|
Зен приказни |
Внеси реплика | страница <1 56789 15> |
Автор | |||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Chasha voda ili more
Nekoj chovek, postojano gi chuvstvuval tegobite na sekojdnevniot zhivot, pa se pozhalil na svojot uchiel: "Ne mozham povekje! Zhivotot mi stana nepodnosliv!" Uchitelot zema malku pepel megju prstite i ja isturi vo chasha voda. Dodeka pepelta se meshashe vo vodata, mu reche na svojot uchenik:" Ova se tvoite tegobi. Vodata ja vpi pepelta i brzo potemna." Potoa zede isto tolku pepel i ja frli niz prozor vo blizina na moreto. Pepelta pagjashe i se rasturi ne ostavajki vo moreto nikakvi tragi. "Gledash li?" - go prasha uchitelot svojot zachuden uchenik. "Sekoj den mozhesh da izberesh, dali kje bidesh chasha voda ili more!!!" Изменето од viktorija123 - 12.Мај.2011 во 13:46 |
|||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Monahot so ispoteni dlanki
Kasam, zenistichki uchitel i monah, trebalo da sluzhi misa na pogrebot na eden poznat blagorodnik. Dodeka stoel i chekal da pristignat guvernerot i drugite blagorodnici i blagorodnichki, zabelezhal deka dlankite mu se potat. Sledniot den im se obratil na svoite uchenici i im priznal deka seushte ne e podgotven da bide vistinski uchitel. Im objasnil deka ushte ne znae da gi gleda site chovechki sushtestva so isti ochi, bez ogled na toa dali se pitachi ili kralevi. Ushte neznael da gleda niz opshtestvenite ulogi i zamisleni identiteti i da ja vidi identichnosta kaj site lugje. Potoa gi napushtil i stanal uchenik na drug uchitel. Po osum godini im se vratil na svoite bivshi uchenici, prosvetlen. |
|||
|
|||
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Душата, неа ја нема во огледалото.....неа, другите ја гледаат!
|
|||
always look on the bright side of the life!
|
|||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13934 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
vo njujork nekolku bogati papuchari reshile da osnovaat drushtvo na niv slichni ., za da mozhat da protestiraat ., zakazhale i sostanok ., odbrale i pretsedatel ., koga se sobrale na prviot sostanok pretsedatelot go nemalo ., go chekale no toj ne doagal ., togash tie otishle kaj nego i go prashale zoshto ., a toj im odgovoril., nemozham zhenami nema da mi dozvoli., taa veli., samo izlezi i nikogash nema da te primam poveke nazad., i samiot se nadovrzal na toa e tolku golem rizik ne mozham da prevzemam
|
|||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|||
vanesa
Сениор Регистриран: 19.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 1588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
BEZ OKOVI
Tao Hsin go prashal Seng Tsan: - Koj e nachinot za osloboduvanje? - Koj te okoval? - go prashal Seng Tsan. - Nikoj - odgovoril Tao Hsin. - Zoshto togash barash osloboduvanje? Tao Hsin se prosvetlil. Изменето од vanesa - 19.Април.2011 во 23:44 |
|||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13934 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
golemiot aleksandar sretnal mudrec i mu kazhal deka tij e najgolemiot osvojuvach., mudrecot mu odgovoril deka toa ne e vistinskiot aleksander i oti gleda samo golema vojska ., aleksandar mu rekol deka toa e potvrda za nego., a mudrwcot mu odgovoril deka prvo trebal da ja pretstavi svojata vojska ., a posle samiot sebe.,
vo prodolzhetok na razgovorot mudrecot go prashal aleksandar ako se najde vo pustina ., a mudrecot so chasha voda kolku mudrecot ke dobie ., aleksandar mu odgovoril polovina od carstvoto ., no mudrecot ne bil zadovole., pa aleksandar mu go ponudil celoto carstvo., ., mudrecot so nasmevka mu rekol ., : znachi celoto tvoe carstvo vredi kolku chasha voda |
|||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
vanesa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Edinstveniot zen shto kje go najdesh na vrvot na planinata e onoj zen shto si go donel so sebe.
|
|||
vanesa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
- Sprotivstavi se na zhelbata da go zemesh svetot vo svoi race i da ga prodrmash. Namesto toa prodrmaj se sebe.
-Edna mlada majka mu se pozhalila na svojot uchitel deka zaradi postojana zafatenost okolu bebeto nema vreme za meditacija. "Neguvanjeto na bebeto e meditacija", i odgovoril uchitelot. - Ako mu se veruva na Zenot, ne samo site lugje shto kje bidat spaseni, tuku i seta treva i site kamenja kje bidat prosvetleni. - Nirvanata ne e nimalku slicna na Rajot - vo Nirvana ne mozhes da otidesh. Se sto mozesh da napravish e da svatish i spoznaesh deka si vekje vo nea. |
|||
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zenot izgleda apsurdno, no ima jasna poraka. Eden den tatkoto go ispratil svojot sin da ja iskosi livadata. Sinot sekoj den zaminuval rano i se vrakjal docna navecher. Koga otishol tatko mu eden den da go pobara, zabelezhal deka sinot voopshto ne ja zapochnal rabotata. I go prashal, zoshto ne ja izvrshil zadachata shto mu ja zadal. Sinot mu odgovoril:" Kako da pochnam i od kade da pochnam da ja kosam trevata, koga vo nea se gledam SEBE?. |
|||
|
|||
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Neshto slichno - kako koga imash doma jabolka a odish na pazar da gi barash. Nekade(doma) si gi zaturil(zatskril) i zaboravil, pa mislish deka nemash. |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa inaku kako chovek bi razbral deka:
Isus im odgovori: "Neli e zapishano vo vashiot Zakon: Jas rekov: bogovi ste?" Jovan 10:34 Изменето од Messenger - 22.Февруари.2011 во 01:09 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
vanesa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ili na beduin pesok
|
|||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|||
Внеси реплика | страница <1 56789 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |