|
Библија, Куран, Тора??? |
Внеси реплика | страница <1 56789 27> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo momentov site ste off topic... Lugje, aman be, kje treba saat vreme da brisham samo od ovaa tema.
Templarius - da, beshe provociran, ama odgovori malce neadekvatno. Nishto lichno protiv Lucky ili Bukhari, ama i dvajcata na momenti znaat da preteraat. Aisha - vo pravo si, ama toa beshe odgovor na navredata na moralot na hristijanite (i mnogu te molam ne mi odgovaraj pak so istata tema, za da ne pravime pogolema belja vo ovaa tema). Zatoa - prestanete site so navredi edni kon drugi, pa da mozhe da se diskutira. Templarisu - nemam domashni milenichinja... |
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako ne ti e sram Temp. toj go navreduva moralot na muslimankite. kakva toa vrska ima so temata koja se zboruvase.
Od tebe ne ocekuvav da go branis za ovaa rabota!!!!!!! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve da se vratime na temata. ova e mnogu interesen tekst za site onie koi preferiraat zdrav nacin na ziveenje. Imam citano isto taka interesna borsura za ishranata i hristijanstvoto. Ne sum kompetentna da pisuvam za vtorovo.
No da procitame nesto interesno: k*r'anski recept za ishranu najbolji lijek za sve bolesti Dr. Dzemil Kudsi Duvejk specijalista je za ishranu, porijeklom iz Palestine. On je, polazeci od razmisljanja da se u k*r'anu nalazi odgovor na svako pitanje, otkrio potpuno novi pristup lijecenju uzimanjem hrane po k*r'anskom receptu. Duvejk je napisao opsirnu enciklopediju pod naslovom ½Islamski koncept energije i ishrane½ koja se sastoji od 7.000 stranica. Nadamo se da ce ovo djelo ugledati svejetlo dana i na nasem jeziku, a u ovom prikazu pokusat cemo da, u kratkim crtama, damo prikaz ovog vrijednog otkrica koje najbolje govori kako se nas odnos prema k*r'anu definitivno mora mijenjati. Dr. Duvejk počeo je svoje istraživanje od ajeta u kojima se govori da je u k*r'anu odgovor na sva pitanja, da je Allahovo dž.š., znanje sveobuhvatno i da u k*r'anu ništa nije propušteno. Allah dž.š., kaže: "k*r’an nije izmišljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavljene, i objašnjava sve, i putokaz je i milost narodu koji vjeruje." (Jusuf, 111) "Zašto da pored Allaha tražim drugog sudiju, kad vam On objavljuje Knjigu potanko? A oni kojima smo Mi dali Knjigu dobro znaju da k*r’an objavljuje Gospodar tvoj istinito, zato ti ne sumnjaj nikako!" (El-En'am. 114) Zatim je dr. Duvejk pošao od k*r'anskih ajeta u kojima se govori da je k*r'an lijek: "Mi objavljujemo u k*r’anu ono što je lijek i milost vjernicima..."(El-Isra, 82) "...koji me je stvorio i na Pravi put uputio,i koji me hrani i poji,i koji me, kad se razbolim, liječi..." (Eš-Šuara, 80) "O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima." (Junus, 57) "Zar jezik tuđ, a onaj kome se objavljuje je Arap?" - Reci: "On je vjernicima uputstvo i lijek." (Fussilet,44) Poslanik s.a.v.s., je rekao: "Liječite se! Zaista Allah,dž.š., nije dao nijednu bolest a da za nju nije dao i lijek. To znaju oni kojima je dato znanje, a mnogi i ne znaju." (Prenosi Ahmed) Allah dž.š., takođe, u k*r'anu kaže: "Mi sve s mjerom stvaramo" (El-Kamer,49) "Onaj kome pripada vlast na nebesima i na Zemlji, koji nema djeteta, koji u vlasti nema ortaka i koji je sve stvorio i svemu mjeru odredio!" (El-Furkan,2) "I Mjesecu smo odredili položaj; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut." (Ja-sin,39) "Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg." (Ja-sin,38) k*r'an pridaje veliku vaznost mjeri (mikdaru) u svemu: "On ih je sva zapamtio i tačno izbrojio" (Merjem,94) "On zna broj svega što postoji." (El-Džin,28) Tako je Allah, dž.š., odredio da se rijec mjesec u k*r'anu spomene 12 puta, tačno onoliko puta koliko je broj mjeseci u godini. Riječ dan u k*r'anu je spomenuta 365 puta, riječ namazi (u množini) pet puta, riječ azm (odlučnost) pet puta, tačno onoliko puta koliki je broj posebno odabranih poslanika kojima je dat azm ... Mnogo je takvih primjera u k*r'anu. Dr. Duvejk dalje kaže: " Tada sam, sam sebi, rekao: pošto je Allah, dž.š., svemu mjeru odredio, onda ću ja sigurno u k*r'anu naći najbolju mjeru (formulu) za hranu i piće. Izdvojio sam sva ajeta u k*r'anu koja govore o jelu (ekele,taime) i piću.Ustanovio sam da se termin jesti u k*r'anu navodi 109 puta,od toga sam izdvojio haram jela koja se spominju 19 puta i dobio broj 90. Zatim sam naveo sve vrste hrane koje su spomenute u k*r'anu i koliko se koja vrsta puta spominje,mnakon duže analize došao do fantastičnog otkrića. Broj 90 predstavlja broj zalogaja koji bi svako od nas trebalo da unese u svoj organzam svakoga dana da bi organizam normalno funkcionisao.90 zalogaja treba da se sastoji od svih vrsta hrane koje se u k*r'anu spominju,svaka vrste u onolikom broju zalogaja koliko se puta spominje.Tako se meso,npr. Spominje 4puta.Jedan zalogaj teži 20 do 25 grama,što znači da bi svakoga dana trebalo pojesti 100 g mesa,nimalo manje niti više.Zatim ostale vrste hrane,tačno onoliko koliko je po ovom k*r'anskom receptu određeno. Zatim sam podijelio jednu veliku ploču na 240 kvadratića,zato što se k*r'an dijeli na 30 džuzova,svaki džuz na dva hizba,svaki hizb na 4 četvrtine,i sva ajeta o jednoj vrsti hrane prepisao u kvadratić u kome se ona prvi put spomije. Tako sam dobio 6 obroka sa tačnim spiskom hran,što bi značilo da bi najidealnije bilo da svako od nas jede 6 puta dnevno manje obroke.Putem te šeme došao sam do preciznih podataka šta treba jesti ujutro,šta na pode,i šta uveče. Ujutro dolazi u obzir lakša hrana,a na podne teža,kao što je grah i meso,a uveče samo troje:hurme grožđe i nar. U k*r'anu postoje i opća pravila kojih se reba pridržavati u ishrani: U k*r'anu se uvijek spominje jelo pa onda piće,što znači da bi obrok trebao početi jelom,a završiti pićem. U k*r'anu se uvijek prvo spominje voe pa onda jelo,što znači da bi naš obrok trebalo uvijek početi voćem pa tek onda jelom. Vrlo je intresantno da se u k*r'anu uvijek meso životinja iz mora spominje prije mesa kopnenih životinja,što jasno ukazuje na činjenicu da je za naš organizam daleko važnije riblje meso,nego meso kopnenih životinja. Savremana medicina nas obavještava da riblje meso sadrži nezasićene masnoće koje rastapaju zasićene masnoće u našem tijelu i sprečava višak masnoće u krvi i začepljenje krvnih sudovašto direktno uzrokuje srčane i moždane udare.Medcina tvrdi da bi omjer zasićenih masnoća(omaga 6) napram nezasićenim masnoćama trebalo da bude 4:1,a da je taj odnos,usljed neispravne ishrane,danas 20:1. Interesantno je da maslinovo ulje,koje se poseno spominje u k*r'anu sadrži upravo nezasićene masnoće (omaga 3) Dr.Duvejk,u svojoj opširnoj enciklopediji,pojasnioje još mnoga pravila od kojih ističem slijedeća: -Nakon mlijeka obavezno popiti sirće -med uzimati obavezno nakon sirćeta -uvijek jestu hurme nakon grožđa,a ne obratno -nar obavezno treba da bude zadnje što jedemo -ukiseljeno mlijeko bolje je nego slatko -med i mlijekone jesti zajedno Poslanik,s.a.v.s.,praktikovao jekao piće koristiti nebiz(turšija) koji je pravio tako da bi nasuo čiste vode u posudu a zatim u nju ubacio šaku suhih grožđica,ili urmi,ili badema i sl. I nakon 12 do 48 stai,kada počne vrenje ,koristio to kao sok. Danasa je u medicini poznato da se na takav način fomiraju posebne vrste bakterija koje su neohodne za pravilno funkcionisanje probavnog sistema. Trebalo bi da te bakterije čovjek svakodnevno unosi u organizam,jer su veoma važne za regulisanje metabolizma.Te bakterije sadrži i tečni jogurt.Interesanno je kako smo zapostavljajući sunnet Poslanikov,a.s.,a koristeći gazirane sokove koji su danas najjeftinija roba,došli u situaciju da plaćamo ono što škodi našem organizmu Važno je istaći da je dr.Duvejk svoju teoriju liječenja i očuvanja zdravlja koristenjem k*r'anskog recepta ishrane i praktično potvrdio. Spomenuti način ishrane uveo je za 200 bolesnika koji su bolovali od neizlječivih bolesti fizičke i psihičke naravi. Nakon samo 21 dan dobio je nevjerovatne rezultate. Procenat potpuno izliječenih bio je 90%, a svi ostali bolesnici osjetili su znatno poboljšanje. Među pacijentima je bilo i šećeraša, reumatičara, onih koji su imali problema sa zglobovima i jetrom, ili su bolovali od raka i sl. Trenutno dr. Duvejk radi na tome da svoj eksperiment potvrdi na 10 000 pacijenata i da se dužim koristenjem takve terapije pokaže da su potpuno izliječeni, kako bi njegovo otkriće bilo i medicinski priznato i prihvaćeno. Spomenutim projektom je, takođe, praktično dokazano da se, pored jačanja imuniteta organizma, poboljšava i ponašanje pacijenata. Njihovo psihičko stanje veoma brzo se normalizuje. Između ostalog ovisnici o duhanu za samo 21 da tretmana veoma lahko postaju nepušači, jer njihov organizam, jednostavno, odbija da primi sve što je neprirodno i štetno. Dr. Duvej nas, pored ostalog, uči kako da pravimo prirodno sirće, obrano kiselo mlijeko,te kako da koristimo pšenično zrnevlje sa ljuskom isl. Najvažnije u svemu je da nas primjer dr. Duvejka uči kako treba da se odnosimo prema k*r'anu i na koji način da ga izučavamo. On poziva muslimane, stručnjake za razne oblasti, da pristupe izučavanju k*r'ana s aspekta svoje struke i da otkriju k*r'ansku formulu najboljeg rješenja za svaku oblast. Nadam se da ćemo u spomenutom primjeru naći mnogo šta što ćemo moći primijeniti u svome načinu ishrane i da će to biti dovoljan podstrek za svakog od nas, da napravimo istinski zaokret u svome životu i da k*r'anu damo mjesto koje mu pripada, jer, ćemo, samo na takav način, doći do rješenja za sve probleme, te pripremiti konkretne projekte za izlazak iz krize u kojoj se nalazimo. Opširnije o ovom projektu na arapskom jeziku, vidjeti web-stranicu:www.nutrioninquran.net dr. Zuhdija Adilović |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zidarski imas li domasni milenicinja????
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne e fer hr.lucky e isprovociran...ali izgleda na toa ne se gleda...
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
alekso_2000
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 523 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Abe vo red e da si musliman ama ne e vo red da glumis musliman! ona so ti se sviga od Qoranot go pocituvas a ona so ne ne! ako gledas taka vo site religii go imat toas pa nikoj ne se filmat onolku kako muslimanite!!! |
|
car's freack
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nema da bide tesko.
Sirenjeto mirisa, primamlivo e |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eve go opomenav, i samo ushte edna belja mu fali za ban...
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lucky - kje pochneme da se banirame, a?
Ajde vratete se na temata, da ne treba so saati da chistam posle... |
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ej islamomrzecu, aj sedi miren!!!!
Zalno tolku omraza siris a nikogas ne si bil opomenat. Posledniot post ti e za sekoja osuda!!!! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo new york ima religii kolku sakash isto i muslimani so faktot deka muslimankite treba da vlezat nevini vo brak i da se otkupat od familijata a hormanite rabot i si rabota uste od 12,13,14 godini prirodata si go zema danokot.a toa za iskriveni pojavi prostitucija pa prostitucija e sekoja ona za koja se plac'a so pari i na kogo mu e vo prirodata da si plati zenka pa ushte i so blagoslov?
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo Quranot ima lek za sidata.
" I ne mu se priblizuvajte na bludot." Znaeme deka denes SIDATA najmnogu se prenesuva preku seksulaen pat, niz patistata na promiskuitetot. E pa islamot seto toa go zabranuva, kako vprocem i ostanatite religii, i vo mnogu MEDICINSKI KNIGI, koga se zboruva za AIDS, kazuve dake e otkrien za prv pat kaj homoseksualcite, i deka homoseksualizmot e prviot rizik faktor za AIDS!!!! E pa spored hadisot sto go citirase SAhih B. ete ti go resenieto. Sotri go problemot vo koren!!! I hr. lacky muslimanite se krivi sto Makedonija nema more!!!!!!!!!!!!!! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I dvajcata malce zabeguvate off topic... temata e naogjanje na slichnosti i razliki vo knigite, ne vo opshtestvenoto ureduvanje - za toa imame drugi temi tuka... Ve molam, neka ne se razvlekuva diskusijata vo sosema drug pravec...
|
|
Sahih Bukhari
Сениор Регистриран: 05.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 389 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samo si go potvrduvash prekarot koj ti go dadov, nebidi smeshen batka, statistikite pokazuvaat dek samo vo New York ima 1 milion homosexsualci, cela Amerika e preplavena so blud, so prostitucija so animal sex so neznam shto, zatoa ti vikam da neja preminuvate zivotinskata granica, kazimi edna Islamska zemja kade ima volkav % na prostitucija kako vo Amerika, ej nemoj dasi pravish klovn od sebe, da ti se smee narod, cela Amerika , sekoja edinka imala sex najmalku so 3 razlicni partneri,Mislam deka ti e jasno deka najgolem inicijator na Aids e sex so razlicni partneri, Evropa isto taka, pa za kakvi statistiki mi zboruvash????? Koga ke go imate lekot javimi pa ke praime muabet Изменето од Sahih Bukhari - 05.Март.2008 во 20:12 |
|
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
|
Внеси реплика | страница <1 56789 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |