|
Каков треба да биде наставникот |
Внеси реплика | страница <1 56789 20> |
Автор | ||
slide
Сениор Original Honey Регистриран: 29.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
vo poraneshna Jugoslavija gi vikale daskali, potova dojde socijalizmot i blagosostojbata koja premina vo opshto fakanje na vrski za ocenki-daruvanje pokloni raznorazni po posebni prigodi poradi faktot shto se vrednuvashe dobrata ocenka za ponatamoshno prodolzuvanje na shkoluvanjeto, dojde i deneshnoto vreme,nekoja chudna meshavina od respect na vlijatelnite i bogati roditeli na decata, zameneti od prethodnite roditeli doktori i direktori na nekoi od uchenicite, za koi se imashe poseben tretman vo ocenuvanjeto i dobivanje blagonaklonost od strana na uchitelkite i profesorite so novata deviza za poslushnite profesori koi ispolnuvaat zelbi za diplomi - kesharica, sekako ovdeka vo cela ovaa kasha koja sho rezultirashe so opsht krah na edno opshtestvo, megu drugite vlijanija bitno e sekako i obrazovanieto i kako takvo neizbezno roditelite so uchenicite od edna strana a od druga strana nastavniot kadar...isto kako na carina odnos-Obvrznik-Priemach...
shto vie mislite za nastavniot kadar i opshto okolu sostojbite vo shkolstvoto vo RM Изменето од mamma - 12.Септември.2008 во 16:23 |
||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
eve vi eden primer kako mojot profesor, beloglavo simpaticno dedence, pravese rezonancija na svoite predavanja:
za da go pregledam, trebase da mu svetnam dlaboko vo ocite, a mene mi bese neprijatno mnogu da mu se priblizam, pa mesto jas kon nego toj se priblizuvase kon mene
edna koleska komentirase: "koleginice, Vi treba da jurite ispitanika, a ne ispitanik Vas!"
a profesorot vika, "koleginice, ja bih Vas jurio, nema problema, ali kad bih Vas stigao, onda ne bih znao zasto sam vas jurio"
|
||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...nastavnikot... treba da gi podgotvi decata za upis vo sredno... a profesorot...da mozat da polozat matura...
Учениците потфрлија на сите испити освен делумно на испитот по странски јазик. Најлоши резултати се постигнати по предметот математика основно ниво - дури 28,3 отсто од учениците не успеаја да го положат испитот. Речиси 40 отсто од вкупно 17.000 матуранти добија „тројки“ на тестот по мајчин јазик.Пензионираниот професор на Педагошкиот факултет од Скопје Никола Петров вели дека ваквите резултати се алармантни и дека е потребна анализа за тоа кои се причините за ваквата ситуација. Од резултатите се гледа фрапантна разлика помеѓу оценките што учениците ги добиле по мајчин јазик, математика и странски јазик и тие што ги имаат во свидетелствата. Вината ја гледам во Министерството за образование и во Бирото за развој бидејќи се неподготвени за државната матура. Потребни се повеќе пилот-проекти и подготовка на наставниот кадар од стручно тело, од факултетите или од Бирото за развој. Државниот секретар во Министерството за образование Перо Стојановски вели дека ќе се посвети внимание на начинот на кој професорите оценуваат. - Сакаме да го остручиме наставниот кадар да изгради критериум за објективно оценување, а и да ну се даде пракса за примена на објективно оценување. Ќе се направат анализи со кои ќе се добијат показатели за квалитетот на образованието. Ќе се види кое училиште е најслабо и какви интервенции и обука би се примениле. Со ваквата анализа ќе се создаде ривалство меѓу училиштата за да го подобрат својот образовен квалитет. Сликата од резултатите на државната матура и анализите ќе бидат ставени во функција на унапредување на образованието - вели Стојановски. ... i ne treba da im kuti na ovie od ministerstvoto... i od biroto...koga doagaat so spisoci... na koi ucenici treba da im se popravat oceni... ribata smrdi od glavata... redno e nastavnikot da se izbori za svoeto pravo... a ne site vrz negov grb da igraat grcko sirtaki... |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
....
Изменето од zagor - 08.Јули.2008 во 18:33 |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...za ova zasluzuvash vistinska nastavnicka .... ili so zborovi ...trogushka... |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
....e toa e toa!..poveketo neznaat sto sakaat od zivotot,pa udri na tie pred i okolu niv...vo slucajov..po nastavnicite..
|
||
|
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
....shto e toa???? |
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...isto sto i od zivotot...! |
||
|
||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не ни чинат кога викаат премногу; не ни чинат ни кога не викаат...
Не ни чинат ако се строги; не ни чинат ни кога се добри... Не ни чинат ако не ги сакаат децата; не ни чинат и ако премногу им дозволуваат... Што,впрочем, ние бараме од наставниците??? |
||
Matea
Нов член Регистриран: 07.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Треба да биде дружељибив со учениците,да помага кога тоа е потребно,да не биде премногу строг,да знае убаво да објасне,да не се оддалечува ногу од темите за школо,ама сепак да е другарски настроен кон учениците,да не мисле дека предметот шо он го предава е најважен и да не биде цело време намуртен
|
||
● By Me,Myself and Matea ●
|
||
elen@
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 31.Мај.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 90 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bidejki jas sum ucenicka mozam da kazam deka nastavnicite ne mora da se pedagozi ili strunjaci samo treba da go predavaat ubavo i ednostavno za site ucenici da mozat da razberat
|
||
Petkovsky
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно е дека наставниците треба да се трпеливи, фини , паметни и сто ти знам, бла бла...да не повторувам покојзнае кој пат. Се е тоа убаво ама аман веќе луѓе разбудете се еднаш. Доколку ученикот не сака самиот да научи, наставникот нема ама баш никакви шанси да го научи и мислам дека сме сведоци на такви случаи. Сепак не е тоа темата. Зборот ми е дека тој истиот наставник треба да се обиде и да му даде волја на ученикот и да му објасни како функционираат некои работи во животот.
Е сега, клучниот момент. Можеби ке ме осудите или нема да се согласите со мене, но мое мислење е дека доколку едно недораснато,разгалено, учениче се однесува безобразно, професорот треба да знае да врати си иста мерка. Тој ист професор треба да знае да продолжи понатаму зашто не може заради некои што доаѓаат на кафе во училиште, да ги занемари останатите што сакаат да научат нешто. Значи професорот треба да знае да биде и арогантен и да знае до кога да попушта и да простува. Треба да знае да казнува и дури, колку и да звучи сурово, треба да знае просто да крене раце и да продолжи понатаму. Можеби сум малку комунистички настроен но сепак тоа е моето мислење, а и не гледам некој да се жали од комунизмот на овие простори. |
||
GABRIEL_DESTROYER
Сениор Регистриран: 23.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 122 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас мислам дека наставникот треба да биде добар да не смее да црка на децата да не смее да мава а сега тоа е и така и тоа знам дека се злоупотребува и така наставниците се нервираат а децата ги полнати ги полнат додека на наставникот не му прсне умот и да му плесне една но знае што следува и така децата фрлаат наставници од работа еве во мое училиште имасе таков случај наставникот по германски му плесна една на едно дете и после ја уценуваше ако не му стави 5 ке ја казе на директор и ајт од работа. Со ова се гледа дека наставникот е роб на детето во одредени случаи.Но има и некои со цврт карактер трпат се и на крај ќе го остави на продолжителна и ајт од сколо. За мене секој наставник е ист ако знаеш како да се поставиш со него.
|
||
nekojnekojski
Сениор Регистриран: 23.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ova e na mesto samo imam eden sovet do site vo osnovno: ako nastavnikot e novodojden, nemojte da se zafrkavate i da go ogovarate... bidete mirni na cas a kako poedinci rabotete prviot mesec... posle i da sakate nema da ve isprasuva oti ke ima mnogu so ke sakaat da popravat oceni. A za vas ke vi rece...eeeee te znam tebe... znam deka imas nauceno...(ova kaj mene sekogas prorabotuva) ama!!! samo za prvo tromesecie. posle pak ke treba da go zagreete stolceto i da se javite da odgovarate duri ima pomalku materijal itn itn i posle ke vidite kako ke vi zaviduvaat soucenicite koga ke si sedite na kompjuter dodeka oni ucat i si go tapat mozokot |
||
Внеси реплика | страница <1 56789 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |