IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Семејство
  Активни теми Активни теми RSS - И ние сме тука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

И ние сме тука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 19>
Автор
Порака Обратен редослед
lilica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2009 во 16:56
Размислувам да отворам тема,ама со кого ќе дебатирам.Па само 4 сме кои кажавме по нешто за лицата со ПОП.На други форуми ни толку немаше.А на еден форум чекав два месеци дефектологот да најде одговор на моето прашање.А ми одговори на крај со незнам.Мислам дека пристапот кон проблемот е погрешен.Една ластовица, не ја носи пролетта.
Мора да се изнајде нова стратегија.Јас по природа сум нуморен борец и упорна до крај, па продолжувам со нови средства и начини.
Мислев дека Јасминаива крена раце,ама после честитките за празниците гледам дека будно ги прати моите и на другите родители коментари.Поздрав до неа и незнам дали знае дека веке во Струмица формиравме УШТЕ една паралелка,без помош на МНЗА, за која и кажував.Ама таа не ни кажува дали собраа родителите од Скопје доволно деца за да формираат уште паралелки во Скопје.Нели правеа список на деца со аутизам? И кога доаѓа во паралелките во Струмица, нека е тоа поофицијална посета, а не како на гости кај Спасе.Знам дека сте биле.Сакаат скопјани посебно да работат од нас.Нормално, како и се во државата и тука , во маката , пак не делат.Зошто не поканите некој родител од скопје да се вклучи на форумот па да размениме мислења или да разговараме за заедничко делување? Поздрав.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2009 во 20:22
Lilice... ocigledno ne sme se razbrale... moeto iznenadyvanje beshe okolu toa deka poznatite obicno ne zboruvaat nishto za svoite deca. Napishanoto beshe  vo prilog na ona shto ti go zboruvash... ako nekoj poznat zboruva za odreden problem vednash se aktuelizira, ako zboruvame nie obicnite smrtnici  voopshto ne registriraat deka e kazano neshto.Jas poentata na shouto ja svativ vo konteks na ne stramete se od svoeto dete... ili od svoite problemi voopshto tuku zboruvajte za niv... A okolu pishuvanjeto vo detskite spisanija kje ti pisham na PP.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2009 во 16:03
МАМАМД те молам одговори ми зошто си се фрапирала дека Џ.Макартни има аутистично дете?Дали таа ти изгледа премногу нормална за да има такво дете? Дали ние обичните сиромашни интелектуалци од Македонија сме некако предодредени или понормални да имаме такви деца? Секој, ама баш секој, може да добие такво дете. Го погледав интервјуто не наидов на нешто ново и непознато за нас,родителите во МАКЕДОНИЈА. Јас таа диета ја применувам веке 5 год. и осетив подобрување кај детето.
Ти благодарам од името на родителите на деца со аутизам што воопшто си го следела шоуто. Многумина кои не се засегнати од овој проблем , во такви моменти го менуваат каналот. Ретко кој сака воопшто да слуша за тоа.Кај нас новинарите ниту емисии не сакаат да снимат за тоа. Се имам договарано со некои детски списанија да напишат по некој прилог за овие деца ,ветија ама не напишаа.ЗНАЕ ЛИ НЕКОЈ ЗОШТО? Од стварноста не се бега!Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 12:02
Deneska se frapirav od eden podatok... na Opra shou gostin beshe Dzim Keri i ne govata devojka Dzeni Makartni... Me iznenadi faktot deka taa ima dete so autizam. Vo Amerika vodi ogromna kampanja vo koja dokazuva deka autizmot e rezultat na pogreshna vakcina. Vodi ogromna borba so farmacevtskite zdruzenija,, pedijatriskite zdruzenija... koi ne moze da ja negiraat bidejki nemaat dokazi deka ne e vo pravo. Ima napishano nekolku knigi za toa deka autizmot se leci...samo treba da se najde pravilniot nacin...Taa uspeala so nacinot na ishrana da ja promeni sostojbata na svoeto dete. Vo seto toa i pomognal tokmu Dzim keri koj za nas e samo eden golem komicar. Se iznenadiv shto toj e i eden golem humanista a pred se covek. Kolku uspeav da razberam... nejzinite debati bile izlozeni na web stranicata na Opra...
Iako roditelite na autisticnite deca kaj nas se daleku od takvite moznosti... ubavo e da se cue deka imaat i takvi moznosti.

Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2009 во 09:06

И јас би сакал да ви посакам на вас учесниците на темата СРЕЌНИ НОВОГОДИШНИ И БОЖИЌНИ ПРАЗНИЦИ !

Кон врв
jasminaiva Кликни и види ги опциите
хумани
хумани
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јануари.2007
Поени: 81
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2009 во 18:50
"Оние што танцуваат можеби им изгледаат луди на оние што не ја разбираат музиката"
Кон врв
jasminaiva Кликни и види ги опциите
хумани
хумани
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јануари.2007
Поени: 81
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2009 во 12:55
SREKNA NOVA GODINA I BOZIKNI PRAZNICI NA SITE!!!

eve se nadevam deka ke pomognam :

големо%20гушкање

"Оние што танцуваат можеби им изгледаат луди на оние што не ја разбираат музиката"
Кон врв
lefter Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Декември.2008
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 21:47
Forumot go razbiram kako mesto kade mozeme da se iskazeme site bez razlika dalise vo kontakt so problematikata ili ne.Na kraj kraista barame pomos od faktori koj duri ni ne znaat sto e toa autizam zatoa ovaa problematika e tolku nejasna.Zatoa vo moeto prvo izlaganje rekov deka treba problemot da go kazuvame na site luge jasno i glasno taka mozebi poleka opstestvoto ke go spoznae problemot autizam.Imam uste mnogu da kazuvam ama vo druga prilika.Pozdrav do lilica i kego najdam toa na YOU TUBE za ishranata blagodaram i pozdrav do site.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 10:35
Столе,како може да бараш помош од луге кои немале контакт со аутист.Што може некој да ти каже!Има техники за терапија,визуелно прикажани на YOUTUBE.Погледај.И на Спасе му реков за техниката за хранење и говор.Дел од техниката за хранење применувам неколку недели и функционира.Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 07:53
Lefter so svojot komentar dade dosega najrealen osvrt na problemot so obrazovanieto i "socijalizacijata" na decata so POP, kako i za nivnoto prifakjanje vo redovnata nastava.  Da se razbereme, ne sum protiv, naprotiv sum pobornik za opfakjanje na decata so POP vo redovna nastava no pod tocno opredeleni uslovi i so tocno precizirani fakti.
1. Tie imaat ustaleni navikji na koi mora dolgo da se raboti, znaci ne da se menuva sredina, ne da se menuvaat licata okolu niv. So niv mora da se raboti po tocno preciziran raspored koj ne smee da se menuva.
Od tuka proizleguva deka na cas mora da ima strucno lice pokraj nastavnikot. Nastavnikot i da saka ne moze da raboti so 25 drugi ucenici a da bide istovremeno so deteto so autizam kako vo ovoj slucaj. I vekje na start se nametnuva neophodnoto prisustvo na defektolog ili roditel na samiot cas.
2. Na edno dete so autizam potrebno e eden defektolog. Znaci ako ucilishteto prifati 3 deca so autizam mora da vraboti 3 defektologa ili da se napravi raspored spored koj defektologot moze da raboti so sekoe dete vo razlicen termin, zatoa shto drugo lice i ne moze da raboti so autisticno dete. Psiholozite velat deka ne se strucni bidejki ne se defektolozi, nastavnicite isto taka ne se defektolozi. Promenite mora da se vnesat so red, prvo vrabotuvanje defektolozi, a potoa prifakjanje deca so POP a ne obratno. A dokolku nema vo maticnoto ucilishte potreba, kako shto se rasporeduvaat site "tehnoloshki vishoci" taka kje se rasporedi i defektologot onamu kade shto ima potreba.
Za se ima reshenie, samo ako se saka.

Кон врв
lefter Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Декември.2008
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 21:19
milo mi e sto se otvori povtorno debata.Jas ja pisav mojata statija pred nedela dena i poveke i cekqav nekoj da se javi,i blagodaram sto se javivte za deskusija no veruvajte nemam vreme da napisam nesto novo,veruvajte za site ova se odnesuva,deka da bides roditel na autisticno dete e iscrpuvacki,premnogu si zafaten so organizacija za denot da se pomine,bidejki vo sekoj moment mora da znaes kade e e i sto pravi mora sekoja sekunda da e na vidik i pod nadzor(toa e navistina iscrpuvacki) a za toa sto jade sto pie,sto saka e druga rabota koja mora da mu ja obezbedite(ednosno rabotite pod sema).Nie roditelite na autisticno dete dobro go znaeme ova,toa go pojasnuvam za drugite sto ne go znaat.No nie ne se zaleme,nie sme cvrsti i se ke izdrzime.Sakav da prasam samo:sto e najdobro za nasite deca,neka mi objasni nekoj kako na 6-godisno dete stotreba osnovno i bazicno da se napravi za tie deca,toa prvo da go pobarame i ako treba preku forumot ke se organizirame i dogovorime.pozdrav Stole
Кон врв
defma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 716
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај defma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 14:36
Lilica проблемот е што во ниту едно министерство нема вработено дефектолог кој што ќе ги иницира, поттикнува и поддржува проектите врзани за децата/лицата со ПОП.Сите оние проекти кои се најавуваат и имаат голема медиумска поддршка на почетокот после одреден период згаснуваат и пак ништо не е направено.Како што гледаш и на овој форум само неколку луѓе комуницираме на овие теми и да има посебен форум или веб страна (а не сум заборавила сеуште се обидувам да најдам луѓе кои што вистински можат да помогнат за да се направи некоја страна)пак истите ќе комуницираме.Треба да мобилизираме што повеќе родители, дефектолози, наставници кои што се заинтересирани за да комуницираме на овој начин.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 11:02
Moite soznanija se malku po inakvi. Lugjeto i ne znaat mnogu za autizmot.  Jas negde spomnav koga se zainteresirav za ova utvrdiv deka pod posebni obrazovni potrebi spagjaat  eden kup "dijagnozi". porano ucilishnite pedagozi i psiholozi pri testiranje vrshea dijagnosticiranje i gi prakjaa decata vo specijalizirani ucilishta. Sega vekje se menuvaat rabotite. Mnogu deca pa i celi paralelki za deca so POP se otvoreni vo redovnite ucilishta. Znam deka e bavno, znam deka ne e dovolno no sepak mrdnaa rabotite od mesto.  I samo so vakvi diskusii so nemolcenje kje se postigne neshto.  Baranjata za defektolozi se se pocesti i ne kje moze povekje da se ignoriraat. Mora da se vrabotat i vo redovnite ucilishta. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 08:42
MAMAMD се надевам дека ке се вклучат уште родители.Веке со години се надевам.Во институциите повеке пати ни кажаа:Ова што е сторено денес е некој мах што можеме да го имаме сега за сега.Со LEFTER може и на родителска да размениме мислења,ама ние сме засегнати од проблем,а немоќни да го решиме.А тие што можат да сторат многу, немаат интерес да бараат решенија.Донекаде и не се во состојба, од фактот што немаат познавања од областа.Дури не сакаат да се замараат со нешто недоволно разјаснето.
Најжално е што процесите (или проектите) за ДЕИСТИТУНАЛИЗАЦИЈА И ИНКЛУЗИЈА за лицата со посебни потреби се остварија заради фактот да се постигнат стандардите на лицата со ПОП во ЕУ.
Оваа влада вели:Зошто ни треба ЕУ,кога и сами можеме.ЕУ ке се распадне додека ние да влеземе.
И со такви размислувања,Владата е глува на се што е стандард во светот.Нема кој,од позиција на моќ да притиска од надвор,како предходниве години.Затоа на бајаги темава никој не пишува,никој не го интересира.Не верувам уште некој,со аутист во семејството,да се вклучи,бидејки не сакаат да ја признаат вистината.Поздрав.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.