|
Божиот јазик во ИСЛАМОТ |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | |
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
на пример
|
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tetratka, ne baraj od drugite onoa shto ne mozhesh i samiot da go ponudish.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
дека дел од меото тврдење е точно, е тоа што до сега никој не ја потврди автентичноста на ракописите...
кој знае кога се напишани... и како денес се толкуваат. Впрочем и затоа има толку агресија (старо-нови екстремни фанатички муслимански секти) кај нив... Па не прочитавме дали светот ќе биде добар, кога цел ќе биде муслимански. Дали кај нив важи правилото: одете научете ги сите народи, или : одете поробете ги сите народи. ако ги поробуваме, значи нема слобода и сопствен јазик... |
|
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas se slozhuvam so Messenger, koj ubavo kazha - lugjeto pishuvaat Sveti knigi, inspirirani od BOG.
|
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мене тогаш друго не ми е јасно. Зошто БОГ (парадоксот на кој мислам дека алудира Тетратка) неговото единствено вистинско слово (според Исламот) би го кажал само на арапски јазик?
Еве и воопшто за било која друга религија. Зошто би било само на арамејски? Или пак само на санскритски? Најголем парадокс според мене е тврдењето дека "не е пишан од луѓе". |
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od tehnicka strana ne e cudno tvrdenjeto deka Koranot bil na arapski jazik,iako toa ne e Bozji ni angelski jazik. So ogled na toa deka Muhamed (koj navodno gi primil objavite od angelot Gavriel - Dzibril)zboruval arapski jazik zatoa i go primil na arapski, za da go razbere i toj a i drugite Arabjani. BOG gi sozdade site jazici na Zemjata pa i ne e nekoj problem da se razbere zosto BOG Svetata kniga na muslimanite im ja dal na arapski jazik . Zboruvam od tehnicka gledna tocka |
|
SOLI DEO GLORIA
|
|
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
треба да го разбереш парадоксот (во исламот)... другото е јасно
|
|
|
|
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во целост се согласувам со messenger - НЕ ПОСТОИ БОЖЈИ ЈАЗИК, тој на сите ни говори на нам разбирлив јазик постојано, само поентата е дали ние ќе го слушнеме или не.
|
|
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ај биди поздравен...
се надевам дека ќе најдам некој експерт верник што ќе ја задоволи мојата суета со соодветен одговор... а тоа дека не си експерт - најлесно е така да одговориш... тоа веќе го знаеме |
|
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секако дека постојат експерти, ама јас не сум од нив. Твоето љубопитство задоволи го со истражување на вистинска адреса, а твоето его ,можеш и тука, зошто нели делата се ценат според намерите.
Ај пријатно, отидов јас. |
|
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа ме интересира... Нели постојат експерти, арабисти, медиависти, палеографи, луѓе што работат со древни јазици и ракописи...
што кажуваат тие за тоа? Значи не е тешко да се определи од кој период датира, кога веќе го има. Можеш ли да дознаеш на каков материјал е напишано тоа што до денес е сочувано многу сум љубопитен за ова и ме интересира... |
|
|
|
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Некои викаат дека постои, некои велат дека тоа е Ташкентскиот ракопис на к*ранот. Не сум истражувал многу.
|
|
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа денес постои? (мислам на оргиналното, тоа што го пишувале специално обучените писари)
Значи таа форма на Божјо откровение собрана во една книга во времето на Калифот Осман р.а. дали денес постои? Ме интересира на каков материал е пишувано и со што? Дали денес може да се види или ја нема? |
|
|
|
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ах пуста машта, ќе те нагризе скроз од обете страни,а на крајот ќе те уништи. Значи вака: - Кога Пратеникот ќе ја добиел Објавата Божја (дел од неа не целата наеднаш), тој им ја диктирал на асхабите (другарите) и тие ја учеле. Постоеле и посебно назначени писари кои што биле задолжени да го запишуваат Божјото Откровение. Собирањето на севкупното Откровение во една книга наречена на арапски Мусхаф се случило во времето на Калифот Осман р.а. |
|
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |