![]() |
|
Извадоци,исечоци,цитати |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 46> |
Автор | |
magdalena2012 ![]() Нов член ![]() Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 5 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Танците и звукот на аплаузот понекогаш ќе те вивнат до небото. Летај! Полетај таму! Но, врати се на Земјата! Треба да видиш како живеат обичните луѓе, како живеат уличните танчери, кои танцуваат тресејќи се од студ и од глад. Јас бев како нив, Жералдин! Во текот на ноќите, оние магични ноќи кога паѓаше во сон од моите приказни, јас бев буден. Гледав во твоето лице, го слушав отчукувањето на твоето срце и се прашував: „Чарли, дали ова маченце, некогаш ќе те познава?“ Ти не ме познаваш, Жералдин. Сум ти раскажал многу приказни во тие ноќи, но мојата приказна – никогаш. Таа е исто така, многу интересна. Зборува за гладен кловн, кој пее и танцува во сиромашните квартови на Лондон, а потоа собира милостиња… Тоа е мојата приказна! Јас сум го вкусил гладот, знам што значи да бидеш без покрив над главата. И повеќе од тоа, сум ја искусил понижувачката болка на кловнот-скитник, кој во неговите гради имаше бурен океан од гордост, болно повредена од оние кои му фрлаа парички. Izvadok od Pismoto na Carli Caplin do negovata kerka Zeraldin.
|
|
![]() |
|
sneska_v ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
Нашиот брак е постојано недоразбирање, иако не можам да речам дека не
се сакаме. На свадбените фотографии изгледам толку тежок, голем, а таа
толку мала, што бездруго некој може да помисли дека сме татко и ќерка.
Во белата кошула изгледам смешно, толку смешно, пристегнат како вреќа, а
вратоврската виси како предмет кој не по своја волја се нашол некаде
каде што не му е местото, да ме направи уште посмешен.
Се сакаме на растојание; само навечер се привлекуваме еден до друг, ги вкрстуваме нашите нозе, раце и вратови и заспиваме. Наутро се будиме во најнеобични положби. Понекогаш моите нозе се обвиени околу нејзиниот врат. Понекогаш нејзините усни се прилепени на мојот лакот. Нашата љубов е бестежинска. Наутро, уште нерасонет, ја слушам како станува и почнува да чекори низ собата. Намерно не ги отворам очите: сакам мојата вообразба точно да ја одреди нејзината положба во просторот. Верувам дека во тие мигови таа го напушта својот човечки облик и зема некој животински облик, на пример на срна.-BRACEN PAR-Aco Gogov |
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Секој човек не е само тој самиот, туку тој е единствена, сосема посебна,
во секој случај, значајна и бележита точка во која појавите на светот
само еднаш се вркстуваат на тој начин и никогаш повеќе. - Херман Хесе
|
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
|
zamislena ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Фрлам семе од нов збор
Во рамницава бесмртна Така знам и моето име ќе никне Така знам нема да умрам Не се сомневам сега во тоа Не сум кукавица Не треперам од страв Душата ми е плодна нива Мудрите зборови залаци вкусни се ете Врапците со почит пеат Водите понорници тука сила губат Изворите на патилата Кон понорот на заборавот итаат Бешумното време сеидбата ја благослови За довека да биде.... |
|
![]() |
|
BiBi_G ![]() Сениор ![]() ![]() СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
Знаеш пријателе, јас навистина ја сакав. Мислам, ја сакав. Вистински, лудо и без размислувања. Ми беше единствена. Моја тајна,најголема. Во животов бев со многу, но секогаш само нејзе ја носев во срцето. Најмногу ми требаше, а ете... Токму нејзе ѝ нанесував најмногу болка.... Не можев да го прифатам фактот дека сакам некого, па ја бркав од себе. Постојано ѝ се враќав, а всушност бегав од нејзе. Во еден момент ќе ѝ покажев дека ја сакам, а во следниот ќе ѝ докажев какво ѓубре сум. И најлошо од се, кога ќе се вратев, таа секогаш беше тука. А, сега... - А, сега што? Ја преболи? -Не! Има мигови кога ќе ја заборавам за момент, тогаш кога со алкохолот го губам последниот дел од мене. -Па, зошто сега не појдеш кај нејзе и да ѝ кажеш се? - Ех, гледаш... Успеав во тоа што го барав. Си замина од мене. Сега кога ќе се вратам, веќе ја нема. Велат дека љуби друг, знам дека тоа не е вистина. Но,... - Тогаш појди кај нејзе - Не можам - Зошто? Го вклучи разумот. Сфати дека, сепак сум големо ѓубре и дека никогаш нема да можам да ја сакам. да ја сакам, онака, класично. не можам да бидам тука за нејзе, а секогаш ќе очекувам таа да биде тука за мене. Не можам, кога ќе ѝ биде најтешко, да дојдам и да ја прегрнам, иако знам дека таа би го сторила тоа за мене. - Тебе е невозможно да те разбере човек! - Ех пријателе, знам... Тоа често го слушам. Само една личност ми кажа дека ме разбира. - Која? - Па, таа, пријателе... |
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
![]() |
|
viktorija123 ![]() Сениор ![]() ![]() Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Zaustavimo san
pretochimo rjechi u dela, ne prekinuvshi dan... Sklopimo ochi i sa sobom napravimo pakt ne razmishljajuchi dali je sa Bogom ili Vragom sve to na kraju dodze na isto demoni che zaplesati na podijumu tame dok che svjetlo svirati valcer ljubavi samo za moju dushu samo za me.... sve to che prochi a mi chemo opet skinuti za sebe veo Maje i opet biti isti i savrsheno i neponovjivo chisti.... |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
...сите читаат исти книги,сите се расфрлаат со исти слогани и обожаваат да го слушаат Џон Колтрејни да гледаат филмови на Пазолини.Ти го сметаш тоа за револуција?
-Не прашувај ме мене,јас никогаш не сум видел револуција. -Па ако тоа е револуција нека си ја пикнат знаеш каде.Мене веројатно би ме стрелале што ставив умебоши во топчињата со ориз.И тебе би те стрелале затоа што го разбираш коњунктивот. Верувај ми знам што зборувам.Јас сум од работничката класа.Со револуција или без револуција,работничката класа и понатаму едвај ќе врзува крај со крај и ќе живее во исти кочини како порано.А што е всушност револуција?Сигурно не е само менување на името на градското собрание.Но тие фраери не го знаат тоа-тие ги знаат само своите големи зборови.Кажи ми Ватанабе,си видел ли некогаш даночник? Ти влегуваат дома и почнуваат да се прават важни... Норвешка шума Харуки Мураками |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
I samo uste eden citat od istata kniga.... |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
...Posakav da ja pregnam. Dobiv silna zelba da ja prtisinam na podot. No znaev deka toa bi bilo zaludno. I da go napravam toa, nikade nema da ne odvede. Odvaj dishev, a vidnoto pole nenadejno mi se namali. Vremeto go zagubi izlezot i se vrteshe na isto mesto. Vo moite pantaloni zhelbata porasna i stana cvrsta kako karpa. Bev zbunet i zaguben. Sepak uspeav da se priberam. Vdishav so polni drobovi, gi zatvoriv ochite i vo taa beskrajna temnina broev poleka. Zhelbata shto ja pochuvstvuvav togash beshe tolku silna shto mi navrea solzi vo ochite....
Sputnik ljubov - Haruki Murakami |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
Blue Scarlet ![]() Модератор ![]() ![]() Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Eve uste edna od Venko
"Koj ne ja videl - toj ne se rodil koj ja videl a ne ja vkusil - toj umrel koj ja vkusil - toj ne kurtulil, oti kje zivee." |
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Сета таа колективна фрустрација е еден вид премолчена душевна и психо-проституција,базирана врз економскиот поим на добивката.Мажите лажат дека постојат вештици од страв да не се посрамотат во креветот,затоа ги обвинуваат сопствените жени дека тие ја предизвикуваат нивната импотенција со најразлични магии или со прељуба со ѓаволот.Од смртен страв лажат и вештиците.Ставени на маки признаваат дека лагата на инквизиторите е вистина,плашејќи се дека ќе изгорат на клада,надевајќи се на доживотна зандана ако преживеат.
Па што е најголемиот дел од браковите денес,ако не таа доживотна зандана,склучен мир меѓу мажите и жените,пакт за ненапаѓање и мирно одгледување потомство.Впрочем кому му е грижа за тоа кога и вистината е илузија,таа се конструира... ВЕШТИЦА Венко Андоновски
Изменето од Andjelina - 13.Февруари.2012 во 22:12 |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
399 - Фредерик Бегбеде
Сурова несоџвакана, исплукана реалноста за маркетинг - бизнисот, кој не е ништо друго освен бизнис. „Се викам Октав и се облекувам во АПЦ. Правам реклами: да, јас го загадувам универзумот. Јас сум оној тип што ви продава гомна. Оној што ве тера да сонувате за работите кои никогаш нема да ги имате. Секогаш сино небо, никогаш грди женски, совршена среќа, ретуширана во Фотошоп. Слики над кои човек се лигави, со музика во заднината. А кога со грижливо штедење ќе успеете да си го купите автомобилот од соништата, оној што го снимав во последната кампања, за мене тој веќе ќе биде демодиран. Јас одам три чекори напред и се трудам да ве фрустрирам. Ве дрогирам со новоста, а предноста на новоста е тоа што веќе никогаш не останува нова. Секогаш има некоја нова новост поради која претходната станува стара. Животот го поминувам лажејќи ве, и богато сум награден за тоа. Хедонизмот не е хуманизам, туку cash flow. Што е неговата девиза? „Трошам, значи постојам“. Но за да се создадат потреби, треба да се поттикнат љубомората болката, незадоволството, тоа е мојата муниција, а вие сте мојата цел. “ |
|
|
|
![]() |
|
zamislena ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
ЗА ПEПЕЛАШКИТЕ
Старата приказна за Пепелашка, стотици години луѓето ги учи само на еден факт: Дека секој човек е Пепелашка се додека се согласува со идејата дека не може да искреира за себе реалност што ја посакува. Насекаде околу нас се врткаат „лоши маќеи“ кои не тераат да се согласиме со идејата дека треба да бидеме вредни Пепелашки што послушно ќе им служат на нивните интереси. Во играта на животот секој ја игра улогата што сам се согласил да ја игра. Секој може да биде и принц и питач и пепелашка и принцеза. Само во зависност од тоа со што се согласил. Извадок од книгата „Животот е филм, ти биди режисерот“ На Валентино Лауцоски |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Те сонував седната на кришка месечина,како на лулашка закачена со невидливи ортоми за небото.Се нишаше свивајќи ги намачените колена што блескаа во мракот,а ти јадеше ѕвезди како крупни вишни со мастилавите усни.
ВЕШТИЦА Венко Андоновски
|
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |