![]() |
|
Италијанска кујна |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 12> |
Автор | |
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Сос со туна и сирење во сосот? Па и пиперки? Сос со туна за тестенини по италијански се приготвува со малку лукче, пасиран сос од домати, туна, може сецкани маслинки, малку сецкан магданос и оригано. Изменето од Анастеа - 17.Февруари.2014 во 09:02 |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Брза пица пита со топено сирење и пилешки стек1. Врз премачкано плехче со маргарин се става тестото за пица |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Шпагети со највкусен сос со туна и зеленчукГи обожаваме. Од најмало до најголемо кај нас дома. А и на гостите им е омилен рецепт. Затоа задолжително пробајте! Во тенџере со вода, со малку масло и сол сварете ги шпагетите, според упатството на пакувањето. На малку загреано масло пропржете го ситно сецканото лукче и босилекот- свеж искинат или сув наросен. Веднаш ќе почувствувате интересен посебен мирис од оваа комбинација. Не дозволувајте лукчето за поцрвени и загори, веднаш додајте ја целата количина на сецкан кромид и промешајте. Нека омекне кромидот и додајте ги сецканите пиперки. Тие може и да изостанат ако ги немате периодов. Но сепак даваат побогат вкус. Додајте ги и шампињоните. Зеленчукот кој се пропржува не треба да е премногу омекнат, затоа не чекајте многу и додадете го доматното пире. Потоа додадете ги цветчињата брокула. Брокулата треба да се користи што помалку термички обработена бидејки така е најкорисна. Сепак од аспект на безбедност на храната и здравјето јас секогаш препорачувам краткотрајна термичка обработка, заради можното загадување со паразити. Таа расте ниско по градините во дворовите каде имаат пристап домашните животни. |
|
![]() |
|
д4б3 ![]() Сениор ![]() ![]() Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
каj са жабите?
|
|
![]() |
|
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Панакота со печени јагоди
![]() Ливчињата желатин натопете ги во поголемо количество ладна вода и оставете ги да набубрат. Загрејте ја рерната на 180 Ц. Во мал сад од огноотпорно стакло ставете ги плочките јагоди, посипете ги со двата вида шеќер, попрскајте со виното, па ставете да се печи 40 - 45 мин додека не се запечат јагодите, а шеќерот не се претвори во сируп. Оставете сосем да се олади, па распоредете во чашите врз стврднатиот крем. Послужете ладно. Ако имате желатин во прав, не во ливчина, соодветна количинска замена се 4 1/2 лажички набубрени во 90 мл (6 лажици ) вода. Не користете растителна слатка павлака, не е исто. Можи и дел од слатката павлака да се замени со коосово млеко, така кремот ќе има дискретна арома на кокос. ![]() |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Канелони со блитва и козјо сирењеСОСТОЈКИ (за 4 лица) ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 2: загрејте ¼ шолја масло. Додадете го кромидот и пропржете го околу 3 минути. Додадете ја сечканата блитва и динстајте на умерен оган околу 2 минути. Оставете да се излади. Чекор 3: додадете ги козјото сирење, ¼ шолја пекорино и лебни коцки и промешајте. Зачинете со сол и бибер и тргнете го садот од оган. Додадете го сосот од домати. Чекор 4: загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте го садот за печење со масло. Наполнете ги канелоните со смесата и потоа ставете ги во садот за печење. Премачкајте ги со масло. Во меѓувреме, измешајте лебни трошки и ¼ шолја пекорино и попрскјате го тоа врз канелоните. Чекор 5: печете 15–20 минути. Сервирајте веднаш, со малку сос од домати. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Тестенини со сланина и козјо сирењеСОСТОЈКИ (за 4 порции) ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 2: во друг сад, пропржете ја сланината околу 8–10 минути. Додадете ги и сечканите млади кромитчиња и пржете уште три минути. Откако ќе бидат готови, префрлете ги во садот со тестенини. Чекор 3: додадете 2 лажици оцет и попрскајте со маслиново масло. Зачинете со магданос, сол и бибер. Пред сервирање, на секоја порција додадете ѝ дробено козјо сирење. |
|
![]() |
|
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Taljateli KVATRO milk product
![]() Taljatelite se varat
Preliv
Vo zagreano tavce so malku zejtince stavam hopla za gotvenje (okolu 250ml)
Kechap 1-2 supeni lazici
Moskatovo biberce- posipuvam
Kajmak mlad President 100gr
Parmezan 50gr rendam
Osogovski mesan kaskaval 150 gr
Testeninite gi dodavam na kraj (sekako procedeni)
Obavezno pred jadenje gi posipuvam so parmezance a moze I kechap....
|
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Testenini so preliv
Testeninite po vas izbor
Preliv
Beshamel sos kupen od prodavnica
Svinski vrat ili bilo kakvo delikatesno mevce 300gr
Kaskavalce 200 gr
Kecap 1 lazica,morsko orevce ,sol i biberce
Przite vratceto odkako ke se zaprzi malkucka gi dodavate sosot ,kecapot i zacinite ,seto toa dobro go zamesuvate i potoa so toa gi prelivate testeninite, na kraj go dodavate rendanoto kaskavalce
Koga ke bidat gotovi gi servirate i gi posipuvate so parmezan Изменето од Kastro - 29.Октомври.2013 во 21:16 |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
Kastro ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lazanji kako sto gi pravam jas Sostojki :
Lazanji
Sunka
Kaskaval
brasno
mleko kecap
sol biber
meleno orevce
Beshamel sos
2-3 supeni lazici brasno, se przi na malku zejtince vo tendzere
odkako ke smeni boja brasnoto (kako karamela) se dodava 1/2l mleko (jas stavam i poveke) .....sol ,biberce i morsko orevce rendano i 2 supeni lazici kechap...seto ova se vari se dodeka ne zgusne ..
Lazanjite se stavaat vo vrela voda najmnogu 5 min, samo kolku da ja smenat bojata
Vo tavce se redat lazanji ,pa beshamel sos ,kaskaval pa sunka potoa pak lazanji ,beshamel ,kaskaval ,sunka ...i najgore lazanji ,beshamel sos i samo kaskavalce
Tavceto se stava vo rerna na 200 stepeni se pecat lazanjite ,nekade odprilika okolu 20 min do polovina chas
Obavezno koga ke gi sluzite da gi posipete so parmezance
Dobar apetit
![]() |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
![]() |
|
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Вегетаријански лазањи (за 6 лица)
![]() |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Макарони со вегетаријански сос![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Макарони со вегетаријански сос ПОДГОТОВКА:
Исчистете ги морковите и тиквичките, па исечете ги на тенки стапчења. Излупете го кромидот и ситно исечкајте го.
Загрејте го маслото во една тава, додајте го кромидот и пропржете го. Додајте ги тиквичките и морковите и со често мешање пржете ги на силен оган 5-6 минути. Доколку е потребно, додајте неколку лажици вода. Сварете ги тестенините во поголемо количество посолено со вода. Посолете го и попиперете го зеленчукот. Исцедете ги тестенините и префрлете ги во тавата со зеленчукот. Пржете ги кратко време на силен оган и сервирајте ги. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Макарони со месо во тава![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Макарони со месо во тава ПОДГОТОВКА:Во насолена вода со 1 лажица масло варете ги макароните. Исцедете ги, измијте со ладна вода и оставете ги да се исцедат.На масло пржете ги сечканиот кромид и лук, да добијат црвена боја па додајте го меленото месо. Продолжете го пржењето со постојано мешење додека месото не добие црвена боја. Зачинете со црвен пипер, оригано и сол. Измешајте и оставете на страна да се излади. Потоа додајте ги исцедените макарони и ибаво измешајте. Во правоаголна тава намачкана со масло распоредете ги макароните и месото. Во соодветен сад изматете ги јајцата со млекото, додајте сол, сечкан магдонос и 150 г. рендано сирење. Полијте ги макароните и месото, малку протресете ја тавата и по површината нафрлете го преостанатото сирење. Рерната загрејте ја на 200 степени и печете додека јадењето не добие убава златна коричка. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Канелони со спанаќ и урда![]() Овој рецепт е добитна комбинација – цевчиња канелони полнети со спанаќ и рикота, печени во богат сос од крем сирење и доматна пасата. Ајде да го направиме заедно! Состојки
ПодготовкаЧекор 1: Земете 200 грама миен спанаќ и ситно исечкајте го. Потоа измешајте го во длабок сад со 600 грама рикота сирење. Зачинете со сол и бибер. Чекор 2: Сега е на ред забавниот дел. Можеби ќе треба да повикате некого напомош. Земете 22 цевчиња канелони и наполнете ги со филот од спанаќ и рикота. Изгледаат толку убаво кога зелено-белиот фил се надзира низ пастата. Чекор 3: Стопете малку крем сирење во тава на среден оган и во тавата ставете ја и доматната пасата – измешајте за состојките да се спојат и рамномерно да се загреат, и спремни сме да го направиме јадењето. Чекор 4: Ставете ги полнетите цевчиња во тавата – 11 цевчиња во два реда, вкупно 22. Прелијте ги со богатиот кремест сос и одозгора нафрлете парченца спанаќ и рикота кои сигурно Ви останале на работната површина. Чекор 5: Ставете ја тавата во рерна загреана на температура од 180 степени 30 минути. Чекор 6: Извадете ја тавата и спремни сме за сервирање – 4 до 5 цевчиња по човек би требало да е доволно. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |