IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали најдоброто допрва доаѓа?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали најдоброто допрва доаѓа?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2011 во 20:23
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Spirose, nikoj ne ja devalvira tvojata nadezh.тагаToa samo tvoeto Ego taka ja interpretira tugjata misla i veruvanje.тагаZa nego s'e shto e podrugo od negovata zamisla go tolkuva kako lichen atak i lichno obezvrednuvanje. тагаUgledaj se na Isusa ili na onoj del na istochnjachkiot majstor koj go citirav od tvojot tekst.среќа

Јас би рекол дека баш твоето его е тоа што постојано се воздига над “непросветлените“, нивната љубов, нивното верување, нивната надеж и радосното очекување на Христовото се'опфатно појавување!

A najdobroto doprva kje dojde kaj onie koi toa doprva kje go osoznaat.намигнување

Jas samo go potenciram Isus, toa ne e nekoja  moja filozofija.

Ako za toa mi prefrlash mene, togash toa mu go pravish Nemu koj mnogu decidno reche oti "portata e tesna i nema site da minat niz nea". Najdobroto doprva kje dojde kaj onie koi toa doprva kje go osoznaat, bez obzir dali taa konstatacija navreduva nechie Ego ili ne.

Please, don't kill the Messenger.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2011 во 15:59

Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Spiros, dokolku Bog ne beshe vo tebe, mene... vo cvetot... i vo se shto e stvoreno - bez Nego(Ljubovta), toa neshto, so se Nas, ne bi ni postoelo,e - nitu mig. Zatoa i velam deka Toj e vo Se - kako celina...kako Bozhenstvena sushtina. No istovremeno, Toj e i iznad Se. Zatoa i velam deka Bog ne e predmet, ne e lichnost, pa da go barame i chekame tuku da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre... Mozhebi se razlikuvame po oblik i golemina, razmisluvame razlichno(shto e i prirodno), no Edno sme vo nashata sushtina - tolku li e teshko da se razbere i uvidi...? Toj e vo Nas i Nie vo Nego... Chista Svest, se drugo e "veter i magla" - se pojavuva i ischeznuva...

Amin.

Toa go veli i Isus vo Evangelieto spored Jovan.

"da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre" - Bravo.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2011 во 20:23

Spiros, dokolku Bog ne beshe vo tebe, mene... vo cvetot... i vo se shto e stvoreno - bez Nego(Ljubovta), toa neshto, so se Nas, ne bi ni postoelo,e - nitu mig. Zatoa i velam deka Toj e vo Se - kako celina...kako Bozhenstvena sushtina. No istovremeno, Toj e i iznad Se. Zatoa i velam deka Bog ne e predmet, ne e lichnost, pa da go barame i chekame tuku da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre...

Mozhebi se razlikuvame po oblik i golemina, razmisluvame razlichno(shto e i prirodno), no Edno sme vo nashata sushtina - tolku li e teshko da se razbere i uvidi...?

Toj e vo Nas i Nie vo Nego... Chista Svest, se drugo e "veter i magla" - se pojavuva i ischeznuva...

Amin.

Toa go veli i Isus vo Evangelieto spored Jovan.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2011 во 16:36

Љубов, мир, среќа, радост, здравје, ... и пред се' (Коренот БОЖЈИ на се' што е добро и вистинито) Духот Светол да имаш (и сите да имаме)!   

Се'опфатната Мудрост БОЖЈА Чиста, одсекогаш била, е', и ќе биде иста!
Од ЉУБОВ кон луѓето Ја отелотвори ЕДИНИОТ, во Исуса ХРИСТА!

Сите вистински патишта се влеваат - во Него - СОВРШЕНИОТ ПАТ!
Во него - Единствениот БОГ е Отецот - а секој со секого е сестра или брат!

Во Него е Совршеното Јудејство, Совршеното Христијанство, Совршениот Ислам, Совршената Будност (Будизам), Совршениот Хуманизам, Совршениот Комунизам, Совршениот Капитализам, ... и се' што е' (добро и вистинито)!

Безкрајно е важно да не се противиме на Совршената ВИСТИНА, Која што е надприродна Милост и Љубов, Која што е ЕДИНСВЕНИОТ Совршен БОГ!

Изменето од spiros - 17.Април.2011 во 16:40
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2011 во 16:19

Go spomna Rumi, pa eve neshto od nego:

- " Ljubovta e beskraen okean, bez pochetok i kraj..."

- " Edna kapka od okeanot e nadezh, se ostanato e strav".

Pozdrav!

There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2011 во 15:57

Кападокија не е многу оддалечена од Иконија, а таму (во Капакокија) уште многу оддамна пред да се направи куполата во Мевлана (Иконија) Чедата БОЖЈИ Ја опишуваат Вистината со т.н. танцот на ЕДИНСТВЕНИОТ Совршен и Тросвет БОГ!

Тој танц оди одприлика вака:
*БОГ - Отецот и Мајката на Вечниот Живот - невидлив, несватлив, ... и над се'!
*Мудроста (Милоста) БОЖЈА - Првороденото Чедо (Словото БОЖЈЕ/Логос) најверниот Сведок Кој е Патот во Вечниот Живот (во Кого е') и за Совршената ВИСТИНА сведочи со се' што е'!
*Духот Светол во секој кој што за Совршената ВИСТИНА (Евангелието за Милоста и Љубовта БОЖЈА), вистински разбуден е'!

ДајБоже - иншАлах - набрзо сите за ЕДИНИОТ во Христа да се разбудиме ... и вистински да Му се поклониме!

Амин!

п.с. Оваа слика “случајно“ ја видов и сликав во Иконија (Мевлана), кадешто е закопан Руми.
Кога сакав да ја сликам - иако беше забрането сликање - прво се обидеа да ме спречат, па после се повлекоја, приметувајќи дека ... и дека не ќе може никој да ме спречи да го сликам она што е позајмено од сопственоста на нашиот Отец Небесен!
Трокраката орнаментика (во центарот на куполата) - обкружена со 12те “минариња“ - која “случајно“ ја “одкрив“ и сликав (но и бројот на сликата што испадна), е оригинален таков каков што е!   3332

http://img100.imageshack.us/img100/1894/mevlanapict3332.jpg

Изменето од spiros - 17.Април.2011 во 16:15
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2011 во 15:11

Spiros, dokolku Bog ne beshe vo tebe, mene... vo cvetot... i vo se shto e stvoreno - bez Nego(Ljubovta), toa neshto, so se Nas, ne bi ni postoelo,e - nitu mig. Zatoa i velam deka Toj e vo Se - kako celina...kako Bozhenstvena sushtina. No istovremeno, Toj e i iznad Se. Zatoa i velam deka Bog ne e predmet, ne e lichnost, pa da go barame i chekame tuku da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre...

Mozhebi se razlikuvame po oblik i golemina, razmisluvame razlichno(shto e i prirodno), no Edno sme vo nashata sushtina - tolku li e teshko da se razbere i uvidi...?

Toj e vo Nas i Nie vo Nego... Chista Svest, se drugo e "veter i magla" - se pojavuva i ischeznuva...

Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2011 во 09:35
[QUOTE=viktorija123]
Dali znaeme shto e Bog, shto e neuslovena ljubov-neuslovena dobrina???

Mozheme li da posakuvame neshto shto ne go poznavame, neshto shto vsushnost i ne se zapoznava(doznava)??? Ako ne mozhesh da vidish i da doznaesh, toa ne znachi deka i ne postoi i deka ne se dozhivuva. DOBROTO e tuka, a nie samite se odalechuvame...so nashiot "luckast um"...Chovekot e ogranichen so svojata percepcija i ne mozhe da go zapoznae Bog, so razum. No mozhe da go transcendendira umot( da otide iznad nego) i togash doagja do "sredba"...

Kako kje go pronajdeme DOBROTO, koga ne mozheme da go vidime. Zoshto togash da barame i kade da barame, da chekame?,koga?, kade?...

DOBROTO e vo Nas, kade na drugo mesto bi bilo... Samo treba da gi rasterash "oblacite", "sonceto" e tuka,sega- kade e sekogash.

Zoshto da chekame-zashto drugo i ne ni preostanuva osven da chekame i da veruvame deka kje dojde vremeto koga site kje mislat kako tebe.A kje chekame tuka, nema kade na drugo mesto i kje se nadevame.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2011 во 01:12

...Chovekot e ogranichen so svojata percepcija i ne mozhe da go zapoznae Bog, so razum. No mozhe da go transcendendira umot (da otide iznad nego) i togash doagja do "sredba"...

Дали јас (човекот) сум тој кој што го трансцедирам умот?
Дали јас се создавам (во мајчина утроба) и ги одржувам виталните функции (во животот)?

Дали јас го создадов Небото, сонцето, земјата, водата, воздухот, ...?

Не јас, туку Единствениот Вистински и Совршен БОГ - Кој својата Милост за будење и спасение на сите Ја отелотоври во Исус - е ТОЈ Кој се' добро твори и Кому припаѓа Вечна Слава и Фала!

ХалелуЈАХ!     

Кога ние сите ќе се разбудиме за *тајната во Христа, кога ќе ни се отворат очите за се' она што ЕДИНСВЕНИОТ го направил - посебно она пред 2000 години на Голгота - и секојдневно го прави, тогаш вистински ќе дојде најдоброто!

„Она што око не видело, уво не чуло, ниту на човек на ум му дошло, тоа Бог го приготвил за оние кои Го љубат.”

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Emblem_-_Oculos_Non_Vidit.jpg

Изменето од spiros - 17.Април.2011 во 01:22
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2011 во 22:26

Dali znaeme shto e Bog, shto e neuslovena ljubov-neuslovena dobrina???

Mozheme li da posakuvame neshto shto ne go poznavame, neshto shto vsushnost i ne se zapoznava(doznava)??? Ako ne mozhesh da vidish i da doznaesh, toa ne znachi deka i ne postoi i deka ne se dozhivuva. DOBROTO e tuka, a nie samite se odalechuvame...so nashiot "luckast um"...Chovekot e ogranichen so svojata percepcija i ne mozhe da go zapoznae Bog, so razum. No mozhe da go transcendendira umot( da otide iznad nego) i togash doagja do "sredba"...

Kako kje go pronajdeme DOBROTO, koga ne mozheme da go vidime. Zoshto togash da barame i kade da barame, da chekame?,koga?, kade?...

DOBROTO e vo Nas, kade na drugo mesto bi bilo... Samo treba da gi rasterash "oblacite", "sonceto" e tuka,sega- kade e sekogash.

Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13922
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2011 во 13:52
religijata stanuva dobrastrategija.taa e eden vid osiguruvanje za vo drugiot svet. so toa shto ste chesni., shto odite v crkva., shto donirate za siromashnite vie se spremate za drugiot svet., si otvarate bankarska smetka za vo rajot., kolku golema ke bide bankarskata smetkla ke zavisi od toa kolku dobri dela imate napraveno tuka., i religijata stanuva biznis., a vashata realnost stanuva potisnata., -tema za razmisluvanje
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2011 во 01:09
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ako covekot poinaku razmisluva, aloooo zarem na covekot treba da mu se dadat ramki kako da razmisluva, zarem covekot nema pravo da razmisluva slobodno bash kako sto Bog sakal ???

i
Prestani da me blagoslovuvash, tvojata blagoslov ne mi treba - sam sebe se demantirash - kako mozes nekoj koj ne moze da ti e brat (vrati se na edna od temive) nekoj koj e kriviernik (vrati se na uste edna od temive) nekoj koj e slep (vrati se na uste edna od temive) da go blagoslovuvash - toa e licemerie.

Одсрце ти посакувам тебе и на твоите најблиски, како што си посакувам себеси и на моите најблиски, да размислуваме само онака како што БОГ во Христа размислува. Здраво, Верно, Праведно, Љубезно и Животопријатно и никако поинаку од така!

Сакам уште да знаете дека глава на секој маж е Христос; ... на Христос, пак, глава е Бог!

(1 Коринт. 11:3)

Изменето од spiros - 16.Април.2011 во 01:11
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2011 во 00:55

Spirose, nikoj ne ja devalvira tvojata nadezh.тагаToa samo tvoeto Ego taka ja interpretira tugjata misla i veruvanje.тагаZa nego s'e shto e podrugo od negovata zamisla go tolkuva kako lichen atak i lichno obezvrednuvanje. тагаUgledaj se na Isusa ili na onoj del na istochnjachkiot majstor koj go citirav od tvojot tekst.среќа

Јас би рекол дека баш твоето его е тоа што постојано се воздига над “непросветлените“, нивната љубов, нивното верување, нивната надеж и радосното очекување на Христовото се'опфатно појавување!

A najdobroto doprva kje dojde kaj onie koi toa doprva kje go osoznaat.намигнување

Изменето од spiros - 16.Април.2011 во 00:57
in Time & Eternity!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2011 во 23:52
Originally posted by spiros spiros напиша:

Да, да и да! Евангелието БОЖЈЕ - Христос во нас - е Eдинствениот Вистински Спас!

Ако човек поинаку размислува и верува, тогаш тоа е само затоа што не Го познава Писмото, Моќта БОЖЈА и Неговата Совршена Мудрост, Која е надчовечка и надприродна Љубов!

Еден ден кога ќе се отворат очите, ушите и пред се срцата за Неа, тогаш човекот нема никогаш повеќе човек со БОГА да израмнува или дури да превоздигува!

Покрај моменталните и евентуалните различни гледишта: Биди благословен каде и да си, и Неговата Милост да те штити и води - тебе и сите луѓе - кон правиот Пат

Амин!

Ako covekot poinaku razmisluva, aloooo zarem na covekot treba da mu se dadat ramki kako da razmisluva, zarem covekot nema pravo da razmisluva slobodno bash kako sto Bog sakal ???
i
Prestani da me blagoslovuvash, tvojata blagoslov ne mi treba - sam sebe se demantirash - kako mozes nekoj koj ne moze da ti e brat (vrati se na edna od temive) nekoj koj e kriviernik (vrati se na uste edna od temive) nekoj koj e slep (vrati se na uste edna od temive) da go blagoslovuvash - toa e licemerie.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,891 секунди.