IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2014 во 04:52

Пиле на мексикански начин

1. Огноотпорно тавче се намастува и се редат парчиња од пиле предходно зачинети со вегета и црвен пипер. Се додаваат пиперките исечени на траки, доматите на коцкички и пченката.
2. Се реди компирот исецен на кришки, се посипува со малку зејтин, се посолува и побиберува.
3. Се прекрива со алу фолија и се пече околу 60 мин на 200 ст.С. Отприлика на пола време се вади фолијата, се промешува и се остава да се пече 15 мин. Пак се промешува и се остава да се запече.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2014 во 07:07

Замотан стек

1. Компирот излупен сварете го во млеко во кое ке
додадете малку сол.
2. Стековите истолчете ги за да се истенчат.
премачкајте ги со мaлку зејтин, посолете и
зачинете ги со вегета и мелен бибер.
3. Секој стек засебно ставете го на намрснета
алу-фолија и ставете врз него по еден сварен
компир и замотајте го компирот со стекот,
заврзете или затворете со чачкалица, а ако е
доволно голем може само да го преклопите.
Затворете ги во фолијата.
4. Наредете ги во
подлaбок сад, налејте вода до половина од
стековите
Кога водата веке испарила отворете ги
стековите за да се подпечат одозгора.
Напомена- можете да додадете врз компирот
морков (како што гледате на сликата), по
некое зрно гашок… останува вие да изберете
– пресекот е декоративен, а истовемено и
вкусно.
Секоја исечена половина од вака приготвениот стек мислам дека е доволно за еден сметајки дека ке има и друго прилог.
Да ви е слатко!




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 15:56

Пилешко Cordon Bleu


Името звучи како да станува збор за специјалитет од некој фенси скап ресторан. Но, пилешкото Cordon Bleu е едноставно и може да си го направите дома. Ве интересира како?

Состојки: 4 парчиња пилешко филе, 3 лажици вегета, 200мл вода, лебни трошки, 2 лажици стопен путер, лук по желба, 1/2 лажица оригано, 100г шунка, 2 лажици мелен црвен пипер, 2 лажици рендан пармезан, кашкавал или сирење

Подготовка: Истолчете го месото на тенки парчиња. Одозгора зачинете го со вегета.

Течна смеса: Во сад ставете ја водата, 2 лажици вегета, путерот, лукот и ориганото. Загрејте додека водата не почне да врие и гответе неколку минути.

Смеса за поховање: Измешајте ги лебните трошки, црвениот мелен пипер и пармезанот.

На секое парче месо ставете парче шунка, преку него сирење или кашкавал, свиткајте и зацврстете со чепкалки. Подготвеното месо извалкајте го во течната смеса, па во смесата за поховање. Похованите шницли наредете ги во тепсија, одозгора налејте ги со остатокот од течната смеса и печете во рерна на 200 степени околу 40 минути.



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:47
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 04:45
Најпрво пилешкиот стек го подваруваме малку. Потоа го сецкаме на мали парченца, а истото го правиме и со печурките
и киселите краставички. На загреано масло го пржиме стекот, па ги додаваме печурките и киселите краставички, и се така заедно пржиме уште некоја минута. Најпосле ги додаваме павлаката и кари зачинот, и на крај се така измешано добива специфична жолто-зелена боја и прекрасен вкус!


Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2014 во 21:39
                                                       Пилешко на кинески начин
Ако сте љубители на кинеската кујна и на пилешкото, ова јадење богато со зеленчук, овошје и зачини сигурно ќе ве воодушеви.
Потребно:
500 г.пилешко филе
3 пиперки: црвена, жолта и зелена
1 морков
1 тиквица
соја сос
ананас
сок од ананас
сос од домати
ѓумбир
мускатно оревче
сусамово масло
оризов оцет
црвен кромид
лук
сол, бибер
табаско
оризови резанци


Подготовка:
Пилешкото филе и пиперките исечете ги на лентички, а морковот и тиквиците нарендајте ги. 

Во вок тава на малку сусамово масло запржете го кромидот исецкан на месечинки и ситно исецканиот лук. Кога кромидот и лукот ќе се запржат, додајте го пилешкото, па одозгора залијте со соја сос. По неколку минути додајте ги пиперките, потоа и морковот и тиквицата и 3 лажици сос од домати, а по потреба и соја сос. 

Гответе околу 10 минути, а потоа додајте нарендан ѓумбир, ананасот кој претходно сте го исекле на коцки и 3 лажици сок од ананас. Посолете, зачинете со бибер, додајте лажица оцет од ориз, малку табаско и мускатно оревче. 

Во посебно тенџере сварете ги резанците од ориз, помешајте ги со пилешкото и зеленчукот и послужете топло.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:46
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2014 во 21:25
                             
Без разлика кој дел од пилешкото ќе го подготвувате, дали градите, копаните или крилцата, ви предлагаме два нови рецепи кои ќе му дадат нов шмек на јадењето.
Батаци во сос

Потребно:
4 пилешки батаци, 150 г.моркови, 20 г.кромид, 100 г.грашок, 2 црвени пиперки, 1 лажица црвена пиперка во прав, 300 г.пелати, магдонос, масло, сол, бибер.


Подготовка:
Посолете ги батаците, па запржете ги на малку масло, а потоа тргнете ги на страна. На истото масло динстајте го исецканиот кромид, а кога ќе добие убава боја додајте го морковот, пелатите, магдоносот и свежата пиперка, сето тоа исечено на кругови. Зачинете со црвен пипер, па сипете малку вода и гответе на тивок оган дваесетина минути. На крај посипете со сецкан магдонос и послужете со ориз или компир.

Пилешки крилца во мед

Потребно:
3 лажици масло, лук, 1 лажица ѓумбир, 16 пилешки крилца, 3 лажици мед, ¼ шолја ворчестер сос, 3 лажици соја сос, 3 лажици сусам.


Подготовка:
Смелениот лук и ѓумбир продинстајте ги во тава со масло, а потоа додајте ги крилцата и динстајте уште три минути. Потоа додајте мед, ворчестер и соја сос, па пржете додека да се згусне и пилешките крилца додека бидат готови. На крај додајте го сусамот, измешајте и послужете.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:44
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2014 во 21:23
                                                   Пилешко со печурки и јаболка

Изненадете го семејството или партнерот и згответе необично јадење, кое ќе направи да заблескате во полн кулинарски сјај.
Дадените сосотјки се доволно за подготовка на четири порции, а времетраењето на подготовката трае околу час и половина.

Потребно:
4 поголеми пилешки батаци, околу 1 кг. пилешко
50 г. сланина
2 средно слатки јаболка
400 г.печурки
1 поголем праз
1 црвена пиперка
1 лута пиперка (по желба)
1 лимон
2 лажички сол (една за маринадата, една за зеленчукот)
2 лажички кафеав шеќер
магдонос
масло за јадење


Подготовка:

Процедете го сокот од лимонот, додајте една лажичка сол и два лажички кафеав шеќер. Батаците одвојте ги од коските и исечете ги на парчиња со големина на еден залак, па прелијте ги со подготвената маринада и оставете ги околу половина час

Печурките измијте ги, дршките исечете ги на ситно, а горниот дел нека остане цел или на половинки. Празот исечете го на кругови, а јаболките и пиперките на коцки.

Истовремено пржете го месото во една тава, додека го готвите зеленчукот во друга. На околу 50 мл.масло за јадење кратко запржете го празот, пиперката, исецканите дршки од печурките и јаболката, и додајте лажичка сол.

Потоа додајте ги остнатите печурки и динстајте додека печурките да бидат готови. Во друг сад на 2-3 лажици массло пржете го месото на силен оган. Кога ќе биде половина испржено, додајте ја сланината исецкана на коцки.

Целата течност треба да испари, а месото да добие златна коричка. Тргнете го од огнот и соединете со зеленчукот, додајте го и сецканиот магдонос и промешајте. Послужете топло.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:59
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 17:16

Пилешко во слатко-кисел сос

Исечкајте го пилешкиот стек на мали коцки и зачинете го. Најдобро е да го ставите од претходниот ден да отстои во фрижидер. Потоа, извалкајте ги коцките во брашно (за да бидат крцкави и сочни внатре)и пржете ги барем 3,4 минути во тенџере со загреано масло (или во фритеза).

Штом се готови, пилешките парченца ставете ги на хартиена салфетка која од нив ќе го упие вишокот масло.

Исечкајте ги кромидот, морковот, бабурите на поситни коцки (1 см.), а јаболкото (излупено) на уште поситни.

Загрејте ја вок тавата, потоа додадете малку масло и оставете го убаво да се загрее. Прв додадете го кромидот, пржете 2 минути (постојано промешувајте со дрвена лажица), па додадете го морковот, пржете 2 минути, па додадете ги бабурите, пржете 3 минути, па додадете го јаболкото, пржете минута, па додадете оцет, шеќер и кечап. Убаво промешајте и додадете ги пилешките коцки. Пропржете уште 3 минути и готово!

Послужете со ориз или зеленчук на кинески начин...ќе ги напишам и тие рецепто!

Пријатно! :)




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 15:09

Слатко кисело пилешко

прв чекор : го сецкате пилешкото на еднакви коцки, го мешате со 64 грама пченкарно брашно
втор чекор:се загрева вок тава со масло за пржење на 200 Ц и потоа се ставаат коцките пилешко да се запржат ( не подолго од 1 мин ) Откако ке добијат румена боја се вадат на цедилка или на салфетка за да се исцеди маслото од нив .
трет чекор :пиперката , кромидот и ананасот се сечат на коцки со слична големина како и пелешкото .
четврт чекор :во вок тавата каде претходно се пржеше пилешкото се истура пополека пиперката , кромидот и ананасот ( се препржува околу 30-60 секунди ) , потоа се прелива со сос кој се приготвува (оцет+шекер+кечап и масло од сусам )
Се промешува се заедно околу 1 мин , потоа се додава пилешкото и се заедно се пржи неколку минути (3-4)
една минута пред да завршите додавате претходно спремено ( вода 5 лажилки со две лажички пленкарно брашно) .
Се заедно мешате уште една минута , и потоа е спремно за служење .




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 15:03

Пилешки стек во тава

Пилешкиот стек го чукаме од двете страни.Врз парчињата месо ставаме мешан зачин и босилек.Потоа ги пржиме во загреано масло.Стекот го пржиме од двете страни додека не зарумени.Пржените парчиња ги редиме во тава за печење.Во меѓувреме,во загреан путер додаваме брашно.Со постојано мешање додаваме вода.Кога смесата ќе се изедначи,ги додаваме печурките и сечканите маслинки.Динстаме околу 5 мин.Со оваа смеса го полеваме стекот.Одозгора ставаме кашкавал и павлака.Печеме во загреана рерна на 220 степени околу 20 минути.

Добар апетит :)




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 14:34

Пилешко со јогурт


Иако можеби звучи како необична комбинација, спојот на пилешкото и јогуртот е вистински празник за стомакот.

Прочитајте како да подготвите вкусно јадење од овие продукти

Состојки:4 парчиња пилешки батак-карабатак, 500мл јогурт, 70г кашкавал, 2 лажици бело вино, 2 лажици соја сос, една лажичка кари, зејтин, сол, бибер

Подготовка: Сипете го јогуртот во поширок сад, додајде ги виното, зачините и соја сосот. Пилешкото посолете го и ставете го во јогуртот, поклопете и оставете да отстои во фрижидер цела ноќ. Месото ставете го во плех за печење, одозгора сипете го преливот од јогурт, прекријте со фолија и печете 60 минути на 180 степени. Потоа тргнете ја фолијата, врз месото изрендајте го кашкавалот, вратете во рерна и печете уште 10 минути.

Сервирајте со печени компири и свеж зеленчук.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 14.Март.2018 во 08:22
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 14:33

Пилешко во сос од крем сирење


Пилешкото речиси сите го обожаваат, а кога е дополнет со сос никој не може да му одолее. За денеска ви предлагаме да го подготвите со сос од крем сирење.

Состојки:

500г пилешки шницли
100г солени крекери
2 лажици пармезан
100 мл супа
200г крем сирење
3 чешниња лук
1 лажичка сецкан магдонос
сол
бибер

Подготовка:

Во кеса за замрзнување ставете ги крекерите и скршете ги на ситни парчиња. Измештајте со пармезанот. Пилешкото посолете го, наросете бибер, па извалкајте го во крекерите и пармезанот. Испржете ги во мешавина од зејтин и путер, извадете ги и држете ги на топло. Во истата маснотија додајте ја супата, крем сирењето, истолчениот лук и магдоносот, гответе неколку минути додека сосот згусне, а потоа со него прелијте го месото.

Совет:

Може да користите и готово крем сирење со разни зачини.



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 09:15

Кој е најдобриот начин за приготвување пилешко?


За пилешкото не е потребен некој посебен вовед. Еден од најупотребуваните продукти и сигурно еден од најпопуларните поради цената, но и нутритивната вредност. Се консумира на сите континенти, а во светот во 2003-тата година имало дури 24 милијарди пилиња.

Најупотребувано е од домашните животни, што поради месото, но и поради јајцата. Приказната за пилешкото почнува многу, многу чудно. На почетокот се одгледувале индијски видови, и тоа исклучиво заради борба со петли. Малку внимание се обрнувало на месото и јајцата, речиси воопшто. Тие живееле од пет до десет години, во зависност од видот.

Најстарата кокошка која умрела имала 16 години, и тоа од срцев удар. Интересно е тоа што имаат т.н. „ред на петлите“, многу јасна хиерархиска поделба во внатрешноста на заедницата. КуК*рикањето на петлите е територијален знак за другиот петел, а кокошките се гласни кога лежат јајца, ги повикуваат пилињата, но и кога чувствуваат опасност.

Денеска има се помалку кокошки од органско производство, а се повеќе се одгледуваат во фабрички услови, и вакумирани се праќаат на полиците во супермаркетите. Постојат се помалку кокошки кои се исхранувани со пченка, а органско одгледнуваната живина се подготвува различно од неорганската за да биде сочна. Со пилешко се комбинира речиси се – печурки, зеленчук, тестенини, ориз, безброј видови на билки, сосови, зачини, па дури и, во Турција, слатко пилешко.

Пилешкото може да се полни, пече, вари, да се динстува, похова. Експериментирајте, обидете се со соја сос и мед, со коријандер, кокосово млеко во црвен сос од кари. Истражувајте, со пилешкото можете се!

Рецепт за вкусно и едноставно пилешко

Потребни состојки:

  • 1 пиле
  • 1 главица кромид
  • сланина
  • сол
  • бибер
  • 1 лажица путер
  • 1 лажица мед
  • 1 лажица сенф
  • сок од еден портокал

Пилето го подврзувате со коноп, така што крилцата ќе се завртат на внатрешната страна и батаците ќе се приближат до градите. Потоа оставете го на собна температура, посолете го, и по неколку минути ставете го да се пече на 200 степени без масло. Доколку имате мајчина душица, наросете малку одозгора.

Пропржете го кромидот со сланината, додајте малку ловоров лист и зачинете. На крајот додадете малку путер за вкус и густина. Во сад ставете го медот, сенфот и сокот од портокал, зачинете со сол и бибер и посипете го врз испеченото пиле со гарнир од кромид и сланина.



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:51
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 09:09

Пилешко со мед и бадеми

Рецепт за неделен ручек, кој не одзема многу време за подготовка. Овој рецепт за пилешко месо, маринирано во сок од портокал и мед и бадеми, е пример како со едноставни продукти, можете да бидете креативни во приготвувањето на неделниот ручек.

За да го приготвите овој рецепт ќе ви бидат потребни:

300 гр. пилешко филе
3 лажици мед
2 лажици сок од портокал
2 лажици маслиново масло
60 гр. излупени сурови бадеми
малку црвен пипер
сол и бибер по вкус

Начин на подготовка:

Се мешаат медот,сокот од портокал, маслото и црвениот пипер и во оваа смеса ги потопувате убаво пилешките филеа.
Така натопени во сосот, ставете ги во тава која предходно ќе ја покриете со алуминиумска фолија.

Дотурете го сосот што ќе ви остане, и додадете ги бадемите сечени на покрупни парчиња. Покрите ја тавата со   алуминиумска фолија. Пилешкото се пече 30-40 минути на 200°C. После тоа горната фолија се отстранува и печете уште 10 минути, додека  бадемите  заруменеат.
Можете да го послужите со едноставен бел ориз, или салата по вкус.




Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:50
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.