IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Турска кујна и рецепти од турската кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Турска кујна и рецепти од турската кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
Автор
Порака Обратен редослед
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 23:38

Урмашици


 
За тестото потребни ви се:


400 г пченично брашно, тип 550
250 г маргарин
2 јајца
60 г шеќер


За смесата, потребни ви се:


50 г мелени бадеми
50 г грубо исечени бадеми
1 ванили шеќер
1 нарендана кора од лимун
2 лажици шеќер
50 мл млеко


За шербет потребни ви се:


500 мл шеќер
сок од 1 лимун
исечени плочки од лимун
1 ванили шеќер



Подготвување:

Брашното измешајте го со прашок за пециво, додадете го маргаринот, шеќерот и измесете глатко тесто. Оставете го тестото да отстои 1 час.

Во меѓувреме, подгответе: на бадемите додајте го шеќерот, и врз нив сипајте го зовриеното млеко. Измешајте добро и оставете да се олади.
Од тестото обликувајте топчиња со големина на орев, со дланка истенчете ги на работната маса, во средината на тестото ставете по една лажица од смесата, а потоа внимателно завиткајте ја едната страна, а потоа и другата страна на тестото.
Обликуваните урмашици ставете ги на намачкана и побрашнета тепсија, така што од горната страна треба да остане украсот/смесата.
Печете ги на 200°C , загреана рерна, околу 40 минути.
Од шеќерот , ванили шеќерот, сокот од лимун и плочките од лимун, кувајте го шербетот.
Шербетот кувајте го 15 до 20 минути на тивок оган, и внимавајте шербетот дане згусне.
Откако шербетот ке го скувате, оставете го малку да се олади и сипајте го преку испечените топли урмашици.
Урмашиците оставете ги во шербетот 10 саати.

На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 23:37

Анадолско лебче - Gözleme



 
За да го подготвите ова лебче потребни ви се:


½ шолји брашно

½ лажици маслиново масло

½ лажици сол





Oвој рецепт потекнува од Средна Анадолија во Турција. 




Подготвување:

Измешајте ги сите состојки и додадете ½ шолји вода, и месете 5 минути, потоа тестото оставете го да отстои пола саат. Поделете го на 6 топчиња и месете ги потенко што можете. Добиените палачинки печете ги додека не примат златно боја.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 23:35

Турско пиде


  
За тесто потребни ви се:

1 кесичка квасец
1 лажица шеќер
350 мл тпло млеко
450 г брашно
1 лажица сол
1 лажица маслиново масло


За премачкување потребни ви се:
1 жолчка
2 лажици млеко




Подготвување:

Измешајте го квасецот, шеќерот и 50 мл млеко. Измешајте квасецот да се раствори. Покријте и оставете 15 минути за да надојде.

Просејте го брашното во поголема чинија, додадете го надојдениот квасец и остатокот на млекото.. Замесете глатко тесто. Префрлете го во чиста чинија, која претходно сте ја намачкале со маслиново масло и тестото намачкајте го со маслото. Покријте со влажна крпа и оставете да надојде (порасне) 1/1,5 саат на собна температура, додека не се удвостручи волуменот.

Префрлете го тестото на подлога која сте ја побрашниле и со рацете притискајте да ги разбиете меурите на воздухот. Поделете го тестото на 2 дела и секој дел обликувајте го во топка. Покријте со влажна крпа, и оставете да надојде 15 минути. Тепсијата обложете ја со хартија за печење и префлете ги надојдените топки на тестото. Со рацете сплескајте ги да бидат во овална форма.

Благо изматете ги состојките за глазура, па намачкајте го лебот. Посипајте сусам и покријте со влажна крпа, па оставете да надојде уште 35/40 минути на топло.

Загрејте ја рерната на 230°C, а на дното ставете сад со малце вода. Печете околу 8-10 минути, додека не добие златна боја.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 16:26
Истанбулски „леб“ - Politiko ekmek



    СОСТОЈКИ

    ПОДГОТОВКА

    1. 1.Изматете ги убаво белките со прстофат сол(убаво сматени се кога садот со снегот од белки полека ќе го навалите, а снегот не се помрднува).
    2. 2.Додајте ги жолчките,матете за да добиете бледо жолта смеса,потоа матете и постепено додавајте го шеќерот.Без да престанете да матите, додајте ги и останатите состојки.Смесата префлете ја во намрсена и побрашнета тава со димензија 20 х 30 см.
    3. 3.Печете во претходно загреана рерна на 180 степени додека бисквитот не добие златно кафеава боја.Оставете го да се олади.
    4. 4.Измешајте ги состојките за шербет и откако ќе зоврие оставете да се вари уште 7 минути. Со оладениот шербет прелијте го оладениот бисквит.Нека не ве загрижува што личи дека има повеќе шербет отколку што е потребни бидејќи набргу целосно се впива во бисквитот,па потоа од готовиот колач не истекува ни капка,личи како да го нема.
    5. Изматен путер5.Изматете го пенасто путерот.
      Во околу 150 мл млеко растворете ги трите пудинзи,ванила кристалите и шеќерот.Остатокот од млекото зовријте го и сварете густ пудинг на вообичаен начин.Пудингот е доста густ,затоа постојано промешувајте бидејќи лесно може да загори.Кога доволно ќе се згусне,прекријте го со најлонска фолија и оставете го потполно да се олади.
    6. 6.Со миксер убаво изматете го оладениот пудинг.Мешајте го со миксерот путерот и додавајте во него малку по малку од пудингот.(Мој совет е во вакви кремови секогаш вбо путерот да се додава пудингот, не обратно, бидејќи може да се случи да не се изедначи убаво смесата, да личи како да е одвоен путерот во ситни „зрнца“ од пудингот).Со овој крем прелијте го колачот.
    7. 7.НАПОМЕНА: во целиот колач има многу малку шеќер поради што е многу лесен,затоа по желба или зголемете го количеството шеќер или одозгора наросете карамела-ванила шеќер.На колачот може да се додаде и топче сладолед од ванила при послужувањето.





    Изменето од evangeline - 18.Септември.2013 во 16:26
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 15:53
    Живо Ќофте (непечено)

    Потребни состојки:
    * 1 / 2 кг. телешко мелено место (посно)
    * 1 кг. Ситен булгур (има во Рамстор и на Бит Пазар)
    * 2 средни кромида
    * Буковец
    * Салца од домати
    * 2 лимони (сецкани мали)
    * 1 / 2 чаша зејтин
    * Магданос, нане
    * Ким, црн пипер
    * Сол

    Подготвување:
    - Булгурот се става во голема тепсија. Се додава салца, изрендан кромид, лимон и се мешаат.
    - Се додава меленото месо и се почнува со месење.
    - Потоа се додаваат мирудиите и солта, и се продолжува со месење. Повремено се додава зејтин.
    - Се меси додека не омекне булгурот (околу 40 минути).
    - Се дава форма на ќофте, се служи со марула и лимон.
    Слика
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 15:49
    Раванија со млеко

    Потребни состојки:

    6 јајца
    1 чаша шеќер
    2 чаши брашно
    1 пециво

    За шербетот:
    1 литар млеко
    1 чаша вода
    1 чаша шеќер
    1 пакет ванилин шеќер

    Подготвување:

    - Јајцата и шеќерот се матат со миксер 5 минути. Потоа се додава брашното и пецивото.
    - Смесата ја истураме во тепсија подмачкано со зејтин и јас ставаме во рерна на 180 степени.
    - Се пече додека да добие светло кафена боја. Потоа се остава на ладење.
    - Од друга страна се вари 1 литар млеко
    - Посебно се вари 1 чаша вода со 1 чаша шеќер.
    - Откога ќе го тргнете од шпорет, мешавината од шеќер и вода, заедно со 1 ванилин шеќер се додава во млекото
    - Се чека да се олади шербетот а потоа се додава во исто така оладената реванија.
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 15:48
    Полнето турско ќофте=Icli Kofte

    Потребно е:
    (за фил)
    300 гр мелено говедско месо
    1 главица кромид, стино исечкана
    пола рака ореви, исечкани
    пола лажиче црвен пипер
    сол, бибер
    пола лажиче буковец
    (за школката)
    400 гр говедско месо, исечкано на коцки
    1 црвена пипрка, исечкана на коцки
    230 гр булгур
    1 главица кромид, ситно исечкана
    3 лажички пире од домати
    сол, бибер

    Подготовка: Прво, подгответе го филот. Во тавче загреано со малку масло, ставете го кромидот да се пропржи. Кога ќе омекне, ставете го меленото месо да се испржи. Кога месото ќе биде кафено и испржено , додајте ги зачините и измешајте ја целата смеса. Сега, почнете со подготовка на школката за ќофтето. Во просецор за храна, ставете ги месото и пипрката и миксајте додека да сето се претвори во паста. Булгурот ставете го во сад и полијте го со врела вода (исто како кус-кус). Кога ќе набабри, убаво исцедете го, ставете го во чист сад и додајте ги пирето од месо и пиперка, пирето од домати, кромидот и зачините. Со рака измесете ја целата смеса околу 10 минути за да се соедини се. Процес на полнење:
    Со мало лажиче земете од смесата (за школката) и ставете ја на дланката. Со лажичето убаво израмнете ја смесата, а потоа со прст направете дупче во израмнетата смеса, како на сликата. Празнината наполнете ја со едно лажиче од филот со мелено месо и потоа, убаво затворете го ќофтето, така што треба да биде мазно и со мали шпицови на краевите, како на сликата.
    Готовите ќофтиња наредете ги во чинија, притоа да не се допираат едно со друго и ставете ги во замрзнувач да се стегнат. Кога убаво ќе се замрзнат, извадете ги од замрзнувач, оставете ги само 5 минути да се опуштат и пржете ги во поголема количина врело масло. Тие ќе бидат пржени кога ќе почнат да добиваат убава темно кафена боја.
    Готовите полнети турски ќофтиња, ставете ги на чинија со кујнска хартија, за да ја впијат вишокот маснотија. Од овој рецепт ќе ви излезат 22 ќофтиња. Сервирајте ги со малку лимонов сок и буковец.
    Совети: Полнењето на ќофтињата треба да биде многу брз, затоа што ако булгурот многу се работи со рака, тој ќе почне да се распаѓа.
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 15:46
    Булгур пилав со зеленчук

    Потребен материјал:

    2 главици кромид
    4-5 зелени пиперки
    2-3 супени лажици путер (или масло)
    4 средни домати
    2 средни компири
    1 сад со шок булгур пилав
    2,5 сад варена вода
    1 лажичка шеќер
    Подготовка:

    Двете главици кромид и 4-5 те исечкани пиперки варете ги со 2-3 те лажици путер.
    4-те домати исечкајте ги на помали парчиња и ставете ги во сад за готвење. На истиот начин исечкајте го и компирот и додадете го во садпт за готвење.Околу 5 минути промешајте со дрвена лажица и варете.
    Додадете го садот со сварена вода. Компирот да биде полу печен (да не биде печен до крај), додате го исчистениот и измиен булгур пилав. Потоа, додадете 1 лажичка сол и печете се додека булгурот не ја впие водата. Откако ќе ја впие водата под капакот на садот за готвење ставете една крпа да постои 5 минути додека да испари.

    Изменето од Valerija - 18.Септември.2013 во 15:50
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6758
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2013 во 12:59
    İMAM BAYILDI  

    Во превод ова значи - Имамот се онесвестиголема насмевка (или можеби, полнети модри патлиџани)

    Постојат голем број на приказни за тоа од каде потекнува името на ова вкусно јадење, имам бајилди. Иако се разликуваат помеѓу себе, сите завршуваат на ист начин, на крајот на приказната имамот се онесвестува. Според некои гласини имамот се онествестил од вкусот на јадењето подготвено од неговата сопруга, според други од разновидноста на сосотојките, според трети пак имамот се онесвестил поради тоа што се прејал од вкусното јадење.

    Потребни состојки:

    6 парчиња модар патлиџан, 1 чаша маслиново масло, 3 коцки шеќер, 1 чаша вода, малку сол

    За внатрешниот дел:

    3 кромида бели со средна големина, 3 зелени пиперки, 3-4 домати, 5-6 чешниња лук   магдонос, по желба, 1 лажичка маслиново масло

    Подготовка:

    Модрите патлиџани исечете ги на половина и издлабете ги. Во еден сад исечете го кромидот во долги и тенки парчиња. Исецкајте ги доматите и пиперките. Потоа и магдоносот. Додајте го и лукот и потоа измешајте ги сите состојки. На крајот модриот патлиџан наполнете го со измешаниот состав. Потоа наполнетите модри патлиџани ставете ги во садот за печење. Во садот прелијте ги со маслиновото масло, шеќерот, водата и солта. Затворето го садот со поклопецот и оставете го да се готви на тивок оган околу 30 минути.






    Изменето од evangeline - 17.Септември.2013 во 13:00
    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6758
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2013 во 12:48
    Ашуре

    Не знам кој колку знае, но традиционалното, со векови старо ашуре, не е само едно обично благо, тоа пред се е еден симбол на споделувањето, солидарноста, љубовта, богатството и заедничкиот живот.
    Ашурето се нарекува и јадење на љубовта и хуманоста. Се споделува со комшиите, пријателите и роднините. Тоа изобилува и со многу витамини. Според експертите тоа е многу здраво јадење, особено за зимските периоди. Таа е извор на енергија, исто така зголемува отпорот на телото. Житариците кои се користат при правењето на ашурето содржат растителни протеини. 

    Ќе ви требаат:

    1 кг. пченица, 2 чаши наут, 2 чаши грав, 500 грама суви кајсии, 2 кори од портокал, 3 јаболки, 2,5 чаши суво гројзе, 7 чаши шеќер во прав, 5 супени лажици ориз, 2 чаши млеко, 1 изрендана кора од лимон и вода

    Како додатоци се користат:

    калинка, орев, лешник, рибизли, цимет, смоква, ф`стаци и други работи по желба


    Процес на подготовка:


    Како прво се вари пченицата. Потоа врз пченицата се додаваат наутот и гравот, кој што претходно треба да бидат полу варени. Откако ќе зоврие смесата од трите елементи се додаваат исецканите суви кајсии и корите од портокалот. После еден периот откако ќе се варат се додаваат оризот и водата истотака претходно варени до одреден степен. За да не остане талог во дното смесата потребно е постојано да се меша. Потоа во ашурето кое се вари се додава исецканата јаболка и сувото гројзе, кое што претходно ставено е во вода. Потоа се додава млекото. Откако ќе зоврие еден период се додава и шеќерот. Количината на шеќерот зависи од вашиот вкус. На крајот се постепено се додава скробот за поврзување на смесата и за добивање на густина. Потоа се зема дел од смесата за да се контролира густината. Ако пченицата е многу квалитетна и добро варена нема потреба од скроб. Печеното ашуре се става во шолји. Откако ќе се олади врз смесата се додаваат калинката, оревот, лешникот, рибизлите, циметот, смоквата, ф`стаците.


    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6758
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2013 во 03:00

    Шишќебап

    Состојки:

    500 гр. говедско 

    За маринада:

    2 главици кромид

    3 домати

    1/4 литар црвено вино

    2 лажици оцет

    2 лажици црвен пипер

    2 лажици масло

    Лажичка мајчина душица

    бибер

    сол

    ПОДГОТОВКА:

    Во сад ставете го виното, оцетот, црвениот пипер, мајчината душица, биберот, сецканиот кромид, маслото, сецканите домати и солта. Исечете го месото на мали парчиња и ставете ги во маринадата. Држете ги 24 часа во фрижидер.

    Потоа парчињата месо нанижете ги на жица печете ги на скара или во загреана рерна.


    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6758
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2013 во 02:53
    Еден од турските традиционални рецепти е лахмаџун или уште попознат како турска пица.

    Има повеќе рецепти за подготовка на истиот, добро би било да се запознаеме со некои од нив.

    СОСТОЈКИ

    • 540 г брашно
    • 375 мл вода 
    • 1 лажичка сув квасец
    • ½ лажичка шеќер
    • 350 г мелено јагнешко или говедско
    • 40 г путер
    • 2 чешниња лук
    • 1 кромид
    • 1 домат
    • 1 лажица црвен пипер
    • 1 лимон
    • свежо нане
    • зачини по вкус (сол, црн пипер и сл)


    ПОДГОТОВКА

    1. Тесто1.Во поголем сад измешајте го брашното со водата, додате шеќер, сол и сув квасец. Замесете тесто, и оставете го да стаса. Нека одмори околу час и половина.
    2. Сецкање2.Потоа направте мали топчиња и расукајте го тестото во форма на неправилен круг. Во меѓувареме почнете да го подготвувате топингот. Исечкајте ги доматите, нането.
    3. Путер, лукче,кромид3.Лукчето и кромидот исчекајте ги ставете ги во блендер и испасирајте ги. Растопете путер и кратко пропржете гго лукчето и кромидот.
    4. Смеса4.Во сад ставете го јагнешкото, пропрженото лукче и кромид, исечканото нане и домат. Со рака измешајте додека не добиете фина еднолична смеса. Зачинете по желба.
    5. Спремно за печење5.Згрејте ја рерната. Расуканото тесто ставете го во плех обложен со фолија. Одозгора рамномерно распоредете од подготвената смеса. Слојот треба да биде тенок. Можете слободно да притиснете со раце за подобро да се прилепи за тестото.
    6. Лахмаџун спремен за дегустација6.Печете во добро загреана рерна додека краевите не добијат златна боја и не станат крцкави. Не повеќе од 15 минути. Дегустирајте топло со чаша ајран – мешавина на јогурт и вода.


    Изменето од evangeline - 17.Септември.2013 во 02:55
    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6758
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2013 во 02:49


    Турска национална кујна

    Се зборува дека во светот постојат три главни кујни: турската, кинеската и француската. Сосема во согласност со својата репутација, турската кујна секогаш претставува пријатно изненадување за сите оние што ја пробале.

    Кулинарската традиција во Турција има преживеано повеќе од 1300 години и тоа поради повеќе причини кои ја вклучуваат и нејзината поволна географска положба и Медитеранска клима. Турците потекнуваат од номадски племиња од Монголија и Западна Азија кои се населиле во областа околу 600 п.н.е. Раните влијанија на Кинезите и Персијците се сеуште присутни во облик на фиде и манти – кнедли полнети со сирење или месо, слични на италијанските равиоли, кои често се служат во сос од јогурт.

    Околу 1000 година од нашата ера, Турците започнале да се движат западно кон поплодните региони каде започнале да одгледуваат пченица и јачмен. Тенки кори од тесто наречени јуфки тогаш почнале да се комбинираат со толчени зрна за креирање на слатки. Влијанието на Персијанците станало видливо преку внесувањето на оризот, различните јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници), а за возврат, Турците нив ги научиле да користат пченичен бунгур. Со понатамошното движење на запад, турската кујна се збогатила со додавањето на маслиновото масло, различните видови на овошја, како смоквите, и морските плодови.

    Генерално, турската кујна претставува спој на прочистени и поедноставени карактеристики на кујните од Централна Азија, Блискиот Исток и Балканот. Таа изобилува со дамнешна и богата традиција која ги влече своите корени од Отоманската империја. Исклучително влијателната Турска кујна била поставена во средината на 13-тиот век, со почетокот на 600-годишното владеење на Отоманската империја. До крајот на 14-тиот век, Отоманскиот дворец бил дом на повеќе од 1400 готвачи, и се појавиле и првите закони за регулирање на свежината на храната.

    Во тој период биле дефинирани нутриционистичките правила и високите стандарди што се однесуваат на свежината и квалитетот на продуктите што се користат и на нивното приготвување. Кујните во палатата Топкапи имаат измислено милиони рецепти, почнувајќи од наједноставните супи па се до богати и софистицирани јадења, а се што било доволно добро за султанот, било доволно добро и за народот, па овие рецепти брзо се прошириле. Како илустрација, постојат 40+ начини да се подготви модриот патлиџан, и уште безброј други начини за подготвување на зеленчук и овошје во турската кујна.

    Турската кујна се разликува во различните региони од земјата. Готвењето во Истанбул, Бурса и Измир, на пример, наследило многу елементи од кујната на Отоманскиот дворец, со намалено користење на зачини, претпочитање на ориз во однос на бунгурот и со широка употреба на морски плодови. Кујната во Црноморскиот регион, од друга страна, се потпира на риба, била повеќе под влијание на Балканските и Словенски кујни и вклучува мезиња. Кујната во јужноисточниот дел, Урфа, Газиантеп и Адана е прославена по своите ќебапи, мезиња и десерти базирани на тесто, како баклавата и кадаифот.

    Убавината на турското готвење е во едноставноста на основните готвачки техники, импресивната различност на рецептите и искреноста на крајниот производ – храна која не е сокриена под сосови или маскирана со употреба на големи количини на тревки и зачини. Секогаш главната состојка излегува во прв план, па пилешкото има вкус на пилешко, модриот патлиџан има вкус на модар патлиџан. Се друго паѓа во втор план.

    Покрај апсолутната свежина и квалитетот на продуктите на кои се заснова турската кујна, таа претставува и одлична рамнотежа меѓу состојките кои се избрани за секое поединечно јадење. Така на пример, турската домаќинка секогаш ќе избере да користи свежи домати наместо готов доматен сос.

    Основни состојки

    Најчесто користените состојки во турските специјалитети вклучуваат јагнешко, телешко и пилешко месо, риба, модар патлиџан, пиперки, кромид, лук, грав и домати. Јаткастите плодови, особено фстаците, костените, бадемите и лешниците исто така имаат посебно место во турската кујна.

    Зачините се користат спорадично и тоа најмногу нане, магдонос, ловоров лист, кумин и копар. Ориганото и мајчината душичка, кои се неизбежни во скоро секое јадење во Грчката кујна, овде скоро и да не се користат. Од останатите зачини поважни се црниот и црвениот пипер и циметот.

    Доручек (kahvaltı). Турскиот збор за доручек може да се преведе како “под кафе“ или она што се јаде пред кафето. Сепак, кога станува збор за доручекот, Турците повеќе сакаат чај. Вообичаениот турски доручек се состои од бел леб (екмек), младо или страо сирење (kaşar peyniri), црни или зелени маслинки (zeytin), путер, мед, џем, омлет или варени јајца (yumurta), парчиња домати или краставици. За оние кои сакаат малку позачинета храна, омилениот турски доручек е sucuklu yumurta, или суџук пржен во тавче со јајца.

    Ручек (ogle yemegi). Ручекот често започнува со супа (исто како и вечерата), а потоа се јадат различни видови на салата, проследени со јадења од зеленчук и месо или риба.

    Вечера (aksam yemegi). Вечерата е многу слична на ручекот, и во принцип, ако ручекот е послаб, тогаш вечерата е појака и обратно. Вообичаено, вечерата започнува со мезе кое се состои од мали деликатеси (како сармички од лоза, свежи салати, манти, парчиња бурек, пире од модри патлиџани, пржен карфиол и чачик (сос од јогурт, краставица и лук, односно таратур). Мезето се служи во мали садови кои обично се редат на средината на масата и се придружени со парчиња турски бел леб.

    baklava


    Потоа доаѓа главното јадење кое обично се состои од пилав, различни зеленчуци и месо или риба. Сите јадења се служат истовремено, а вообичаено секогаш е присутно и јадењето zeytinağlı (маслиново масло со печени пиперки, домати, грав или модар патлиџан) кое се служи на собна температура. Оброкот завршува со свежо овошје.

    Десертот вообичаено се состои од свежо овошје или диња и лубеница. Често се јадат и суви кајсии полнети со сирење кои се потопени во сируп и испрскани со фстаци, а нашироко познати се и слатките од кори или тесто потопени во шербет. Сите слатки се служат со турско кафе.

    Пијалоци

    Иако турците конзумираат (и произведуваат) вино и пиво, национален алкохолен пијалок е Raki, кој се прави од анис и е познат уште и како “пијалок на лавовите“ бидејќи човек мора да е силен како лав за да може да го пие. Но, она по што Турците се навистина познати се безалкохолните пијалоци. Црниот чај, на пример, се пие во текот на целиот ден, започнувајќи со доручекот. Се подготвува во специјални двојни чајници, при што во горниот дел е самиот чај, кој потоа се разредува со врела вода од долниот дел на чајникот. Ајранот (солен јогурт) е многу популарен пијалок кој може да се пие буквално со секое јадење. Потоа, тука се кефирот, бозата и салепот кои се популарни зимски пијалоци. Конечно, шербетот е уште еден пијалок карактеристичен за турската кујна. Се прави од ралични состојки како крушки, јаболка, јагоди, мандарини, портокали, латици од  ружи, па дури и од некои зачини. Се служи растворен со ладна вода.



    Изменето од evangeline - 17.Септември.2013 во 02:50
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,484 секунди.