|
Атанас Џолев |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | |||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I sega ako ne priznaesh deka sum vo pravo.... |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Спомените, според предговорот во книгата, претставуваат претсмртна исповед на 33 страници, пишувани на машина за пишување и се наоѓаат во Централниот државен архив во Софија.
|
|||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Издадени се во Софија 1979 година на Бугарски. После тоа се преиздадени на Македонски. Тоа го пишува во книгата во предговорот. Се поклопува со напишаното во Бугарската википедија. п.с. Пишува дека се чуваат во Бугарскиот Архив. Се чудам дали после некое време ќе исчезнат од таму овие спомени. Изменето од depo - 17.Јули.2010 во 19:00 |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Спомените не се издадени, биле ракопис, а се издадени во Скопје, изгледа во книгата на Македон. Чудното е што бил помошник и секретар на Штерју Влахов. |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Токму таа Чоли. Ја купив на саемот на книгата пред две или три години. Изменето од Македон - 17.Јули.2010 во 18:45 |
|||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас не сум прочитал некаде дека ти пречи тоа што македонскиот крвник Ванчо Михајлов стар и сенилен дава интервјуа пред смртта. Не сум прочитал некој побугарен или бугарски историчар да ги оспори тие интервјуа заради восраста на која ги дал. Имате еден куп изданија после 45 година што мафтате со нив потхранувајќи ја изгубената бугарска кауза во Македонија па не ги оспорувате и нив. Овие спомени сепак ги издал во Софија на бугарски како што гледам од бугарската википедија а се преиздадени на Македонски. И што ти беше чудно во исечокот што си го поставил ? п.с. Овие спомени се од македонската библиотека, каде што ја има и Стамболовштината. Изменето од depo - 17.Јули.2010 во 18:44 |
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Таа книга? |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ниту јас не можам да ги видам сликите, но јас ги имам спомените во една книга од спомени на повеќе револуционери.
Изменето од Македон - 17.Јули.2010 во 18:37 |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ние со ограничениот пристап што да кажеме? ПС на бугарската Вики е прераскажано напишаното во сликите на Мунгос. Изменето од Каснакоски - 17.Јули.2010 во 18:35 |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Интересното е зошто на таа МАКЕДОНСКА БИБЛИОТЕКА ја снемаа СТАМБОЛОВШТИНАТА, а и овие спомени ги нема, освен некаков предговор. Ако се лажам, дајте линк. |
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И jас ништо не видим од сликите на Мунгос. Инаку во бугарската wiki има статиjа за Атанас Джолев: http://bg.wikipedia.org/wiki/Атанас_Джолев
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mnogu docna se setil da pisuva spomeni - na 81 godini. Pa i samo ova ako se vidi i nema potreba od komentar. Изменето од Каснакоски - 17.Јули.2010 во 18:26 |
|||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mungos, Сликите не се покажуваат кај мене не знам зошто. Книгата е добар доказ за тоа какви биле обичните членови на Македонските организации без разлика на стремежите на раководствата. Особено ми се допаѓа последниот пасус каде го пишува следното.
Вековната желба и замисла на сите бугарски политички буржоаски партии до 1944 година биле Македонија да биде бугарска , дека не постои одделна Македонска нација и дека ние Македонците сме биле само дел од Бугарскиот народ. Тоа ние, вистинските Македонци го сметаме за Бугарска буржоаска лакомост, за завладување на туѓи територии и за асимилирање на други, одамна поробени народи. Изменето од depo - 17.Јули.2010 во 18:14 |
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Спомените на Атанас Џолев
Изменето од mungos80 - 17.Јули.2010 во 22:51 |
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |