IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата одобрува ропство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата одобрува ропство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
Автор
Порака Обратен редослед
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 16:53
Istoto vazhi i vo obraten pravec Tofu...
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 16:48
Кога модераторот ќе застане зад еден човек само затоа што тој е христијанин, а ќе се сврти против друг, само затоа што овој го напаѓа христијанството, тоа се вика пристрасност. А оној што е пристрасен, најчесто не е разумен.
Е сега ако ти рече дека јас немам познавања од разни области, тоа се само твои пусти зборови. Јас пак тврдам дека ти имаш многу оскудни познавања од истите области.
Вашите објаснувања не ги прифаќам затоа што не дале рационален одговор на прашањето. Искрено не сум само јас со се уште отворени прашања. Не има многу тука по форумот. Зарем и тоа не го гледаш?
А почитта зидарски треба да се заслужи!
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 16:10
Ajde malce olabavete...
Tofu - nekoj shto e reshen deka nema da mu se dopagja Biblijata i deka napishanoto vo nea e glupost, shto i da mu kazhesh, kje si ostane na toa mislenje. Shto i da chitash, ako si reshil deka kje bidesh protiv toa od pochetok, dzhabe se objasnuvanjata.
Problemot e shto vo sekoj tvoj post, bukvalno vo sekoj, blika nepoznavanje na odredeni temi. Ne velam neznaenje, a ednostavno nepoznavanje na konkretni temi. Kako na primer - istorija, sociologija, kulturoloshki odliki na odredeni narodi niz istorijata i slichno...
So toa shto kje prochitash citat od Biblijata, nemoj ni da pomislish deka si ja razbral sushtinata na taa Kniga.
Ti bea dadeni mnogu detalni i mnogu jasni objasnuvanja za tvoite prashanja, kako i sekogash do sega - tvoe e dali kje gi prifatish ili ne, no odgovori, jasni i konkretni bea dadeni. Ako ne se soglasuvash so odgovorite, najmnogu shto mozhesh da napravish e da se zablagodarish za naporot na onie koi sednale, potroshile del od svoeto dragoceno vreme, za da ti objasnat tebe, bez pritoa da imaat nikakva korist od toa, i potoa da si prodolzhish po tvojot pat. Toa se vika pochit i e neshto shto e odlika na dostoinstveni lugje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 14:50
Знам јас што им е проблемот. Се однесуваат како секој политичар кога е на кампања. Кога веќе нема аргументи, почнува да копа по приватниот живот на противникот. Тоа се најниски удари кои само говорат колку вредат како луѓе. Мизерни се и прости.
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 14:19
vardi se tofu ovie dvajca pocnaa da ti se dodvoruvaat (i toa na teritorija na veroispovest) mislam deka e dobar razlog za zagrizenost...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 14:15
tofu so seta pochit no i jas ja imam primeteno tvojata zhenstvenost po postovite da bidam uchtiv ili neznaesh dobro makedonski shto ne bi rekol ili si zhensko a se pretstavuvash kako mashko ili nekoj drug ti go koristi nikot shto isto taka e sumnjivo malku pa gi doveduvash lud'eto vo dilema kako da ti se obrac'aat a poshto vo tvoite postovi isto taka ima i doza na lazhenje najverojatno c'e e vtoroto toest deka si zhensko
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 14:06
Слушај Боки 13, проблемот со тебе е што ја читаш Библијата со затворени очи и она што таму е напишано на еден начин, ти го разубавуваш и го толкуваш на сосема поинаков начин.
Друго, исламска литература не читам, едноставно не ме интересира! Тој што ти ја полни главата со такви информации многу греши!
Ниту еден слуга не ужива во слугувањето. Никој човек не сака да се покорува. Тоа само вие робовладетелите така си го замислувате.
Евреите го чекаа Месијата за да им стане владетел, нивни владетел, а не некој си Бог. Е ама имало луѓе, неписмени, па си направиле една толку контрадикторна приказна, па после нив другите луѓе ја прифатиле, и така сега ти тука ми кажуваш што било како било.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 11:43
Тофу, а што велиш јас тебе да ти направам една утринска егзегеза на пишаното? среќа

Originally posted by tofu tofu напиша:

Јас пак и останатите што не веруваат во светоста на таа книга во неа го читаме она што таму е напишано.

Проблемот со тебе тофу е што не си ја прочитала содржината на Библијата. Проблемот со тебе е што не си ја прочитала ни првата страна од Библијата.

Значи јас ви изнесов цитати каде што Господ одобрува ропство, а вие одеднаш велите “не е тоа ропство, не се тоа слуги, тоа е професија, тоа е обична работа„.

Ти не изнесе ништо. Ти само ни пастираше цитати позајмени од некој муслиман.
Кој рекол дека тоа не се слуги? Јас двапати потенцирав дека тоа се слуги кои доброволно одлучиле да служат, најчесто заради пари, а некои од нив и заради некоја убава девојка како што си ти трепкање

"Бидејќи Јаков се вљуби во Рахила, рече: „Ќе ти служам седум години за твојата помлада ќерка Рахила."
(Битие 29:18)

Наспроти ова, во атеистичката религија, слугите служат недоброволно, под прислила, тие се експлоатирани, и служат одвај за една мизерна егзистенција.

А тоа што говори тој цитат јасно дава до знаење дека евреите што ја пишуваа Библијата ја напишаа со една и единствена цел - борба против се што не е еврејско

Ја мај ка тааа? среќа А зошто тие борци против се што не е еврејско го напишале и ова...

"Но нема разлика меѓу Јудеец и Грк; зашто еден и ист е Господ на сите; богат за сите, кои Го повикуваат"
(Римјаните 10:12)

Или пак следнава изјава на Исус...

"и не мислете да речете во себеси: Авраам е наш татко, зашто ви велам, Бог може од овие камења да му издигне чеда на Авраама."
(Матеј 3:9)

Појаснување: Јудејците се евреи. Евреите потекнуваат од Авраам.

Јас велам секој народ е слободен, а вие се изнарадувавте затоа што во Библијата пишувало дека Арапите не се слободни.

Воопшто не си го разбрала цитатот со Арапите, Агара, Исмаил итн. Ич не коментирај за тоа.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 09:57
Тофу, оалбави се. Немам што да ти реплицирам, но само би се послужила со изреката на Анакин која гласи “Вози Мишко“.....

Изменето од maria_magdalena - 02.Април.2008 во 09:58
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 09:49
Проблемот вас Марија Магдалена, ЕвАнгелос, зидарски, Темплариус итн да не ве набројувам, ви е во тоа што вие во Библијата го читате она што сакате да го прочитате. Јас пак и останатите што не веруваат во светоста на таа книга во неа го читаме она што таму е напишано. Значи јас ви изнесов цитати каде што Господ одобрува ропство, а вие одеднаш велите “не е тоа ропство, не се тоа слуги, тоа е професија, тоа е обична работа„. Со луѓе како вас разговор апсолутно не може да се води. Вие никогаш нема да ја прифатите вистината.
А Марија Магдалена, прочитај што ти одговорив порано за твоето прашање. Реков се работи за потомството, ти ми тврдеше дека не е така. Испадна дека сепак е така. А тоа што говори тој цитат јасно дава до знаење дека евреите што ја пишуваа Библијата ја напишаа со една и единствена цел - борба против се што не е еврејско (и не е напишана од Господ, што е најважно, а како може книга што не е напишана од Господ да биде света, е тоа само вие си знаете очигледно)! А вие што сте сега, евреи или неевреи? Па еве, самите извлечете заклучок што сте кажале! Јас велам секој народ е слободен, а вие се изнарадувавте затоа што во Библијата пишувало дека Арапите не се слободни. Срам да ви е!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 18:17
Halide, prijatele... zs se istrchuvash... Toa shto EvAngelos go pisha pogore, ne se negovi zborovi, i ne se denes napishani... napishani se pred skoro 2000 godini. Citatot e od obrakjanjeto na Pavle kon Galatjanite! Tokmu toj citat objasnuva shto e ropstvo i shto e sloboda... za tie shto sakaat da razberat...
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 17:33
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Цитатот е тој, и го болдирав на претходна страна.
Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваат Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Sto bese toa hristijanska etika!!!!
Sramota vakvi zborovi od nekoj vernik, na tema koga govorite za biblijata, za pratenicite od Boga!
Uste zidarski ova go videl
Cudno mi e , znam deka na vakvi raboti reagira,.
Ej Ev WWJD ili kazal! Ova sigurno ne!
SRAMOTA vakvo nesto od eden/nekoj vernik!
Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос?

Za ovoj Citat li mislis!??

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Само за тебе сестроо големо%20гушкање

Битие 16:8-9 и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

Се сомневам дека ќе ги сфатат овие зборови, ама ајде да пробаме...

"Кажете ми, вие, кои сакате да бидете под Законот: не го слушате ли Законот? Зашто е напишано дека Авраам имал два сина: едниот од робинката, а другиот од слободната. Но оној, од робинката, роден е по тело, а оној од слободната преку ветувањето. Ова е речено сликовито: тие жени се двата завета; едниот од гората Синај, кој раѓа за ропство; тој е Агара - зашто Агара е Синајската Гора во Арабија, и му одговара на сегашниот Ерусалим, кој робува со своите деца. Но небесниот Ерусалим е слободен, тој е наша мајка, зашто е напишано: „Весели се неплодна, која не раѓаш; воскликни и извикај ти, која не си имала породилни маки; зашто оставената има повеќе деца, отколку онаа, која има маж.” И вие сте, браќа, деца на ветувањето како Исак. И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега. А што вели Писмото? „Истерај ја робинката и нејзиниот син, зашто синот на робинката нема да наследи со синот на слободната!” Затоа, браќа, ние не сме деца на робинката, туку на слободната."
(Галатјаните 4:21-31)

Isto sega ima vo Ovoj Pasus,Evangelos i Maria!!??

Za sto ne znam se raduvate!??
Zarem ne vi stanalo jasno,deka Biblijata ne e Nisto za Muslimanite!???

I so ovie"fakti"nisto ama apsolutno nisto ne dokazuvate,barem za nas Muslimanite,poso nie Biblijata ne ja Priznavame,a som ne ja priznavame se vo nea go smetame za LAZNO!!

Do tuka e jasno???

A sega Evangelos,za tebe..

Nie poteknuvame od Lozata na Ismail.a.s.
A Evreite poteknuvaat od Lozata na Ishak.a.s.
a se prasuvame Vie Hristijanive od koja loza poteknuvate!??

maria i za tebe istovo vazet!!

И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега.(Evangelos)

A ova Evangele,za Ismail se odnesuvat demek a ?

Ismail go gonel na Ishak a ,i Demek Nie deneska Muslimanite koi poteknuvame od Islamil.a.s.gi goneme Potomcite na Ishak.a.s.(jas vaka go razbrav ova)

Ako e vaka kako sto sum go razbral,
Zarem ne ti e Sram!!!

Zarem ne gledas koj kogo Gonet i Unistuvat vo Svetov!!

Zarem ne gledas Evreite sto se i sesto pravat vrz Muslimanite!??(Hristijanite ne gi spomnuvam,poso Tie ne si go znaat pocetokot,koj im je Nivniot Pocetok!)

Zarem si slep!?
I dete od 2 god,mu e jasno koj kogo Progonuvat vo Svetov!!

Изменето од Halid ibn Velid - 01.Април.2008 во 17:41
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 17:32

Изменето од Halid ibn Velid - 01.Април.2008 во 17:37
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 11:15
postar brate, зарем е можно секоја тема да ја расипуваш? Зарем е можно на секоја тема да коментираш надвор од топикот? Овде како што гледаш темата е Библијата и ропството, а не Кyранот и ропството и затоа нема потреба тука да го мешаш Кyранот или Исламот.
Дај те молам пред да коментираш прочитај го насловот на темата и сконцентрирај се на него, а потоа коментирај.

Од друга страна, беше објаснето какво "ропство" одобрува Библијата и колку е тоа супериорно во споредба со ропството што го дозволува атеизмот и сметам дека нема што многу да се додава на "темава".
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,176 секунди.