IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Втора светска војна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Втора светска војна

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака Обратен редослед
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 06:03
So temava pocnaa da se dvizat nestata. Izvinete za spamot so Patton ama stvarno ne mi bese toa namera.

Mungos,
Ocigledno ili si mnogu napred so istorijata ili pak ja ne mozam da te razberam.
Kako be Francija se predala bez borba????? Za da mozat nacistite da se koncentriraat kon SSSR. Kako e toa mozno koga Germanija ja napagja Rusija cela godina pokasno.
Spored tebe site drzavi se predale bez borba koi sto Hitler brzo gi osvoil.
Ne ke da e taka.

Uste vo 36 god. koga mu bile pretstaveni na Hitler voenite planovi za idnite voeni operacii, vo niv medju drogoto postoel i plan da pred sekoj napad pred toa se pripremi terenot.
Germancite go dovele do perfekcija momentot na instaliranje na peteata kolona vo zemjata - meta, pred sekoj napad.
Taka da samiot voen napad e samo krajot i posledniot udar na eden dolgo podgotvuvan plan.
So pomos na petata kolona se zazemeni poveketo od evropskite drzavi vo blitz-krieg napad.
Instalacija na peta kolona vo Britanija ne mu uspeva od prosta pricina sto vo Britanija postoi silna kontraobavestajna sluzba koja uspesno gi nadmudruvase Germanskite agenti pred i vo tekot na vojnata.
Istoto se sluci so germanskite agenti i petokolonasi vo Rusija vo Stalinovite cistki vo koj izgorea i mnogu nevini.
Zatoa najgolemiot problem Hitler i go imase so Rusija i so Britanija.
Ne e tocno sto nekoj kaza deka Hitler ne sakal da ja osvoi Britanija.
A i da sakal da udri kopneno ne mozel poradi silniot RAF, zatoa i ja pokrenuva vozdusnata kampanja vo letoto 40 god. so cel da go unisti britanskoto vozduhoplovstvo.
Voedno toa mu se i prvi poseriozni gubitoci na negovata voena sila.

Koga sme veke kaj napadot na Francija koja imase jaka vojska slobodno moze da se kaze deka 70% od komandantite na francuskata armija bea simpatizeri na hitler, koj poradi pari, koj poradi ideologija i dr.
Petata kolona e klucot na uspehot na germanskite osvojuvanja vo pocetnata faza od vojnata.
Uspehot na germanskata peta kolona vo USA e toj sto tolku vreme ja drzaese Amerika nadvor od vojnata, dodeka Hitler mirno si osvojuvase edna po edna zemja.

Nekoj tuka rece deka nacistite ja napadnale Rusija vo zima sto ne e tocno, taa e napadnata na samiot pocetok na letoto, i ako bea tolku sposobni imaa vreme da ja zavzemat Moskva. A i da padnese Moskva, sto ke se slucese??? Nisto. Instituciite veke bea preneseni vo Gorki, vo Moskva nemase ostanato nisto od golema vaznost za Rusija. Skoro celiot voeno industriski kompleks od zapadnite delovi bese prenesen na istok. Rusite navidum imaa poteskotii vo pocetokot na vojnata, imaa problem so nedovolen broj na oruzje, no nesto pomos im bese dadeno od USA i Britanija , se dodeka ne pocna da raboti so polna para industriskiot kompleks na istokot. Maksimumot dostignuvanja na svabite bese do dekemvri 41 god., od togas natamu samo porazi belezea.
Sakam odnapred da izbegneme glupi muabeti deka Ruskata zima go pobedila Vermahtot sto voopsto ne e tocno, bidejki kolku im precela zimata na svabite tolku im precela i na Rusite. Na kraj krajeva svabite ne se narod sto dosol od Brazil ili od Kenija.

Изменето од Zeksi71 - 14.Февруари.2010 во 09:43
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 02:01
Леле сега се фативте за Мајн Кампф.

Баталете ја книгата,таа е налудничава на моменти,мада има некои добри анализи од време на време,само напоран е за читање.

Само имате грешки во забелешките според мене,ама сега е доцна и не можам да ве пратам,ќе се навратиме друг ден на ова.среќа
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:35
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Зошто Германците се откажваат од напад на Британија на копно,а одат во Русија во најстудениот период од годината?

На ова најдобар одговор дава Адолф Хитлер, во својата книга "Мојата борба" ( Мein Kampf ), каде говори дека негова мисија не е да го уништи Обединетото Кралство, туку само да ја намали неговата моќ и влијание, а не поради комунизам и желба да се намали влијанието на СССР, кое во тоа време и не е толку големо.
А ја намалува моќта со тоа што ја напаѓа Чешкословачка,Полска,Југославија,Русија.Се британски колонии нема што.

Oд Чешка зема делови, од Полска исто за остварување на сонот за животен простор (Lebensraum) на германскиот народ.Југославија ја напаѓа поради одмазда, тоа сите го знаеме.Нема никаква завера против комузнимот, како што некој се обидува да си го претстави тоа.
Кој последен се смее најслатко се смее.

А нели Хитлер не го читаше?

Делови имам читано, сета книга ја немам.
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:29

Зошто Германците се откажваат од напад на Британија на копно,а одат во Русија во најстудениот период од годината?

На ова најдобар одговор дава Адолф Хитлер, во својата книга "Мојата борба" ( Мein Kampf ), каде говори дека негова мисија не е да го уништи Обединетото Кралство, туку само да ја намали неговата моќ и влијание, а не поради комунизам и желба да се намали влијанието на СССР, кое во тоа време и не е толку големо.
А ја намалува моќта со тоа што ја напаѓа Чешкословачка,Полска,Југославија,Русија.Се британски колонии нема што.

Oд Чешка зема делови, од Полска исто за остварување на сонот за животен простор (Lebensraum) на германскиот народ.Југославија ја напаѓа поради одмазда, тоа сите го знаеме.Нема никаква завера против комузнимот, како што некој се обидува да си го претстави тоа.
Кој последен се смее најслатко се смее.

А нели Хитлер не го читаше?
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:28
Полу писмен -полу вистина,а дека сум во право ќе видиме за некое време.

Јас го изнесов мојот став дека војната е дело на Германија потпомогната од италија,јапонија,бугарија.

Но прашањето е која им била целта и кој го донесе Хитлер на власт?
Кој му беше ментор?
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:27

Oд Чешка зема делови, од Полска исто за остварување на сонот за животен простор (Lebensraum) на германскиот народ.
Југославија ја напаѓа поради одмазда, тоа сите го знаеме.
Нема никаква завера против комузнимот, како што некој се обидува да си го претстави тоа.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:17
Мунгос море јас не сум змија вака да ме зезаш.

Што си ставил монолог онде од некој напис што го пишувал некој полу писмен новинар.
неколку жолти ракии.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:14

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:11
Originally posted by fiks fiks напиша:

Леле Мунгос ова од тебе не очекував жими се,ме изненадуваш многу.Како бе не се бореле жестоко,па 100000 војници имаат загинато во Белгија и низ границата со Белгија.
За разлика од Првата светска војна каде што Франција ја имала една од водечките улоги, во Втората светска војна таа брзо била освоена и поразена уште во јуни 1940 година. Германците ја поразиле со брзи тенковски продори. Периодот меѓу војните забележал низа социјални реформи воведени од страна на владата на Народниот фронт.. После германската blitzkrieg кампања за време на Втората светска војна континенталниот дел на Франција бил поделен на окупирана северна зона и на југ, Франција на Виши, или режим кој бил марионета и лојален на окупаторите. За време на Втората светска војна во Франција делувало движењето на Отпорот. Во ноември 1942 година, Германците ја окупирале и Југоисточна Франција. Франција била ослободена од страна на англо-американско-канадската војска кој се истоварила во јуни 1944 година на Нормандија (Види — Битка на Нормандија).Антифашистичката влада во Франција била формирана од генералот Шарл де Гол. Губитокот на војници во оваа светска војна не бил многу голем, но најмногу страдала еврејската заедница.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:04
Леле Мунгос ова од тебе не очекував жими се,ме изненадуваш многу.

Како бе не се бореле жестоко,па 100000 војници имаат загинато во Белгија и низ границата со Белгија.
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 01:02

Изменето од Македон - 14.Февруари.2010 во 01:03
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 00:57
Originally posted by fiks fiks напиша:

Абе остај светски рат сајтот,како тоа Франција се предала без борба,за да се насочи силата на Германија кон Русија???
Зошто Франција потпишува капитулација?Зошто не се борела по жестоко?И како сакате да се води дискусијата,да копираме од википедија што било и толку?Зошто Американците толку касно се вклучиле во војната?Зошто Германците се откажваат од напад на Британија на копно,а одат во Русија во најстудениот период од годината?

Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 00:56
Оваа тема е отворена по втор пат,и од сега никој неа да се зеза со неа.

Првата ја отворив јас во 2005,и кој зне каде е сега.
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 00:52

Зекси ја отвори а тој ја спамира

Како Зекси, така и ти. На првата страна некакви идни проекти и од тебе гледам. Се тоа ќе оди в канта, темата е прекрасна, за да се доведеме до тоа да ја расипуваме со филмови, идни настани и слично.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.