IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Семејство
  Активни теми Активни теми RSS - И ние сме тука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

И ние сме тука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 19>
Автор
Порака Обратен редослед
lefter Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 11:33
Mamand tocno e deka mnogu se ofajdija od nasata maka.Poznati sega strucnaci po autizam zloupotrebuvajki gi decata i makata na roditelite napisaa kniga desertacija,magistraturi a nemaa doblest da podarat ni edna kniga za vozrast.Megutoa ima mnogu defektolozi,psiholozi nevraboteni i navagaat nacin za nivno vrabotuvanje i se borat da ja ostvaraat nivnata cel toa e sosema normalna rabota za mene, bidejki kako sto kaza i samata od poznatite strucnaci si go zavrsija svoeto i ne zaboravija.Mladite mozat nesto da pridonesa,
vo toa sum ubeden mnogu ismetam deka nivnata mladost,energija i neistosenost od samiot zivot e presudna za rabota so takvi deca.Dali se soglasuvame tuka.Pozdrav Stole
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 10:58
.. Za zal sekogash kaj nas se pocnuva so nedovolno podgotveni uslovi..sredstva...lugje..se e euforija koja e na shteta na decata...
... priznale ili ne priznale eden fakt e neosporen...sekoj gleda na makata na ovie roditeli i nivnite deca da napreduva... materijalno da se ofajdi...
Mnogumina dodeka branea magisterski...doktorski desertacii bea zainteresirani...sega zaboravija...svojot interes go prefrlija na drugo pole...
drugi se rasfrlaat so sila i energija pa se zafakjaat so se...a ne mozatda dorabotat nishto...pa pak rabotite stojat vo mesto..
.. nastavnicite entuzijasti od pocetok trgnaa so prifakjanje na decata...ama koga vidoa deka nikoj ne im pomaga..ni koordinatorite...ni ucilishnite psiholozi...defektolozi nema...poleka se otkazuvaat...
.. Do koga vaka neznam..ama znam deka dodeka se bara...se eksperimentira...mnogu deca stanaa zrtvi na tie dejanija..a roditelite ostaveni sami da se spravat...kako znaat i umeat...

Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 10:35
Vcera me izraduva nesto.Deka i vo Stip ke se otvaralo paralelka za autisticni deca.Toa e odlicna rabota.Ne navleguvam vo rasprava koj e strucen ili ne,tuku ima luge koj rabotat za dobrota na tie deca a voedno i za nivnite roditeli.Vo ovie procesi nekako se dvizime ne so brzina kako sto sakame no se dvizime.Paralelki se otvaraat lugeto koj rabotat,i koj go izgotvile proektot mora da se verificiraat preku ministersvoto i tuka nema improvizacii.A poleka so vremeto nedostatocite koj postojat jas veruvam deka ke se otstranat.Im blagodaram na site koj se vkluceni vo tie procesi,i na onie sto davaat podrska istite da se sprovedat.Pozdrav Stole
Кон врв
jasminaiva Кликни и види ги опциите
хумани
хумани
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јануари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 81
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 10:15

Тој процес на интегрирање на децата со ПОП во редовните училишта оди многу тешко заради тоа што се почна со интегрирање без претходно да се подготви средината, и тој процес го испланираа и го спроведуваат не доволно упатени лица - не подготвени наставници, нема дефектолог, нема простор, нагледни средства, голем број на деца, не точни дијагнози, без стандарди за изработка на индивидуален едукативен план и многу многу други работи....

Родителите многу често ги интегрираат децата во редовно заради тоа што на нив така им е поубаво а не дека на децата им е добро.
Откако ќе “изгубат“ 4 г во редовно потоа одат во посебно училиште, а тогаш е доцна и многу тешко се отстрануваат фрустрациите кај детето.
Целта на сите нас во животот е да бидеме среќни-со повеќе или помалку знаење, со повеќе или помалку пари, со повеќе или помалку углед...дозволете им на децата само да бидат среќни....

Во Канада сите деца се интегрирани но сепак родителите се судруваат со истите проблеми со кои се судруваат и тука (освен со финансиски нормално)...
"Оние што танцуваат можеби им изгледаат луди на оние што не ја разбираат музиката"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 09:30
... ne smetam deka ima beskorisni razgovori...sekoj razgovor vodi kon nekoe reshenie...
..za autizam citam... i ne velam deka nema zdruzenija koi rabotat na "problematikata". Koj vnimatelno me cita kje znae deka jas sekogash zboruvam za segashnosta...za problemite vo praktikata..
Nikoj ovdeka ne moze da me demantira deka ne e taka kako shto pishuvam od pricina shto jas sum sekojdnevno so toj problem...se odviva pred moi oci... teorijata se uci...praktikata teshko se sproveduva...
... Vo nashiot obrazoven sistem so inkluzijata se vnesoa decata so POP a megju niv i decata so autizam-fakt neosporen...
...decata i roditelite se prepushteni na milost i nemilost na zelbata i moznosta na nastavnikot...
...dete so POP- pa i autisticnoto zamenuna 3 deca od redovnata nastava... znaci dopolnuvaat brojka...ne se misli na nivno dobro...
...nastavnikot nema pravo da bara dokument so koj se dokazuva POPot...tuku toa e samo pravo na roditelot...znaci bidejki deteto ne zamenuva 3 drugi koi gi nema...mnogu nastavnici ja prefrlaat topkata na drug...
...Ima mnogu da se pishuva... zatoa sekoj neka si kaze od svoj agol..

Кон врв
jasminaiva Кликни и види ги опциите
хумани
хумани
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јануари.2007
Поени: 81
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 20:02
Овој форум го започнавме делфин и јас со цел да ги поттикнеме родителите и оние што се интересираат да комуницираат на тема аутизам и да си помогнат меѓусебно а не да се водат бесмислени разговори.

НЕ прозивам никого и не сакам некој што не ме познава да ме прозива. Тоа се викаше малограѓанство нели?збунетост
Не си го трошете времето и не се нервирајте без потреба. Ако малку повеќе се заинтересирате и конкретно се активирате можеби и ќе направите нешто ...

Поздрав до маммад и .... да има некој што има познавања за аутизмот и некој што прави нешто за тие деца. Ако си од СК и те интересира нешто конкретно можеш да ми пишеш ЛП па да те поврзам.
"Оние што танцуваат можеби им изгледаат луди на оние што не ја разбираат музиката"
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 14:55
Lilice za toa nemam slusnato,ama ako e taka treba da im se kaze i na drugite roditeli da se raspitat kako mozat da si go ostvarat toa pravo,i toa e cekor napred,i go podrzuvam maximalno.Pozdrav
Кон врв
lilica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 09:01
Јас сум на работа,тешко можам да излезам,така да....А попладне на вас не ви одговара. Ај да размислам, може ке се искомбинира нешто.
Вчера слушнав на тв дека сите кои користат пелени, со потврда од матичен лекар, може да добиваат од државата. Ама не разбрав каде со потврдата од матичниот? Има ли некој информација? Претседателот на здружението за подршка на луге со церебрална ја изнесе информацијата.Поздрав.

Изменето од lilica - 23.Јануари.2009 во 10:07
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 21:00
Lilice sega jas go nosam Lefter na uciliste,ako mozes dojdi ka razgovarame so kafe na taa tema.Pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 16:30
LEFTER, тешко да се сретнеме на родителска,па сакам да те прашам: Како си задоволен од напредокот на детето во паралелките во Струмица?Дали мислиш дека доволно се работи со децата? Матичниот лекар на моето дете не е задоволен од напредокот до сега, па незнам каде и како да реагирам, без некој да се почувствува навреден.Ние како родители сме задоволни,бидејки не знаеме што и кога да очекуваме, ама лекарот е искусен и ми напиша во извештајот дека оваа што се работи е недоволно.Фактички ме праша зошто со детето не работи дефектолог, кога му реков каде го носам ме праша зошто дефектологот не работи со него. Се изнасмеја, кога реков дека работи.Ако изразам незадоволство ќе се налути дефектологот,ако премолчам докторот нема да не прима повеќе.И двајцата ни се НЕОПХОДНИ, ама кога им понудив да контактираат(пред повеке години): лекарот е постар и чека помладиот да го исконтактира,а дефектологот ми фаќа кривини.Дали Лефтерчо си го носел некаде на друго место и дали сте добиле исти или слични реакции.Во многу деликатна ситуација сме.Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2009 во 16:58
Јасминаива може и на ЛП да ни одговори.И мене ме интересира „како се трошат моите пари“. Чекаме!...... ПОЗДРАВ и до В.Т.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2009 во 19:29
Koga pravam komparacija pred 20god.vo dalecnata 1988 god.za prv pat bev vo kino centar vo Skopje i za prv film vo Skopje mi bese RAIN MAN.Bev vooduseven od filmot vo toa vreme gi prevrtuvav site videoteki vo toa vreme za da mozam da go gledam filmot povtorno.Togas za prv pat slusnav za autizam,i na kraj pamet ne mi tekna deka ke mi bide preokupacija cel zivot.Da bidam iskren dodeka go nemav toj problem nisto ama bas nisto vo meguvreme ne bev slusnal za autizmot,nitu i deka ima nekoe dete okolu nas so toj problem.Dali me razbirate sto sakam da kazam,toa go otvaram za diskusija.No drugo ke prasav.Koi aktivnosti vo momentot gi ima MNZA bidejki na sajtot nisto ne mozam da najdam a znam deka se sponzorirani(od predsedatelot)i od drugi.Ova e dobronamerno prasanje ismetam deka jasminaiva ke dade odgovor bidejki nas roditelite ne interesira.so pocit Stole
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2009 во 07:54
Iako se misli deka so dvajca/trojca nishto ne se postignuva jas mislam deka mnogu se postignuva.
Neodamna na MTV2 vo edna emisija na vlashki jazik posvetena tokmu na roditelite na deca so POP i nivnite problemi vnimatelno slushav za slucuvanjata koga se vo tek razni manifestacii, priredbi. Majkata mnogu ubavo kaza deka site angazirani okolu priredbata i gostite gi zaboravija decata. Nejzinata reakcija beshe deka priredbite se tokmu za decata a ne za jadenje i pienje. Organizacijata vo tie momenti navistina ima milion propusti. Koga za toa razgovarav so nekoi prosvetni rabotnici site se soglasija deka zabeleshkata e vo pravo. sakam da kazam se dopira do nekogo, se kazano  nosi promena. So molcenje ostanuva nepromeneto.
Isto taka znam deka mnogu lugje go citaat ova, od koi pricini ne se vklucuvaat...pa mozebi smetaat deka ne se strucni da kazat svoe mislenje, mozebi se plashat da ne zgreshat, da ne bidat pogreshno razbrani.

Edno znam...ako se napravi komparacija pred 20 god, i sega... ima golema razlika. Ne e dovolno, no barem e pomrdnato od mesto.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 21:01
Da za Genny Mcarthi imam citano uste pred 1 god.imase statija vo spisanieto taa ili tea ne me fakajte za zbor.I tocno e deka posledicite kako sto smeta taa e od nekvalitetni vakcini.I se zalaga da pred vakcinacijata doktorite da ni gi objasnat i drugite posledici sto bi mozele da se slucat pa roditelot sam da odluci dali deteto da se vakcinira ili ne.Ovaa teorija veke se ispituva no se uste ne e dokazana.Isto taka deteto go stava na dieta koristejki ishrana bez gluten.Eve i jas malku da kazam nesto za toa.A od 20 povtorno na skolo.Pozdravi do site.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.