|
„Зборникот“ или Бугарски народни песни |
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Автор | ||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да повторам бугарски водач,настан и град од Бугарија. Пример Аспарух,Крум,Софија Првото Бугарско Царство,Борис ,Татари,некоја битка во бугарија. Значи за некој настан на вашата страна Јас не напишав за Македонец ,убаво напишав за Македонија |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каснаковски во песната Т`га за Југ кој бугарски град го опева Миладинов.
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како бе може да нема Македонци кога пишува за Македонските цареви? хахахахахах. Постирај што сакаш, зошто да не постираш. Само да не ни даваш толкувања самите знаеме да мислиме со главите. Изменето од depo - 20.Март.2010 во 20:40 |
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Целта е да се докаже дека тоа што го тврдат Драганчо и Мунгос дека немало песни за Бугари не вистина. Напротив - нема ниту една песна за Македонци. Со преданијата си ме изпреварил. И нив ќе ги постирав. Дали сега да споредиме со Рибниот Буквар да видиме колку има за Александар? |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Од Самоков е. Ама има и од Струга. 57. КРАЉ ШИШМАН, KPAЉ ЛАТИН И ОВЧАР ТАБАРИНА О т С т р у г а Посвршил се краља Шишманина..... |
||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каква е целта да се постираат песна по песна од Зборникот? Па има линк може секој да си ги прочита. На спамирање личи ова за да избегаш од дискусијата.
Ајде бугарину штом не сакаше да ги постираш преданијата еве јас ќе ги постирам.
Серизно ти кажувам наместо да велиш на другите да се преиспитаат ти да си провериш очи бидејќи очигледно имаш проблем со гледањето. Изменето од Македон - 20.Март.2010 во 22:56 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
504.
Три девојки Бугарки; Едната ми везеше, Втората ми предеше, Tpeкa мајко караше: „Ке си била, шетала?” „Мајко ле, не карај ме, Да кажам ке су' била; Ја сум била на Дунав, На Дунав на кулата; Во кулата имаше Имаше три дулбери, Како еден, така други. Еденот што имаше На главата фино фефче; Вториот ми носеше Широк фустан триста клиње; Трекиот што носеше Мор долама, срма елек. Дај ме мајко за него!” Toa se pesnite [to gi najdov za Bugarki i Makedonki. Za Makedonki nema nitu edna. Draganco i Mungos - preispitajte si go znaenjeto [to go imate. Изменето од Каснакоски - 20.Март.2010 во 20:10 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
474.
Мошне ми се мили бугарските моми, Везден ми жниает на жесконо с'нце, От утро до вечер на нове ми стоат; Полоѕи кревает; снопови ми врзват, Ставици ми прает, како славеј пеат, Како ластоици т'нко зборувает. Ајде пак навечер дома се враштает, Како еребици ситно ми брзает, Бели ми се бели, како бела книга, С црвени образи, охритско јаболко. |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
431.
Скарале се, скарале Три девојки убави На еднего јунака, На сирака Стојана; Една беше Влаина, Друга беше Гркина, Tpeкa беше Бугарка. Bлaинa му велеше: „Земи мене, јуначе! Многу прит ке донеса Три тоари чораби, Триста бели грошеи.” „Гркина му велеше: „Земај мене, јуначе! Многу прит ке донесам, Три тоари коприна, Триста жолти дукади.” Бугарка му велеше: „Земи мене, јуначе! Многу прит ке донесам, Три амбари пченица, Една сурја волови.” Јуначе ним им велеше, Кој ке мене изнесит Прек' белего Дунава, Да неа ке изберам Да неа ке ја земам.” Кренала го Влаина, Носила го, носила, До крај бело Дунава: Привикала Влаина; „Ела, ела Гркино! Удаифме јунака.” Го кренала Гркино, Носила го носила До стрет бело Дунава; Привикала Гркино: „Ела, ела Бугарке! Удаифме јунака.” Се загнала Бугарка, Чукнало го, пљуснала, На свој бели рамена, Носила го. носила, Из крај бело Дунава. Неа јунак си зеде. 465. Скарале се, скарале Три девојки убаи На добрего јунака. Прва беше Лаина, Втората беше Гркина, Tpeka беше Бугарка; Лаина му велеше: „Земај мене јуначе! Многу прика ти носам, Триста овци м'лзници Со се рудн јаганца.” Гркина му велеше; „Земај мене јуначе! Многу прика ти носам Триста ока коприна.” Бугарка му велеше: „Земај мене јуначе! Многу прика ти носам, Девет рала волои, Со се девет плуroи.” „Кој ке мене преносит Преко бела Дунафа, Таја мома ке земам.” Станала ми Влаина, Дигнала ми јунака, Носила го носила, Прибра да го удаит: „Ослепела Гркина! Удаифме јунака: Фрлила го Влаина, Дигнала го Гркина; Носила го носила До стрет бела Дунафа, Прибра да го удаит. Фрлила го Гркина, Го дигнала Бугарка, Бугарка го префрли Преку бела Дунафа. Таја мома је зеде. Изменето од Каснакоски - 20.Март.2010 во 20:06 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znam go za Aleksandar ama barav na MAK... i konstatirav deka nema nikakvi Makedonija ili Makedonci vo pesnite.
Inaku za Aleksandar i Filip ima mnogu povekje vo bugarskiot RIBEN BUKVAR na Petar Beron od 1824 g. |
||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Епа нели рече си го прегледал целиот и немало ништо . Што сега се премислуваш. И за Александар Македонски има. |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Predanieto za Voden i toa e, ama [to ima drugo so MAK...?
i ZA aLEKSANDAR GO ZNAM. oVA DALI JA ZNAE[ TI? 356. Велико дуљбер Бугарко, Велико една на мама! Да знаиш, мило да знаиш Како је жаљба за младост, На порта би ме чекала, От коња би ме сметнала, За р'ка би ме фанала, В одагја би ме однесла, Постеља би ми послала. Кажи, Велико, кажи ми, Кој ти ја даде личбата, Даљ си от бога паднало? Даљ си от земја никнала? „Што прашташ, .лудо, што прашташ, Кој ми ја даде личбата? Не сум от бога паднало, Ни па от земја никнала, Тук сум от мајка родена.” Изменето од Каснакоски - 20.Март.2010 во 19:59 |
||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Инаку види подобро во зборникот а не само тоа што ти одговара, пишува за Македонските кралеви во преданијата. Ајде ти ќе ја имаш честа да докажеш дека те интересира Зборникот и дека не е отворена темата за да шириш пропаганда, па слободно побарај за Македонските кралеви. Со Ctrl+f побарај не мора да се мачиш да го прегледуваш пвторно зборникот. Има и предание за царот Александар.И тоа може да го постираш. Изменето од depo - 20.Март.2010 во 19:58 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I Biljana bila Bugarka, ama se vikala Ljubika
415. Љубика платно белеше Покрај белего Вардара, Ми поминае винари, Винари вино носее; Љубика лепо говорит: „Винари, лепи вардари! Не прашете ми платното, Оти је платно даровно.” ,,Љубико, бела Бугарко! Аљ сакаш, вино ракиа? „Винари, бела вардари! Јас нејкум вино ракиа, Тук сакам бела винарче, Што одит напрет прет коњи Со црвениот џамадан.” |
||
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |