IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Гревот на вљубените во материјалното богатство?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Гревот на вљубените во материјалното богатство?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
Автор
Порака Обратен редослед
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2011 во 16:19

Ne e grev da uzhivash vo materijalnoto(neli e Bozhji dar). Grev e ako se vrzesh za nego... Otkazhuvanjeto od materijalnoto ne e garancija za Bozhjoto carstvo. Slobodata e "kluchot", nezavisnosta, da bidesh nepristrasen... ne i da ne uzhivash vo "materijalnite dobra".

Najgolemiot grev e da se vrzuvash... za bilo shto... i da zaboravish koj si. A da zaboravish znachi znaesh...

Изменето од viktorija123 - 16.Мај.2011 во 16:25
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2011 во 02:55
Za da bide posochenoto prezentirano vo negovata potpolnost i taka da se razbere kazhanoto od Isusa treba toj moment da se citira do kraj:

27 Тогаш Петар одговори и Му рече: „Еве, ние оставивме с'e и тргнавме по Тебе; и така, ние што ќе имаме?”

28 А Исус им рече: „Вистина ви велам дека вие - кои тргнавте по Мене, во преродбата - кога Човечкиот Син ќе седне на престолот на Својата слава, и сами ќе седнете на дванаесет престоли и ќе им судите на дванаесетте Израелеви племиња.

29 И секој, кој заради Моето име ќе остави: куќа, или браќа, или сестри, или татко, или мајка, или жена, или деца, или ниви, ќе прими стократно и ќе наследи вечен живот.

30 Но мнозина први ќе бидат последни, а последните први.”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава  19

Изменето од Messenger - 16.Мај.2011 во 02:55
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2011 во 15:05

Зошто љубителите на материјалното богатсво многу тешко можат да влезат во Совршеното Царство БОЖЈЕ?

Кој е гревот што ги одделува “богатите“ од Совршенството?

Да ја погледнеме заеднички случката, во која што Исус го вели тоа и да се запрашаме, зошто?

Кој е - конкретно - гревот на младичот кој што ги “држел“ сите заповеди?

Дали ќе може некој да увиди која многу важна заповед младичот всушност одбива да ја држи ?

Повелете!

И ете, еден човек, кога пристапи до него, Му рече: „Учителе добар, какво добро треба да направам за да имам живот вечен?”

А Тој му одговори: „Зошто Ме нарекуваш добар? Само Еден е добар!
А ако сакаш да влезеш во животот, запазувај ги заповедите.”

Тој Му рече: „Кои?”

А Исус одговори: „Не убивај, не прељубодејствувај, не кради, не сведочи лажно; почитувај ги татка си и мајка си; сакај го ближниот свој како себеси!”

Младиот човек Му рече: „Сето тоа сум го запазил уште од детството; што ми е уште потребно?”

Исус му кажа: „Ако сакаш да бидеш совршен, оди, продај го имотот свој и раздели го на сиромаси, и ќе имаш богатство на небото; па дојди и врви по Мене!”

Штом ги чу младиот човек овие зборови, си отиде нажален, бидејќи имаше голем имот.

А Исус им рече на учениците Свои: „Вистина, ви велам, богат мачно ќе влезе во царството небесно; и уште ви велам: полесно и е на камилата да мине низ иглени уши, отколку на богатиот да влезе во царството Божјо.”

Кога го чуја тоа учениците, многу се зачудија и рекоа: „Тогаш кој може да се спаси?”

Исус, ги погледна и им рече: „За луѓето тоа не е можно, но за Бога се' е можно!”

(Матеј 19: 16-26)

Изменето од spiros - 15.Мај.2011 во 16:24
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.