IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Месото е убиство !!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Месото е убиство !!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
Автор
Порака Обратен редослед
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 22:20
Becenevam пред се драго ми е што пак си тукасреќа
Интересен пост, можеш ли да ни го објасниш тоа DEKA SO MESOTO SE VNESUVA INFORMACIJATA NA SMRT?

Поздрав
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 22:18
GOLEM POZDRAV DO SITE TIE STO SE VEGETARIJANCI, I DO SITE TIE STO SE STREMAT TOA DA STANAT.
jAS MESO NE JADAM VOOPSTO A EDNATA OD MNOGUTE PRICINI E DEKA SO MESOTO SE VNESUVA INFORMACIJATA NA SMRT.
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 22:01
Originally posted by doriangray doriangray напиша:

Токму од аспектот (философски и морален) од кој е поставена темава, но и здравствен, пред неколку години престанав да консумирам месо. Успешно се справив со потребата од месо, која за кратко време и ја снема. Не чувстував ниту потреба, ниту желба за месо и не ми недостигаше. Меѓутоа се судрив со голем проблем, моето смејство. Моите не го сфаќаа мојот избор, сепак вегетаријанството и веганството се избор, баш како што кажа и Монушка:
Originally posted by Monuska Monuska напиша:

Тоа е индивидуален избор.

Mоите постојано инсистираа на тоа да почнам да јадам месо, а и на мајка ми и` беше навистина тешко да приготвува два оброка. После нецела година, со оглед на околностите бев принуден да се откажам од вегетаријанството (иако не по лична желба).

Но, до ден денеска гледам колку што можам да го изоставам месото. А кога конечно ќе се осамостојам од моите родители, повторно се враќам на тој начин на живот, без да имам грижа на совеста дека за задоволувањето на моите анимални инстинкти, некое животинче настрадало на суров начин!

И јас нешто така си планирам, моја куќа - мои правила, но сега за сега - не. Инаку ако јадеш риба а не јадеш месо што си?
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 21:59
Се согласувам.

Ние сме дел од синџирот на исхрана, по природа сепак сме месојадни, допаѓало тоа или не, некој сака повеќе, некој помалку, некој се решава да не јаде месо, најважно е што сепак секој има избор.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 21:53
Забележав дека темава се движи во сосема погрешна насока, од докажување на тоа дали е здраво или не консумирањето на месо, преку тоа кој какво месо јадел, до моронизам (и ренесанса).

Значи, јаmes dean ни даде друга насока.

Е сега сакав да реплицирам на нешто:
Originally posted by anastea anastea напиша:

Ne mi se dopaga lazno moraliziranje: da gi sakame zivotnite, da ne dozvoluvame da se ubivaat, a od druga strana ic oko da ne ni trepnuva za iljadnicite gladni usti sto umiraat sekojdnevno niz svetot!..

За илјадниците гладни души кои што умираат не сме криви ни јас ни ти, ни никој друг директно. А ако сакаме да им помогнеме,наместо да седиме пред мониториве и млатиме празна слама (условно кажано) можеме да се зачлениме во Црвен крст и да заминеме како волонтери во Африка и да им помагнеме на гладните души. А ќе можеме да им помогнеме и тогаш?
Дискутабилно е...

А лажното морализирање мислам барем дека на овој форум не е присутно .

Pravo na sekoj e da odluci so sto ke se hrani i tuka ne e potrebno nikakvo ubeduvanje!..намигнување
Е oва е хајлајтот што сакам да го потенцирам, со кој апсолутно се согласувам. Секој има право на избор, без другиот да се меша!

Изменето од doriangray - 29.Април.2008 во 21:57
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 21:18
Da, za vkusovite ne raspravame, ama i taa bila ZIVA neli?..голема%20насмевка
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 21:11

A ribata ne bila ziva pred da ja izedes???збунетост

e bila,ama poveke preferiram riba zasto e pozdrava otkolku svinsko,pilesko....
She sells seashells by the seashore...
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 21:02
A ribata ne bila ziva pred da ja izedes???збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 20:56
Originally posted by $BlackDevil$ $BlackDevil$ напиша:

Originally posted by nikita nikita напиша:

ех без месо не можам да замислам ручек......
а како што прочитав тука......бре нешто....воа као да се прави организација за борба против јадење месо......

jas mozam i te kako.....ne podnesuvam bas bas meso,pogotovo jagnesko...po4nuva da mi se losi!

и ја не јадам јагнешко........кога велам месо.....мислам да прасиче

MA NI TAKVO NE JADAM,SAMO RIBA ,NAJZDRAVO I NAJVKUSNO!
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 20:55
Originally posted by vilazora vilazora напиша:

Nastranosta ja gledam tokmu vo toa shto ne sme svesni za posledicite od nashiot odnos kon vidovite koi gi varime vo zeludnikot;

ne sakame da se preispituvame za opravdanosta na taa rabota (mnogu malku luge se otvoreni za mozni promeni);

potchineti sme na nashiot nagon za prehrana, pravejki go toa bez izbor, shto ni se najde na patot toa jademe (kuchina i shto li ushte ne!)!

Nastrano gledano od aspket na moznostite na prirodata koja dava izbor da se prehranime i prziveeme (a nie so nashata svest toa go mozeme); a da, stanalo normalno i ochekuvano oti taka sme go kultivirale!

Svesta ne pravi da sme na vrvot no na moznosta za zachuvuvanje na ziviot svet na planetava!

Eve jas jadam meso pa voopsto ne se cuvstvuvam nitu moronski nitu nastrano, tuku ednostavno COVECKI,... a nastranost gledam vo sekoj onoj sto se trudi da me ubedi vo sprotivnoto... ма%20ајде

Изменето од anastea - 29.Април.2008 во 21:00
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 20:51
Originally posted by nikita nikita напиша:

а како што прочитав тука......бре нешто....воа као да се прави организација за борба против јадење месо......

jas mozam i te kako.....ne podnesuvam bas bas meso,pogotovo jagnesko...po4nuva da mi se losi!

и ја не јадам јагнешко........кога велам месо.....мислам да прасиче
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 20:11

Кон врв
vilazora Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2008
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vilazora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 20:09
poentata na temava e toa, da se odgovori na molaniot aspekt za konzumacijata na mesoto!

Nastranosta ja gledam tokmu vo toa shto ne sme svesni za posledicite od nashiot odnos kon vidovite koi gi varime vo zeludnikot;

ne sakame da se preispituvame za opravdanosta na taa rabota (mnogu malku luge se otvoreni za mozni promeni);

potchineti sme na nashiot nagon za prehrana, pravejki go toa bez izbor, shto ni se najde na patot toa jademe (kuchina i shto li ushte ne!)!

Nastrano gledano od aspket na moznostite na prirodata koja dava izbor da se prehranime i prziveeme (a nie so nashata svest toa go mozeme); a da, stanalo normalno i ochekuvano oti taka sme go kultivirale!

Svesta ne pravi da sme na vrvot no na moznosta za zachuvuvanje na ziviot svet na planetava!
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 20:09
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.