|
Стравот Божји |
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Автор | ||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зевс како и сите пагански богови не бил измислен лик ,туку ДЕМОН кој ги заведувал и отргнувал од вистинското Богопочитување на Единиот и Вистински и Единствен Бог. Така да кога виделе дека тоа е демонска измамам и се поклониле на Единиот Бог, престанала потребата да се клањаат на демонот кој бил присутен во статуите од Зевс. Поентата ми е дека паганството не било "тепање време" на античките народи туку демонопоклонување. |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па ти Бутел и овака и онака не веруваш во Бога
нели....... Зар ако некој ти го опише ќе поверуваш?????? Демек ако ти каже дека е висок со зелени очи црни мустаќи и носи ролка......ќе поверуваш?????........Хм......... Блажени се оние кои не виделе, а поверувале....... Освен тоа ти спомнав и претходно човековите сетила се толку ограничени што е поптолно неразумно целосно да се потпираш на нив........На пример: Се возиш во авион. Гледаш долу кон земјата и сите градби, луѓето, реките, езерата итн ти се гледаат како точки.....Дали тоа навистина значи дека се точки???? Тебе сетилото за вид во тој момент така ти ги прикажува...како ситни, мали нешта.....Но такви не се нели??????? Ова го мислев кога реков сетилата човечки не се совршени.....имаат недостатоци...... Како со несовршени сетила ние би го виделе БОГ СОВРШЕНИОТ? |
||
МИР со сите
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
na kogo mu e poznat Bog? mene navistina me interesira i bi sakala da mi go opise i mislam deka se sum edinstvenata sto bi sakala da go doznae toa.
|
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа што го рече Златник дека луѓето се плашат од непознатото....ВО ПРАВО СИ........ Зевс на старите Грци им бил непознат (Затоа што не ни постоел).......затоа нивниот страв можеби бил оправдан....... Православните не се плашат од Бога (во смислата која претходно ја објаснив)......... Бог не е непознат за нив..... Тој кога го прати својот Син на земјата им се покажа на луѓето..... Зошто би се плашеле од познатото....... ???? |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не нели! Неможе да сведе само на едноставна замена на имиња. Таква споредба (како што велиш ти) може да се направи кај муслиманите каде на пример за Исус го именуваат како Иса, Абрахам како Ибрахим, Мојсеј како Муса, Давид како Даут ...Во суштина ова со Зевс и бог е сосема различно. Прво различно е по определбата, грчката теологија е политеистичка, за разлика од христијанската која е монотеистичка. Второ, кај христијаните бог не се создал, тој од секогаш постои, за разлика од Зевс кој се родил како (мислам помлад) син на Хронос и Реа. Но, сепак бил врховен бог. Значи, по оваа основа биле исти. Според ова, каков бил стравот на тогашните луѓе кон нивниот врховен бог Зевс (кој го земаме само како пример. Да не ги редиме стравовите кон другите богови)? Дали имало основа тие луѓе да имаат страв од бог? Независно како се викал тој бог? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ok, како и да е јас предлагам да се вратиме на темата за Стравот Божји...... |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Oooo... Ovaa misla e tolku dobra sto treba da stane moto na ovoj podforum!. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
cvrst dokaz e na primer deka 2 + 2 = 4 kade i da pojdes vo svetot toa si e taka , jabolkata raste na drvo , lavicata ragja lavcinja....
Изменето од butel2 - 21.Февруари.2009 во 18:46 |
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бутел, а што е за тебе цврст доказ???????? Мислиш на опиплив доказ, видлив со голо око доказ? Хмммммм........да знаеш само колку се човековите сетила ограничени........ |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Abe za mnogu nesta nema cvrsti dokazi pa sepak postojat i se realni. Inaku za Dzevs(znaci: ne Zevs), toa sto denes ludjeto poinaku vikaat nekoja rabota ne znaciu deka taa ne postoela(vo sluceajov Bog). Nekogas Ljubljana se vikala Laibach, Belgrad Nándorfehérvár, a cesite München seuste go vikaat Mnihov a Wien Videnj, no toa ne menuva nisto kaj samite gradovi, neli...
Za verata ne bi trebalo da se diskutira, no moze da se informira. |
||
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zevs ne se manifestira za tebe na nacina na kakov se manifestira Gospod Bog,( patem Isus ne Gospod, tuku negoviot sin, neli), no za starite grci Zevs isto se manifestiral
ona vo sto samo veruvas a nemas cvrst dokaz za negovoto postoenje ne moze da bide realnost... inaku tema dali veruvate vo Bog ima , se diskutiralo i za toa |
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е реален мојот страв од Бога.......туку реален е Бог.......види колку поинаква смисла се добива кога ќе се премести редоследот на зборовите во една реченица, нели? А за Зевс, не знам дали воопшто има смисла да зборуваме.... Зевс не се манифестирал на начин како што се манифестира Нашиот Господ Бог Исус Христос..... |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Полжавче, ајде, во ред е твоето верување декабог постои и дека е реален твојот страв од него. Само не ми одговори што мислиш за Зевс. Што е со стравот на старите грци од тој нивен бог? Како тоа го објаснуваш од денешна временска дистанца? Нели ти изгледа малку смешно нивниот страв од него?
|
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[/QUOTE]Полжавче, прво тврдиш бог е реалност, а потоа дека веруваш дека бог постои. Не мислиш ли дека ова е малку контрадикторно? Не, не мислам Златник дека е контрадикторно....баш е суштинско........... Види, кога реков -и Бог постои- тоа го кажав согласно со моите религиозни убедувања.... Ако ме прашаш мене Бог навистина постои.......... Но ако ја прашаш Бутел тогаш Бог не постои....... Ако почневме да ги образложуваме аргументите дали Бог постои или не ќе забегавме од темата сосема.........Затоа пишав само дека е клучно дали ВЕРУВАШ дека Бог постои........Јас верувам дека БОГ постои независно од тоа дали Бутел, Полжавче, Златник или не знам кој тоа го признава или не.........Но Бутел ( и други) не се согласуваат со мене........ А го почитувам мислењето на другите..........Сепак убедена сум дека еден ден сите ќе ја дознаеме ВИСТИНАТА..........и тоа онаа вистина во која јас сега (само) верувам ........... Не знам дали имало тема за тоа дали Бог постои или не.........Како и да е интересна е за дискусија (Доколку немало може да отвориме нова)......да не ја мешаме со оваа тема......... |
||
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |