|
Целта на Масонството |
Внеси реплика | страница <1 59606162> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум се покајал никогаш. Ако се покае човек може веднаш да напушти (го објаснив ова во темава).
Научив многу работи, зборував доста за тоа веќе, не би знаел што поконкретно да дополнам... Тоа што сум масон нема никаква улога во мојата професија. Во претходната моја работа немаше ниеден масон, така што дури и да сакал некој да ми помогне, немало како, а сега имам своја фирма, така што се зависи од мене и од мојата работа. Генерално - тоа што си масон, нема да те унапреди во работата ако ти самиот не го заслужуваш. Немам никој во семејството, ни во пошироката фамилија кои биле масони. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
speed
Сениор Регистриран: 09.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 803 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ok a kazimi dali si se pokajal nekad so si stanal mason? ili dali nauci nekoi ubavi raboti tamo koi sto ti pomognale vo zivotot, od koga stana mason napreduvas pobrzo vo profesijata? imas li vo tvojata familija masoni i kako se zacleni tamo?
|
|
speed
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако се преселиш во друга земја, за да станеш член на соодветната ложа, мора да живееш во земјата одредено време. Некои јурисдикции бараат 6 месеци, некои 1 година.
Во тој период - можеш да посетуваш било која ложа во таа земја, но не да бидеш формално нејзин член (тоа ќе те ограничи само при гласање и носење одлуки на пример за примање на нови членови, за избор на раководство на ложата, за гласање при донирање на средства, но ништо повеќе). Можеш да бидеш член и на "мајката" ложа (каде што прв пат си станал масон) и на нова ложа во земјата каде што си се преселил да живееш, да ја напуштиш сосема својата матична ложа и да бидеш само во новата, или да не се зачлениш во новата, а само да ја посетуваш, а да го задржиш само членството во старата ложа. |
|
|
|
speed
Сениор Регистриран: 09.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 803 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i jas imam edno prasanje za tebe zidarski: na primer ako se zaclenis vo lozata vo edna zemja dali mozes ako se preselis vo druga zemja da se stavis vo taa loza tamu sto e ili mora pak da si ostanes vo istata?
|
|
speed
|
|
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fala. Sega ke ja razgledam stranata. Изменето од neo_wmaster - 28.Август.2008 во 17:23 |
|
I love Daphne Millbrook.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колку што сум запознат, Големата Ложа на Македонија има 4 ложи само во Скопје за сега, но мислам дека планираат да отворат уште неколку низ Македонија.
Треба да се внимава многу - во Струмица има ложа на нерегуларна Италијанска Ложа - и човек може лесно да се подведе, мислејќи дека се зачленува во "вистинското" масонство. Има такви квази-здруженија многу, но ниедно од нив не е дел од светското братство, а се поскоро индивидуални здруженија. Има огромна разлика. Доколку си заинтересиран, треба да имаш во предвид дека никој не смее да те покани за членство! Интересот смее да е само твој и барањето мора да дојде од тебе. Доколку некој те покани директно, а ти не си го прашал претходно - значи нешто не е во ред. Би те советувал да погледнеш на страницата на Големата Ложа на Македонија и да им пишеш на e-mail за да ти дадат повеќе информација за процедурата во Македонија. |
|
|
|
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram na odgovorot. Ima li nekoja loza vo Strumica za da se zapoznaam so lugeto oti navistina sum mnogu zainteresiran za ova |
|
I love Daphne Millbrook.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Може, но има процедура... да објаснам на кратко...
За да се формира ложа, треба да има 7 масони кои ќе ја формираат. Значи - не може ти и пријателите да се соберете, да направите здружение, да ги следите принципите и да се нарекувате автоматски ложа. Односно - може да си се нарекувате, ама нема да биде тоа вистинска ложа . Бидејќи масонството е иницијациско братство, сите членови мора да се посветени, преку посебна церемонија. 7 такви посветени членови, може да решат да формираат своја ложа. Така впрочем и се формираат ложите кај нас на пример - кога едната ложа ќе има доволно голем број на членови, на пример 25-6, 7 души (или повеќе) се одвојуваат, почнуваат нова, и така расте бројот на ложи. Новоформираната ложа, мора да добие дозвола од Големата Ложа на соодветната земја, односно Charter (стварно не го знам македонскиот израз за ова). Потоа, во присуство на мајстори од други ложи, се формира ложата, преку посебна церемонија, наречена - внесување светлина. Дозволата од Големата Ложа е потребна, за да се утврди дали е се регуларно и дали се работи по утврдените принципи. Да се има едно во предвид - таа нова ложа, не е "приватна" сопственост на луѓето кои ја формирале, затоа што и тие мора да делуваат според утврдените принципи, да примаат нови членови според правилата, да ја водат дејноста, да се ротира раководството според правилата итн. |
|
|
|
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve uste edno prasanje. Mozes li primer da si osnovas tvoja loza, vo koja ke bidat zapazeni site kodeksi i pravila na masonstvoto?
|
|
I love Daphne Millbrook.
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не. Вакво нешто нема (колку што можев да го разберам твојот пост, доста е конфузен).
|
|
|
|
Zdravko81
Сениор Регистриран: 24.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1690 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
дали самосвеста за постоење на различни нивоа на свест на развој на луѓето се фактор за да се биде како што ти велиш масон. дали гледањето и спознавањето на одрдени правила како функционираат некои од нивоата или слоевите на луѓе, те прават масон? зашто кога ке научиш како функционора некој можеш да бидеш едноставно ГОЛЕМ за него... ама забележав едно. СЕКОГАШ ИМА ПОГОЛЕМ ... а суштината не е во гплемината... интересно е али кога ке се дојде до тој заклучок се добива мир... а не моќ.
|
|
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми беше задоволство.
|
|
|
|
neo_wmaster
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fala za objasnuvanjata i za vremeto sto go potrosi za mene. Sega za sega nemam drugi prasanja. Pozdrav |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има ритуал на посветување при влегувањето во ложата, но не пред тоа. За секоја степен, има посебен ритуал.
Тоа е нормално - потеклото на масонството во формата во која постои денес е од витешките редови. Сите витешки редови имале форма на ритуал за посветување на своите нови членови - за да се оддаде важност на самиот орден, а и да се поучи кандидатот на преданост, верност, чесност итн... Во денешно време, тоа изгледа можеби чудно, но ние во таа форма го правиме многу одамна - пишани документи има дури од крајот на 15ти век. Така што - кога се разгледува идејата за тие ритуали, треба да се има во предвид општеството и идеите во тоа време (а и претходно), а не денешното. Во 15ти век, такво нешто би било сосема нормално и очекувано. Се разбира дека има право да ја напушти ложата. Секојдневно луѓе од најразлични причини напуштаат и никој не го оспорува тоа нивно право. Некој не го пронашол тоа што го барал, односно имал друга идеја за масонството, друг - презафатен со работата и семејството, трет - едноставно доживеал лични промени и сака нешто друго... никој не ги преиспитува тие одлуки - тоа е лично решение на секој член. Има неколку форми на напуштање. Едната е неактивно членство - односно, човекот сеуште се води како член, но не е присутен во ложата. Другата е отстапување од ложата, но задржување на статусот на масон - односно, сеуште има право да премине во друга ложа, доколку сака (на пример - не му одговара ложата во која се наоѓа од некоја причина). Трета форма е целосно напуштање на масонството - и во тој случај, човекот целосно ги прекинува контактите со братството во целост. Не личните, приватни контакти со поединечните членови кои му се пријатели, се разбира. Дури и откако ќе напушти, сепак, кодот на однесување налага да се почитува тајноста на ритуалот, но се разбира - не секој го прави тоа. Во тој случај, станува јасно за каква индивидуа станува збор (штом не го почитува сопственото ветување) и бидува сосема екскомунициран од сите членови, затоа што станува збор за човек со низок морал и без вредности. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 59606162> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |