|
Бонсаи-уметност,култура,декорација |
Внеси реплика | страница <1 567 |
Автор | |
mitron
Нов член Регистриран: 16.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima bonsai gradina kaj palas vo park-dajte nesto za tehnikite za odgleduvanje
|
|
invader
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 442 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i jas doma imam vakov ficus bonsai.. samo mojot e mnogu policen, ama ne od plastika... 2 godini go imam i seuste mi preziveea ... |
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ROSEMARY(RUZMARIN)BONSAI
GARDENIA BONSAI |
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
always look on the bright side of the life!
|
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
GINSENG FICUS BONSAI
|
|
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZA SEKOE POZNAVANJE POVEKE POSTIRAJTE,NO DOVOLNI SE I SLIKI
|
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бонсаи (буквално: „засадено во сад“) е уметноста на естетска минијатуризација на дрва по пат на нивно растење во садови.Кинезите биле првите кои минијатуризирале дрва во саксии (200 н.е.)
Оваа уметност можеби води потекло од пренесувањето на лековити
растенија од страна на лекари. Во прво време стилистичкиот фокус бил на
обликување на стеблата во облик на животни и митолошки суштества.Од Кина,оваа практика се проширила и во Јапонија.
Јапонската естетика за централна идеја ја зема "небеса и земја во еден сад", што е јапонско клише.За добро бонсаи потребни се три елементи: шин-зен-би или вистина, суштина и убавина. Јапонските бонсаи секогаш мораат да го рефлектираат духот на растението: секогаш мора да изгледаат сосем природни и да не покажуваат ниедна трага од човечка интервенција. Кинеската естетика тежнее да ја долови суштината и духот на природата по пат на контрасти. Философски, кинеската уметност го следи принципот на таоизмот особено Јин и Јанг концептуализацијата на космосот како владеан од две исконски спротивставени, но надополнителни (комплементарни) сили. Инспирацијата не се ограничува на природата, туку и на поезијата и ликовната уметност, од кои се земаат слични естетски вреднсти. Чести теми се змаеви и јунаци. Но на највисоко ниво, уметничската вредност е иста со вредноста на поезијата, и градинарската уметност. Обликувањето и смалувањето на дрвата се постигнува со неколку одновни, но прецизни техники. Минијатурноста на дрвото и листовите се одржува со рамномерно кастрење на лисјата и корењата. |
|
Внеси реплика | страница <1 567 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |