IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е Адвентистичката црква?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е Адвентистичката црква?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 39>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 16:38
Site gi spomnuvaat zapovedite i zakonite... a ima tolku zapovedi i zakoni shto mozhe da se napishe cela kniga. Na koi zakoni misli Isus?

18 Му рече: „Кои?”А Исус рече: „Не убивај, не прељубодејствувај, не кради, не сведочи лажно,

19 почитувај ги татка си и мајка си и љуби го својот ближен како себеси!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  19    

Tolku. Nishto povekje. I zbelezhuvate shto veli na krajot? Veli "љуби го својот ближен како себеси!". Dali ste go prochitale ova nekade vo zapovedite? Dali ste go prochitale kako evrejska zakon vo knigite na zakoni?

Duri i mladiot chovek bil iznenaden so ovoj odgovor bidejki vednash potoa prashal:

20 Момчето Му рече: „Сето тоа сум го пазел од младост, уште што ми недостига?”

I Isus ne mu kazha nishto povekje za nitu edna druga zapoved i nitu eden drug zakon, nitu kniga zakoni. Edinstveno mu posochil ushte edna rabota - ako saka da go sledi Isusa treba da bide podgotven bez razmisluvanje, bez zhal i kaenje, da se otkazhe od seto onoa shto do togash smetal deka mu e najvazhno i najvredno vo zhivotot.

21 Исус му рече: „Ако сакаш да бидеш совршен, оди, продај го својот имот и дај им на сиромасите, и ќе имаш благо на небото! Дојди и следи Ме!”

So toa bi dokazhal deka navistina e spremen da go otfrli staroto, da se otkazhe od nasledenite indoktrinacii, da bide ispraznet i ischisten od zbirshtinata, kako shto se prazni i chisti malite deca, za da mozhe da go primi novoto i taka da vleze vo Carstvoto Bozhje.

Na onie na koi s'e ushte ne im e jasno shto veli, Isus doobjasnuva:

29 И секој, кој заради Моето име ќе остави: куќа, или браќа, или сестри, или татко, или мајка, или жена, или деца, или ниви, ќе прими стократно и ќе наследи вечен живот.

I toa e poentata na Isusovite zborovi:

14 А Исус рече: „Оставете ги децата и не им пречете да дојдат при Мене, зашто на таквите им припаѓа небесното царство.”

Znaejki deka lugjeto nema lesno da go razberat ono shto go kazhuva i nema taka ednostavno da se otkazhat od dotogash prifatenite neshta, toj postojano napomenuva deka negovoto uchenje ne e za sekogo i deka samo nekoi kje mozhat da gi razberat negovite zborovi:

11 А Тој им рече: „Сите не можат да ги сфатат тие зборови, туку оние, на кои им е дадено.

Oti mnogumina slushaat i mnogumina chitaat, mnogumina se povikuvaat na negovoto ime, mnogumina go citiraat, no malkumina razbiraat shto se krie pozadi slushnatoto i napishanoto. Zatoa, koga tie kje se povikaat na negovoto ime, toj kje im reche deka ne gi poznava.

Isus e potpolno vo pravo - samo malkumina kje minat niz tesnite porti.

Изменето од Messenger - 14.Август.2010 во 17:08
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 13:17
Во Новиот Завет секоја од Десетте заповеди ги содржат истите зборови со исто значење како и во Стариот Завет.

Сите пишувачи на Библијата биле инспирирани од Светиот Дух и знаеле дека Законот кој бил даден на планината Синај е всушност напишан со " Божјиот прст" (Излез 31:18, Второзаконие 9:10) и НЕ Е УКИНАТ НИТУ пак ПОНИШТЕН со смрта на Исус на крстот.

Следната компарација ќе го разоткрие целиот ДЕКАЛОГ кој е пренесен од Стариот во Новиот Завет после настанот на крстот на Голгота, со намера да остане во сила и за следните времиња, во кои е вклучена и сегашноста, и ќе трае се додека Христос повторно не се врати за да го воспостави Своето вечно Царство.

Цитираните стихови од Библијата се земени од македонскиот превод на Стариот и Новиот завет од Душан Константинов.

ПРВА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

Не ќе имаш никакви други богови покрај Мене.

(Излез 20:3)

НОВ ЗАВЕТ

"...... На Господа, твојот Бог, ќе Му се поклонуваш и ќе Му служиш само Нему!"

(Матеј 4:10)

"но, ние имаме еден Бог, Татко, од Кого е се и за Кого сме ние, и Еден Господ Исус Христос, преку Кого е се, и преку Кого сме и ние. "

(1 Коринтјани 8:6)

ВТОРА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото или долу на земјата, или во водата под земјата. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто ЈАС, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог, Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение, а покажувам милости на илјадници кои Ме љубат и ги пазат Моите заповеди."

(Излез 20:4-6)

НОВ ЗАВЕТ

"Дечиња, пазете се од идолите. "

(1 Јован 5:21).

"И бидејќи сме Божји род, не треба да мислиме дека Божеството е како злато или сребро или камен; како творба на човековата уметност и замисла. "

(Дела 17:29)

ТРЕТА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Не ќе Го изговараш напразно Името на Господа, твојот Бог, зошто Господ не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно Неговото Име. "

(Излез 20:7)

НОВ ЗАВЕТ

"...... за да не се хули Божјото име и науката. "

(1 Тимотеј 6:1)

ЧЕТВРТА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Помни го саботниот ден, за да го осветуваш. Шест дена ќе работиш и ќе ги вршиш сите свои работи. А седмиот ден е сабота Господова, на твојот Бог. Тогаш никаква работа не ќе работиш; ни ти, ниту твојот син, ниту твојата ќерка, ни твојот слуга, ни твојата слугинка, ниту твојот добиток, ниту странецот што е внатре во твоите порти. Зашто во шест денови Господ ги направи небото и земјата, морето и се што е во нив, а на седмиот ден се одмори. Затоа Господ го благослови и го освети саботниот ден. "

(Излез 20:8-11)

НОВ ЗАВЕТ

"И им рече: Саботата е воспоставена заради човекот, а не човекот заради саботата. Така Човечкиот син е Господар на саботата. "
(Марко 2:27-28)

"Зашто некаде за седмиот ден е речено вака: И Бог почина во седмиот ден од сите Свои дела. И пак на тоа место: Нема да влезат во Мојата починка. И така, ако останува некои да влезат во неа, а оние кои порано ги чуле Евангелието не влегле заради непослушност, пак определува некој ден денес, кога по толку време аборува преку Давида, како што е речено порано: Денес ако го слушнете Неговиот глас, не закоравувајте ги вашите срца. "
(Евреи 4:4-10)

ПЕТТА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Почитувај ги твојот татко и твојата мајка, за да ти се продолжат дните на земјата, која ти ја дава Господ, твојот Бог! "

(Излез 20:12)

НОВ ЗАВЕТ

"Почитувај ги татка си и мајка си и ........ "

(Матеј 19:19).

ШЕСТА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Не ќе убиваш! "

(Излез20:13)

НОВ ЗАВЕТ

"А Исус рече: Не убивај, .......... "

(Maтеј 19:18), (Римјани 13:9).

СЕДМА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Не ќе прељубодејствуваш! "

(Излез 20:14)

НОВ ЗАВЕТ

"А Исус рече: .....не прељубодејствувај, ..... "

ОСМА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Не ќе крадеш! "

(Излез 20:15)

НОВ ЗАВЕТ

"А Исус рече: ...., не кради, .... "

ДЕВЕТТА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Не ќе сведочиш лажно против твојот ближен! "

(Излез 20:16)

НОВ ЗАВЕТ

"А Исус рече: ...., не сведочи лажно, "

ДЕСЕТТА ЗАПОВЕД

СТАР ЗАВЕТ

"Не ќе го посакуваш домот на твојот ближен! Не ќе ги посакуваш: жената на твојот ближен, ни неговиот слуга, ниту неговата слугинка, ни неговиот вол, ниту неговото осле, ни што и да е што му припаѓа на твојот ближен! "

(Излез 20:17)

НОВ ЗАВЕТ

"Сепак, јас го запознав гревот само преку Законот, зашто не би ја запознал страсната желба, ако Законот не рече: Не ќе посакуваш! "

(Римјани 7:7).

Завршна мисла

Од една страна секако дека е вистина дека ние сме спасени по благодат преку вера, но од друга страна е повеќе од очигледно е дека ни е потребно и нешто многу повеќе од Благодатта, за кое Библијата го вели следното:

"Ти веруваш дека има само еден Бог. Добро правиш; и бесовите веруваат и треперат. "

"Сакаш ли пак да сознаеш, суетни човеку, дека верата без дела е мртва? "

"Нашиот татко Аврам не беше ли оправдан од делата, кога го принесе на жртвеникот својот син Исак? "

"Гледаш дека верата соработуваше со неговите дела, и дека верата преку делата стигна до совршенството. "

(Јаков 2:19-22)

Следнава изјава лично Исус ја изјавил, во која вели:

"Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди. "

(Јован 14:15).

Авторот и Оригинаторот на нашата вера (Исус) ќе изјави:

" . . . А ако сакаш да влезеш во животот, пази ги заповедите."

(Mатеј 19:17).
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 17:03
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Biblijata treba da bide izvor za naseto znaenje za Boga.

Toa e najsiguren metod za zapoznavanje na vistinata.

Biblijata sto kazuva, toa e vecna vistina.

Ne treba da davame nasi mislenja i nasi prepotstavki nadvor od biblijata.

POZDRAV

Mu blagodaram na Boga shto ne daril so slobodna volja i shto ne zhiveam vo teistichka drzhava.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 20:55
Originally posted by unitedMACEDON unitedMACEDON напиша:

Site pod edno neBOOO :-) Site vo edna Hristijanska Crkva(pravo,kato,protes,jeho,i site drugi) site zaedno poradi toa stoo vo nekoi delovi od evropa pa i kaj nas se gubat hristijanskite moralnosti do krajna smisla na zborottt ,vi se cudam se zamarate koj e podobarr site ucime od edna kniga :-) site veruvame vo eden bog GOSPOD NE NAPISA DASEPODELIME NA 100 CRKVI TRUKU DA BIDEME SEKOGAS EDNO !!!.... !!!!!

Biblijata treba da bide izvor za naseto znaenje za Boga.

Toa e najsiguren metod za zapoznavanje na vistinata.

Biblijata sto kazuva, toa e vecna vistina.

Ne treba da davame nasi mislenja i nasi prepotstavki nadvor od biblijata.

POZDRAV
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 20:02

Јован 14:15 (Исус рекол)

Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди.

[/QUOTE]Исус тука вели да ги држиме Неговите заповеди, а не старозаветните десет Божји заповеди. Посочи ни каде Исус рекол да го почитуваме Шабатот (Саботата)?На пример, во Новиот Завет имаме пример каде што Исус му заповедал на еден човек во Саботен ден да ја земе постелата и да си оди - нешто што било забрането според старозаветниот закон?„Исус му рече: „Стани, подигни ја својата постела и оди!”
<a name="9"></a>И човекот оздраве веднаш, ја зеде својата постела и почна да оди. А тој ден беше сабота.
<a name="10"></a>Затоа Јудејците му рекоа на оздравениот човек: „Сабота е и не смееш да ја носиш постелата.”
<a name="11"></a>Но тој им одговори: „Оној, Кој ме излечи ми рече: „Подигни ја својата постела и оди!
“ (Евангелие по Јован 5:8-11, Библијата)Што ќе кажеш на ова?[/QUOTE]

Pa dobro ovde nakratko ne moze da se odgovori , ama eve ke navedam nesto.
Evreite ja slavele sabotata so mnogu stogi principi, vo sabotata ne smeelo da se raboti nisto bukvalno, taka da toa veke od slavenje na Boga vo toj den preminuva vo takov den na macnina sto nekoi od niv edvaj cekale da pomine.
Zatoa i Isus kazuva deka sabotata treba da bide den za radost,den koj ke go posvetime vo zaednioca so Boga i bliznite, a ne da rabotime raboti koi ke ni donesat materijalni dobra, bogatstvo i tn.
Isus kazuva deka vo sabotata e dobro da se pomogne na bolen covek,da se posetat iznemosteni i slicno.

Изменето од Blagoj_s - 10.Август.2010 во 20:55
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 13:18

ИСУС ХРИСТОС И ДЕСЕТТЕ ЗАПОВЕДИ

Само во насловот ти се спомнати "десетте заповеди", додека во стиховите што си ги навел никаде го нема зборот "десет". Така што тие не се никаква подршка на твојата т.е. адвентистичката теза дека Исус заповедал да ги држиме десетте Божји заповеди.

Еве ти само еден пример, а истото се однесува и на другите стихови:

Исус тука вели да ги држиме Неговите заповеди, а не старозаветните десет Божји заповеди. Посочи ни каде Исус рекол да го почитуваме Шабатот (Саботата)?

На пример, во Новиот Завет имаме пример каде што Исус му заповедал на еден човек во Саботен ден да ја земе постелата и да си оди - нешто што било забрането според старозаветниот закон?

„Исус му рече: „Стани, подигни ја својата постела и оди!” И човекот оздраве веднаш, ја зеде својата постела и почна да оди. А тој ден беше сабота. Затоа Јудејците му рекоа на оздравениот човек: „Сабота е и не смееш да ја носиш постелата.” Но тој им одговори: „Оној, Кој ме излечи ми рече: „Подигни ја својата постела и оди!” “ (Евангелие по Јован 5:8-11, Библијата)

Што ќе кажеш на ова?

Изменето од EvAngelos - 10.Август.2010 во 13:19
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
unitedMACEDON Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Август.2010
Поени: 35
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај unitedMACEDON Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 09:52
Site pod edno neBOOO :-) Site vo edna Hristijanska Crkva(pravo,kato,protes,jeho,i site drugi) site zaedno poradi toa stoo vo nekoi delovi od evropa pa i kaj nas se gubat hristijanskite moralnosti do krajna smisla na zborottt ,vi se cudam se zamarate koj e podobarr site ucime od edna kniga :-) site veruvame vo eden bog GOSPOD NE NAPISA DASEPODELIME NA 100 CRKVI TRUKU DA BIDEME SEKOGAS EDNO !!!.... !!!!!
Македонија Засекогаш
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 09:32

ИСУС ХРИСТОС И ДЕСЕТТЕ ЗАПОВЕДИ

Јован 14:21 (Исус рекол)

Кој ги има Моите заповеди и ги пази, тој Ме љуби, а кој Ме љуби Мене, него ќе го љуби Мојот Татко, и Јас ќе го љубам, и ќе му се јавам Сам.

Матеј 5:17-19

Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам. Зошто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква (јота), ни цртичка, не ќе ја снема од Законот додека не се збидне се. И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно, а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно.

Матеј 15:6,8,9

6...... и така го укинавте Божјиот збор заради вашето предание.

8. Овој народ ме почитува со усните, а нивното срце е далеку од Мене. 9.Но напразно Ми се поклонуваат, учејќи науки, што се човечки заповеди.

Матеј 19:17-19

.(Младиот човек го прашува Исус што треба да направи за да биде спасен)...А ако сакаш да влезеш во животот пази ги заповедите Му рече: Кои? А Исус рече: Не убивај, не прељубодејствувај, не кради, не сведочи лажно, почитувај ги татка си и мајка си и љуби го својот ближен како себе си!

Матеј 22:36-40

Учителе, која е големата заповед во Законот? А Тој му рече: Љуби Го Господа твојот Бог со сето свое срце, и со сета своја душа и со сета твоја мисла! Тоа е најголемата и прва заповед; а втората е како и оваа: Љуби го својот ближен како себеси! На тие две заповеди висат Законот и Пророците.

Исус, истотака посочува дека не е доволно само да се исполнува Законот и заповедите, "Матеј 5:20 зашто ви велам, ако вашата праведност не ја надмине праведноста на книжниците и фарисеите, нема да влезете во царството небесно", туку исполнувањето на Законот мора да биде инспирирано од срцето, како резултат на нашата лична врска со Исус, базирана на љубовта која ги надминува сите мерки на човечката љубов.

Сето ова е возможно само доколку останеме накалемени на Вистинската лоза, Исус Христос! Ова значи да бидеме во заветна врска со нашиот Бог и Спасител.

Јован 14:23

Исус во одговор им рече: Ако некој Ме љуби, ќе го држи Моето Слово, и Мојот татко ќе го љуби: при него ќе дојдеме и при него ќе се настаниме
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 11:18

„Кој ги има Моите заповеди и ги извршува, тој Ме сака“ (Јован 14,21)

Кога луѓето не го слушаат Божјиот закон, тие незнаат што прават. Божјиот закон е препис на Божјиот карактер. Тој е отелотворение на принципите на неговото царство. Оној што одбива да ги прифати тие принципи, себеси се става надвор од текот на Божјите благослови.

Славните можности што му биле дадени на Израел можеле да бидат остварени само со послушност на Божјите заповеди. Истата благородност на Карактерот, истата полнота на благословот на духот, на телото и душата, благословите во куќата и во полето, благословите за овој и за животот што ќе дојде - ни се достапни само со послушност.

Послушноста на секој Божји збор е услов за секој успех. Победите не се постигнуваат со церемонии и фрази, туку само со послушност на највозвишениот Заповедник, нашиот Господ Бог. Оној што се потпира на овој Водач нема да никогаш да знае за пораз. Пораз настапува кога се потпираме на човечки методи, на човечки идеи, а Бога го ставаме во втор план. Заповедникот на небесната војска сакал неговиот народ да ја научи лекцијата на послушност и тогаш кога нема изгледи за послушност за успех.

Послушноста е дефинирана како пат во Божјиот град. Верата не го ослободува човекот од послушноста. Напротив, верата ни помага да имаме удел во Христовата милост и не оспособува да бидеме послушни. ние спасението не го добиваме со нашата послушност, НО ПОСЛУШНОСТА Е ПЛОД НА ВЕРАТА:„Кој стои во него не греши“ (Јованово 3,6). Послушност е кога нашите чувства, нашите мисли, нашите намери и нашето дејствување се во согласност со Божјата волја која е изразена во неговиот свет закон. Вистинската љубов кон Бога се открива со послушност на неговите заповеди.

Бог му заповедал на Еремија да ги собере синовите на Јонадава во една соба од Господовата куќа, да постави пред нив вино и да ги повика да пијат: „А тие рекоа: „Нема да пиеме, зашто нашиот татко, Јонадав, синот на Рахива, ни забрани велејќи: Не пијте вино ни вие ни вашите синови довека. И го послушавме гласот нашиот татко, Јонадав, синот на Рихива, во се што ни заповеда да не пиеме вино целиот свој век ниту ние, ниту нашите жени, ниту нашите синови, ниту нашите ќерки. И слушаме и правиме се како што ни заповеда нашиот татко Јонадав“ (Еремија 35,5-10).

Послушноста мора да произлегува од принцип без оглед на чувствата, емоциите или без емоции. Тест за христијанската исправност се зборовите: „Кој ги има моите заповеди и ги извршува, тој Ме сака“ (Јован 14,21). Вашата послушност на Божјите заповеди ќе ја докаже вашата поврзаност со свеста и праведноста.

Бог укажал на острата спротивност меѓу послушноста на синовите на Јонадава и непослушноста на побунетиот народ. Синовите на Јонадава ги слушале заповедите на својот татко и сега одбиле да бидат наведени на непослушност. Но ЈУдејците одбиле да ги послушаат Божјите зборови, а последиците биле неминовни.

„Се извршуваат зборовите на Јонадава, синот на Рихива, кој им забрани на своите синови да пијат вино, и тие не пијат до денес, туку ја слушаат заповедта на својот татко, а јас ви зборувам постојано, но вие не ме слушате. И постојано ги праќав при вас моите слуги, пророците, зборувајќи: „Вратете се секој од својот зол пат и поправете ги своите дела и не одете по другите богови да им служите“. Но не го приближивте своето уво ниту ме послушавте. Да, синовите на Јонадава, синот на Рихива, ја извршуваа заповедта на својот татко кој им заповеда, а тој народ не ме слуша мене“ (Еремија 35,14-17).

Синовите на Јонадава биле пофалени заради својата послушност во времето кога останатите синови на Израел одбиле да го слушаат Божјиот глас. Тие кои не сакале да слушнат што зборува Бог иту да се огласат на неговиот повик, ги чекала заслужена казна. Еремија ги повторил Господовите пофални зборови за верните синови на Јонадава и им ветил благослови од Господа: „Затоа што ги слушате заповедите на својот татко, Јонадав, и правите се како што ви заповедал, нема да исчезне човек од вас кој не ќе стои пред мене довека“ (Еремија 35,18-19).

Ако упатствата на добриот и мудар татко биле така строго почитувани од страна на неговите потомци за да се осигураат од кобната невоздржливост, Божјиот авторитет треба да се почитува далеку повеќе од човечкиот. Бог е наш создател и заповедник, безгранично силен и незадржлив кога треба да се изврши казна. Во својата милост Тој се служи со различни средства за луѓето да ги видат своите гревови и да се покаат. Но ако продолжат по грешниот пат, отфрлајќи ги опомените и работејќи противно на неговата волја, последиците мора да дојдат. Божјиот народ може да напредува само со помош и грижа на неговите небесно пратеници. Тој ќе ја задржи својата милост и нема да ги чува оние кои ги презреле неговите укори.

Христос покажал дека Неговиот закон е закон на љубовта и израз на неговото Божество. Тој покажал дека послушноста кон неговите принципи е услов на човечката среќа и сигурност, темел и столб на човечкото општество.

Идеал на апостол Павле била доброволната послушност на Божјиот закон. Тој своите зборови, дела и чувства, ги сообразил и ги ставил под контрола на Божјиот Дух.

Послушноста на Божјиот закон е клуч за напредок на секој поединец. Оној што дава мудрост и вештина е најдобар Учител и Тој може да не облагороди и воздигне само ако сме послушни на неговиот закон. Награда за послушните е заштита од болести, сила, разум, скрушеност и изобилство на мир: „О да ги пазеше моите заповеди! Мирот твој ќе беше како река и правдата твоја како морски бранови„ (Исаија 48,18).
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2010 во 03:50
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Tuku, Elena Vajt kako sto predvidela taka i se slucuvaat rabotite kako sto gledam. Taa predviduva deka Katolicite, Pravoslavnite i Protestantite ke se obedinat, potoa ke dojde Antihristot, ke stane vodac i ke se obedinat site religii i ke go vospostavat denot Nedela za zadolzitelen den za praznuvanje za cel svet.Togas Adventistite ke imaat problem bidejki ke praznuvaat Sabota namesto Nedela i ke bidaat progonuvani.Toa e spored prorostvata na Elena Vajt.

Согласно моите скромни познавања за деновите за одмор во другите религии, чинам дека тоа не е Недела кај Муслиманите, Будистите, Хиндуистите. Навистина не ми е јасно како другите религии ќе се согласат со тоа денот Недела а биде ден за одмор, ако не е така согласно нивните учења.
Da vo pravo si, den za odmor na Muslimanite e petok, za Evreite e sabota, a za Hristijanite e nedela.Spored prorostvoto  na Elena Vajt ( znaci go prenesuvam nejziniot stav ne mojot, da ne se razbereme pogresno) , nasilno ke bide nametnat denot Nedela za odmor  so zadolzitelen zakon za site religii, vodac ke im bide Antihristot koj ke se pretstavuva za veteniot Mesija i religiite ke se soglasat so toj zakon zaradi mirot i prosperitetot na covestvoto.Onie sto nema da se soglasat so ovoj zakon kje bidat progonuvani. Dali ke se ostvari ova predviduvanje na Elena Vajt, ostanuva da vidime ...

Не знам дали имаше отворено таква тема, ама може да се отвори за „пророштвата“ на Елена Вајт. Меѓудругото, таа велела дека ангелите имаат некаква си златна картичка со која влегуваат и излегуваат од рајот, кога ќе воскреснеме - сите ќе сме имале крилја и што ли уште не.

А за тоа колку грешки има во „пророкувањата“, колку ги има менувано нејзините ставови и како менувала библиски цитати, и да не зборуваме!
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2010 во 03:45
Originally posted by gospel gospel напиша:

] Како прво, Мило, јас не сум ЗЛАТНО, како што ме нарекуваш!

Во ред, ако не си златно. Сопствената искреност дека не си „цвеќе за мирисање“ е доблест. Почитувам Од друга страна, морам да ти кажам дека ниту јас не сум баш „мило“, затоа што, како што забележуваш, мошне строга и директна сум кога станува збор за Црквата, ересите, сектите, извитоперени учења, лаги, клевети и сл.

] Како второ, да читам православна теологија? Па ти Мило, немаш толку години, колку што јас сум читал православна литература. И што има врска православната теологија, за да почнам да ги сфаќам бесмисленостите кои се шпекулираат?
Јас негледам никаква шпекулација, туку информација дека во Равена нешто се потпишало. А што? Е тоа покасно ќе се слушни.

Ова демек оној кој е постар, е подуховен и повеќе знае? Охооо, да беше така... ама не е. Во верата и духовноста нема години! Читај го Светото Писмо и ќе разбереш што ти зборувам.

] Како трето, ми кажуваш, ако папата беше признат од православните ќе се спомнуваше на православните литургии.

Па каде јас ти ТВРДЕВ дека папата беше признат од православниоте? Јас едноставно го потврдив тоа што Благој го напиша, дека се потпишал документ во Равена помеѓу католиците и православните. Ви ги ставив линковите од медиумите кои што известуваа за овој настан „ПОД НОС“ и ништо друго не напишав ниту тврдев!

Благој тврдеше дека:

Originally posted by blagoj_s blagoj_s напиша:

] B o toj dogovor se utvrduva deka papata e " prv megu patrijarsite", a Rim e " prvo sediste". Sega se priznava ulogata na rimskoit biskup kako prv megu prvite, a " prvite mora da priznaat koj e prv megu niv".

Или во превод, за да немаш забуни – Благој тврдеше дека православните го признале папата. А ти, како што самиот велиш, потврди тоа што Благој го напиша, нели? Не е спорно дека нешто се потпишало, туку спорното е тоа што некој надворешен фактор кој не е дел од Црквата, тврди дека Православните го признале папата. Меѓудругото, дури и некој од епископите да го направи тоа (затоа што не е тајна дека има такви, како што имало отпадници од верата низ сите векови во историјата на Црквата), верниот народ и останатите епископи не значи дека ќе ги прифатат неговите ставови. Нашата вера не се ориентира според таму некојси, туку има точно утврдени канони и правила врз основа на Светото Писмо и Светото Предание.

] А тоа дали некој - некого признал или непризнал, право да ти кажам „ИЧ ГЛАВА НЕ МЕ БОЛИ“!

Па, добро е да не те боли глава. Значи, може да вложиш повеќе време и енергија во твојата евангелистичка заедница, без притоа да се мешаш и „да те боли глава“ за Православната Црква. Што, нели, е добро!?

] Каква „ПОПАРА “ ви надробиле или каква „МАНЏА“ ви зготвиле вашите побратими православци, ќе разберите само тогаш кога ќе ѕирнете во тенџерето во кое што било готвено, со други зборови, тогаш кога ќе ја прочитате содржината од документот потпишан во Равена.

Ејјј, братче, ако сакаш, можеш и ти да „sирнеш во тенџерето“. Не е нешто тајно. Еве ти линк, за малку радост – да вкусиш и ти од „попарата“ и „манџата“:

Равенскиот договоро на Мешаната комисија

] А до тогаш.....можите само да „СКОКАТЕ“ и да „ПРПАТЕ“ Мило, без да знаете што е сварено во тенџерето и каква „запршка“ ви направиле..

Ете, сега, покрај православните, кои се добро информирани, дојде ред и ти да се информираш. Но, за да го збогатиш знаењето малку повеќе, а не само со тоа што ќе можеш да го прочиташ и разбереш, ќе ти ја пренесам и информацијата дека тие потточки кои се потпишани за насочување на дијалогот со римо-католиците, не се финално утврдени. Има спорни точки, како што е 39. параграф од документот.

] И за крај би завршил со зборовите: не џабе е речено „ТАМУ КАДЕ ШТО ЧАДИ, ТАМУ И СЕ ЈАДИ“!   

А јас мислев да завршам со: повеќе среќа другпат во навременото проверување како и дали „манџата е зготвена“. Може да загори, ако не си брз   

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 22:29
Originally posted by anakin anakin напиша:

od shto kje se spasuvame prijatele moj????збунетост

OD VECNATA SMRT!!!!!
kako doktor faust ili dorijan gray???, TAKA MISLIS?ima edna misla, so mislis ti za nejaSE' SHTO IMA KRAJ IMA I SJAJ

Vidi anakin , ne bi sakal da se nadmudruvam.

Jas citam Biblija i veruvam vo nea kako Bozja rec.

Toa e moj izbor.
Ako mozea i ako sakas mozes i ti da procitas i taa ke ti objasni mnogu rabot, samo treba VERA!!!

A ako imas zelba da procitas, moza da ti predlozam kako mozes podobro da ja ra zberes...

КАКО ДА ГО ДОБИЕШ МАКСИМУМОТ ОД ЧИТАЊЕТО НА БИБЛИЈАTA
Сподели

1. Отстрани ги пречките. (а) Отстрани ја љубовта кон секој грев (б) Отстрани ги одвлечувачките грижи на овој свет, особено алчноста (Матеј 13:22) (в) Не прави шеги со Библијата и на нејзина сметка.

2. Подготви го твоето срце (1 Самуил 7:3) Направи го ова преку: (а) собирање на твоите мисли (б) Отстранување на нечистите желби и намери (в) Не приоѓај да ја читаш Библијата безгрижно или во забрзаност.

3. Читај ја со длабока почит, знаејќи дека во секој напишан ред, Бог ти зборува директно тебе.

4. Читај ги книгите од Библијата по ред.

5. Здобиј се со вистинско разбирање на Писмото. (Псалм 119:73) Ова најдобро се постигнува со споредување на соодветни делови од Писмото еден со друг.

6. Читај со сериозност. (Второзаконие 32:47) Христијанскиот живот треба да се сфати сериозно затоа што бара напредување (Лука 13: 24), а не враќање назад. (Евреите 4:1)

7. Настојувај да го запаметиш она што го читаш (Пс. 119:52) Не дозволувај да ти биде украдено (Матеј 13: 4,19). Ако не остане во твојата меморија, тешко дека ќе ти донесе придобивки и ќе ти биде од помош.

8. Размислувај на она што го читаш (Пс. 119: 15) Еврејскиот збор за размислување значи да биде интензивиран твојот разум. Размислување без читање е скок во грешка; читањето без размислување е неплодно. Тоа значи да се раздвижи приврзаноста, да се подгрее од огнот на размислувањето. (Пс.39:3)

9. Читај со понизно срце. Спознај го фактот дека си недостоен и дека е потребно да ти се открие Бог (Јаков 4:6).

10. Верувај дека сето тоа што го читаш е Божјиот Свет Збор. (2 Тимотеј 3:16) Знаеме дека никој грешник не можел да го напише сето тоа, поради начинот на кој Библијата го опишува гревот. Ниеден светец неможе да го богохули Бог со тоа што ќе се претставува дека Божјиот Збор е негов. Ниту пак некој ангел би можел да го напише од истата причина (Евреите 4:2).

11. Вреднувај ја Библијата многу високо.(Пс.119:72) Таа ти е од животно значење; преку неа беше роден (Јаков 1:18) треба да растеш преку неа (1 Петар 2:2), (Јов 23:12).

12. Сакај ја Библијата ревносно (Пс.119:159).

13. Читај ја со искрено срце (Лука 8:15) (а) Посакувај да ја знаеш целосната Божја волја, (б) Читај ја со цел да бидеш променет и да бидеш подобрен преку неа (Јован 17:17).

14. Примени го на себе се она што го читаш, сфати го секој збор како кажан за тебе. Нејзините осуди на гревот како осуди на твојот грев; должностите и послушноста кои се барани како должности кои Бог ги бара од тебе (2 Цареви 22:11).

15. Обрни големо внимание на заповедите од Библијата колку што и на ветувањата. Размислувај за тоа колку ти е потребно водство колку што ти е потребна и утеха.

16. Внимавај да не бидеш завлечен од малите ситници, но биди сигурен да обрнеш доволно внимание на големите и важни нешта (Осија 8:12).

17. Споредувај се себе си со Словото. Каква е споредбата? Дали е твоето срце нејзино пресликување или не?

18. Обрни особено внимание на оние делови од Библијата кои зборуваат за твојата индивидуална, посебна и моментална ситуација, пример (а) Болка, неволја-- (Евреите 12:7, Исаија 27:9, Јован 16:20, 2 Коринтјаните 4:17, (б) Чувство на Христовото присуство и насмевка-- (Исаија 54:8, Исаија 57:16, Пс. 97: 11) (в) Грев-- (Галатјаните 5:24, Јаков 1:15, 1 Петар 2: 11, Поговорки 7:10 и 22-23, Погов.22:14) (г) Невера-- (Исаија 26:3,2; 2 Самуил 22:31, Јован 3:15, 1 Јован 5:10, Јован 3:36).

19. Обрни посебно внимание на примерите на луѓето во Библијата кои биле како живи лекции (а) Казни (Навуходоносор, Ирод, Броеви 25:3-4 и 9, 1 Цареви 14:9-10, Дела 5:5,10, 1 Кор. 10:11, Јуда 7) (б) милост и ослободувања (Даниел, Еремија, тројцата млади луѓе во вжарената печка)

20. Не престанувај да ја читаш Библијата се додека не се вжари твоето срце. (Пс. 119:93) Нека не само те информира, но нека те пламнува (Еремија 23:29, Лука 24:32).

21. Практикувај го она што го читаш (Пс. 119:66, Пс 119:105, Второзаконие 17:19).

22. Исус за нас е Пророк, Свештеник и Цар. Ползувај се од Неговата служба што ја има како Пророк (Откровение 5:5, Јован 8:12, Пс.119-102-103). Барај од Исус не само да ти ги открие Писмата, но да го отвори твојот ум и разбирање (Лука 24:45).

23. Биди сигурен да се ставиш себе си под вистинска служба на Словото, верно и темелно да го толкуваш Зборот (Погов.8:34) биди желен и сериозен во Неговото чекање.

24. Моли се да имаш придобивки од читањето (Исаија 48:17, Пс.119:18, Неемија 9:20).

Сеуште можеш да имаш придобивки и поминувајќи преку природните препреки:

1. Можеби не изгледа дека имаш добивка колку другите. Сети се на различните приноси (Матеј 13:8) и покрај тоа што приносот не е колку онаа на другите, сепак е вистински и плоден принос.

2. Можеби ќе се почувствуваш бавен во разбирањето (Лука 9:45, Евреите 5:11)

3. Твојата меморија е лоша (а) сети се дека и покрај ова можеш да имаш добро срце, (б) сеуште можеш да ги запаметиш најважните нешта ако не можеш да запаметиш се, биди охрабрен од Јован 14:26.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 22:17

OD VECNATA SMRT!!!!!

kako doktor faust ili dorijan gray???, TAKA MISLIS?

ima edna misla, so mislis ti za neja

SE' SHTO IMA KRAJ IMA I SJAJ

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2010 во 22:11

OD VECNATA SMRT!!!!!
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.