![]() |
|
САМОУБИСТВО (од верски аспект) |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 21> |
Автор | ||
Carnation ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
jas se trudev celiot post da go pretstavam so metafora,ne znam dali go sfati taka ali ne e vazno.kako so gospod stvoril raj i pekol,taka i podaruvacot na topkata si stvoril edna soba so e pouba od drugata.e sega muabetot e pak preku metafora,kako kazna za to so topkata ne e koristena onaka kako so bi trebalo da se koristit da bidit gostijnot smesten vo podolniot rang od onaj koj topkata ja koristel onaka kako so trebit.
ili da ne filozofiram tolku mnogu,ako gospod ti go poklonil zivotot togas zs bi ti sudel za ona kako ti postapuvas so nego,so prajs so zivotot koj so toj ti go podaril?
|
||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
||
![]() |
||
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
|
Lugje so slabi nervi....pa bolest neli e toa
![]() |
||
|
||
![]() |
||
goor ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
|
Kade se smesteni tuka pusacite...kaj luge so slabi nervi???? i od kade ovaa definicija ili toa e Tvoe mislenje...?? |
||
end off days 15...14...13....
|
||
![]() |
||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
|
абе како може, ти го даде примерот, сега да го буквализираш? топката е метафора, се разбира дека не и се суди на топката...
![]() ![]() ![]() поентата беше многу убава, дека секое несоодветно користење, носи последици... Рајот и пеколот не се соби, гостилници и другимити видови на сместувачки капацитети, како што ги прикажуваш, туку состојби на вечното постоење... Со Бога, со соврешенството, со животот, со мудроста, со радоста, љубовта, или БЕЗ Бога, што автоматски значи и БЕЗ овие работи шо ги спомнав... |
||
![]() |
||
Carnation ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
|
ok,gresno se izraziv vo odnos na to da mu kazvit so ponataka,sakav vsusnost da kazam deka ako vekje nesto ti podaril deka ne mozit da ti sudit posle to so ke prajs ti so tvojot zivot.ke ti dam eden primer:za rodenden dobivas orginal fudbalska topka koja so e nameneta strogo za treva,ako igras na ciment,asfalt i slicno ke ja unistis.e sega tebe zelba ti e bas to,da igras na asfalt.dali toj so ti ja poklonil topkata trebit da ti sudit za to si ti igras so nejze na asfalt? [/QUOTE]Дали ќе и се суди на топката или на играчот? Дали играчот веќе сам не и пресудил? Дали и сам себе не си пресудил што непрописно си играл со топката? Дали... Епа, атеисти, дајте и вие некој одговор. [/QUOTE] ako vekje baras odgovor aj da pocnam vaka,da i se sudi na topkata ili na igracot,prvo i osnovno topkata e materija,taka da ne gledam kako bi i sudel,druga rabota da mu se sudit na igracot,a koj toa ke mu sudit,toj so mu ja poklonil topkata?poso podaruvacot na topkata vo slucajov bi pretstavuval gospod,e sega zs koga vekje nekoj mi ja poklonil topkata bi mi sudel za to so so nejze igram na asfalt,jas to stvarno ne mozam da go sfatam.muabetov e zaradi to so sum igral so topkata sprotivno od ocekuvanjata od toj so mi ja podaril,zato ko ke pojdam kaj nego na gosti ke me smestit vo nekoja druga poneuba soba,a vo ta poubata ke gi smestit tie so so poklonot koj so go primile od nego se ponasale primerno.malku vlegov vo film,a?
![]() |
||
|
||
![]() |
||
Реакт ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
|
Епа што не ти е јасно? Ти велиш нема Бог и нема кој да суди. Верниците велат има Бог и негова е пресудата.
|
||
Без коментар
|
||
![]() |
||
goor ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
|
ok,gresno se izraziv vo odnos na to da mu kazvit so ponataka,sakav
vsusnost da kazam deka ako vekje nesto ti podaril deka ne mozit da ti
sudit posle to so ke prajs ti so tvojot zivot.ke ti dam eden primer:za
rodenden dobivas orginal fudbalska topka koja so e nameneta strogo za
treva,ako igras na ciment,asfalt i slicno ke ja unistis.e sega tebe
zelba ti e bas to,da igras na asfalt.dali toj so ti ja poklonil topkata
trebit da ti sudit za to si ti igras so nejze na asfalt? [/QUOTE]Дали ќе и се суди на топката или на играчот? Дали играчот веќе сам не и пресудил? Дали и сам себе не си пресудил што непрописно си играл со топката? Дали... Епа, атеисти, дајте и вие некој одговор. [/QUOTE] Дали ќе и се суди на топката или на играчот? Na nikoj. Дали играчот веќе сам не и пресудил? i presudil ama topkata sega e negova i moze da i pravi sto saka. Дали и сам себе не си пресудил што непрописно си играл со топката?ne si presudil sam za nisto -si ja skinal topkata i tolku...sto e tuka tolku komplicirano......? i nie davame odgovori ama kade se vasite ????? |
||
|
||
![]() |
||
Реакт ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
|
[/QUOTE]
ok,gresno se izraziv vo odnos na to da mu kazvit so ponataka,sakav vsusnost da kazam deka ako vekje nesto ti podaril deka ne mozit da ti sudit posle to so ke prajs ti so tvojot zivot.ke ti dam eden primer:za rodenden dobivas orginal fudbalska topka koja so e nameneta strogo za treva,ako igras na ciment,asfalt i slicno ke ja unistis.e sega tebe zelba ti e bas to,da igras na asfalt.dali toj so ti ja poklonil topkata trebit da ti sudit za to si ti igras so nejze na asfalt? [/QUOTE]Дали ќе и се суди на топката или на играчот? Дали играчот веќе сам не и пресудил? Дали и сам себе не си пресудил што непрописно си играл со топката? Дали... Епа, атеисти, дајте и вие некој одговор. |
||
Без коментар
|
||
![]() |
||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
|
теизмот како филозофија е иста празнотија како и атеизмот.
ВЕРАТА, онаа жива, онаа исконска која ја прожима секоја пора од нашето битие, која влева сила, надеж, љубов... тоа е тоа за кое јас зборувам... Значи во право си, теисти и атеисти, сите се исти... ![]() |
||
![]() |
||
|
abe adzi nemoj sega da mi solis pamet deka za da si moralen morat da si vernik,ne e tocno.i sam znajs premnogu primeri na ateisti koi se moralni licnosti i uste barem 1000 pati po tolku teisti koi so nemet ni M od moral,taka da nemoj da gi mesas tie dve raboti,sepak se dosta razlicni.
|
||
|
||
![]() |
||
|
епа после тоа се чудиш, зошто реков дека атеизмот е прибежиште за неморалните... Нормално е, СОСЕМА нормално, ако животот не ти е создаден за никаква цел, дека тогаш важи законот на џунглата, законот на опстанокот, или малку упростено „гази го секој што стои на твојот пат до среќата“. А зошто да не го газиш? па ти си случаен судар на молекули, кои ете под силите на ветерот, морето и земјотресите се организирале во човек...
|
||
![]() |
||
|
da ke gi snosi i ke umre ama sto go asega toa bog za posle da go sudi....???
|
||
|
||
![]() |
||
|
ok adzi interesno go objasni,samo so za razlika od tebe jas ne vervam deka gospod mi go dal zivotot,taka da pak idame na nula.
|
||
|
||
![]() |
||
|
ме радува што МНОГУ добар пример даде...
![]() како што топката за трева, на асфалт ќе се уништи брзо-брзо, така и човекот кој не го следи БОжјиот пат, патот на соврешнството, на мудроста, на моралноста, САМИОТ ќе си настрада. Не е работата дека Бог е тој кој ќе ја дупне топката, туку едноставно кога несоодветно се користи нешто (во овој случај животот) последиците секој си ги сноси... |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |