IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Италијанска кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Италијанска кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2014 во 20:17

РАВИОЛИ СО СИРЕЊЕ

ravioli

Ставете го сирењето во една чинија и со вилушка изгмечете го. Во него измешајте ги јајцата, пармезанот, и посолете со сол и бибер. Покријте ја чинијата и оставете нека одстои. Со овој фил полнете ги равиолитеи сварете ги. Ставете ги во чинија за послужување, полијте ги со растопениот путер и ставете повеќе рендан пармезан.
Потребни состојки
500 гр тесто за равиоли
200 гр бело сирење
100 гр пармезан
2 јајца
70 гр путер
сол и бибер



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:24
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2014 во 20:15

ВКУСНИ МАКАРОНИ

vkusni makaroni

Сварете ги макароните и измијте ги со ладна вода. Пропржете ги исецканите домати и обарениот морков, па во нив додадете ги исцедените макарони и се заедно нека се пропржи. Во друг сад растопете го маргаринот, па додадете му 2 лажици брашно и добро измешајте. Додека се вари додадете го млекото и мешајте без престан. Додадете сол, бибер и други зачини по желба, и варете додека не се згусне. Подмачкајте ја тавата и ставете еден ред од макароните со зеленчук. Потоа ставете од бешамел сосот, па коцките шунка, малку кашкавал и повторете ја постапката уште два пати. Изматете ги јајцата и прелијте ги макароните. Одозгора ставете кашкавал и посолете со сусам. Тавата ставете ја во ререна да се пече 15 минути.

Потребни состојки:

300 гр макарони

200 гр шунка

100 гр кашкавал

100 гр маргарин

1 домат

1 варен морков

2 јајца

2 шољи млеко

2 лажици брашно

сусам

сол и бибер

 



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:24
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 20:07

ЊОКИ ВО КРЕМ СОС СО ПИЛЕШКО И ТИКВИЦИ

news_67

Подготовка:

Њоките сварете ги во посолена вода, а потоа исплакнете ги. Пилешкото исецкајте го на коцки и пропржете го на загреано масло. Кога месото ќе потемни, додадете ги тиквичките исецкани на коцки и оставете ги 3-4 минути.

Додадете павлака, зачини и претходно сварените њоки. Промешајте на тивок оган неколку минути.

Пред да послужите  декорирајте со сецкан магдонос.

Состојки:

  • 600гр њоки (замрзнати)
  • 1 лажица масло
  • 400гр пилешко бело месо
  • 2 тиквици (400гр)
  • 200гр павлака
  • Сол, бибер
  • магдонос


Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:23
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2014 во 07:09

Лути макарони со сос од домати

1. Ставете ги доматите во зовриена вода за 2-3 минути.
2. Излупете ги и исечете ги на мали коцки.
3. Ставете ги макароните во зовриена и посолена вода за 10 минути.
4. Во меѓувреме, во тава загрејте го маслиновото масло и додајте го исецканиот лук (внимавајте да не изгори) и лутото пиперче.
5. Додајте ги доматите и магданосот во тавата и оставете ги да се пржат 5 минути. Посолете по вкус.
6. Потоа сервирајте ги макароните и ставете го сосот од домати. Позолете со пармезан.




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2014 во 16:32
ЊОКИ СО ЧЕТИРИ ВИДОВИ СИРЕЊЕ.

Њоките се тестенини во кои главната состојка е компирот, а може да се комбинираат со стотици различни сосови.

Денес ви предлагаме да направите њоки во сос од четири видови сирења.

Потребно: 
 50 мл.слатка павлака
 70 г.пармезан
 30 г.горгонзола
 70 г.моцарела
 70 г.тврдо сирење
 1/2 лажица брашно
 1 кг.смрзнати њоки
 2 лажици презла
 малку сецкан магдонос
 сол, бибер
 2 јајца


Подготовка: 
 Сварете ги њоките според упатството дадено на пакувањето, а потоа почнете со подготовка на сосот. 

 Во широко и плитко тенџере, на тивок оган, ставете ја павлаката и сирењата. Мешајте додека сирењата да се стопат. Додајте го брашното, зачинете со сол и бибер, па тргнете од огнот.

 Измешајте ги јајцата и додајте малку магдонос. Њоките ставете ги во голем огноотпорен сад. Прелијте ги со подготвениот сос и посипете со малку презла.

 Печете на загреана рерна од 200 степени околу десетина минути.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:21
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2014 во 18:31

Вкусни тестенини со пилешко и зеленчук


Едноставен оброк кој ќе си поигра со вашите сетила. 

Потребни состојки за 4 порции:

  • 300/400 гр. тестенини
  • 4 парчиња пилешки гради (стек)
  • 2 моркови
  • 1 или 2 црвени пиперки
  • 8 шери домати (или пак 2 до 3 нормални)
  • Неколку листа магдонос
  • 2 лажички сусам
  • 1 лажица густин
  • Соја сос, сол, бибер, маслиново масло

Подготовка:

Пилешки гради исечете ги на ленти, зачинете ги со сол, свежо мелен бибер и посипете ги со густин. 

Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето. Морковот и пиперките исечете ги на тенки парчиња, а шери доматите исечете ги на половина. 

Во вок тава на маслиновото масло испржете ги лентите од пилешките гради и тргнете ги на страна. Доколку е потребно, додадете масло и пржете ги морковите и пиперката, а потоа тргнете ги на страна. 

На преостанато масло на силен оган попржете ги доматите.

Вратете ги сите состојки во вок тавата, измешајте ги тестенините и грубо исецканиот магдонос, зачинете потоа со соја сос, сусамот и биберот.

Можете да ја употребите својата фантазија и над секоја порција да изрендате малку кашкавал или сирење.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2014 во 08:16

Канелони

италијанската кујна е една од најпопуларните кујни во светот, па ако во некое место постои ресторан со странски специјалитети, сигурно е италијански. За денеска одбравме канелони – автентичен италијански рецепт кој нема да ве остави рамнодушни.

Состојки:

За канелони

100г брашно
3 јајца
сол

За фил

Маслиново масло
200г мешано мелено месо
250г спанаќ
оригано
магдонос
3 јајца
2 лажици презла
сол
доматен сос
путер
рендан кашкавал

Подготовка

Од брашното, јајцата, солот и 1/8 вода измешајте тесто како за палачинки. Оставете го два часа, а потоа на врел зејтин во тавче испечете тенки палачинки. Меленото месо, магдоносот, спанаќот и зачините испржете ги на масло, оставете ги да се оладат, а потоа измешајте јајца, презла и доматен сос. Кога ќе се олади филот нанесете го врз секоја палачинка, свиткајте и ставете во огноотпорен сад за печење. Одозгора врз свитканите палачинки ставете путер и рендан кашкавал. Печете во рерна на 200 степени, 15 минути.

Добар апетит



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:22
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 14:29

Паста „Arrabbiata”


Згответе си  една поинаква паста. Ви даваме предлог за италијанска  „аrrabbiata” , во превод – лута паста.За да ја приготвите ќе ви биде потребно:

Состојки:

2 лажици маслиново масло
3 лукчиња, ситно сечкани
3/4 лажички лут црвен пипер
1 конзерва домати
300 гр сос од домати
1/2 чаша  бело вино
500гр лингвини
пармезан по вкус

Начин на подготовка:

Ставете ја пастата да се вари.  Во меѓувреме, во тава, загрејте го  маслото, додадете го  лукот и црвениот пипер. Додадете ги доматите, сосот од домати и виното. Мешајте го сосот околу 8-10 минути, додека да почне да се згуснува. Сварените тестенини исцедете ги и додадете ги во тавата каде што го подготвувавте сосот. Послужете со пармезан и лут црвен пипер.



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:21
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 13:36

Крем тестенини со спанаќ, сирење и печени печурки

Крем тестенини со спанаќ, сирење и печени печурки

Наш предлог за лесен и вкусен неделен ручек.
За да го приготвите овој рецепт ќе ви бидат потребни:

Состојки:

300 гр свежи печурки, може да користите шампињони или буковка, по ваш вкус
2 лажици маслиново масло
1 лажица оцет
1 лажица мелен лук во прав
сол и црн бибер, по вкус
1 пакетче тестенини „ротини“
1 шолја сирење
4 шолји млад спанаќ, лесно обарен
1/3 чаша свежо сецкани босилек

Начин на подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете ги  печурките во тава и прелијте ги со маслиновото масло и оцетот, зачинете ги  со мелениот лук, сол и бибер. Печете ги околу 15-20 минути,  додека печурките да омекнат.

2. Сварете ги тестенините и откако ќе бидат готови, сочувајте една чаша вода, од водата во која што се вареа.

3. Сварените тестенини измешајте ги со потпечените печурки, спанаќот  и додадете го сирењето. Малку по малку додавајте од топлата вода во која се вареа тестенините, како би го растопиле сирењето, за да добиете кремаста структура. Додадете го свежиот босилек и малку сол и бибер.

Послужете ги тестенините додека се уште топли.

Creamy-Goat-Cheese-Spinach-and-Mushroom-Pasta

 

Тагови
кујна печурки рецепт ручек сирење тестенини
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2014 во 13:12

Лазањи какви што не сте пробале!

Лазањи какви што не сте пробале!
Еден од најпознатите италијански специјалитети можете да го направите на многу различни начини, бидејќи основата е кора, а филот може да биде што ќе посакате. Класичните лазањи се филуваат со мелено месо о бешамел сос, но нема да погрешите и доколку ги направите со шунка, печурки или мешан зеленчук.

Лазања со шунка и печурки

lazanja sa shunka i pechurka

Потребно е:
Плочки за лазањи, 7 јајца, 500 гр. шампињони, 350 гр. буковка, 50 гр. шунка, 4 дл павлака, малку мелено мускатно оревче, 50 гр. рендан кашкавал, магдонос, масло, сол, бибер

Начин на приготвување:
Изматете ги јајцата со павлаката, посолете, ставете малку бибер, мелено мускатно оревче и ренданиот кашкавал.
Посебно исецкајте ги шампињоните и буковката, малку посолете, додадете бибер и исецкан магдонос, пропржете и додадете ја шунката.
Тавата подмачкајте ја со масло, ставете 3 лазања-плочки и намачкајте ги со малку од крем-смесата. Потоа пола од смесата со шампињоните прелијте го врз лазањите.
Загрејте ја рерната на 180 степени и печете околу 45 минути. Петнаесет минути пред крајот истопете малку путер, додадете му магдонос и посипете одозгора.

Лазањи за сладокусци

lazanja za sladokussce

Потребно е:
340 гр. брашно, 300 гр. спанаќ, 3 јајца
За филот: 1 дл болоњезе сос, 40 гр. путер, малку црн тартуф, супа од зелечнук

Начин на приготвување:
Замесете го зеленото тесто со 300 гр. брашно, јајца и спанаќ и оставете го да отстои половина час. Растопете го путерот во сад и мешајќи додадете го остатокот од брашното и супата. Згуснете го белиот сос на тивок оган. Расукајте го тестото и исечете го на правоаголници од 8 х 14 сантиметри. Варете ги 6 минути во посолена вода со неколку капки масло, извадете ги и ставете ги на сува крпа.
Премачкајте го калапот со масло и споете го тестото, прелијте го со болоњезе сосот, белиот сос и ренданиот тартуф, и повторувајте ја постапката додека има продукти. Завршете со белиот сос. Печете во рерна 10 минути на 200 степени. Може да се посипе со пармезан.

Лазањи со зеленчук

lazanja sa povrche

Потребно е:
500 гр. тесто за лазањи, 1кг домати, 250 гр. пиперки, 250 гр. брокули, 500 гр. рендано сирење, 1 главица лук, 4 сварени јајца, 1 кришка леб, 0.8 дл маслиново масло, сол, бибер

Начин на приготвување:
Издинстајте го лукот, доматот и пиперката на малку масло. Кога зеленчукот ќе биде готов, додадете ги цветовите брокула и внимателно промешајте. Посолете по вкус, Обарете го тестото за лазањи во солена вода, исцедете ги и измијте ги со ладна вода. Во тава премачкана со путер, посипете малку сос од зеленчукот, ставете ред тесто, па повторно посипете уште малку сос, сирење, и така се додека не го потрошите целиот материјал. На крај целото наросете го со ренданото сирење и исецкајте коцки путер над сирењето. Испечете во загрена рерна на умерена температура околу 20 минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2014 во 07:51

Канелони со печурки

Канелоните се варат во голем сад додека не омекнат.Во меѓувреме,печурките се пржат на маслиново масло.После 15 мин пржење,се  додава младиот кромид исецкан на ситни парчиња,се додава и вегетата,босилекот и на крај маслинките.Целата смеса се меша па се додава павлаката.Канелоните се полнат со смесата и се редат во тава премачкана со путер или масло.Се наросуваат рендан кашкавал,а врз кашкавалот се налива доматното пире.На крај се наросува пармезанот.Канелоните се печат на 200 С околу 25 мин.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 17:07

Потпечени макарони со печурки и павлака

Чекор 1: Макароните се варат во посолена вода со малку масло. Додека се варат, може да се спрема филот. Се загрева масло и се запржува прво ситно сецканиот кромид. Потоа се додаваат печурките (претходно сецкани) со постојано месање. Пред да поцне да потемнува кромидот, се посолува, се додава пола лажичка црвен пипер и се трга на страна.

Чекор 2: Сирењето и кашкавалот се рендаат. Јајцето се разматува со пола павлака, се додава малку сос од домати, 5 супени лажици млеко и 5 супени лажици од водата во која се вареа макароните

Тавчето, по желба, може да е округлесто или правоаголно.

Чекор 3: Се премачкува тавчето со масло и одозгора се реди еден ред од сварените макарони (половина од макароните). Се нанесува одозгора половина од филот со печурките, се става одозгора половина од ренданото сирење и малку од ренданиот кашкавал. Одозгора се става малку сос од домати. Повторно се реди останатиот дел од макароните, па останатиот фил со печурки, ренданото сирење и кашкавал. Повторно се става одозгора уште малку сос од домати. Се налеваат неколку супени лажици од водата во која се вареа макароните и спремно е за печење.

Рерната се загрева на 200С, па пред да ги ставиме макароните да се печат, рерната се намалува на 170. Се печат околу 15-20 минути, се вадат од рерна, се полеваат со смесата од матено јајце и павлаката, се наросува одозгора малку босилек за вкус (по желба, вкусно е и со оригано) и се враќа во рерна да се потпече уште 10 до 15 минути.

Вкусно е за јадење и топло и ладно :)))




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 15:04

Тестенини со сирење и пилешко

Preparation

На загреано масло се растопуваат 150 гр.сечкано овчо сирење. Кога ќе се растопи се додаваат 400 грама, на коцки сечкан пилешки стек (може и саламурен). По 5-6 минути пржење, се додаваат 400 грама сечкани свежи печурки-шампињони, малку босилек и сечкан свеж магдонос. Откако ќе испари водата од печурките, во ова се вмешува 200 мл кисела павлака. Овој сос, вака топол, се додава на варени шпагети-таљатели-макарони.
Совет:
1. Никако да не се соли
2. Поубави се изладени :-)




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2014 во 08:36

Прсти да излижеш: Неверојатно вкусни лазањи

Лазањите на многумина им се омилено италијанско јадење, но со време знаат да ни досадат, па можеби е време да пробате малку поинаков вкус и рецепт.

Зеленчукот е закон!

Да, знаеме дека зеленчукот е многу корисен и здрав, но не секогаш сакаме да го јадеме сиров. Поради тоа сигурно секој од нас би го јадел доколку е подготвен со некое вкусно јадење. Поради тоа пробајте ги овие вегетеријански лазањи со тиквата како главна состојка.

Потребни состојки:

  • 6 супени лажици путер
  • 6 чешниња лук, мелен
  • 400 грама пире од тиква
  • 1/3 чаша кафеав шеќер
  • 2 лажици јаворов сируп
  • една ипол лажица цимет
  • 1 лажичка морско оревче
  • 1 лажичка ѓумбир
  • 1/4 лажичка црн пипер
  • 1 лажичка сол
  • 400 грама моцарела

Подготовка:

Стопете го путерот, додадете го лукот и мешајте околу минута. Додадете ја тиквата, шеќерот, јаворовиот сируп, зачините, солта и биберот и оставете ги на оган додека целосно не се загрее. Потоа додадете дел од сирењето, а дел оставете на страна. Во сад за печење ставете малку од подготвениот сос на дното па потоа ставете го првиот лист од тестенините за лазањи. Потоа додадете малку сирење и сос, па потоа повторете ја постапката додека имате материјал. Завршете со слој на сирење на врвот.

По желба можете во подготовката да додадете и друг вид на зеленчук, како краставички, домати и слично. Разработете ја фантазијата и уживајте.

Покријте со фолија и печете на 190 степени околу 45 минути па тргнете ја фолијата и печете уште 12 минути додека сирењето не се запече.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.