Испечати | Затвори го прозорот

Дали најдоброто допрва доаѓа?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24299
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 01:31
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дали најдоброто допрва доаѓа?
Постирано од: spiros
Наслов: Дали најдоброто допрва доаѓа?
Датум на внесување: 11.Април.2011 во 00:22

Драги браќа и сестри, родбини, пријатели и сите останати ...

Дозволетеми сите срдечно да ве поздравам, воедно да ве поканам да размислите на ова едноствано прашање и да го дадете вашето мислење!

Јас сум уверен дека за сите оние кои вистински веруваат на Евангелието (Радосната Вест БОЖЈА), иако најдоброто за - и во - ними веќе е започнато, сепак најдоброто допрва доаѓа, што за сите други не би можел да го тврдам!

Многу би ме интересирало вашето ценето мислење, без разлика на кое уверување или филозофија се’уште припаѓате.

Бидете сите благословени со најголемиот можен БОЖЈИ благослов, во Срцето и Името Исусово

Амин!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: FeaR
Датум на внесување: 11.Април.2011 во 00:53
abe "amin" ama ...mene ne mi lici deka najdobroto doaga nekoi raboti so se desavaat go tvrdat sprotivnoto

-------------
"А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 11.Април.2011 во 13:55
Многу би ме интересирало вашето ценето мислење, без разлика на кое уверување или филозофија се’уште припаѓате.

[/QUOTE]

Spiros,

Od edna strana, velish deka te interesira nasheto "ceneto" mislenje a ushte od start ni ukazhuvash deka nashata filozofija ili uveruvanje e seushte "pogreshno" - se razbira dokolku toa ne se sovpagja so tvoeto "sovrsheno" veruvanje.
Ne mi e jasno zoshto barash diskusija, koga odnapred go "sudish" nasheto mislenje ili soznanie - ako eventualno se razlikuva od tvoeto...

Edno sme vo i so "BOG" bez razlika dali za toa sme svesni ili ne... Dobroto, Ljubovta e ovde i sega, samo treba da se spoznae - uvidi, a prechkata za toa e nasheto ego koe e povrzano so nashata mentalna svesnost so nash*te sebichni zhelbi...- koi vodat kon ona shto se sluchuva vo svetot...

Toa e slichno kako koga soncheviot zrak kje si umisli deka e odeleno od sonceto... i deka e neshto posebno...i deka treba da se zhrtvuva za da doprva stane del od nego...

Potrebno e samo spoznavanje na Ljubovta ili na Boga ili na chistata duhovna svest... deka sme EDNOBITIE!
A veruvanjeto mozhe da bide dobar patokaz ( a i prechka) kon spoznanieto.

Koga kje ja spoznaeme Ljubovta, ne kje ni e potrebna povekje verbata...nitu dokaz. Kje bideme ona shto vekje sme - EDNOBITIE.

Umot e toj shto go deli i go rascepkuva ONA shto e EDNO.

Srceto, Ljubovta, Dushata e TOA shto spojuva - potochno go uviduva TOA

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 11.Април.2011 во 20:11
Originally posted by spiros spiros напиша:

А што ...изненадување
- досега немало добро (како и лошо)?
- отсега па натаму ќе нема лошо (како и добро)?

А за тоа што ти си мислиш и живееш во/со надеж дека „скоро“ ќе дојде време каде ќе нема лошотија, каде се ќе биде „најдобро“ ... тоа е твое неоттуѓиво право ... !среќа
И btw. после ова, прочитај го уште еднаш првиот пасус од претходниот коментар на Викторија123!намигнување

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 11.Април.2011 во 23:14

Mislam deka najdobroto doprva doagja i deka BOG ima namera da ni dade na nas lugjeto mnogu povekje od ovoj krpen zivot sto go ziveeme.

Koga mislam na krpen zivot, mislam na ovoj zivot vo koj sme opkruzeni so ubavi no i losi raboti, zivot koj lici na roza , ubav no i trnovit.

BOG zboruva da se nadevame  na vistinskiot zivot vo koj nema da ima starost,bolesti, stradanja, smrt, kako sto pisuva vo Otkrovenie 21:3, 4.

Sekako, toa ne e pricina da ne uzivame vo segasniov zivot, iako, vakov kakov sto e , ispolnet e i so radosti no i so tazni momenti.

P.S. Ne znam zosto go napadnavte brat Spiros, toj pogore samo si go kaza svoeto mislenje.

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 12.Април.2011 во 00:46

Originally posted by FeaR FeaR напиша:

abe "amin" ama ...mene ne mi lici deka najdobroto doaga nekoi raboti so se desavaat go tvrdat sprotivnoto

Те молам со детско срце верувај на Евангелието БОЖЈЕ кое прецизно ни укажува дека пред Неговото повторното појавување (видлив за сите), ќе настапат најтешките денови воопшто!

... зашто, тогаш ќе има такви маки, какви што немало од создавањето на светот досега, ниту пак ќе ги има во иднина.

Да не беше предвидено скратување на тоа време, никој не би преживеал; но тоа време ќе се скрати, заради избраните од Бога.“

(Ев. Матеј 24:21+22)

Биди благословен ти и сите луѓе

Во Името и Срцето Исусово

Амин!

Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Spiros,

Od edna strana, velish deka te interesira nasheto "ceneto" mislenje a ushte od start ni ukazhuvash deka nashata filozofija ili uveruvanje e seushte "pogreshno" - se razbira dokolku toa ne se sovpagja so tvoeto "sovrsheno" veruvanje.
Ne mi e jasno zoshto barash diskusija, koga odnapred go "sudish" nasheto mislenje ili soznanie - ako eventualno se razlikuva od tvoeto...

Edno sme vo i so "BOG" bez razlika dali za toa sme svesni ili ne... Dobroto, Ljubovta e ovde i sega, samo treba da se spoznae - uvidi, a prechkata za toa e nasheto ego koe e povrzano so nashata mentalna svesnost so nash*te sebichni zhelbi...- koi vodat kon ona shto se sluchuva vo svetot...

Toa e slichno kako koga soncheviot zrak kje si umisli deka e odeleno od sonceto... i deka e neshto posebno...i deka treba da se zhrtvuva za da doprva stane del od nego...

Potrebno e samo spoznavanje na Ljubovta ili na Boga ili na chistata duhovna svest... deka sme EDNOBITIE!

Koga kje ja spoznaeme Ljubovta, ne kje ni e potrebna povekje verbata...nitu dokaz. Kje bideme ona shto vekje sme - EDNOBITIE.

Umot e toj shto go deli i go rascepkuva ONA shto e EDNO.

Викторија, иако невозиш автомобил, те молам запапаметиго следново: Не повеќе од пишаното - не побрзо од животот!

Нити сончевата топлина, нити сонцевиот зрак не е одделен од сонцето, но ако велиш дека се' секогаш било и секогаш е' осветлено од сонцето, и дека всушност никаде немало (нити нема) темнина, тогаш мислам дека се'уште не си осознала, не си увидела како што треба да се увиди!

Јас се согласувам со многу работи кои што ти се трудиш да ги објасниш, бидејќи верувам дека се црпени од чистиот Извор, но во оние области кадешто вашата филозофија се прави попаметна од Милоста БОЖЈА и Нејзината Единсвена Спасителна Светлина - Која допрва секој ќе Ја увиди - тогаш имам проблем со вашето верување, кое се издига над Верата, Надежта и Љубовта БОЖЈА!

Но, СЕ'ЕДНО

Биди топло поздравена   

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 12.Април.2011 во 16:09

Od kade pak sega ne vozam avtomobil! a jas tolku godini sum "zhenski shofer" i ...

Choveshtvoto strada, poradi negovite sebichni zhelbi i zatoa toa kje mozhe i da ja nadmine "temninata". Na shto treba da se cheka??? Treba li da chekame nekoj da ne razbudi??? Toa budenje e individualno. I sekako ako povekje lugje zhiveat budno, svetot kje ni bide poubav i podobar...

Ne mi e jasno zoshto mislish deka nekoj ovde se pravi pogolem i popameten od kako shto velish ti - Milosta Bozhja??? So toa shto velam deka vo sushtinata na nasheto materijalno egzistiranje - sme EDNOBITIE? deka velam -   EDNO sme SO BOGA? - kazhi konkretno na shto mislish...

Dali mislish deka go znaesh(poznavash) ONA vo shto veruvash ili vo ONA vo koe ne veruvash??? i dali mislish deka toa se doznava ili spoznava - "nije svejedno" (ova posslednovo ne znachi ne e EDNO)

-------------

Постирано од: vanesa
Датум на внесување: 12.Април.2011 во 18:22
Veruvam deka doagja; a dali je "SVE JEDNO" ili nije "SVE JEDNO", meni je sasvim svejedno.
(poshto tuka ima i "strancki" jazik mozhe i da brishete i toa mi e seedno)

-------------

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 12.Април.2011 во 19:02
Има една пословица на англиски вика вака: It get's worse before it get's better,
значи - Ќе биде (уште) полошо пред да стане подобро.
Јас верувам во ова.
Секогаш си велиме - море не може полошо од ова да снајде, ама изгледа дека може, така додека не кулминира во се најлошо, не може ни да стане подобро.
Најдоброто допрва треба да дојде, но уште колку треба да весламе низ хоророт за до достигнеме неговиот врв?!
Останува да видиме. Сведоците на времето ќе го потврдат тоа.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 12.Април.2011 во 20:19

Edno sme vo i so "BOG" bez razlika dali za toa sme svesni ili ne (vidi vo Evangelieto po Jovan shto veli Isus koga mu se obrakja na Boga pred da bide uapsen)... Dobroto, Ljubovta e ovde i sega, samo treba da se spoznae (Isus: Carstvoto Bozhje ne e gore, dole, levo ili desno, tuku pomegju vas)  - uvidi, a prechkata za toa e nasheto ego koe e povrzano so nashata mentalna svesnost so nash*te sebichni zhelbi...(vidi kako Isus mu sovetuva na mladitiot chovek, od shto treba da se otkazhe za da mozhe da se zdobie so Carstvoto Bozhje)- koi vodat kon ona shto se sluchuva vo svetot...

Toa e slichno kako koga soncheviot zrak kje si umisli deka e odeleno od sonceto... i deka e neshto posebno...i deka treba da se zhrtvuva za da doprva stane del od nego... (na Boga kako Sovrshen ne mu trebaat nikakvi zhrtvi od nikogo... vidi shto im veli Isus na farizeite vo vrska so toa).

Potrebno e samo spoznavanje na Ljubovta ili na Boga ili na chistata duhovna svest... deka sme EDNOBITIE! (vidi vo Evangelieto po Jovan shto veli Isus koga mu se moli na Boga pred da bide uapsen).

Umot e toj shto go deli i go rascepkuva ONA shto e EDNO. (Vidi shto veli Isus vo vrska so decata i shto im veli na farizeite vo vrska so sledenjeto na nivniot um i zakonite koga ovie mu tvrdat deka tokmu tie najdosledno go sledat Boga).

Amin! среќа

Tokmu toa go govori i Isus (Si dozvoliv vo citiraniot tekst da dodadam posochuvanja napishani so crvena boja).

A najdobroto doprva kje dojde kaj onie koi toa doprva kje go osoznaat.намигнување

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 13.Април.2011 во 23:13
Sto se podrazbira pod najdobro ??
Koji kriterijumi i merila ce go definiraat najdobroto ??

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 14.Април.2011 во 01:15

Edno sme vo i so "BOG" bez razlika dali za toa sme svesni ili ne (vidi vo Evangelieto po Jovan shto veli Isus koga mu se obrakja na Boga pred da bide uapsen)... Dobroto, Ljubovta e ovde i sega, samo treba da se spoznae (Isus: Carstvoto Bozhje ne e gore, dole, levo ili desno, tuku pomegju vas)  - uvidi, a prechkata za toa e nasheto ego koe e povrzano so nashata mentalna svesnost so nash*te sebichni zhelbi...(vidi kako Isus mu sovetuva na mladitiot chovek, od shto treba da se otkazhe za da mozhe da se zdobie so Carstvoto Bozhje)- koi vodat kon ona shto se sluchuva vo svetot... Toa e slichno kako koga soncheviot zrak kje si umisli deka e odeleno od sonceto... i deka e neshto posebno...i deka treba da se zhrtvuva za da doprva stane del od nego... (na Boga kako Sovrshen ne mu trebaat nikakvi zhrtvi od nikogo... vidi shto im veli Isus na farizeite vo vrska so toa).Potrebno e samo spoznavanje na Ljubovta ili na Boga ili na chistata duhovna svest... deka sme EDNOBITIE! (vidi vo Evangelieto po Jovan shto veli Isus koga mu se moli na Boga pred da bide uapsen).
A veruvanjeto mozhe da bide dobar patokaz ( a i prechka) kon spoznanieto. Koga kje ja spoznaeme Ljubovta, ne kje ni e potrebna povekje verbata...nitu dokaz. Kje bideme ona shto vekje sme - EDNOBITIE. Umot e toj shto go deli i go rascepkuva ONA shto e EDNO. (Vidi shto veli Isus vo vrska so decata i shto im veli na farizeite vo vrska so sledenjeto na nivniot um i zakonite koga ovie mu tvrdat deka tokmu tie najdosledno go sledat Boga).Srceto, Ljubovta, Dushata e TOA shto spojuva - potochno go uviduva TOA

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Amin! среќа

Tokmu toa go govori i Isus (Si dozvoliv vo citiraniot tekst da dodadam posochuvanja napishani so crvena boja).

A najdobroto doprva kje dojde kaj onie koi toa doprva kje go osoznaat.намигнување

Сите горди и “самопросветлени“ чеда коишто се издигаат над Верата, Надежта и Љубовта Христова, мислејќи дека се’ увиделе, се’ осознале, се’ сознанле и затоа Таа веќе не им е потребна ... тие всушност се’уште не осознале како што треба да се осознае и само затоа го релативираат и со своето ограничено сознание дури го понижуваат тоа што засигурно не го достигнале!

Никој нека не се лаже; ако некој мисли дека е мудар меѓу вас во овој свет, нека стане безумен, за да биде мудар бидејќи ... знаењето (човечко) возгордејува, а Љубовта (БОЖЈА) надградува!

Od kade pak sega ne vozam avtomobil! a jas tolku godini sum "zhenski shofer" i ...

@ “женскиот шофер“   

Сигурен сум дека додека читаш, дискутираш, мислиш, пеглаш, готвиш, планинариш, скијаш, (но и ги вршиш скоро сите други животни активности) ти невозиш (!) но сепак и таму (а не само во сообраќајот), важи:

Цитирај
Не повеќе од пишаното - не побрзо од животот!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 14.Април.2011 во 15:03

Povtorno ne odgovori na prashanjata(kako i sekogash) - odnosno na sekoe, bilo kakvo prashanje, davash eden ist odgovor vo koj jasno mozhe da se primeti osuda(vo vid na kritika, omalozhuvanje...)i tuka nemozhe da se razvie nikakva diskusija... No, ti si znaesh najdobro kako da si go zhiveesh zhivotot i vo shto kje si veruvash - a ova bi trebalo da vazhi i za ostanatite, neli???

Ne pobrzo od zhivotot ama ne i posporo(da go kochish soobrakjajot)
Ova poslednovo e pouka od "zhenskiot shofer"

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2011 во 16:18

Povtorno ne odgovori na prashanjata(kako i sekogash) - odnosno na sekoe, bilo kakvo prashanje, davash eden ist odgovor vo koj jasno mozhe da se primeti osuda(vo vid na kritika, omalozhuvanje...)i tuka nemozhe da se razvie nikakva diskusija... No, ti si znaesh najdobro kako da si go zhiveesh zhivotot i vo shto kje si veruvash - a ova bi trebalo da vazhi i za ostanatite, neli???

Ne pobrzo od zhivotot ama ne i posporo(da go kochish soobrakjajot)
Ova poslednovo e pouka od "zhenskiot shofer"

Potpolno se sl*gam so Viktorija, ovaa e diskusija a taa e sostavena od prashanja i odgovori za da moze da se razviva.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 14.Април.2011 во 16:25

Сите горди и “самопросветлени“ чеда коишто се издигаат над Верата, Надежта и Љубовта Христова, мислејќи дека се’ увиделе, се’ осознале, се’ сознанле и затоа Таа веќе не им е потребна ... тие всушност се’уште не осознале како што треба да се осознае и само затоа го релативираат и со своето ограничено сознание дури го понижуваат тоа што засигурно не го достигнале!

Ne, ne, i ne. Site onie koi sto so Verba Nadez i Ljubov vo Hrista sekoj den se povece osoznavaat, prashuvaat i istrazuvaat imaat shansi da izlezat od ramkite na religijata i crkvata i da ja osoznaat vistinata. Na covekot povece ne mu e potreben pop ili nekoj "vdahnoven" da go vodi kon vistinata. Toj sega moze sam. Ne treba da se gubi verbata vo silata na covekot.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 14.Април.2011 во 19:28

Amin! среќа

Никој нека не се лаже; ако некој мисли дека е мудар меѓу вас во овој свет, нека стане безумен, за да биде мудар бидејќи ... знаењето (човечко) возгордејува, а Љубовта (БОЖЈА) надградува!

Spirose, ajde neshto da razjasnime megju nas... do sega, ako sum repliciral na tvoite komentari sekogash sum pravel po osnova  na napishanoto mislenje ili veruv anje, a nikogahs ne sum te komentiral i ne sum se obrakjal na tvojata lichnost.

Od druga strana povekje pati zabelezhuvam deka namesto da argumentirash na moite komentari ti komentirash za mene:

Сите горди и “самопросветлени“ чеда коишто се издигаат над Верата, Надежта и Љубовта Христова, мислејќи дека се’ увиделе, се’ осознале, се’ сознанле и затоа Таа веќе не им е потребна ... ако некој мисли дека е мудар меѓу вас во овој свет, нека стане безумен, за да биде мудар бидејќи ... знаењето (човечко) возгордејува, а Љубовта (БОЖЈА) надградува!

Ako sakash da replicirash i komentirash na moite pishuvanja ili pishuvanjata na drugite chlenovi (tvojot odnos e ist i kon viktorija123, kako i kon site drugi chlenovi koi ne se slozhuvaat tokmu so tvoeto veruvanje) slobodno pravi go toa, no restriktiraj se od komentiranje na komentatorite bidejki toa ne samo shto ne e dozvoleno spored pravilata na forumov, tuku ne e nitu doblesno, nitu hristijanski.

Se nadevam deka ovaa zabeleshka kje ja prifatish najdobronamerno.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 14.Април.2011 во 23:55

Најдобронамерно прифаќам, но потенцирам:

Девалвирањето на надежта и воздигањето врз оние кои се надеваат на најдоброто - за кое со (жалење и) сигурност слободно може да се каже дека се'уште не зацарувало во срцата и државите на планетата земја - е од страна на сите оние кои девалвираат и се воздигнуваат, навистина надувено, недоволно љубезно и недоволно просветлено!

Познавам (и го сакам) еден јако почитуван и дури од многумина обожаван источњачки мајстор за кого велат дека е духовно буден, на кого му ја запалиле татковината и пред очите му го запалиле селото на неговата мила духовна пратилка, убивајќи и многу цивили (на кој гнасен чин бил и тој лично очевидец)!

После овој случај бил исполнет со гнев, но одкако се смирил се решил да оди баш во државата на агресорот, во надеж
дека ќе успее да стапи во контакт со агресорите, со цел да ги обрне и придобие за мир!

Тој после ова “огнено крштавање“ многу децении живее на запад, учи и проповеда (како и вие) многу фини работи, но и неколку кои не се потполно вистинити и љубезни, бидејќи се прават попаметни од Евангелието БОЖЈЕ.

Една од тие нељубезни и непотполни работи се сигурно неговите проповеди, со кои и припадниците на неговаата филозофија сакаат да ја девалвираат гранката на надежта како всушност непотребна, иако таа потекнува од Совршената Вистина и е еден нејзин важен и љубезен столб !

Овој човек, овој “просветлен мајстор“ - покрај секој респект - или навистина доволно добро не ја познава Совршената Вистина, или пак (како многу други) едно практицира а друго учи!

Таквиот “учител и мастор“ личи на човек кој седи на гранка кој истовремено ја сече истата и тоа од страната до стеблото.

Таква пракса кај Христа нема!

Во надеж дека тој учител, припадниците на таа филозофија, нејзините духовни ученици, следбеници, истомисленици и “сопросветленици“ набрзо ќе разберат, тоа што децата Христови едноставно го знаат ...

Ги поздравувам сите, љубезно        

п.с. Јас не сум достоен да се наречам Христијанин - а уште помалку мие можно да се наречам Чедо Христово - но за Милоста БОЖЈА е се' возможно!

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ne, ne, i ne. Site onie koi sto so Verba Nadez i Ljubov vo Hrista sekoj den se povece osoznavaat, prashuvaat i istrazuvaat imaat shansi da izlezat od ramkite na religijata i crkvata i da ja osoznaat vistinata. Na covekot povece ne mu e potreben pop ili nekoj "vdahnoven" da go vodi kon vistinata. Toj sega moze sam. Ne treba da se gubi verbata vo silata na covekot.

Да, да и да! Евангелието БОЖЈЕ - Христос во нас - е Eдинствениот Вистински Спас!

Ако човек поинаку размислува и верува, тогаш тоа е само затоа што не Го познава Писмото, Моќта БОЖЈА и Неговата Совршена Мудрост, Која е надчовечка и надприродна Љубов!

Еден ден кога ќе се отворат очите, ушите и пред се срцата за Неа, тогаш човекот нема никогаш повеќе човек со БОГА да израмнува или дури да превоздигува!

Покрај моменталните и евентуалните различни гледишта: Биди благословен каде и да си, и Неговата Милост да те штити и води - тебе и сите луѓе - кон правиот Пат

Амин!

„Ете идат денови, вели Господ, и со домот Израелов и со домот Јудин ќе склучам нов завет, но не таков завет каков што склучив со татковците нивни во денот, кога ги фатив за рака за да ги изведам од земјата египетска, - зашто тие не останаа во Мојот завет и Јас ги оставив, вели Господ.
Но овој е заветот што ќе му го дадам на домот Израелов во оние дни, вели Господ: ќе ги врежам законите Свои во мислите нивни, и во срцата нивни ќе ги напишам, и ќе бидам нивни Бог, а тие ќе бидат Мој народ.
И ниеден нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат, бидејќи ќе бидам милостив кон нивните неправди, а за гревовите и беззаконијата нивни нема веќе да си спомнувам.”
А кога вели „Нов Завет”, првиот го направи застарен; а она што е старо и застарено, близу е до исчезнување.

Еп. Евреите 8:8 - 13

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 15.Април.2011 во 10:20

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

... BOG zboruva da se nadevame  na vistinskiot zivot vo koj nema da ima starost,bolesti, stradanja, smrt, kako sto pisuva vo Otkrovenie 21:3, 4.  ...

Токму во надежта од исполнување на овие човекови желби* се крие верата во бог.
Типично човечки, егоистички ...
Дали би го љубеле бог, дали би верувале во него, ако бог не им ги „ветил“ овие работи? Чисто онака, да го сакаат само по себе, без да им даде нешто за возврат?

* - За ова, желбите на луѓето, како една од четирите принципи на кои се базира вербата во бог, пишував во еден мој поранешен и пообемен текст под наслов http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3955&PN=14 - „Еуфорија на догмата“ .
Еве го само извадокот за желбите:
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

...
3. Желбите на луЃето се третиот принцип.

Нормално е секој човек да посакува да живее убав, мирен, среден живот, живот во изобилие и благосостојба, живот исполнет со љубов и разбирање. И, како најголема желба на сите луѓе во минатото и денес е желбата за подолг, односно вечен живот. Знаејќи ја психологијата на народните маси, умните свештеници ги искористуваат овие нивни желби за своја корист. Особено за оваа последна желба. Имено, им проповедаат на луѓето: живејте и правете како што ви велиме НИЕ, оти тоа е по божја воља, бидејќи после вашата смрт, кога ќе дојде судниот ден, а тоа е многу скоро, вие ќе воскреснете и ќе живеете вечно. Арно ама, тој „скорешен” ден веќе неколку илјади години никако да дојде. И нема да дојде. Бидејќи ако дојде тоа би значело пропѓање на религијата, затоа што ќе нема што повеќа да се очекува и со што да се заплашува народот! А тој треба да се држи во покорност!
...

А за ова:

... зашто, тогаш ќе има такви маки, какви што немало од создавањето на светот досега, ниту пак ќе ги има во иднина.
Да не беше предвидено скратување на тоа време, никој не би преживеал; но тоа време ќе се скрати, заради избраните од Бога.“ 

(Ев. Матеј 24:21+22)
...

Ме интересира, зошто, кога веќе однапред се знае дека ќе има тешки маки, страдања ... човек да живее по принципите на бог?
Или, тие кои се придржуваат до нив се надеваат дека нема да страдаат, дека ќе живеат вечно ...? Мислат дека тие ќе бидат едни од „избраните“ (144.000)? Но, нели под тие избрани се мисли на неговиот - еврејски народ? Од 12-те еврејски племиња по 12.000 луѓе!збунетост

Р.Ѕ. Кој има слободно време од едно 15-тина минути, би можел да го прочита постот од линкот кој погоре го наведов.молитва 
Колку за потсетување!да

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 15.Април.2011 во 13:50
 odamna si rekov da ne se mesham tuka ama aj nekolku zbora.,

da najdobroto doprva doagja no vo forma na teshki iskushenia

samo onie so chista dusha i bezuslovena ljubov ke mozhat da gi pominat iskusheniata

Bog e vo sekogo od nas ., na sekogo dava shansa., mu podaruva ljubov i mu dava pravo na izbor

pred boga nikoj ne izbran tuku spored zasluga i odnesuvanje tuka vo ovoj svet

bi imal ushte mnogu temi da nachnam ., shto e bog ., mashko li e zhensko li e ., i mnogu drugi vo toj kontekst., no seto toa daleku ke ne odvede i ke na zastrani od temata a i ke otvori mnogu dilemi .,

bidete blagosloveni

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 15.Април.2011 во 16:42

Originally posted by KINGDAVID

... BOG zboruva da se nadevame  na vistinskiot zivot vo koj nema da ima starost,bolesti, stradanja, smrt, kako sto pisuva vo Otkrovenie 21:3, 4.  ...

Токму во надежта од исполнување на овие човекови желби* се крие верата во бог.
Типично човечки, егоистички ...
Дали би го љубеле бог, дали би верувале во него, ако бог не им ги „ветил“ овие работи? Чисто онака, да го сакаат само по себе, без да им даде нешто за возврат?

Vera, nadez, ljubov... najgolema od ovie tri e ljubovta.

Vidi vaka Zlatnik, jas veruvam deka SE' sto BOG vetil kje se ispolni .

Taka bilo vo minatoto, taka kje bide i vo idnina.

Prvite lugje na Zemjata ziveele vo eden takov svet i BOG vetil deka kje go obnovi povtorno.

A dali bi go ljubele BOG ako ne ni vetil vakvi raboti?

Bidejki BOG e LJUBOV, nevozmozno e da ne Go sakame  ( 1 Jovanovo 4:8)

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 15.Април.2011 во 17:08

Prvite lugje na Zemjata ziveele vo eden takov svet i BOG vetil deka kje go obnovi povtorno.

Во каков свет живееле првите луѓе? Што придонело да се сруши таквиот совршен свет без глад, војни, страдања, сиромаштија? И зошто ,,Бог,, (ако е семоќен) до сега не го обновил тој свет? Зошто само ветува, а не исполнува? До кога ќе чекаме? кубење%20косаголема%20насмевка

Јас да сум професор по веронаука и некое дете од петто одд. да ми ги постави овие прашања на час ќе збришам одма... изненадувањеголема%20насмевка

Датум на внесување: 15.Април.2011 во 17:28
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Во каков свет живееле првите луѓе? Што придонело да се сруши таквиот совршен свет без глад, војни, страдања, сиромаштија? И зошто ,,Бог,, (ако е семоќен) до сега не го обновил тој свет? Зошто само ветува, а не исполнува? До кога ќе чекаме? кубење%20косаголема%20насмевка

Јас да сум професор по веронаука и некое дете од петто одд. да ми ги постави овие прашања на час ќе збришам одма... изненадувањеголема%20насмевка

Dobro kje bese jas da sum profesor po veronauka, em kje gi odgovorev prasanjata na decata em kje si zemav profesorska plata изненадување голема%20насмевка

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 15.Април.2011 во 19:22

Најдобронамерно прифаќам, но потенцирам:

Девалвирањето на надежта и воздигањето врз оние кои се надеваат на најдоброто - за кое со (жалење и) сигурност слободно може да се каже дека се'уште не зацарувало во срцата и државите на планетата земја - е од страна на сите оние кои девалвираат и се воздигнуваат, навистина надувено, недоволно љубезно и недоволно просветлено!

Познавам (и го сакам) еден јако почитуван и дури од многумина обожаван источњачки мајстор за кого велат дека е духовно буден, на кого му ја запалиле татковината и пред очите му го запалиле селото на неговата мила духовна пратилка, убивајќи и многу цивили (на кој гнасен чин бил и тој лично очевидец)!

После овој случај бил исполнет со гнев, но одкако се смирил се решил да оди баш во државата на агресорот, во надеж
дека ќе успее да стапи во контакт со агресорите, со цел да ги обрне и придобие за мир!

Spirose, nikoj ne ja devalvira tvojata nadezh.тага

Toa samo tvoeto Ego taka ja interpretira tugjata misla i veruvanje.тага

Za nego s'e shto e podrugo od negovata zamisla go tolkuva kako lichen atak i lichno obezvrednuvanje. тага

Ugledaj se na Isusa ili na onoj del na istochnjachkiot majstor koj go citirav od tvojot tekst.среќа

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2011 во 23:52

Да, да и да! Евангелието БОЖЈЕ - Христос во нас - е Eдинствениот Вистински Спас!

Ако човек поинаку размислува и верува, тогаш тоа е само затоа што не Го познава Писмото, Моќта БОЖЈА и Неговата Совршена Мудрост, Која е надчовечка и надприродна Љубов!

Еден ден кога ќе се отворат очите, ушите и пред се срцата за Неа, тогаш човекот нема никогаш повеќе човек со БОГА да израмнува или дури да превоздигува!

Покрај моменталните и евентуалните различни гледишта: Биди благословен каде и да си, и Неговата Милост да те штити и води - тебе и сите луѓе - кон правиот Пат

Амин!

Ako covekot poinaku razmisluva, aloooo zarem na covekot treba da mu se dadat ramki kako da razmisluva, zarem covekot nema pravo da razmisluva slobodno bash kako sto Bog sakal ???
i
Prestani da me blagoslovuvash, tvojata blagoslov ne mi treba - sam sebe se demantirash - kako mozes nekoj koj ne moze da ti e brat (vrati se na edna od temive) nekoj koj e kriviernik (vrati se na uste edna od temive) nekoj koj e slep (vrati se na uste edna od temive) da go blagoslovuvash - toa e licemerie.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 16.Април.2011 во 00:55

Spirose, nikoj ne ja devalvira tvojata nadezh.тагаToa samo tvoeto Ego taka ja interpretira tugjata misla i veruvanje.тагаZa nego s'e shto e podrugo od negovata zamisla go tolkuva kako lichen atak i lichno obezvrednuvanje. тагаUgledaj se na Isusa ili na onoj del na istochnjachkiot majstor koj go citirav od tvojot tekst.среќа

Јас би рекол дека баш твоето его е тоа што постојано се воздига над “непросветлените“, нивната љубов, нивното верување, нивната надеж и радосното очекување на Христовото се'опфатно појавување!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 16.Април.2011 во 01:09

Ako covekot poinaku razmisluva, aloooo zarem na covekot treba da mu se dadat ramki kako da razmisluva, zarem covekot nema pravo da razmisluva slobodno bash kako sto Bog sakal ???

i
Prestani da me blagoslovuvash, tvojata blagoslov ne mi treba - sam sebe se demantirash - kako mozes nekoj koj ne moze da ti e brat (vrati se na edna od temive) nekoj koj e kriviernik (vrati se na uste edna od temive) nekoj koj e slep (vrati se na uste edna od temive) da go blagoslovuvash - toa e licemerie.

Одсрце ти посакувам тебе и на твоите најблиски, како што си посакувам себеси и на моите најблиски, да размислуваме само онака како што БОГ во Христа размислува. Здраво, Верно, Праведно, Љубезно и Животопријатно и никако поинаку од така!

Сакам уште да знаете дека глава на секој маж е Христос; ... на Христос, пак, глава е Бог!

(1 Коринт. 11:3)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 16.Април.2011 во 13:52
religijata stanuva dobrastrategija.taa e eden vid osiguruvanje za vo drugiot svet. so toa shto ste chesni., shto odite v crkva., shto donirate za siromashnite vie se spremate za drugiot svet., si otvarate bankarska smetka za vo rajot., kolku golema ke bide bankarskata smetkla ke zavisi od toa kolku dobri dela imate napraveno tuka., i religijata stanuva biznis., a vashata realnost stanuva potisnata., -tema za razmisluvanje

-------------

Датум на внесување: 16.Април.2011 во 22:26

Dali znaeme shto e Bog, shto e neuslovena ljubov-neuslovena dobrina???

Mozheme li da posakuvame neshto shto ne go poznavame, neshto shto vsushnost i ne se zapoznava(doznava)??? Ako ne mozhesh da vidish i da doznaesh, toa ne znachi deka i ne postoi i deka ne se dozhivuva. DOBROTO e tuka, a nie samite se odalechuvame...so nashiot "luckast um"...Chovekot e ogranichen so svojata percepcija i ne mozhe da go zapoznae Bog, so razum. No mozhe da go transcendendira umot( da otide iznad nego) i togash doagja do "sredba"...

Kako kje go pronajdeme DOBROTO, koga ne mozheme da go vidime. Zoshto togash da barame i kade da barame, da chekame?,koga?, kade?...

DOBROTO e vo Nas, kade na drugo mesto bi bilo... Samo treba da gi rasterash "oblacite", "sonceto" e tuka,sega- kade e sekogash.

-------------

Датум на внесување: 17.Април.2011 во 01:12

...Chovekot e ogranichen so svojata percepcija i ne mozhe da go zapoznae Bog, so razum. No mozhe da go transcendendira umot (da otide iznad nego) i togash doagja do "sredba"...

Дали јас (човекот) сум тој кој што го трансцедирам умот?
Дали јас се создавам (во мајчина утроба) и ги одржувам виталните функции (во животот)?

Дали јас го создадов Небото, сонцето, земјата, водата, воздухот, ...?

Не јас, туку Единствениот Вистински и Совршен БОГ - Кој својата Милост за будење и спасение на сите Ја отелотоври во Исус - е ТОЈ Кој се' добро твори и Кому припаѓа Вечна Слава и Фала!

ХалелуЈАХ!     

Кога ние сите ќе се разбудиме за *тајната во Христа, кога ќе ни се отворат очите за се' она што ЕДИНСВЕНИОТ го направил - посебно она пред 2000 години на Голгота - и секојдневно го прави, тогаш вистински ќе дојде најдоброто!

„Она што око не видело, уво не чуло, ниту на човек на ум му дошло, тоа Бог го приготвил за оние кои Го љубат.”

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Emblem_-_Oculos_Non_Vidit.jpg - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Emblem_-_Oculos_Non_Vidit.jpg

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: vanesa
Датум на внесување: 17.Април.2011 во 09:35
[QUOTE=viktorija123]
Dali znaeme shto e Bog, shto e neuslovena ljubov-neuslovena dobrina???

Mozheme li da posakuvame neshto shto ne go poznavame, neshto shto vsushnost i ne se zapoznava(doznava)??? Ako ne mozhesh da vidish i da doznaesh, toa ne znachi deka i ne postoi i deka ne se dozhivuva. DOBROTO e tuka, a nie samite se odalechuvame...so nashiot "luckast um"...Chovekot e ogranichen so svojata percepcija i ne mozhe da go zapoznae Bog, so razum. No mozhe da go transcendendira umot( da otide iznad nego) i togash doagja do "sredba"...

Kako kje go pronajdeme DOBROTO, koga ne mozheme da go vidime. Zoshto togash da barame i kade da barame, da chekame?,koga?, kade?...

DOBROTO e vo Nas, kade na drugo mesto bi bilo... Samo treba da gi rasterash "oblacite", "sonceto" e tuka,sega- kade e sekogash.

Zoshto da chekame-zashto drugo i ne ni preostanuva osven da chekame i da veruvame deka kje dojde vremeto koga site kje mislat kako tebe.A kje chekame tuka, nema kade na drugo mesto i kje se nadevame.

-------------

Датум на внесување: 17.Април.2011 во 15:11

Spiros, dokolku Bog ne beshe vo tebe, mene... vo cvetot... i vo se shto e stvoreno - bez Nego(Ljubovta), toa neshto, so se Nas, ne bi ni postoelo,e - nitu mig. Zatoa i velam deka Toj e vo Se - kako celina...kako Bozhenstvena sushtina. No istovremeno, Toj e i iznad Se. Zatoa i velam deka Bog ne e predmet, ne e lichnost, pa da go barame i chekame tuku da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre...

Mozhebi se razlikuvame po oblik i golemina, razmisluvame razlichno(shto e i prirodno), no Edno sme vo nashata sushtina - tolku li e teshko da se razbere i uvidi...?

Toj e vo Nas i Nie vo Nego... Chista Svest, se drugo e "veter i magla" - se pojavuva i ischeznuva...

-------------

Датум на внесување: 17.Април.2011 во 15:57

Кападокија не е многу оддалечена од Иконија, а таму (во Капакокија) уште многу оддамна пред да се направи куполата во Мевлана (Иконија) Чедата БОЖЈИ Ја опишуваат Вистината со т.н. танцот на ЕДИНСТВЕНИОТ Совршен и Тросвет БОГ!

Тој танц оди одприлика вака:
*БОГ - Отецот и Мајката на Вечниот Живот - невидлив, несватлив, ... и над се'!
*Мудроста (Милоста) БОЖЈА - Првороденото Чедо (Словото БОЖЈЕ/Логос) најверниот Сведок Кој е Патот во Вечниот Живот (во Кого е') и за Совршената ВИСТИНА сведочи со се' што е'!
*Духот Светол во секој кој што за Совршената ВИСТИНА (Евангелието за Милоста и Љубовта БОЖЈА), вистински разбуден е'!

ДајБоже - иншАлах - набрзо сите за ЕДИНИОТ во Христа да се разбудиме ... и вистински да Му се поклониме!

Амин!

п.с. Оваа слика “случајно“ ја видов и сликав во Иконија (Мевлана), кадешто е закопан Руми.
Кога сакав да ја сликам - иако беше забрането сликање - прво се обидеа да ме спречат, па после се повлекоја, приметувајќи дека ... и дека не ќе може никој да ме спречи да го сликам она што е позајмено од сопственоста на нашиот Отец Небесен!
Трокраката орнаментика (во центарот на куполата) - обкружена со 12те “минариња“ - која “случајно“ ја “одкрив“ и сликав (но и бројот на сликата што испадна), е оригинален таков каков што е!   3332

http://img100.imageshack.us/img100/1894/mevlanapict3332.jpg - http://img100.imageshack.us/img100/1894/mevlanapict3332.jpg

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 17.Април.2011 во 16:19

Go spomna Rumi, pa eve neshto od nego:

- " Ljubovta e beskraen okean, bez pochetok i kraj..."

- " Edna kapka od okeanot e nadezh, se ostanato e strav".

Pozdrav!

-------------

Датум на внесување: 17.Април.2011 во 16:36

Љубов, мир, среќа, радост, здравје, ... и пред се' (Коренот БОЖЈИ на се' што е добро и вистинито) Духот Светол да имаш (и сите да имаме)!   

Се'опфатната Мудрост БОЖЈА Чиста, одсекогаш била, е', и ќе биде иста!
Од ЉУБОВ кон луѓето Ја отелотвори ЕДИНИОТ, во Исуса ХРИСТА!

Сите вистински патишта се влеваат - во Него - СОВРШЕНИОТ ПАТ!
Во него - Единствениот БОГ е Отецот - а секој со секого е сестра или брат!

Во Него е Совршеното Јудејство, Совршеното Христијанство, Совршениот Ислам, Совршената Будност (Будизам), Совршениот Хуманизам, Совршениот Комунизам, Совршениот Капитализам, ... и се' што е' (добро и вистинито)!

Безкрајно е важно да не се противиме на Совршената ВИСТИНА, Која што е надприродна Милост и Љубов, Која што е ЕДИНСВЕНИОТ Совршен БОГ!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 18.Април.2011 во 20:23

Spiros, dokolku Bog ne beshe vo tebe, mene... vo cvetot... i vo se shto e stvoreno - bez Nego(Ljubovta), toa neshto, so se Nas, ne bi ni postoelo,e - nitu mig. Zatoa i velam deka Toj e vo Se - kako celina...kako Bozhenstvena sushtina. No istovremeno, Toj e i iznad Se. Zatoa i velam deka Bog ne e predmet, ne e lichnost, pa da go barame i chekame tuku da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre...

Mozhebi se razlikuvame po oblik i golemina, razmisluvame razlichno(shto e i prirodno), no Edno sme vo nashata sushtina - tolku li e teshko da se razbere i uvidi...?

Toj e vo Nas i Nie vo Nego... Chista Svest, se drugo e "veter i magla" - se pojavuva i ischeznuva...

Amin.

Toa go veli i Isus vo Evangelieto spored Jovan.

-------------

Датум на внесување: 19.Април.2011 во 15:59

Spiros, dokolku Bog ne beshe vo tebe, mene... vo cvetot... i vo se shto e stvoreno - bez Nego(Ljubovta), toa neshto, so se Nas, ne bi ni postoelo,e - nitu mig. Zatoa i velam deka Toj e vo Se - kako celina...kako Bozhenstvena sushtina. No istovremeno, Toj e i iznad Se. Zatoa i velam deka Bog ne e predmet, ne e lichnost, pa da go barame i chekame tuku da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre... Mozhebi se razlikuvame po oblik i golemina, razmisluvame razlichno(shto e i prirodno), no Edno sme vo nashata sushtina - tolku li e teshko da se razbere i uvidi...? Toj e vo Nas i Nie vo Nego... Chista Svest, se drugo e "veter i magla" - se pojavuva i ischeznuva...

Amin.

Toa go veli i Isus vo Evangelieto spored Jovan.

"da go ZHIVEEME - Ovde,Sega a ne Utre" - Bravo.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 19.Април.2011 во 20:23

Spirose, nikoj ne ja devalvira tvojata nadezh.тагаToa samo tvoeto Ego taka ja interpretira tugjata misla i veruvanje.тагаZa nego s'e shto e podrugo od negovata zamisla go tolkuva kako lichen atak i lichno obezvrednuvanje. тагаUgledaj se na Isusa ili na onoj del na istochnjachkiot majstor koj go citirav od tvojot tekst.среќа

Јас би рекол дека баш твоето его е тоа што постојано се воздига над “непросветлените“, нивната љубов, нивното верување, нивната надеж и радосното очекување на Христовото се'опфатно појавување!

Jas samo go potenciram Isus, toa ne e nekoja  moja filozofija.

Ako za toa mi prefrlash mene, togash toa mu go pravish Nemu koj mnogu decidno reche oti "portata e tesna i nema site da minat niz nea". Najdobroto doprva kje dojde kaj onie koi toa doprva kje go osoznaat, bez obzir dali taa konstatacija navreduva nechie Ego ili ne.

Please, don't kill the Messenger.

-------------

Датум на внесување: 19.Април.2011 во 23:33

Биди потполно сигурен дека нема да те убијам Messenger, но дека потполната вистина не ја зборуваш (зборувате) тоа е факт!

Сите кои велат дека Совршениот БОГ секогаш бил, е' и секогаш ќе биде , секаде и во се' - засигурно - Совршената Вистина се'уште не ја осознале!

Совршениот БОГ е Совршена Светлина, во Која немало, нема, нити пак ќе има темнина, што за луѓето кои самите се воздигаат, неможело, неможе, нити пак (за среќа) ќе може да се каже!   

Но без грижи, набрзо секој ќе Ja увиди Совршената Вистина дека не човечки (или ангелски) учења и сознанија, туку само БОЖЈАТА Мудрост е таа тесна Спасителна Врата , дека само БОЖЈАТА Милост е Тој тесен Спасителен Пат и Мост!

Секој до еден (!), посебно тие - “просветлени“ книжници - што се чувствуваат дека се поарни и попросветлени од другите!
(Лука 7: 35 - 50 + Лука 18:9 - 14)

Неверата во Мудроста БОЖЈА, неверата во Милоста БОЖЈА е таа што најповеќе убија (!)
Повеќе од - заедно сите - тешки болести и душмански орудија (!)
О'Единствен Совршен БОЖЕ, за Евангелието Твое Вечно
За Христа, секоја душа ослободија, секоја душа разбудија!!!

Амин!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 20.Април.2011 во 01:21

... Но без грижи, набрзо секој ќе Ja увиди Совршената Вистина ...

И, што велиш ... набрзо, а?ма%20ајде хи,%20хи...
Само, незнам дали знаеш, ова „набрзо“ им било ветувано на луѓето уште пред 2000 и кусур години. Имало доста такви кои верувале во тоа, дека токму тие ќе бидат сведоци.
Иако помалку, но сепак, такви ги има еве и денес.тага
Уште колку време треба да помине за да конечно тоа „набргу“ да се обистини? 1, 2 5, 10 ... 1000, 2000 години? Да да, знам, ќе речете: „освен Тој, никој незнае кога тоа ќе се случи. Затоа човекот треба постојано да биде спремен за да го дочека тој момент ...“ (кој еве, само што не стасал голема%20насмевка... )
Би сакал да знам што (како) ќе размислуваат овие луѓе кои веруваат во „скорешноста“ на враќањето на доброто (= вистината, светлината ... и уште кои ли се не епитети не се наредени за Ристета), во моментот пред настапување на смртта? Дали ќе се чувствуваат разочарани, измамени, што не го дочекале тој долгоочекуван миг на скорешност? Или во следниот миг ќе си помислат (= утешат) дека ако не во овој, тогаш во следниот живот ќе го доживеат тоа?збунетост

-------------

Постирано од: alf
Датум на внесување: 20.Април.2011 во 08:58
.

Датум на внесување: 20.Април.2011 во 14:15

Kako mozhe da postoi seopshto- "najdobro" vo materijalniot svet, kade nishto ne e apsolutno??? osven promenata...

Nie zhiveeme vo dualizam! - kade, "parichkata sekogash ima dve lica"... Blazhenstvoto e iznad dualizmot.

Ovie stihovi od Rumi, gi staviv i vo pdf.filozofija, no bi sakala i ovde:

- ja otfrliv dvojnosta i vidov deka dvata sveta se eden!
_ Toj e prviot, toj e posledniot, toj e nadvoreshniot, toj e vnatreshniot...

Idejata za "sovrshen svet"(materijalen) e samo ideja - kade ako ne vo chovekoviot mozok... dodeka sovrshenstvoto(blazhenstvoto) e vo NAS!

Sebichnite zhelbi i stravovite se korenite na "temninata"...na chovekovoto stradanje...

-------------

Датум на внесување: 20.Април.2011 во 14:47
Originally posted by alf alf напиша:

... одам јас да го пречекам Дедо Ми Мраз! Еве го кај иде:

Ти барем си знаеш кого треба да чекаш.
Секој ќе ја увиди совршената лага.

Уууухххх.... лллееееллллееее ... од каде го „ископа“ овој пост???
Не Бе па ти, каква лага ... па јас пред неполни 4 месеци го испратив „дотичниот“! Беше кај мене, ни’ донесе поклони и, си замина.
Што, не веруваш?изненадувањема%20ајде
Ц, ц,  ц ... ееејјј луѓеее!

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 20.Април.2011 во 15:00

... одам јас да го пречекам Дедо Ми Мраз! Еве го кај иде:

Уууухххх.... лллееееллллееее ... од каде го „ископа“ овој пост??? Не Бе па ти, каква лага ... па јас пред неполни 4 месеци го испратив „дотичниот“! Беше кај мене, ни’ донесе поклони и, си замина. Што, не веруваш?изненадувањема%20ајде Ц, ц,  ц ... ееејјј луѓеее!
Дзоволувам да бидам корегиран но колку што го разбрав alf тој верува дека Дедо Мраз е антихристот, па во таа смисла ја спомна лагата.

Датум на внесување: 20.Април.2011 во 22:17
.

Датум на внесување: 21.Април.2011 во 00:55
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Дзоволувам да бидам корегиран но колку што го разбрав alf тој верува дека Дедо Мраз е антихристот, па во таа смисла ја спомна лагата.

Навистина незнам кој беше поводот на алф да го даде првичниот коментар кон мојот пост?не%20знам Каква врска имаше тоа со она за што се зборуваше? И, како би можел да знам што мисли алф од само овие 2 негови реченици:

Но, нема врска. Одиме понатаму.

Р.Ѕ. И, да искористам додека сме надвор од темата намигнување, за тоа што алф спомнува за (не)постоење на времето:

... лугето се убедени дека постои и неопходно е да се смета и мери времето за да се воспостави некаков ред во општеството.
Тоа можеш да го спредиш со невидлив "затвор", а добро знаеме кој луге се држат во затвор. ...

имаме дискутирано во http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8118&PN=14 - оваа тема.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2011 во 09:05
.

Датум на внесување: 21.Април.2011 во 14:38
A ce saka li nekoj da pojasni sto se podrazbira pod najdobro????
Znaci ce cekame neshto a ne znaeme shto ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Април.2011 во 19:51

Najdobroto (bez obzir koj kako toa si go tolkuva), kako i najloshoto, sekogash postojat SEGA.

Isus toa go objasnil pred dva milenijumi.

A ako nekoj saka da cheka nekoj neshto da mu donese...togash neka cheka.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2011 во 21:58
.

Датум на внесување: 21.Април.2011 во 22:51
Izvini no na toa prashanje nema da ti odgovoram.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 01:30

Темпо, многу подобри нешта дури и од електриката, компјутерот, автомобилот, авионот, медицинските уреди, техники, ... за кои нашите предци не можеле нити да сонуваат а за нас се секојдневие!

Сите погоре пишани добра - и се' што е добро, се' што е животопријатно во овој свет - потекнува од Мудроста БОЖЈА , Која што Единствениот БОГ за спасение на сите Ја отелотвори во Исус!

Темпо, војните ќе исчезнат, болестите веќе ќе ги нема, ... дури и на смртта ќе и' дојде крајот!

„Она што око не видело, уво не чуло, ниту на човек на ум му дошло, тоа Бог го приготвил за оние кои Го љубат.”

Kako mozhe da postoi seopshto- "najdobro" vo materijalniot svet, kade nishto ne e apsolutno??? osven promenata...

Nie zhiveeme vo dualizam! - kade, "parichkata sekogash ima dve lica"... Blazhenstvoto e iznad dualizmot.

Ovie stihovi od Rumi, gi staviv i vo pdf.filozofija, no bi sakala i ovde:

- ja otfrliv dvojnosta i vidov deka dvata sveta se eden!
_ Toj e prviot, toj e posledniot, toj e nadvoreshniot, toj e vnatreshniot...

Idejata za "sovrshen svet"(materijalen) e samo ideja - kade ako ne vo chovekoviot mozok... dodeka sovrshenstvoto(blazhenstvoto) e vo NAS!

Sebichnite zhelbi i stravovite se korenite na "temninata"...na chovekovoto stradanje...

Руми (покрај секоја љубов и респект) осозна прилично добро, но не и совршено – што Чедата на Љубовта и Мирот БОЖЈИ одамна го знаеле – дека горкиот плод од дрвото на сознанието (за добро и лошо) е смрт и крајот на рајот.
Коренот пак од Дрвото на Животот е Благодат (Милост), без Која ништо неможе да постои што постои и уште помалу некој може да биде спасен од вртлогот на диаблото, а колку пак помалу да биде Едно со БОГА (Отецот на Мудроста)!
Затоа, Милоста БОЖЈА ( тоа е Мудроста БОЖЈА) – за спасение на сите отелотворена во Исус – вели: Јас сум Патот, Вистината и Животот, и никој не доаѓа при БОГА (Отецот) освен преку мене!

Се' додека човекот и човештвото се противи и не се поклонува пред Евангелието на Милоста БОЖЈА (Исус Христос), неможе и неќеможе да дојде до толку неопходната и долгоочекувана преродба (трансформација).

Сепак, надежта останува дека во последен момент низ породилните болки кои (набрзо и непрепознатливо) доаѓаат врз човекот и човечанштвото, ќе дојде до будење за Христа во сите нас: Тоа е Вистинска Надеж и Вистински Спас!

Биди благословена!

п.с. Точно е дека во овој свет ништо не е абсолутно, освен промената, но Совршениот БОГ е абсолутно моќен и него (неа) да го (ја) промени, така што распадливото ќе биде тогаш преоблечено во нераспадливото!   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 09:21
 se sega i tuka

dvojnosta e iluzija na samozadavanje

absolutot e bog

a izvorot e absolut

milosta e darba dadena na choveka od boga za iskushenie

alf prashuvash raboti za koi voopshto ne bi smeel ni da pomislish/kako na templarios/navleguvash na teren kade i pokraj milosta bozhja sekoj ochite bi ti gi izvadil/

izvorot na sekogo mu daril se ., prashanje e koj dali i kolku ke gi prepoznae

vaka zbrda s dola ., inaku mozhe da diskutirame ., i mnogu poveke., samo se obidov neshto da shkrabnam za smetka na ona neshto malku pogore prochitano

srekni veligdenski praznici gospod neka e so i vo site nas so negovata milost

-------------

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 11:22
.

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 13:03

Templarius,izvini za prashanjeto se nadevam vo moeto objasnuvanje ke razberesh zoshto prashav.

Sekoj chovek zivee vo svoj svet,onoj moment koga ke ti rodi dete,informacijata za negovoto doaganje na ovoj svet ke odekne kako molnja koja ke stigne do tvojte rodnini,prijateli i site za kratko vreme ke razerat deka na Templarius mu se rodil sin.

Od momentot koga ke go podignes vo raka tvojot sin,toa ke zavladee so tebe i tvojte emocii,ke bide tvoj "gospodar",a ti negov "sluga",za kogo i zivoto ke go dadesh.

Od toj moment na toj "kamen-temel" ti pochnuvash da go gradish i sozdavash svetot odnosno rajot vo koj sakash svoeto dete da raste.

Toj kamen ke go polivash so ljubov,do momentot da stane "drvo" i dade plod.

Zaedno ke cekorite vo zivotot ti ke se dvizish kon smrta,a toa kon zivotot.
I onoj momet koga vo race ke go drzish polodot od toa drvo - vnukot,toj za tebe ke bide spasitel.Bidejki graditel sega stanuva tvojot sin,a ti mozesh da se odmorish.

Tvoj sin koj do toj moment sedel vo skutot na svojata majka i gi drzel zakonite na svojot tatko,sega ke sozdava svoj svet,svoj zakoni.Sve novo ke sozdava.

Ako go razmislish seto ova vo poshiroka smisla,ke ti stane jasno shto se cheka.

Chovek koj ke sozdade svet vo koj ke ziveat lugeto,takvi prosvetleni luge imalo i porano,nekoj gi vikaat Sinovi Bozji,nekoj pejgamberi,budni itn.

Stariot svet ke se dvizi kon unishtuvanje ,a noviot ke raste.

Toj e prvoroden od idniot vek,zatoa shto sve novo sozdava.

Bidejkji chovekot e samo kapka vo moreto tie promeni nemozat da zastanat vo ramkite na eden chovechki zivot,no dokolku ima mudrost vo tebe mozesh samo da gi zabelezish prvichnite promeni.

Ona najdobroto shto moze eden shovek da cheka e da go drzi vo raka svojot sin,toa e nadobroto shto moze da ti se sluchi.

Se nadevam imash odgovor na svojte prashanja,i ushte ednash izvini.

Se sl*gam so tebe znaci toa "najdobroto" e vece tuka so generacii se zivee, tuka e so nas.
Inaku se izvinuvam za mojot post, se nadevam deka ce razberesh...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 13:08

Темпо, војните ќе исчезнат, болестите веќе ќе ги нема, ... дури и на смртта ќе и' дојде крајот!

Vojnite moze samo da prestanat - i toa ako ludjeto toa go sakaat.
Bolestite moze da gi snema no pak ce zavisi od ludjeto koi ce rabotat na lekovite.
Zashto na prvo mesto vojnite i bolestite se pojavile ako ne se od boga ??? Zashto toj dozvolil da gi ima ????

Inaku na smrtta ne moze da i dojde krajot, zashto ako ja snema smrtta togash avtomatski go snemuva zivotot.
Smrtta (zboruvam za obicna ne nasilna i varvarska smrt) ne e losha rabota, smrtta e vazna isto kolku i zivotot. Bez zivot nema smrt, bez smrt nema zivot.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 16:20

Vojnite moze samo da prestanat - i toa ako ludjeto toa go sakaat.

Луѓето ако тоа го сакаат?   

Луѓето набрзо ќе увидат дека без БОГА - во Христа - се потполно изгубени!

Живото е возможен без смртта, а смртта не е возможна без животот, но бидејќи човековиот ограничен и неверен ум се'уште не може да ја свати Совршената Вистина и Вечниот Живот, тој само го ограничува БОГА и (според својот ум и искуство) сака да Му ги наметне на БОГА своите филозофии, небаре БОГ мора така да делува и никако поинаку!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 19:39

..."Chovekoviot neveren i ogranichen um" i ne mozhe da ja sfati Vistinata. Taa ne se sfakja tuku dozhivuva!

Se shto kje se rodi vo materijalniot svet, mora i da umre - se si ima - kako shto vaeli Messenger:"rok na upotreba". Takov e zakonot na Univerzumot. Se se shiri i sobira...pulsira...

No ima Neshto - TOA, shto nitu se ragja, nitu umira...TOA e vo nashata Bozhenstvena priroda - od koja Nikoj i Nishto ne e odelen,o. Toa e chista, duhovna svest.

Najdobroto, spored mene e da go uvidime TOA!

-------------

Датум на внесување: 22.Април.2011 во 20:12
.

Датум на внесување: 23.Април.2011 во 00:22

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 23.Април.2011 во 10:56

Nadezh...taa posledna umira. No duri togash doagja do preobrazba na chovekovata svest. Togash svesta se odvojuva od oblikot. Sonot ne e vechen. Zoshto ja barame vechnosta tamu kade ne e vozmozhna???

Sushtinata postoi i bez forma, TAA e vechna!

-------------

Датум на внесување: 23.Април.2011 во 18:46
.

Датум на внесување: 24.Април.2011 во 11:11

Izgleda attachment-ot ne tera da proslavuvame se i seshto

Zhivotot da go proslavuvame! - a toa bez telo teshko kje odi :)))

Dali mozhe da se potvrdi vistinata, kje si dozvolam da te prasham alf?

-------------

Датум на внесување: 24.Април.2011 во 15:45
.

Датум на внесување: 24.Април.2011 во 20:03

Vo red alf, mislam deka sfativ shto ti sakash da mi objasnish.

Za mene voskresnuvanjeto predstavuva - budenje na chovekovata svest a ne na materijalnoto.
A toa shto chovekoviot um nemozhe da go sfati ne bi mozhel nitu da go potvrdi so nishto, tuku edinstveno go dozhivuva. Sekoj individualno...

Sekako, sekoj si go izbira patot...

Pozdrav!

-------------

Датум на внесување: 24.Април.2011 во 20:12

Датум на внесување: 25.Април.2011 во 11:23
.

Датум на внесување: 25.Април.2011 во 13:08
Ne sakam da pochnam so nepotrebni polemiki, tuku samo sakam da podvecham deka vo minatoto terminot "go vratil/le vo zhivot" se koristel za onie koi se zboguvale od duhovnosta, a potoa povtorno bile vrateni vo nejzinite pregratki.

Distanciranjeto od nea bilo narekuvano "umiranje" bidejki materijalnoto egzistiranje se smetalo za privremena manifestacija koja ima odreden rok na traenje, dodeka duhot (duhovnosta) i svesta se smetale za vechnost. A bidejki samo vechnoto, onoa shto ne umira se smeta za vistinsko postoenje, vistinsko egzistiranje i zhiveenje, togash nivniot nedostatok chesto pati vo mnogu verski, religiozni i filozofski krugovi se narekuvalo "umiranje".

-------------

Датум на внесување: 25.Април.2011 во 13:14
... i  ushte neshto... se veli "da se postane kako decata", a ne "da se stane dete" ili "da se postane bebe".

Na angliski e povoochlivo - "to be childlike", a ne "to be childish".

Toa e ogromna razlika.

-------------

Датум на внесување: 25.Април.2011 во 14:13

...
Voskresnuvanjeto znachi deka smrta ja izgubila silata, bidejki togash nema da imash ime, nacija, kultura, religija nishto od ona shto vo svetot lugeto se prepoznavaat i dvojat edni od drugi.
Pa ako nemash nishto od toa, koj umira togash,kade e smrta?

Samo eden e patot.

Каква е прекрасна Вистината за крајот (смртта) на егоизмот и Воскресението Христово, во нас сите!

Овој - за егото болен, но - за човештвото спасителен чекор, допрва престои!

И така, ако сте воскреснале заедно со Христос, барајте го она што е горе, каде што Христос седи оддесно на Бога; мислете за небесното, а не за земното.

Зашто вие умревте, и вашиот живот е сокриен со Христос во Бога.

А кога ќе се јави Христос, вашиот Живот, тогаш и вие ќе се јавите со Него во слава.

Затоа умртвете ги органите од земната природа во вас, односно блудството, нечистотата, сласта, лошата желба, лакомството, кое е идолопоклонство!

Поради тие пороци доаѓа гневот Божји врз синовите на непослушноста, меѓу кои некогаш се движевте и вие, кога живеевте во тие пороци.

А сега и вие отфрлете се' - неубаво - од себе: гневот, лутината, злобата, хулењето, срамните зборови од својата уста!

Не лажете се еден со друг, зашто веќе го соблековте стариот човек заедно со неговите дела, и се облековте (преку крштавањето) во Новиот, кој се обновува во познанието, според образот на својот Создател.

Тука нема повеќе ни Грци, ни Јудејци, - ни Македонци, ни Албанци,... - ни обрезани, ни необрезани, ни варварин, ни скит, ни роб, ни слободен, а се' и во се' е - Мудроста БОЖЈА - Христос!

И така, како избраници Божји, свети и возљубени, облечете се во милосрдност, доброта, смиреност, кротост и долготрпеливост; трпете се еден со друг и проштавајте си.
Ако некој има поплака на некого, како што Христос ви прости, така и вие направете!
А над сето тоа облечете се во Љубов, која се' сврзува во совршенството, и Мирот Божји да владее во срцата ваши, за што сте повикани во Едно Тело,
и бидете благодарни!

(според Епистелот до Колосјаните, глава 3)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 25.Април.2011 во 20:58

... i  ushte neshto... se veli "da se postane kako decata", a ne "da se stane dete" ili "da se postane bebe".Na angliski e povoochlivo - "to be childlike", a ne "to be childish".Toa e ogromna razlika.
Чисто јазичен коментар... Childish=детинест.

Постирано од: Reformator
Датум на внесување: 25.Април.2011 во 22:06
Да!

Датум на внесување: 25.Април.2011 во 23:00

Nadezh...taa posledna umira. ...

Навистина, надежта на овој свет - надежта на светските религии, филозофии, светогледи ... - е таа што последна умира, но, има една Совршена Надеж - во Христа - Која е безкрајно поголема од религиите, филозофиите, светогледите, ... на овој свет, а таа е вечна, таа е безсмрттна, ја надживува и ја победува смртта!

ХалелуЈАХ!

Најдоброто допрва доаѓа! Верувај и' на Совршената Вистина повеќе од на секој човечки или ангелски непокорен ум!

Има тела небесни и тела земни, но друг е блесокот на небесните и друг на земните;
друг е блесокот на сонцето; друг е блесокот на месечината,
инаков е, пак, на ѕвездите; па и ѕвезда од ѕвезда по блесокот се разликува.

Така е и со воскресението на мртвите: се сее за распаѓање; воскреснува во нераспаѓање;
се сее во бесчестие - воскреснува во слава;
се сее во немоќ - воскреснува во сила;
се сее тело душевно - воскреснува тело духовно.

Ако има тело душевно, има и тело духовно.

Па така е и напишано: „Првиот човек Адам стана жива душа”, а последниот Адам - животворен дух.

Но не е прво духовното, туку душевното, а потоа духовното.

Првиот човек е од земја, земјен; вториот човек е Господ од небото.
Каков е земјениот, такви се и земјените; и каков е Небесниот, такви се и небесните;
и како што го носиме ликот на земјениот, така ќе го носиме и образот на Небесниот.

А ова ви го велам, браќа, дека телото и крвта не можат да го наследат царството Божјо,
ниту распадливоста ја наследува нераспадливоста.

Еве, тајна ви кажувам; сите нема да се упокоиме, туку сите ќе се измениме, одеднаш, за еден миг на око, на последната труба: зашто ќе затруби, и мртвите ќе воскреснат нераспадливо, а ние ќе се измениме; зашто распадливото треба да се облече во нераспадливост, а смртното - да се облече во бесмртност.
А кога ова распадливо ќе се облече во нераспадливост, и она смртното - во бесмртност, тогаш ќе се збидне зборот напишан:

„Победата ја проголта смртта”!
„О, смрт, каде ти е осилката?“
„О, смрт, каде ти е победата?”

(1 Епистел до Коринтјаните, глава 15)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 25.Април.2011 во 23:55
.

Датум на внесување: 26.Април.2011 во 17:00

Kojznae ushte kolku kje go barame i chekame najdobroto...

A da pochneme da go zhiveeme! Tuka , Sega

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2011 во 17:06

Kojznae ushte kolku kje go barame i chekame najdobroto...

A da pochneme da go zhiveeme! Tuka , Sega

Da pocneme da go ziveeme ova sto sega go imame dodeka ne dojde najdobroto да големо%20гушкање

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 26.Април.2011 во 20:39
аплауз

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2011 во 21:21
Tuka sega pred i posle ovaa, coveshtvoto ziveelo i ce zivee vo najdobroto i najloshoto, coveshtvoto ja ima silata da gi napravi rabotite podobri i poloshi. Taka da sega i tuka e se sto ni ostanuva.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 27.Април.2011 во 23:37

Da pocneme da go ziveeme ova sto sega go imame dodeka ne dojde najdobroto да големо%20гушкање

Така е, брате КингДавиде! Како што е веќе кажано, сите коишто се разбудиле за Христа, во ними веќе е започнато најдоброто, а и ќе биде - преку Милоста БОЖЈА - во даденото време и довршено, тоа што е од БОГА започнато !

Еве, сега е времето благопријатно; ете, сега е денот на спасението!

(2 Коринтј. 6:2)

Интересно е да се примети дека во *Тајната на Мудроста БОЖЈА (и синболиката на Нејзиниот крст) не е сокриено само БОЖЈОТО, Небесното, ... (вертикалата), туку и човечкото, земјиното, ... (хоризонталата).
*ТАА Тајна во Него на прекрасен начин се' соединува што не се противи на Милоста БОЖЈА.
ТАА го сочинува БОЖЈИОТ се'опфатен Плус [+], значи она тајанствено (и тесно) Чудесно нешто, кое Единствено го повржува Небото со земјата - но и прошлоста со иднината - и е единствена моќна се' да трансформира (се' Ново да изгради)!

Исус Христос е ист вчера, и денес, и во вечни векови.

(Еп. Евреите 13:8)

Tuka sega pred i posle ovaa, coveshtvoto ziveelo i ce zivee vo najdobroto i najloshoto, coveshtvoto ja ima silata da gi napravi rabotite podobri i poloshi. Taka da sega i tuka e se sto ni ostanuva.

БОЖЈАТА Алфа и Омега е безкрајно поголема од антихристијанското човештво, неговото тука и неговото сега!

... Светот е минлив и похотите негови, а оној што ја извршува волјата Божја, останува довека!

(1 Јован 2:17)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 01.Мај.2011 во 23:31

БОЖЈАТА Алфа и Омега е безкрајно поголема од антихристијанското човештво, неговото тука и неговото сега!

... Светот е минлив и похотите негови, а оној што ја извршува волјата Божја, останува довека!

(1 Јован 2:17)

Se soglasuvam da kazeshe deka muslimanite, evreite i sto jas znam se uste koi se antihristijanski no CELOTO coveshtvo ... ma daj te molam.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 03.Мај.2011 во 00:05

Се мисли на сите во светот кои со збор и дело се против Евагелието на Милоста БОЖЈА (Христос)!

Разбираш?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 03.Мај.2011 во 21:21

Се мисли на сите во светот кои со збор и дело се против Евагелието на Милоста БОЖЈА (Христос)!

Разбираш?

Znaci onoj koj ne veruva i toa go iskazuva, e antihristijanin, no sto e so mnogu ateisti koi se prekrasni ludje i koi ne mislat nishto losho samo ete ne veruvaat .. Ili pak ima nekoi sto veruvaat samo sto ne veruvaat na evangelieto kako sovrshena vistina za hristijanstvoto i nashata religija.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 03.Мај.2011 во 22:06

Dobro prashanje koe, na strana shto vechno se postavuva megju lugjeto, postojano se povtoruva i na na forumov.

Odsekogash mi bilo fascinantno kako sekoj vernik e ubeden deka tokmu negovoto veruvanje e onaa vistinskata, apsolutnata, sovrshenata milost Bozhja, Vistinskoto Evangelie... i site drugi se vo zabluda i se del od antihristijanskoto choveshtvo.

Fala Bogu shto Kreatorova Ljubov e beskrajna, pa mozhe site da ne zdomi.големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 04.Мај.2011 во 00:01

Znaci onoj koj ne veruva i toa go iskazuva, e antihristijanin, no sto e so mnogu ateisti koi se prekrasni ludje i koi ne mislat nishto losho samo ete ne veruvaat .. Ili pak ima nekoi sto veruvaat samo sto ne veruvaat na evangelieto kako sovrshena vistina za hristijanstvoto i nashata religija.

Темпо, Мудроста БОЖЈА, Милоста БОЖЈА (тоа е Вечното Евангелие, кое) е Првороденото и Уникатно Чедо БОЖЈЕ!

Зошто еден вистински прекрасен, нормален и духовно здрав човек би требал да Му се противи?

Размисли !

... плодот на Духот е: љубов, радост, мир, долготрпеливост, благост, добрина, верност, кротост, воздржливост. Против такви нема закон.

(Галатј. 5:22)

п.с. Прекрасните луѓе - за коишто зборуваш ти - доколку се навистина прекрасни, тие се надарени луѓе и се баш тие кои што би требале највеќе да се благодарни на Милоста БОЖЈА!

п.п.с. За неблагодарните - и пред се' гордите - луѓе, во одредени македонски краишта се вели: “Се најала вошка - напрчила опашка!„    

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 07.Мај.2011 во 20:53

... 
A ako nekoj saka da cheka nekoj neshto da mu donese...togash neka cheka.

Токму тоа чекање ги одржува религиите.
Во секоја религија се очекува нешто добро.
- евреите сеуште го очекуваат месијата
- христијаните го очекуваат судниот ден (т.е. враќањето на Исус)
- будистите се надеваат на нирваната
... ... ...
Доколку не постои ова очекување, оваа тежнеење, оваа желба за некоја утешителна промена на постоечката (лоша!) ситуација, едноставно религијата како таква ќе одумре. Затоа што ако дојде тој очекуван чин (дали човек, бог, месија или некој настан - не е важно), тогаш што ќе биде со соодветната религија следниот ден, кога повторно во животот на луѓето ќе си биде се по старо!

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2011 во 22:00
S'e ni e pristapno SEGA.

Samo treba da go pronajdeme i da se izborime za TOA bidejkji nikoj nema da ni go donese na posluzhavnik... toa nema da go stori nitu Isus, nitu Buda, mitu Mahavira, nitu Pavle, nitu Petko, nitu Stanko.

Tie mozhat samo da ni go posochat patot, no nie samite mora da go izodime.

Inaku, zoshto Isus tri godini gi ucheshe apostolite? Ako samo trebalo da se cheka i da se veruva vo nekakvo negovo idno doagjanje, so koe po avtomatizam kje se dobilo spasenie, togash znachi seto onoa uchenje i patenje bilo vetar i magla, gubenje vreme po bliskoistochnata prashina.

No lugjeto sekogash bile takvi... sekogash mechtaele samo so posakuvanje i veruvanje da se zdobijat so onoa shto bi gi napravllo zadovolni i srekjni... i taka vojnikot sekogash posakuval i veruval deka vojniot rok kje mu bide skusen, razbojnikot deka kje bide najden za nevin, a orospijata deka kje bide proglasena za svetica.

I site tie se podgotveni da chekaat kolku shto treba samo da se zdobijat so posakuvanoto... ... i ushte ako nekoj im rekol deka tokmu taka kje bide samo ako cvrsto veruvaat vo toa...

... togash kje chekaat.   

-------------

Датум на внесување: 07.Мај.2011 во 22:16
Se sl*gam so Messenger.

Covekot moze se, se e tuka, sega...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 01:20

Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА (Христос) е многу повеќе од се' што човекот (или било кое друго битие) може да помисли, сознае, осознае, стори, ...!
Таа е повеќе од сите Ангели, Пророци, Аватари, Бодисатви, Кралеви, Филозофи, Психолози, ... но повеќе дури и од сите умни модератори, заедно!

Денот допрва доаѓа кога сите тоа ќе го сватат, осознаат, ... и на Совршената Вистина ќе се поклонат!

Му посакувам на секој човек, на секоја душа, ... со секое чукање на срцето, со секој здив, со секој чекор, ... овде и сега, да се приближи до Милоста БОЖЈА, до совршеното овде и сега, до Совршената Алфа и Омега, Која е поголема од секој несовршен човечки ум, секоја несовршена филозофија, секоја несовршена институција, секоја несовршена религија, ... !   

Se sl*gam so Messenger.

Covekot moze se, se e tuka, sega...

Баш се'?    

А бе навистина, може би можел сега (овде) да јадам и од праскине што ми се во дворон (пред куќа), но многу се зелени, и, ако овдешниве - сегашниве - праски би ги јадел, тогаш најверојатно брзиот воз за в "венеција" би морал да го “фатам“.   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 06:18

Денот допрва доаѓа кога сите тоа ќе го сватат, осознаат, ... и на Совршената Вистина ќе се поклонат!

E dobro de, koja e taa Совршената Вистина koja denes ja nema i utre doprva kje dojde ?

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 08:03

Денот допрва доаѓа кога сите тоа ќе го сватат, осознаат, ... и на Совршената Вистина ќе се поклонат

E dobro de, koja e taa Совршената Вистина koja denes ja nema i utre doprva kje dojde ?

Аааа не, не Меси, Спирос не рече „утре“, туку само допрва.плазење
Ама тоа „допрва“ (= „утре“) евреите го чекаат едно 5-6 илјади години. Ако е за утеха, христијаните само 1981 година (2011-30 = 1981)

Но, што се неколку илјади години во споредба со вечноста на совршената вистина, на мудроста, на светлината, на љубовта, на ... (да не пропуштив некој епитет за Него?)голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 11:12

Аааа не, не Меси, Спирос не рече „утре“, туку само допрва.плазење Ама тоа „допрва“ (= „утре“) евреите го чекаат едно 5-6 илјади години. Ако е за утеха, христијаните само 1981 година (2011-30 = 1981)Но, што се неколку илјади години во споредба со вечноста на совршената вистина, на мудроста, на светлината, на љубовта, на ... (да не пропуштив некој епитет за Него?)голема%20насмевка

Денот доаѓа кога   с и т е   очи ќе се отворат за   С о в р ш е н а т а    В и с т и н а !

Ете, иде - од висините - со облаци,
и ќе Го види секое око,
и оние што Го прободоа;
и ќе се расплачат пред Него сите племиња на земјата ...
... а врз домот Давидов и врз жителите ерусалимски ќе излијам Дух на Благодат и Милост,
и тие ќе погледаат на Него, Кого тие Го прободоа,
и ќе плачат за Него, како што се плаче за Еднороден син,
и ќе жалат како што се жали за Првороден!

(Откр. 1:7 + Захар. 12:10)

Совршениот БОГ да го Благослови Авраам, Исаак, Израил и да не го заборави Исмаил ...

... во Името и Срцето Исусово

Амин !

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 21:42

Денот допрва доаѓа кога сите тоа ќе го сватат, осознаат, ... и на Совршената Вистина ќе се поклонат

Аааа не, не Меси, Спирос не рече „утре“, туку само допрва.плазење Ама тоа „допрва“ (= „утре“) евреите го чекаат едно 5-6 илјади години. Ако е за утеха, христијаните само 1981 година (2011-30 = 1981)Но, што се неколку илјади години во споредба со вечноста на совршената вистина, на мудроста, на светлината, на љубовта, на ... (да не пропуштив некој епитет за Него?)голема%20насмевка

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 23:16

Денот доаѓа кога   с и т е   очи ќе се отворат за   С о в р ш е н а т а    В и с т и н а !

Dobro, bez postojani povtoruvanja na opshti frazi i citati od Biblija, kazhi koja e taa С о в р ш е н а т а    В и с т и н а koja sega ne postoi, a kje se pojavi vo idnina za da ni gi otvori ochite?

Koja e taa?

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 23:33
Probav i jas. Go prashav mnogu pati. No sem frazi nema da dobiesh konkreten odgovor (licno od nego).

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 00:19

Dobro, bez postojani povtoruvanja na opshti frazi i citati od Biblija, kazhi koja e taa С о в р ш е н а т а    В и с т и н а koja sega ne postoi, a kje se pojavi vo idnina za da ni gi otvori ochite?

Koja e taa?

С о в р ш е н а т а    В и с т и н а    одсекогаш постоела, постои и ќе постои, но се'опфатното будење за Неа, исполнувањето на сите нејзини Пророчанства и Нејзината потполна Владавина (секаде и во се'),
д о п р в а   д о а ѓ а !!!

(Откр. 22:20)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 02:36
OK, znachi dojdovme do neshto - С о в р ш е н а т а    В и с т и н а postoela, postoi i kje postoi i nema da dojde nekogash vo idnina.

E sega, koja e taa С о в р ш е н а т а    В и с т и н а ? Dali ja znaesh? Dali si zapoznaen so nea?

-------------

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 13:38

OK, znachi dojdovme do neshto - С о в р ш е н а т а    В и с т и н а postoela, postoi i kje postoi i nema da dojde nekogash vo idnina.

С о в р ш е н а т а    В и с т и н а    постоела, постои и секогаш ќе постои!

С о в р ш е н а т а    В и с т и н а    била, е', и секаде (во се') на потполна власт, допрва ќе дојде!

Ако човек има барем малку внимателност и вистинска свест, тогаш засигурно набрзо ќе се разбуди за тоа, дека : Најдоброто, потполно - секаде и во се' - допрва доаѓа!   

Но, пред секаде и во се' најдоброто да дојде, прво ќе се исполни се' што е од Совршениот БОГ во Христа ГОСПОДА - преку Светите Пророци и Апостоли очевидци - кажано !

С о в р ш е н а т а    В и с т и н а,   набрзо и потполно - секаде во се' - победува !    

ХалелуЈАХ!!!

E sega, koja e taa С о в р ш е н а т а    В и с т и н а ? Dali ja znaesh? Dali si zapoznaen so nea?

Љубовта БОЖЈА, Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА - во ГОСПОДА Исуса Христа отелотворена - е Таа Совршена ВИСТИНА, Таа тесна небесна Врата, Која е ширум отворена!

Таа мене - и се' - потполно ме познава
Само преку Неа, *Тајната - потполно - се осознава!

Probav i jas. Go prashav mnogu pati. No sem frazi nema da dobiesh konkreten odgovor (licno od nego).

Кој верува дека Сведоштвото за     С о в р ш е н а т а    В и с т и н а      се само празни фази, тој е потполно невнимателен и на нешто многу важно не пази!

Внимание, внимание, ... човековото невнимание има големо - негативно - влијание!
Кој на Милоста БОЖЈА не внимава,
Кој на Мудроста БОЖЈА не пази
Неговиот грев - скапоценото - го гази!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 14:30

С о в р ш е н а т а    В и с т и н а    постоела, постои и секогаш ќе постои!

С о в р ш е н а т а    В и с т и н а    била, е', и секаде (во се') на потполна власт, допрва ќе дојде!

Љубовта БОЖЈА, Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА - во ГОСПОДА Исуса Христа - е Таа Совршена ВИСТИНА!

Таа мене - и се' - потполно ме познава
Само преку Неа, *Тајната се сознава!

Znachi zakluchivme deka С о в р ш е н а т а    В и с т и н а odsekogash postoela bidejki se naogja nasekade i vo s'e, vkluchuvajkji ne i site nas.

Ako e taka, togash kako doprva kje dojde ?

Ako s'e ushte velish deka doprva kje dojde togash znachi ti ja znaesh koja e taa, si ja osoznal, pa zatoa tvrdish deka s'e ushte ne e dojdena, neli ?

Toa znachi deka ti si razbudeniot, ti si onoj koj ja osoznal taa С о в р ш е н а т а    В и с т и н а i avtoritativno ja nagovestuvash deka doprva kje dojde.

Neli?

-------------

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 14:54

Da ne misli Spiros, na kolektivno budenje(prosvetluvanje)??? Dali toa e vozmozhno, Spiros???

Ako e taka, togash, bogami kje se nachekame...zarem ne e individualno???

Vistinata e vo Nas! Ne mozheme da ja barame "nadvor" od Nas! Iako Taa postoi sekade i vo se.
Kako kje go promenime svetot, ako prethodno ne pochneme od sebe???

Mozhe li plodot da padne, ako predhodno ne sozree?

-------------

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 15:12
Diskusijata e kako rollercoaster i pak zavrsuva onamu kade sto pocnala .

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 15:17
Ama vazhno e da se ostavi vpechatok deka nekade sigurno se odi ...

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk