вторник вечер, после трибината за веронауката, каде што ќе се види интересот на заинтересираните посетители кои би сакале да следат некој од наведените семинари.
Доколку си заинтересиран да го следиш овој семинар, ти препорачува да дојдеш таму во Вторник во 19 часот и лично да се пријавиш, а доколку не можеш, тогаш регистрирај се на веб страната (veronauka.com.mk). (најдоле има скрипта за пријавување)
Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 22:08
Blagodaram za informacijata Evangelos,samo ne znam dali ke bidam vo moznost da bidam prisuten iako bi sakal. Pozdrav!

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 12:45
Штотуку дознав дека досега најмногу пријавено има за кyрсот "Христијанска Веронаука".
Ова беше до некаде и очекувано, затоа што веронауката, со нејзиното воведување во државното образование, е достса популарна и контраверзна тема месециве, па ете и повозрасните се заинтересираа околу неа.
Би сакал да потенцирам дека овде не станува збор за православна, или католичка, или протестантска, или не знам каква веронаука, туку за христијанска веронаука. Се што ќе се учи и предавана кyрсот ќе биде "Што вели Библијата за таа тема", а не што вели овој, што вели оној, што вели оваа црква, што вели онаа црква.
На кyрсот низ 12 лекции ќе бидат опфатени основите на христијанската вера, кои би требало да ги знае секој што се нарекува христијанин. Тоа се темите:

• 1. ДОКУМЕНТОТ (Библијата)
  • 2. СОЗДАТЕЛОТ (Господ Бог)
  • 3. ВО ФОКУСОТ (Човекот)
  • 4. ПРОБЛЕМОТ (Гревот)
  • 5. РЕШЕНИЕТО (Исус Христос)
  • 6. ПРИДОБИВКАТА (Спасението)
  •   7. ИДЕНТИФИКАЦИЈАТА (Крштевањето)
  •   8. ПРИДРУЖНИКОТ (Светиот Дух)
  •   9. ФАМИЛИЈАТА (Црквата)
  • 10. КОМУНИКАЦИЈАТА (Молитвата)
  • 11. АМАНЕТОТ (Причеста)
  • 12. ПЕРСПЕКТИВАТА (Вечноста)

• -------------

Постирано од: maria_magdalena
    Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 13:03
    Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Слободно вие зборувајте си за мене (штом ви дозволуваат модераторите), а јас ќе зборувам на темата.
    Би сакал да кажам збор два некој од кyрсевите, а воедно ме интересира и вашето мислење за тоа.

Најинтересен меѓу младите (тинејџери и студенти) се покажа кyрсот: "Од љубов до брак на божествен начин".

Овој кyрс е добар за сите оние кои сакаат да се запознаат со христијанскиот модел на љубов, брак, семејство, предбрачни врски, сексот, потомството, улогата на партнерите итн. Во овој к*рс се опфатени сите библиски учења за бракот, за тоа како се прави правилен избор на брачен партнер, за тоа како треба да се постави бракот, за родителството итн. Ова е прекрасна можност да ги поставите темелите на вашите врски со партнерот врз вечните вредности втемелени во неисцрпната мудрост на Библијата.
    Ме интересира, дали некогаш сте следеле некој ваков кyрс, семинар или барем некое предавање на оваа тема?
    Јас сум слушал еден куп предавања на оваа тема, сум следел и две кратки семинарчиња, но ништо не се покажало толку исцрпно и детално во објаснувањето на некои контраверзни или табу теми во областа на љубовта, врските, сексот, бракот итн во спрега со христијанското убедување.

Убава замисла, иако за мене и некои други е доцнаголема%20насмевка

-------------
    МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 13:27
    И не, не сум следела, во мое време немаше такви к*рсеви.големо%20гушкање

-------------

Постирано од: makarios
    Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:24
    Originally posted by Evangelos Evangelos напиша:

Околу тоа што прашуваш, "Божилак" не е црква, па ниту деноминација, туку е, како што кажав, регистрирано непрофитно здружение на граѓани-христијани чија цел и дејност е христијанско образование и академско промовирање на изворното христијанство на Македонски јазик и за Македонскиот народ.

Втората слика ја ископав од http://crkva.org.mk/za_nas.htm - овде
    На сајтот стои дека се работи за Христијанската црква „Радосна Вест“, а името на втората слика е mapaHristijanska%20Bapt%20Crkva.jpg (баптистичка црква?)
    На http://www.crkva.org.mk/english/index.htm - англиската верзија, насловот е Christian Baptist Church "Good News".
    Ова доста ме заинтересира, малце прогуглав, и најдов дека:
    Христијанска Радост е баптистичка деноминација.
    А еве и http://www.ebf.org/member-unions/member-info.php?country=28 - доказ .
    А од http://www.graganskisvet.org.mk/default.asp?ItemID=A520E2906545BC499C10B2CB0F84FFE8 - овде дознавам дека Божилак е издавачка дејност на баптистичката црква Радосна вест во Македонија. Исто така, дознавам дека постои од 1884 година во светски рамки.
    Дали постои апостолско преемство кај оваа црква?

п.с. се извинувам за оф топикот, ама мислам оти е доста битно да разјасниме дали овие предавања се надвор од некоја деноминација, или се по верувањата на баптистите?

Постирано од: stevompc
    Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:43
    Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

a sega se kaes sto ne si sledela, ili dobro si pominala i vaka?

Постирано од: Sunny
    Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:44
    makarios sekoja cest na trudot...

-------------
    Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:46
    na ovoj forum imalo i detektivi bre.   

Постирано од: evangelist
    Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:48
    Originally posted by makarios makarios напиша:

Originally posted by Evangelos Evangelos напиша:

Околу тоа што прашуваш, "Божилак" не е црква, па ниту
    деноминација, туку е, како што кажав, регистрирано непрофитно здружение
    на граѓани-христијани чија цел
    и
    дејност е христијанско образование и академско промовирање на изворното
    христијанство на Македонски јазик и за Македонскиот народ.
    Втората слика ја ископав од http://crkva.org.mk/za_nas.htm - овде На сајтот стои дека се работи за <span lang="mk"> Христијанската црква „Радосна Вест“, а името на втората слика е mapaHristijanska%20Bapt%20Crkva.jpg (баптистичка црква?)На http://www.crkva.org.mk/english/index.htm - англиската верзија, насловот е Christian Baptist Church "Good News".Ова доста ме заинтересира, малце прогуглав, и најдов дека:Христијанска Радост е баптистичка деноминација.А еве и http://www.ebf.org/member-unions/member-info.php?country=28 - доказ .А од http://www.graganskisvet.org.mk/default.asp?ItemID=A520E2906545BC499C10B2CB0F84FFE8 - овде дознавам дека Божилак е издавачка дејност на баптистичката црква Радосна вест во Македонија. Исто така, дознавам дека постои од 1884 година во светски рамки. Дали постои апостолско преемство кај оваа црква?п.с. се извинувам за оф топикот, ама мислам оти е доста битно да разјасниме дали овие предавања се надвор од некоја деноминација, или се по верувањата на баптистите?</span>

Многу интересна информација, и јас би сакал да разберам нешто повеќе за веронауката по изворно христијанство, затоа што сакам да знам што е тоа “Изворно христијанство“ и слични такви придавки на верата христова

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:58
    a kakva pridavka e pravoslaven? te molam objasni mi na soodvetna tema, ne sakam da sum off topic.

mozes uspat da mi odgovoris i koga i od kogo e prv pat upotrebeno toa ime.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 18:18
    Неколку пати беше прашано дали соодветна деноминација го организира овој к*рс, и беше одговорено дека не е.
    Ев - дали можеш да потврдиш дали е ова предавање на Радосна Вест или е сосема независно?

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 18:20
    Originally posted by stevompc stevompc напиша:

Божјите планови за нашите животи секогаш имаат одредена смисла и цел, без разлика дали ќе одиш на к*рс или не. Јас сум најмалку важна тука.

Но не е лошо околу светоста на бракот да поднаучат нешто и пасторите кои венчаваат трудни невестиголема%20насмевка.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 18:37
    И малку да си ги поучат своите верници дека безбрачните односи се блуд...

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 18:39

Божјите планови за нашите животи секогаш имаат одредена смисла и цел, без разлика дали ќе одиш на к*рс или не. Јас сум најмалку важна тука. Но не е лошо околу светоста на бракот да поднаучат нешто и пасторите кои венчаваат трудни невестиголема%20насмевка.

taka e. te podrzuvam.

nego, sto bi napravila ti? bi vencala li trudna nevesta?

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 18:44
    (Може муабетот да се префрли во општи муабети? Не сакам да се расипува темава.)

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 18:44
    И други нешта, на пример дека “секој што се венчава со разведена жена прљубодејствува“ и “секој што се разведува прави блуд“...Ова како да беа Исусовио зборови, или ми се чини? Малку како да се заборавило на ова, или некој се прави на Тошо, па некои од овие “библиски цркви“ имаат и епитети, како на пример “црквата на разведените жени“ во еден град во источна Македонија. Но слично е и со останатите библиски. Ако грешам...нека изгорам, што би рекол покојни Пепи Бафтировски...рахмет му на душаголема%20насмевка

Така ли е, библијаши мои?големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 18:45
    Originally posted by zidarski zidarski напиша:

(Може муабетот да се префрли во општи муабети? Не сакам да се расипува темава.)

Може -одма.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:13
    Се чудам зошто Maran Ata се мачела да врши истрага околу здружението "Божилак". Можела слободно да ме праша се што ќе посака и како што ви одговорав вам до сега, така ќе и одговорев и неа.

Неколку пати беше прашано дали соодветна деноминација го организира овој кyрс, и беше одговорено дека не е.
    Ев - дали можеш да потврдиш дали е ова предавање на Радосна Вест или е сосема независно?

zidarski, наведените кyрсеви не се во организација на црквата "Радосна Вест", туку се организирани од здружението на граѓани-христијани "Божилак".
    Една од локациите на "Божилак" се наоѓа во Христијанскиот Центар, каде што меѓу другото се наоѓа и црквата "Радосна Вест". Затоа и се поклопуваат мапите на црквата со здружението и тоа не е никаква "Еурека" на Maran Ata. Секој што поминал во Христијанскиот Центар го знае тоа.
    Во Христијанскиот Центар се стационирани повеќе христијански организации.

- Една од локациите на здружението "Божилак".
    - Христијанската баптистичка црква "Радосна Вест"
    - Хуманитарното здружение "Христољубие"
    - Книжарницата "Откровение"

Заради заедничката цел, овие друштва и организации соработуваат меѓусебе, а и со многу други цркви, друштва и организации во Скопје, Македонија и надворешноста. Бидејќи книжарницата "Откровение", за сега, колку што јас имам информации, е единствена (библиска, не православна) христијанска книжарница во Македонија, преку неа се издаваат многу христијански книги, не само од црквата "Радосна Вест" туку од повеќе библиски цркви во Македонија.

За да нема понатамошни забуни, слободно прашајте се што ве интересира и јас, доколку знам, ќе ви одговорам.
    Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:22
    Здраво Евангелос.
    Не знам кој/а е Маран Ата, и зошто ме поврзуваш со него/неа.

За сите организации наведе што се, освен за Божилак, кое испаѓа дека е во рамките на издавачката дејност на баптистичката црква Радосна  Вест.
    Тоа е исто како да кажеме дека периодиките Троичник и Премин, и книгите  издадени од Воведение  Вељуса  си немаат „благе везе“ со МПЦ?
    Исто така, Премин, не го издава МПЦ, но, сепак, не се срамиме да кажеме, дека во Премин се застапени теми од православната духовност.

Се срамиш да кажеш дека предавањата се засноваат на баптистичките убедувања, или се плашиш, дека ако така кажеш, бројот на посетители ќе се намали?

Полувистините и недоречените вистини...

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:24
    Би сакал да знам што представува “Изворно“ - на што се мисли тука, (не само за мене а и за сите други заинтересирани кои сакаат да дојдат) дали е тоа учењето од самите апостоли и Библиски Личности? и како “доказ“ за самото учење, каква е таа програма, и што сведочи дека тоа е вистина?

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:29

За сите организации наведе што се, освен за Божилак

Maran Ata, за здружението "Божилак" зборував на долго и широко во моите предходни коментари на темава (на 1та страна на темава). За да не спамирам со копи-пејст, доколку те интересира, погледни ја првата страна од темава.
    Поздрав!

Originally posted by evangelist evangelist напиша:

Би сакал да знам што представува “Изворно“ - на што се мисли тука, (не само за мене а и за сите други заинтересирани кои сакаат да дојдат) дали е тоа учењето од самите апостоли и Библиски Личности? и како “доказ“ за самото учење, каква е таа програма, и што сведочи дека тоа е вистина?

Токму така, изворното учење претставува она библиско учење кое го поучувале Христос и апостолите. Верувам дека ќе се сложите и нема дилема дека Изворот е Христос.
    Доказ за тоа е дека се што ќе се предава таму, ќе биде подржано од Библијата. Јас сум присуствувал на некои од тие кyреви и можам слободно да кажам дека на тие интерактивни кyрсеви после секоја точка, после секој изнесен заклучок, следува потврда од Светото Писмо.
    Но најдобар доказ е да се дојде и да се провери. Залудно е јас да објаснувам за тоа. Кој сака може да отиде на едно предавање и самиот да се увери.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:32
    Евангелос - следниот пат кога ќе се обратиш кон некого со друг ник и ќе изигруваш полицаец - ќе те банирам на три дена! Претера!

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:38
    Добро тогаш, нека ти биде. Ама откако ги најдов сајтовите, на кои јасно стои дека Божилак е во склоп на Баптистичка црква, тешко сум убеден дека ќе дојдам на предавања. Не дека однапред ги осудувам твоите верувања, но како скрушум се обиде да го одбегнеш фактот, чувствувам дека нешто криеш од мене.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:39

Евангелос - следниот пат кога ќе се обратиш кон некого со друг ник и ќе изигруваш полицаец - ќе те банирам на три дена! Претера!

Договорено! Но следниот пат кога некој друг ќе се регистрира под ново корисничко име, јас ќе соберам доволно докази за тоа, и ќе ги известам администраторите. А вие слободно продолжете да ја прашувате "Maran Ata 2" дали таа била "Maran Ata" голема%20насмевка

-------------

Постирано од: belichka
    Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:41
    Evangelos napadot e najdobra odbrana!!!
    kako i sekogash?
    i jas neznam zashto taka ne maslosuvash?

-------------
    Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:42
    Процедурално: зошто постот во врска со премиерот ми пишува: Pending aproval?
    Однапред се извинувам, ако несакајќи навредив некого, или не кажав како шо треба.

За Евангелос: Проблемот е што Библијата не е дел од изворното христијанство - таа настанала 3 века подоцна. Изворното христијанство го потврдувате со цитат од книга што не е дел од „изворното христијанство“? не%20знам

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:45
    Затоа што нема врска со темата, како што нема врска и последниот пост.
    Ве молам - има различни теми, прашањата поставувајте ги во соодветните теми или отворајте нови.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:45
    Евангелос, јас не го/ја познавам Маран Ата (можеби и го/ја знам, но под псевдонимот - не).

Администраторите може лесно да проверат од кои ИП адреси се логирам. На форумот налетав денеска - и се надевам дека не е страшно ако пишувам и јас?

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:48

Затоа што нема врска со темата, како што нема врска и последниот пост.
    Ве молам - има различни теми, прашањата поставувајте ги во соодветните теми или отворајте нови.

ОК, се извинувам, немав време да ги прочитам сите правила на форумот. Ќе се трудам да се вклопам што побрзо... ако ме примате, оф корс љубов

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:49
    Девојко, здружението "Божилак" не е дел од црквата "Радосна Вест", туку тие две, заедно со хуманитарното здружение "Христољубие" и христијанската книжарница "Откровение" се дел од Христијанскиот Центар во Дебар Маало на улица Благој Давков бр. 10, Скопје.
    Точно е тоа дека црквата "Радосна Вест" ја обавува својата издавачка дејност преку "Божилак" и преку книжарницата "Откровение", тоа е сосема нормално кога таа е ЕДИНСТВЕНА библиско христијанска книжарница во Македонија. По закон не е дозволено црквите да продаваат книги. Остај ти што прави МПЦ, таа е побратимена со власта па затоа и се дозволува тоа. Еднаш се обидоа да ја фискализираат, ама дури и тогаш власта попушти.
    И пак ќе повторам, во "Божилак" и во книжарницата "Откровение" издаваат книги и други цркви во Македонија, и тоа повторно не значи дека "Божилак" е во склопот на сите овие цркви и здруженија, туку едноставно, заради истата цел - библиско образование на народот, братски се подржуваат пред законот на РМ.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:50
    Се разбира - добре дојде на форумот (немав можност до сега формално да ти посакам добредојде). Ќе се вклопиш брзо - само омекнете го сите тонот во дискусиите, нема потреба од расправии...

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:53
    Евангелос, јас постирав слика, која го тврди спротивното.
    А, ќе ги молам администраторите, во иднина да се спречат вакви напади против МПЦ.... и да се дискутира за работи вон темата.
    Прашањата беа јасни и гласни, наместо одговор, следуваа напади, и неповрзани дискусии од типот: збунити непријатеља.

Е па, мојот логичен заклучок, не, нема да одам на предавањата, затоа што ми мириса на нешто гнило - во старт беа скриени некои информации, а откако се разобличија (ај да не бидам толку строг - разоктрија), пак се негираат.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:56
    eve jas ako bidam vo moznost ke se potrudam da otidam, za da ne nedostasuva otsustvoto na makarios.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 19:59

Регистриран: 21.Април.2006
    Локација:
    United States
    Онлајн статус: Онлајн
    Пораки: 2926
    Тема: KODEKS NA ODNESUVANJE
        Испратена: 09.Октомври.2008 во 19:27
    Sekoe potcenuvanje, potsmevanje ili kritiziranje na chlenovite vrz osnova na nacionalna, rasna , drzhavna i religijska opredelba ne e dozvoleno i kako takvo ke bide sankcionirano.

Izbegnuvajte sekakvo etiketiranje, klasificiranje, sortiranje i psihoanaliziranje na chlenovite od ovoj forum. Nas ne ne interesiraat vash*te eventualni psiholoshki ili psihijatarski talenti, tuku vash*te razmisluvanja i veruvanja od sferata na interesot na ovoj forum.

Restriktirajte se od advokatskata uloga i ne se nafakjajte za “odbrana” ili “napad” na chlenovite samo zatoa sto mislite deka toa vi e nekakva sveta dolzhnost, deka nekoj toa go ochekuva od vas ili zatoa sto nekoj ne go deli veruvanjeto vo vashata dogma.

Изменето од Messenger - 09.Октомври.2008 во 20:28

Ова интересно звучи нели модетарори - па редно е да банирате некој ...

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:01
    Па.. во секој од нас се крие по некое демонче.. највеќе во мене.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:02

eve jas ako bidam vo moznost ke se potrudam da otidam, za da ne nedostasuva otsustvoto na makarios.

Стево, се ни е дозволено, но не ни е се полезно голема%20насмевка Или како беше... (пајажините).

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:05
    Назад на тема!

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:39
    Друг кyрс што сакам да ви го претставам во рамките на кyрсевите по изворно Христијанство е кyрсот "Христијанска Етика".

Христијанска етика е систем од принципи изведени врз основа на христијанското учење, според кои сериозниот христијанин ги управува своите постапки. При соочување со низа одлуки и дилеми во својот живот, христијанската етика му дава на христијанинот водилки за тоа, што треба и што не треба да прави, односно, што е богоугодно, а што не е.
    Во овој кyрс ќе се обработат интересни теми како: лична етика, етика на говорот, сексуална етика, работна етика, развивање и практикување на етичките доблести, неетички појави во карактерот, етика на бракот и семејството, биоетика, екоетика, медицинска етика, општествена етика, етика во меѓуверските односи и уште многу други етички теми и дилеми.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:41
    Сето тоа на изворно христијанство се базира?

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:55

Стево, се ни е дозволено, но не ни е се полезно голема%20насмевка Или како беше... (пајажините).

Се испитувајте, за доброто држете се!

Постирано од: Maran Ata
    Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:04

Здраво Евангелос.Не знам кој/а е Маран Ата, и зошто ме поврзуваш со него/неа.За сите организации наведе што се, освен за Божилак, кое испаѓа дека е во рамките на издавачката дејност на баптистичката црква Радосна  Вест.Тоа е исто како да кажеме дека периодиките Троичник и Премин, и книгите  издадени од Воведение  Вељуса  си немаат „благе везе“ со МПЦ?Исто така, Премин, не го издава МПЦ, но, сепак, не се срамиме да кажеме, дека во Премин се застапени теми од православната духовност.Се срамиш да кажеш дека предавањата се засноваат на баптистичките убедувања, или се плашиш, дека ако така кажеш, бројот на посетители ќе се намали?Полувистините и недоречените вистини...

Добро утро, брат макариос. (поточно добра вечер за вас)
    Многу се радувам што те читам (иако не знам кој си) затоа што го имаш нај-нај-нај-најпрекрсаниот ник на свет (за мене). Моето омилено име.

Инаку, не грижи се за ЕвАнгелос, тој секогаш знае да ме поистовети со некој нов член и не му е јасно дека немам навика да правам лукавштини. Или како што велат Светите Отци - тој што има одредена грешна навика во себе ја бара и во другите   

Добре дојде на форумов, навистина многу се радувам за тебе, се надевам дека понатаму ќе се запознаеме подобро.

А што се однесува до к*рсов, браво за нив, навистина е добро што превземаат активности, уште да ни кажат зошто ако се к*рсеви по христијанство (неопределено) објаснувањата на темите се косат со православната теологија (на пример - за причеста).

-------------
    + Љубовта покрива многу гревови +

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:18
    Јас се извинувам на честитеките, ама првата тема што ја отворив беше оваа и навистина многу се радувам на макариос (многу, многу, многу). Но сепак мислам дека не е проблемот до честитката, туку до тоа што го обвини макариос дека сум јас, а сега двајцата не гледаш во исто време онлајн и се разобличи твојата лага.

Ајде, нејсе, не ти е прв пат.
    Сепак, да се вратиме на темата. Мене ме интересира зошто ако предавањата се само од неопределена христијанска гледна точка, целата догматика и теологија е земена од веб страната на црквата Радосна Вест? Еве, да речеме дека јас сакам да дојдам да го посетам к*рсот, ама како да дојдам кога откако ќе излезам од тие предавања целата ќе бидам збунета што е вистината - одам на причест и го чувствувам Вистионскиот Христос, Висстинските Тајни Христови, пречистото Тело и животворната Крв Негови (кои делуваат на сите во преобразување на умот и срцето и очистување од гревовите), а овде мене ќе ми велат дека тоа било само симболично? Како да го сварам тоа?

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:19
    Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

А што се однесува до к*рсов, браво за нив, навистина е добро што превземаат активности, уште да ни кажат зошто ако се к*рсеви по христијанство (неопределено) објаснувањата на темите се косат со православната теологија (на пример - за причеста).

ha, interesno.

ne znam, ama pretpostavuvam zatoa sto pravoslavnoto objasnuvanje se kosi so hristijanskoto.

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 01:49

Јас се извинувам на честитеките, ама првата тема што ја отворив беше оваа и навистина многу се радувам на макариос (многу, многу, многу). Но сепак мислам дека не е проблемот до честитката, туку до тоа што го обвини макариос дека сум јас, а сега двајцата не гледаш во исто време онлајн и се разобличи твојата лага.

Maran Ata, за да бидеш со две кориснички имиња во исто време он-лајн, доволно е да имаш два компјутера или пак едниот да го регистрираш преку Internet Explorer, а другиот преку Firefox или некој друг интернет прелистувач. Навлегуваш во доменот на мојата специјалност, затоа поштедиме од тие твои "разобличувања". Колку човек повеќе се брани, толку повеќе си ја има мувата на капата намигнување
    Но, по налогот на модераторот, јас повеќе не зборувам за такви работи на темите тука, туку доколку уловам доволно докази, ќе реагирам кај администраторите.

Како да го сварам тоа?

Тоа ти е сварено на темата "Православни, Католици и Изворни Христијани"
    http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8103&PN=40 - http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8103&PN=40
    Не гледам причина зошто тамошната дискусија би ја продолжувале овде.

п.с. Модератори, ако бришете мои оф-топик коментари, забележете дека тие се одговори на оф-топик коментар кој вие, случајно или не, сте го оставиле.
    Пак ќе речам, да не ја затворевте темата "Off Topic" јас таму ќе одговарав на оф-топиците и личните обраќања кон мене, но вака, ем не успевате да ги избришете, ем се буните кога одговарам на нив. Ни се водите, ни се терате.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 02:01
    Евангелос - престани да изигруваш полицаец!

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 02:34

Maran Ata, за да бидеш со две кориснички имиња во исто време он-лајн, доволно е да имаш два компјутера или пак едниот да го регистрираш преку Internet Explorer, а другиот преку Firefox или некој друг интернет прелистувач. Навлегуваш во доменот на мојата специјалност, затоа поштедиме од тие твои "разобличувања". Колку човек повеќе се брани, толку повеќе си ја има мувата на капата намигнување

А бе јас не знам што толку си ласкаш. Оти мислиш дека до толку ќе губам време со некој што нема врска што зборува?
    Моите ставови се искажани, а на многу од нив немаш одговор. А и интересно е што секогаш кога се појавува некој православен кој си ја знае верата, ти мислиш дека сум јас. Затоа, те молам, не ми ваѓај муабети рекла-казала.

А и не добив одговор какво е тоа христијанско предавање кое не завема никаков одреден став од било која вероисповед, а од друга страна проповеда верувања на баптистите?

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 02:44
    Христијанското предавање завзема одреден став - тоа е ставот на изворното Христијанство. Тоа не треба да ти го кажувам, самата тема "Веронаука по изворно христијанство" го кажува ставот на кyрсевите.
    На предавањата нема да се проповедаат верувања на никакви баптисти, туку ќе се проповеда Светото Писмо кое не е сопственост на баптистите, туку на Бог.

Сувишно е да правиме муабет што ќе се предава на кyрсевите, бидејќи тие сеуште не се започнати, и секоја твоја претпоставка (клевета) за она што ЌЕ СЕ предава, е неоснована, бидејќи ти ниту знаеш, ниту можеш да знаеш што во ИДНО ВРЕМЕ ќе се предава.
    Јас, бидејќи сум ги следел кyрсевите, имам каков таков кредибилитет да кажам што ќе се предава, бидејќи веќе сум ги слушал тие кyрсеви. А ти не си ги слушала и затоа твоите препоставки се неосновани.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 03:00
    Еве да речеме, дека и јас еднашка бев на тие к*рсеви, и дека знам што се предава. збунетост

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 03:35

Еве да речеме, дека и јас еднашка бев на тие к*рсеви, и дека знам што се предава. збунетост

Ајде да видиме дали ја говориш вистината, или пак лажеш.
    Кажи ми кога и на кој кyрс си присуствувал? Кажи ми каде се одржувал тој кyрс, кој го водел тој кyрс?
    Доколку не одговориш на овие прашања сите ќе видат дека користите подли лаги за да клеветите нешто за што немате никакви информации. Ајде да те видам сега.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 03:49
    1998 година во Претор. Еден ден пред да си одиме од кампот се играше финалето на Светско првенство во фудбал.

Американци го држеа к*рсот и се нарекуваа христијани. Главен и одговорен уредник беше Ерик Палмквист, и невестата му Беки, а „пастор“ беше Мајк Гортон.

к*рсот лукаво беше подметнат како Studying Advanced English, али на крај испадна, како је Мали Џокица замишљао хрисчанство.

Ми подарија и нараквица WWJD (what would Jesus do).

Хепи?

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 04:07
    Здружението "Божилак" никогаш, од моментот на своето основање, немало држено кyрсеви во Претор. Поточно, никогаш нема држено кyрсеви надвор од Скопје голема%20насмевка
    Исто така и имињата кои ги спомнуваш прв пат ги слушам и немаат никаква допирна точка со здружението "Божилак", ниту пак со кyрсевите за кои што збориме тука.
    Или зборуваш за нешто сосема петнаесто, што благе везе нема со темава, или пак злонамерно клеветиш. И во едниот и во другиот случај ќе ги замолам модераторите да те опоменат да не продолжуваш во таа насока.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 04:16
    Јас не реков дека сум бил на к*рсеви на Божилак, туку на к*рсеви на луѓе кои се нарекуваат христијани.

Имено, Маран Ата не прашува, какво предавање ќе одржува Божилак, туку се прашува, какво е тоа предавње, што не зазема став од ниедна вероисповед.
    Јас сум бил на такви предавања (и не реков дека било организирано од Божилак). Пошто и тие тврдеа дека се non denominational Christians, а и ти го тврдиш истото, а вие библиските христијани се повикувате на Библијата, тогаш, предавањата на Божилак, би требало да се исти со предавањата на кои шо бев. Или... да не има раскол меѓу библиските христијани, пошто преѓе видов во Македонија има две баптистички цркви голема%20насмевка (да не ги спомињам методистите, евангелистите, методистите ет кетери, ет кетери...)

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 05:14
    Макариос - последниот пост веќе ја одвлекува дискусијата во сосема друг правец.
    Темата тука се к*рсевите на Божилак. Коментирајте само за тоа!

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 14:54

Се чудам зошто Maran Ata се мачела да врши истрага околу здружението "Божилак". Можела слободно да ме праша се што ќе посака и како што ви одговорав вам до сега, така ќе и одговорев и неа.

Eve sega imam navistina interesno prasanje za tebe (moze i da se nekolku). Velis deka

од каде идејата дека јас ги знам имињата на предавачите? Јас не сум член на тоа друштвото,

A od druga strana pravis copy paste na site tekstovi sto se zalepeni na stranata na Bozilak sto ja promoviras.

http://www.veronauka.com.mk/pravoslavie/ikonite.html - Za ikonite

http://www.veronauka.com.mk/pravoslavie/svekite.html - za svekite

http://www.veronauka.com.mk/pravoslavie/mostite.html - za mostite

a drugite vi se vo obrabotka.
    E sega, od ova jas imam nekolku opcii na zaklucok:

1. Se propovedaat baptisticki filoZofii na ovoj k*rs po veronauka (sto nema vrska so izvornoto hristijanstvo)
    2. Ti si clen na "drustvoto" i odlicno gi poznavas predavacite (nema da me cudi ako eden od niv e i g-din Grozdanov)
    3. So tvojata copy-paste poteg samo potvrdi deka apsolutno se vodis po nekoe predanie
    4. Gledajki vi gi tekstovite, mi izgleda deka si nemate druga rabota osven da napagate i da gi sudite drugite veri (pred se, PRAVOslavieto)

E sega zaprasaj se koj bi sakal da dojde na edno takvo predavanje koe namesto da siri neutralni pogledi na hristijanstvoto i ljubov, se zastapuva za napagjanje i jadenje na bratot, i se nametnuva pod naivna slatkoreciva maska od tvoja strana?

Ete vo sto e razlikata pomegu pravoslavieto i "izvornoto" hristijanstvo - site nasi PRAVOslavni web strani se orientirani za pouka na narodot i za sirenje na ljubovta, dodeka pak stranite na "izvornoto" hristijanstvo se nameneti samo za naoganje maani kaj drugiot.

Zaklucok od sevo ova: Ama pouka ke izvlecam..... da osuduvam!

p.s. ako ne sum vo pravo - argumentirano i so fakti popravi me!

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 18:00
    Мене најмногу ми е чудно, срамот да се признае дека предавањата се потпираат на баптистичките верувања. Денеска разговарав со еден пријател, кој не е теолог, ниту монах, а најобичен мирјанин, со благослов да присуствува на таквите предавања. Во едно од таквите предавања бил и во куќата кај Дебар Маало. Моите сомнежи беа оправдани...Секако, идентитетот на мојот пријател нема да го откријам, но не бевме удостоени да ги чуеме имињата на предавачите, така што, сега сме еднакви. голема%20насмевка

*внимавајте со терминологијата

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 18:15
    Па, што е тогаш страшно тоа да се каже? Не е тајно нешто. Мислам да има плакати низ градот-а човек да не знае каде оди и кој ќе предава?

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 18:22

Prethodnata nedela me posetija isto nekoi lugje od "Izvorno Hristijanstvo"-Dopisna Bibliska skola slucajno mi naidoja za da mi dadat materijal za nekakvi slicni predavanja na ovie pogore.

I tokmu toa za cudenje zasto SITE se krijat zad imeto HRISTIJANSKO a ne si napishat adventistichko biblisko dvizenje..i kako da pojdes na predavanja a neznaes ni koi se shto se...

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 18:24
    голема%20насмевка
    Зар мора па се да се знае...кој денес прашува некого.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 18:33

EvAngelos, se veli deka koga chovek ednash ke ja izgubi doverbata, povekje nema sto da izgubi...

Na prvata strana od temava najiskreno vi chestitav na isplaniranite predavanja i te prashav koj se predavachite na ovie k*rsevi.

Tvojot odgovor beshe:

Messenger, од каде идејата дека јас ги знам имињата на предавачите? Јас не сум член на тоа друштвото...

Sega, na ovaa stranica velish:

Здружението "Божилак" никогаш, од моментот на своето основање, немало држено кyрсеви во Претор. Поточно, никогаш нема држено кyрсеви надвор од Скопје голема%20насмевка
    Исто така и имињата кои ги спомнуваш прв пат ги слушам и немаат никаква допирна точка со здружението "Божилак", ниту пак со кyрсевите за кои што збориме тука...

Ne govorenjeto vistina ne samo sto ne e hristijanski, ne samo sto ne e Biblisjki, ne samo sto ne e vrednuvano nitu od edna vera i religija, vkluchuvajki gi i paganskite, tuku ne e vrednuvano nitu od posledniot ateista.

Da mi odgovoreshe deka poradi nekoja prichina ne sakash sega da gi dadesh iminjata, potpolno ke te razberev. Vaka se diskretitira i kako chovek i kako chlen na ovoj sajt.

A ako me izmami sega, togash kakva garancija imam deka ne si mamel i porano i deka nema da mamish i vo idnina?

Ova navistina ne ti trebashe...

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 18:36

zamisli milichka i gi prashuvam kakva e
    Dopisna bibliska shkola vrti sukaj dodeka
    da kazat deka e ADVENTISTICHKA...
    a koj ja osnoval taa da ne gi prashuvash
    zasto sekako kje recat Hristos-neli
    Izvorno Hristijanstvo a od Hristos
    do Nivniot osnovatel skok od 18-19 vekovi
    zasto ne razmislat malku...

a nas ne ubeduvat tuka deka ikonite
    ne bile sveti koi postojale od stariot zavet,
    pa i posle Hristos ostanuvaat da se pocituvaat
    i zasto tolku mnogu gonenja od tolku te mnogu goniteli zasto ednash ne prestanalo toa pravoslavie da se odrzuva kako sto drugite pojavi(sekti) isceznale a sepak ova nashe SVeto veruvanj se odrzalo so tolku mnogu maka i gonenje, i ni malku ne se otstranilo od Ucenjeto na Biblijata I Svetite Otci !!!

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 19:04
    Но секако, зошто Свети Кирил Солунски би одел  да спори со Хазарите и Сарацените?

Постирано од: Опитен
    Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 19:55
    „нема ништо скриено што нема да се открие и она што се шепоти на уво ќе се разгласи од покривите...“

како беше точно ова ?

-------------
    Господи Исусе Христе помилуј не

Постирано од: Templarius
    Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 23:42

Eve sega imam navistina interesno prasanje za tebe (moze i da se nekolku). Velis deka

од каде идејата дека јас ги знам имињата на предавачите? Јас не сум член на тоа друштвото,

A od druga strana pravis copy paste na site tekstovi sto se zalepeni na stranata na Bozilak sto ja promoviras.

1. Se propovedaat baptisticki filoZofii na ovoj k*rs po veronauka (sto nema vrska so izvornoto hristijanstvo)
    2. Ti si clen na "drustvoto" i odlicno gi poznavas predavacite (nema da me cudi ako eden od niv e i g-din Grozdanov)
    3. So tvojata copy-paste poteg samo potvrdi deka apsolutno se vodis po nekoe predanie
    4. Gledajki vi gi tekstovite, mi izgleda deka si nemate druga rabota osven da napagate i da gi sudite drugite veri (pred se, PRAVOslavieto)

E sega zaprasaj se koj bi sakal da dojde na edno takvo predavanje koe namesto da siri neutralni pogledi na hristijanstvoto i ljubov, se zastapuva za napagjanje i jadenje na bratot, i se nametnuva pod naivna slatkoreciva maska od tvoja strana?

Ete vo sto e razlikata pomegu pravoslavieto i "izvornoto" hristijanstvo - site nasi PRAVOslavni web strani se orientirani za pouka na narodot i za sirenje na ljubovta, dodeka pak stranite na "izvornoto" hristijanstvo se nameneti samo za naoganje maani kaj drugiot.

Prekrasno Maran Ata sekoja cest .....

-------------
    Give me your secrets
    Bring me a sign
    Give me a reason
    To walk the fire
    See another dawn
    Through our son's eyes
    You give me a reason
    To walk the fire.

Постирано од: vesnaa
    Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 23:46

Ova e prekrasen k*rs. Vakvo nesto odamna baram. Dali mozete da me izvestite kade i kako mozam da se prijavam za da go posetuvam k*rsov?
    Odnapred blagodarna
    Vesnicka

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 23:52
    Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Prekrasno Maran Ata sekoja cest .....

Mora da ve demantiram. I Pravoslavnata Crkva gi napaga drugite hristijanski denominacii i toa so strasni kletvi i ponizuvanja, sto voopsto ne e vo duhot na Hristijanstvoto. Eretici, novoverci, satanovi sledbenici ,Lazni proroci, sektasi i objavuvaat publikacii vo koi seto toa go pisuva.

Treba da ne se sudat drugite koi veruvaat vo Hristos, zasto i tie se nasi brakja i megu niv ima vistinski Hristijani...

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 23:54
    Ne mi e jasno kako toa od ljubov do brak da odime na bozenstven nacin, zarem dosegashniot ne e bozenstven
    ???????????????????????????????

Ako e toj nacin koj sto ludjeto go praktikuvaat togas cumu objasnuvanje ili pak jas neznam mozebi postoi nekoja druga poinkava verzija .... kako i da e, ne veruvam deka LJUBOVTA na bilo koj nacin moze da se predava, vo sto e poentata na takvo predavanje ?????
    Treba nekoj da ni kaze kako da sakame i seto toa sto ne pravi posebni da go stavi vo nekakvi ramki, koi toj sam gi smisli????

-------------
    Give me your secrets
    Bring me a sign
    Give me a reason
    To walk the fire
    See another dawn
    Through our son's eyes
    You give me a reason
    To walk the fire.

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:08
    Templarius zarem ne smetate deka na nasite sogragjani im e potrebno predavanje za hristijanskite vrednosti za ljubovta, vrskite, brakot, semejstvoto, seksot? Zarem jas sum edinstvenata sto cuvstvuva deka ima ogromen pad na ovie vrednosti osobeno megju mladite, a i megju nas postarite?
    Site bevme svedoci kakvi devijantni pojavi se slucuvaa minatata godina vo gimnaziite, kakov seksualen nemoral se slucuvase po golemite odmori, vo toaletite i vo ucilisnite dvorovi cc c pa koga ke mi tekne i deka seto toa cirkulirase megju mladite niz mobilnite telefoni, da mu se zgadi na coveka. Ete do koj stepen padna moralot na nasata mladina, tie kutrite imaat izvrteni vrednosti za toa sto e ljubov, sto e vrska, sto e seks. a ne se ni tie krivi, tuku nema koj da gi pouci, nikoj ne si ja prevzema taa odgovornost, ni obrazovanieto, ni drzavata, nitu pa crkvite.
    Zatoa smetam deka ova e odlicna prilika da se educiraat mladite, da steknat zdravi osnovi za toa sto e ljubov, vrska, seks i da go razlikuvaat toa od seksualen razvrat, prostitucija, pornografija, homoseksualizam i drugi devijantni pojavi vo opstestvoto.
    Pozdrav Templarius

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:14
    Originally posted by vesnaa vesnaa напиша:

Templarius zarem ne smetate deka na nasite sogragjani im e potrebno predavanje za hristijanskite vrednosti za ljubovta, vrskite, brakot, semejstvoto, seksot? Zarem jas sum edinstvenata sto cuvstvuva deka ima ogromen pad na ovie vrednosti osobeno megju mladite, a i megju nas postarite?
    Site bevme svedoci kakvi devijantni pojavi se slucuvaa minatata godina vo gimnaziite, kakov seksualen nemoral se slucuvase po golemite odmori, vo toaletite i vo ucilisnite dvorovi cc c pa koga ke mi tekne i deka seto toa cirkulirase megju mladite niz mobilnite telefoni, da mu se zgadi na coveka. Ete do koj stepen padna moralot na nasata mladina, tie kutrite imaat izvrteni vrednosti za toa sto e ljubov, sto e vrska, sto e seks. a ne se ni tie krivi, tuku nema koj da gi pouci, nikoj ne si ja prevzema taa odgovornost, ni obrazovanieto, ni drzavata, nitu pa crkvite.
    Zatoa smetam deka ova e odlicna prilika da se educiraat mladite, da steknat zdravi osnovi za toa sto e ljubov, vrska, seks i da go razlikuvaat toa od seksualen razvrat, prostitucija, pornografija, homoseksualizam i drugi devijantni pojavi vo opstestvoto.
    Pozdrav Templarius

Хм, тука веќе се начнува нова тема - воведување на веронаука во училиштата. Добар аргумент Весна.
    Во православната црква има предавања на овие теми, и колку што знам, во Скопје со години наназад.

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:17

... a ne se ni tie krivi, tuku nema koj da gi pouci, nikoj ne si ja prevzema taa odgovornost, ni obrazovanieto, ni drzavata, nitu pa crkvite...

Zosto sekogas ja barame krivicata vo drugi, zosto ni e kriva drzavata, crkvata... Kade se roditelite tuka, domasnoto vospituvanje... Zasto sekogas ova zaboravame da go spomneme, pa to e primarno...

-------------
    Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    

Постирано од: Majkl
    Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:21

Pozdrav Templarius
    И порано кога имало веронаука, и сега во западните општества каде има веронаука, повторно и повторно имало такви појави. Веронауката нема да реши ништо, освен што можеби ќе го збогати фондот на интелектуалните знаења на младите. А интелектуалноста нема врска со мудроста.

Постирано од: *moon*
    Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:24
    Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Pozdrav Templarius
    И порано кога имало веронаука, и сега во западните општества каде има веронаука, повторно и повторно имало такви појави. Веронауката нема да реши ништо, освен што можеби ќе го збогати фондот на интелектуалните знаења на младите. А интелектуалноста нема врска со мудроста.

ne se slozuvam so tebe....toa mozebi nema da vrodi so plod vednas,no ke vlijae vrz zivotot na mladite luge koi utre ke bidat majki,tatkovci....toa ke dojde do izraz tokmu vo toj period od nivniot zivot,a slednite generacii veke nivnite deca ke bidat nesto sosema poinakvi vo pozitivna smisla na zborot

-------------
    Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:24

Site bevme svedoci kakvi devijantni pojavi se slucuvaa minatata godina vo gimnaziite, kakov seksualen nemoral se slucuvase po golemite odmori, vo toaletite i vo ucilisnite dvorovi cc c pa koga ke mi tekne i deka seto toa cirkulirase megju mladite niz mobilnite telefoni, da mu se zgadi na coveka.
    Интересно, а зошто на сексуалноста на младите секогаш се гледа како на девијантна појава? Што е толку „срамотно„ во истата?

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:25
    Originally posted by *moon* *moon* напиша:

ne se slozuvam so tebe....toa mozebi nema da vrodi so plod vednas,no ke vlijae vrz zivotot na mladite luge koi utre ke bidat majki,tatkovci....toa ke dojde do izraz tokmu vo toj period od nivniot zivot,a slednite generacii veke nivnite deca ke bidat nesto sosema poinakvi vo pozitivna smisla na zborot
    Па ете, на запад генерации и генерации поминале веронаука во училиштата па сепак ги имаат сите појави како : дрога, алкохолизам, проституција...

Постирано од: *moon*
    Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:25
    da e samo toa devijantna pojava...A SPRICOVITE VO UCILISNITE DVOROVI,PO PARKOVITE,ULICITE,GRADINKITE,JAVNITE TOALETI...I KADE NE.

-------------
    Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:33

Хм, тука веќе се начнува нова тема - воведување на веронаука во училиштата. Добар аргумент Весна.Во православната црква има предавања на овие теми, и колку што знам, во Скопје со години наназад.

Deteto na mojata komshika uci veronauka. Ja razgledav programata i iskreno da kazam mnogu sum razocarana od toa sto ke gi ucat decata. Tamu ke gi ucat za praznicite, za svetcite, za svetiot krst, za ikonite. Ke gi ucat kako pravilno da se prekrstuvaat, gi ucat kako da ja molat Oce Nas i Bogorodice Devo, potoa za kukjnite pokroviteli itn.
    No iskrena da bidam, mene mi e mnogu povazno moeto dete da stekne znaenje i hristijanski vrednosti opisani vo k*rsot pogore, otkolku da znae kako pravilno da se prekrsti. Mislam deka na boga mu e povazno kako nasite deca ziveat i dali pravat perverzii od ljubovta i seksot, otkolku toa dali tie ke se prekrstat od desno kon levo ili pak od levo kon desno. Ako jas se prasuvam, ova vtorovo se gluposti zivi i nepotrebni raspravii megju nas i katolicite.

EVANGELOS te molam odgovori mi kako i kade mozeme da se prijavime na k*rsot: Od ljubov do brak na bozestven nacin. Nestrpliva sum (zaedno so moeto semejstvo) da pocneme so slushanje na k*rsot.

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:48

Pozdrav Templarius

Smetam deka e potrebno NO pred se e BITNO DA SE IMA DOMASNO VOSPITUVANJE ... nikoj ne mu e kriv na moeto dete ako pocne da krade i da se drogira ili da ima odnosi pred mobilni telefoni - Ne mu e krivo opstestvoto nitu pak mu e kriva crkvata - KRIV E RODITELOT Koj toa dete ne go vospital i ne go naucil na moralot...

A ovaa sega sto tuka go propoveda Evangelos .. mislis deka e moralno, milsis deka na nekogo mu e briga za ljubovta i brakot NE, toa e samo uste edna finta na "crkvite" za da pridobijat uste nekoe dete ili covek na nivna strana...       
    Alooo citaj go naslovot an predavanjeto, koja logika gledas vo toa.... Pa dajte bre prestanete vece ednas, prostiucijata, delkventnosta i kriminalot medju mladite da gi stavate vo razni oblandi i da gi koristi sekoj za postignuvanje na negovi celi....

Ostavite gi mladite da si go ziveeat zivotot da si ja ziveeat mladosta, i ne moze na osnova na nekolku slucai da kazeme deka mladinata vo Makedonija e izopacena sekoaj generacija si ima svoi padovi taka da i ovie mladi generacii....drogata ne e od sega, nie koga sme bile mladi ne sme probale marihuana ili nesto drugo?????
    ne sme posakale da spieme so zenska ili masko samo zaradi seks ????Ne sme kradele kola od doma ili na sosedot??? ....ma ajde sme bile ANDJELI aha kako pa da ne....

Celiot ovoj lov na vestici koj se sproveduva medju mladite e za da mozat raznorazni organizacii i "crkvi" da profitiraat i ne se podobri od samite dileri i makroa zasto ja koristat slabosta i zbunetosta na mladite...

Zatoa prestanete da se povikuvate deka nekoj e kriv za toa zasto ako nekoj e kriv prvo se krivi roditelite, nemoze nikoj drug da go opravi vaseto dete ako vie doma ne ste sednale so nego i ne ste porazgovarale a i ne ste mu stegnale cotek koga napravilo nesto loso ...   

Greota e mladosta i ljubovta da ja stavame vo bilo kakvi ramki ZATOA OSTAVETE GI MLADITE NA MIRA TIE SE VINOVNI KOLKU STO SME VINOVNI SITE NIE....

-------------
    Give me your secrets
    Bring me a sign
    Give me a reason
    To walk the fire
    See another dawn
    Through our son's eyes
    You give me a reason
    To walk the fire.

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:53
    Колку што сум запозната во училиштата е воведен предмет етика(мислам во шесто одд.) Токму тука децата учат за човековото однесување и моралот.

Но пак ќе нагласам тука треба да се вклучат и родителот, ученикот, наставникот, а голема улога имаат и педагошките и психолошките служби во училиштата.

Но во училиштата треба да се воведат и други предмети што ќе ги учат младите како подобро да ја изградат својата личност меѓу кој и веронаука.

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 00:56
    Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Site bevme svedoci kakvi devijantni pojavi se slucuvaa minatata godina vo gimnaziite, kakov seksualen nemoral se slucuvase po golemite odmori, vo toaletite i vo ucilisnite dvorovi cc c pa koga ke mi tekne i deka seto toa cirkulirase megju mladite niz mobilnite telefoni, da mu se zgadi na coveka.
    Интересно, а зошто на сексуалноста на младите секогаш се гледа како на девијантна појава? Што е толку „срамотно„ во истата?

Па не знам... ај кажи ми како одеше тоа - ни блудниците нема да го наследат царството небесно?

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 01:05

Хм, тука веќе се начнува нова тема - воведување на веронаука во училиштата. Добар аргумент Весна.Во православната црква има предавања на овие теми, и колку што знам, во Скопје со години наназад.

Deteto na mojata komshika uci veronauka. Ja razgledav programata i iskreno da kazam mnogu sum razocarana od toa sto ke gi ucat decata. Tamu ke gi ucat za praznicite, za svetcite, za svetiot krst, za ikonite. Ke gi ucat kako pravilno da se prekrstuvaat, gi ucat kako da ja molat Oce Nas i Bogorodice Devo, potoa za kukjnite pokroviteli itn.
    No iskrena da bidam, mene mi e mnogu povazno moeto dete da stekne znaenje i hristijanski vrednosti opisani vo k*rsot pogore, otkolku da znae kako pravilno da se prekrsti. Mislam deka na boga mu e povazno kako nasite deca ziveat i dali pravat perverzii od ljubovta i seksot, otkolku toa dali tie ke se prekrstat od desno kon levo ili pak od levo kon desno. Ako jas se prasuvam, ova vtorovo se gluposti zivi i nepotrebni raspravii megju nas i katolicite.

EVANGELOS te molam odgovori mi kako i kade mozeme da se prijavime na k*rsot: Od ljubov do brak na bozestven nacin. Nestrpliva sum (zaedno so moeto semejstvo) da pocneme so slushanje na k*rsot.

Јас имам посетено безброј предавања со пеер групи каде се предава на овие теми. Нема потреба некој да ми наметнува друговерски верувања за да го научам ова (затоа што јасно стана дека нема да се зборува само од неутрална христијанска гледна точка). Ако некој сака да дознае нешто за предвремените односи, дрогата, проституцијата... од здравствен или општествен аспект, тоа може да го направи во секоја специјализирана НВОрганизација (низ Скопје ги има многу). Доколку сакаме да видиме што Бог вели за тоа, слободно секој може да ја отвори Библијата. Но доколку сакаме да ги судиме другите вероисповеди и да ги напаѓаме туѓите почитувања на светители, мошти, икони, ако сакаме да го напаѓаме и монаштвото... повелете, посетете го „к*рсот“.

А ако некој сака вистински да се научи да живее христијански, нека си најде духовник кој ќе му помогне во тоа.

Апсолутно се сложувам со месинџер, тоа и јас го имам нагласено во повеќе наврати.

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 01:22
    Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Колку што сум запозната во училиштата е воведен предмет етика(мислам во шесто одд.) Токму тука децата учат за човековото однесување и моралот.

Но пак ќе нагласам тука треба да се вклучат и родителот, ученикот, наставникот, а голема улога имаат и педагошките и психолошките служби во училиштата.

Но во училиштата треба да се воведат и други предмети што ќе ги учат младите како подобро да ја изградат својата личност меѓу кој и веронаука.

Апсолутно се сложувам дека родителите имаат огромна улога во воспитувањето на детето. Нели велат, каква мајка таква ќерка? (иако има исклучоци)

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 02:51

Пријавувањето е лесно и многу едноставно. Се што треба да направите е да отидете на сајтот:  http://www.veronauka.com.mk - http://www.veronauka.com.mk и најдоле на сајтот имате место каде што можете он-лајн да се пријавите. На самиот сајт имате и подетални информации за тоа каде и во кои термини се одржува кyрсот.
    Поздрав големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 03:20
    Originally posted by Messenger Messenger напиша:

EvAngelos, se veli deka koga chovek ednash ke ja izgubi doverbata, povekje nema sto da izgubi...

Na prvata strana od temava najiskreno vi chestitav na isplaniranite predavanja i te prashav koj se predavachite na ovie k*rsevi.

Tvojot odgovor beshe:

Messenger, од каде идејата дека јас ги знам имињата на предавачите? Јас не сум член на тоа друштвото...

Sega, na ovaa stranica velish:

Исто така и имињата кои ги спомнуваш прв пат ги слушам и немаат никаква допирна точка со здружението "Божилак", ниту пак со кyрсевите за кои што збориме тука...

Ne govorenjeto vistina ne samo sto ne e hristijanski, ne samo sto ne e Biblisjki, ne samo sto ne e vrednuvano nitu od edna vera i religija, vkluchuvajki gi i paganskite, tuku ne e vrednuvano nitu od posledniot ateista.

Da mi odgovoreshe deka poradi nekoja prichina ne sakash sega da gi dadesh iminjata, potpolno ke te razberev. Vaka se diskretitira i kako chovek i kako chlen na ovoj sajt.

A ako me izmami sega, togash kakva garancija imam deka ne si mamel i porano i deka nema da mamish i vo idnina?

Ova navistina ne ti trebashe...

I jas mislam deka ovaa ne ti trebase ....

-------------
    Give me your secrets
    Bring me a sign
    Give me a reason
    To walk the fire
    See another dawn
    Through our son's eyes
    You give me a reason
    To walk the fire.

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 03:42
    И уште нешто во врска со ова. Евангелос рече дека к*рсот и здружението немаат никаква врска со црквата Радосна Вест, но фактите тврдат нешто сосем различно.

http://www.veronauka.com.mk/sources/koreni.html - Проповед

Оваа проповед, како што можете да видите, е искажана во ХБЦ Радосна Вест, што го пишува најгоре. А кога ќе кликнете на тоа, ве носи директно до веб страната на црквата.

Врати се на оние коментари јас кога разобличував дека таа „христијанска црква“ е БАПТИСТИЧКА црква, а ако си го подзаборавил тоа, оди на стр 2 од темава и БРАТ макариос ќе ти ја освежи меморијата.

Неутрално-христијанска гледна точка а? хмммм

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 04:15
    Ев, остана должен да одговориш на неколку прашања, кои ти ги поставија неколку души.
    Некако не си ми „изворен“ денеска.

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 16:35
    Ne insistirajte na onoa za sto i samiot e svesen... sekoj mozhe da zgreshi vo nekoj moment.

Jas vekje mu prostiv.

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 23:56
    makarios, јас одговорив на сите прашања кои ми ги поставивте на оваа тема. Доколку мислите дека изоставив некое прашање, ве молам да ми го повторите кратко, јасно и концизно.

Messenger, не сфаќам што сум ти згрешил, ниту пак што си ми простил.

-------------

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 00:35

На моите прашања не одговори. Исто така некои мои констатации не ги демантираше.

Два пати се навратив низ сите коментари на оваа тема и не најдов неодговорени прашања од моја страна. А вашите паушални и од ракав истресени констатации не се најдоа достојни кај мене за демантирање. Јас кажав едно, вие не ме читате и велите друго. Е сега за јас да ве демантирам треба повторно да го повторувам мојот коментар што веќе сум го кажал, а тоа се вика спамирање - што не е дозволено на форумов.

-------------

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 00:38
    Evangelos a kje miobjasnis ti povekje si nacitan od mene, koi se tie Dopisna bibliska shkola?

-------------

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 00:43
    Ев, јас се вклучив пред неколку дена на овој форум. Поставив неколку прашања, кои ти досега не ги одговори (не знам дали ме мразиш, затоа што и со омраза ми пристапи прв пат кога дојдов на форумот, или сите кои ги побиваат или контрираат твоите мислења, не се достојни за тебе).

Неколку работи во повеќе теми во врска со иконите, Светото Писмо, веронауката ги објаснив историски, и според учењето и опитот на Светите Отци.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk