IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Никола Карев
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Никола Карев

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
Автор
Порака Обратен редослед
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 10:46
Никола Карев до Гоце Делчев

Драги Гоце

Моите извештаи стануваат се’ повеќе и повеќе само како голи констатации на оние свирепости и ѕверства што овој свет ги поднесува.

Одамна требаше веќе да им се даде називот извештаи за несреќите и бедите на христијаните во Вилаетот.

Во Крушевско и Битолско стануваат секојдневно ноќни блокади на села, а многубројните афери фрлаат многу луѓе в затвор. Не треба да чекаме повеќе, Гоце. Време е веќе да станеме и да се биеме. Да не чекаме слобода ниту од Грците ниту од Бугарите, ами сами ние Македонците да се бориме за наша Македонија, што ја засилува организацијата меѓу селаните и да не се споменуваат тврдењата дека „сите Македонци работеле за присоединувањето на Македонија кон Бугарија или Грција”.
Што се однесува до мене, никој не ќе може да ми ја одземе мојата храброст и мојот патриотизам.
Драго ми е да Ти соопштам дека сите наши момци се готови со пушка в рака да се бијат.
Никола
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 01:52
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Каде воопшто во интервјуто се спомнува дека се смета за БУгарофон ...

Интервју нема. Има раскажано од некој Грк за средбата. Тоа што ти го викаш интервју е всушност расказ. Јас го прашав - тој ми кажа тоа и тоа.
Тогаш кога раскажуваш раскажувај потполно како што еВо Битола ја имав среќата и честа да
се запознаам СО ЕДЕН ТУРКОМОНГОЛИЗИРАН МАКЕДОНЕЦ - учител, член на Комитетот
кој се вика Бај Гањо. Со овој човек случајно се запознав во хот.
„Монастирион“, односно „Отел Монастир“, како што го викаат во Битола.
Бај Гањо се држеше многу резервирано кон мене се до оној момент кога
„Гркот од Крушево, по име Папагудас“ не ми го претстави. ПОТОА СЕ
ОСЛОБОДИ И ОТКАКО ПОГЛЕДА ЛЕВО-ДЕСНО МИ ПРИЗНА ДЕКА БИЛ „ТУРКОМОНГОЛИЗИРАН” И
ЧЛЕН НА КОМИТЕТОТ.

НИе не се срамиме од ТуркоМонголизираните тие се факт,среќа се иселија во Бугарија
Од интервјуто е јасно дека тоа бугарофон си го ИЗМИСЛИЛ Грчкиот новинар. Тоа не е никаков доказ за ништо. Дури е во наша полза како што напишав во мојот пост на другата тема , се заклучува дека има големи шанси кога во документи Грците нарекуваат некој бугарофон да се работи за етнички Македонец што за Грците е непоимливо и измислуваат секакви други имиња само не тие што самите си ги ставаме.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:58
АЈдееееееееееее - забегавте,ама ништо не докажавте - значи

— ‚Македонец ли си?‛, го прашувам.

— Да.

— И следователно Грк?

— ‚За ова не знам‛, ми одговори, ‚јас сум Македонец‛.

— ‚Непосреден наследник на Александар Велики?‛, му велам иронично.

— Да.

— И Александар Македонски што беше, ве молам?

— Не знам, но историјата вели дека бил Грк.

— Тогаш и ти, како негов наследник, си Грк.

— ‚Не‛, ми одговори.

— ‚Тогаш‛, го прашувам пак, ‚зошто кога веќе сте Грк сакате да се ослободите преку Бугарија?‛.

— Која Бугарија, мислиш на Комитетот?

— Да.

— Ти одговорам дека Комитетот не е бугарски и, второ, изгледа дека сме наклонети кон Бугаија затоа што само таа се покажува расположена да ни помогне. И Грција, ако го правеше истото, ќе ја прифатевме со целото наше срце.

— Бугарската заштита ја гледате само површно, Бугарија не сака да ве ослободи од турското ропство, туку да ве потчини.

— Хм! Ако Бугарија мисли да нè претвори во нејзина провинција, си направила лоша пресметка. Инаку, нас не нè интересира што мисли Бугарија, туку обрнуваме внимание само на следново: "Si ja postignuvame li celta"? Si ja dobivame li nasata sloboda? Не нè интересира дали ќе нè ослободи Грција или Бугарија. Единствено што може да добие секоја една од нив е само наша благодарност.

— Добро, ако се ослободите, што сакате да бидете, автономна?

— Да, како што е во Швајцарија, во која трие различни племиња живеат во крајна хармонија и љубов.

— Да, но, знаете дека на таков начин вршите услуга на интересите на Панславистичката Етерија, чиј огранок е и Комитетот?

— Каква услуга вршиме?

— Како што се изјасни погоре Македонија е грчка земја, а ако секоја грчка земја бара да биде антономна тогаш доаѓа до ослабнување на Грција, а тоа го бара Панславистичката Етерија.

— Зошто го бара?

— За еден ден да нè пороби и нас и вас, и затоа сака да нè најде слаби за да го постигне тоа полесно.

Карев за момент изгледаше замислен. Јас побрзав да го прекинам молчењето.

— Зошто не сакате да се обедините со Грција?

— Затоа што ако не земе Мореа (Грција) ќе стане една голема држава и следователно монархија. Во таков случај ќе произлезат многу зла — прво монархијата и тоа што произлегува од неа, а второ, Грција ќе не натера да војуваме со Бугарија, нешто што (ние) не го сакаме.

— Вие што сакате?

Ми ја покажа капата:

— Сакаме република.

— Демократија и пријателство со Бугарија?

— Не само со Бугарија, туку со секој што ќе ни помогне да се ослободиме.

— Со Бугарија сакате да се обединете?

— Не, не!

— И ова ви го проповеда Комитетот?

— Да.

— Тогаш овој Комитет кој толку многу се грижи за вашата независност зошто не бара заштита од Грција која има повеќе должности да ве ослободи, туку клоните кон варварите?

— Да ви одговорам веднаш. Ние личиме на човек кој паднал во морето и се наоѓа во опасност, секој момент да се удави. Е, не ми велите, ве молам, овој човек за да се спапи ќе се фати ли за сè што ќе најде во тој момент пред себе, дури и за змија? Во таква положба сме ние, дури и Турчин да ни пружи рака за спас ќе ја грабниме со благодарност.

— Но, грчките првенци, свештеници и учители зошто ги убивате кога немате ништо посебно против никој?

— Ова се лаги. Комитетот не убива само Грци, туку и Бугари и Срби и Турци и секого кој предава.

— Ова се изговори за гревовите, уништивте многу грчки патриоти затоа што не даваа пари за вашиот Комитет.

— Овие работи ги измислувате вие Грците како и другите.

— Кои други?

— Ете, тие во Солун, поставивте вие луѓе да го направат тоа што го направија за да го оцрните Комитетот (станува збор за Солунските атентати, б.м.).

Не можев да се воздржам и страшно се насмеав што предизвика љубопитност кај сопственикот Таску Квата, кој ми се приближи.

— Што ти вели? Ме праша.

— Тоа и тоа.

— Хм! Ама како ќе се види дека е Бугарин дебелоглавец, ако не беше Бугарин не ќе кажуваше такви зборови, особено сега кога и ѕидовите имаат уши.

— Да, да ова што ви го велам јас повтори Карев — едно дрво кое ја проби земјата и изникна, зошто да не го вадат сите за да порасне?

— Да.

— Да, но знаете со што го вади Бугарија. Со отров на омраза кон грцизмот.

— Како и да е ова вадење (полевање), н# освежува и н# натера да ги завртиме гранките кон онаа страна кон која, признаваме дека ништо не н# поврзува и да бегаме од вас со кои немаме иста крв и иста историја; ова е на некој начин протест против грчкото интересирање (за нас).

— Ова што го велиш е резултат на бугарското вадење, зашто Грција никогаш не престанала да ве поддржува и со писменоста и со оружје.

И пак Карев не ми одговори.

— ‚И сега, по последните настани што мислите да правите?‛, го прашав. (Се мисли на таканареченото Горноџумајско востание од есента 1902 б.м.)

— Ништо друго освен да ја продолжиме борбата.

— Да, но зар не знаете дека зад таа борба се крие борба подла и нечесна?

— Тоа нас не нè интересира, доволно е да си ја постигнеме нашата цел.

— Значи и со убиста?

— Штом се вршат за доброто на еден народ.

— Имате право какви учители имавте такви лекции научивте...

Карев пак не ми одговори, само стана и полека тргна кон неговата соба, додека зад него сите гости на хотелот на разни начини ги коментираа неговите зборови.

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:55
не реков организациjа - реков партиа
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:52
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

Карев убаво изјавува - ДА МАКЕДОНЕЦ СУМ - ти кажав кога
би бил Бугарин на негово место и кога би изјавил ДА Б`лгарин сум тогаш
што би имало разликазбунетост
македонец, македонец ама член на бугарска партиjа

ВМРО значи Внатрешна МАКЕДОНСКА Револуционерна Организација. Каде ти тука гледаш нешто бугарско?
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:49

Platenik, штом е напишано значи таков збор постои. Прочитај како го објаснува г-ѓа Вамбаковска за „Утрински весник“ Ако не ти се изјасни, тогаш ќе барам по лексикони.

Во македонскиот и англискиот не постои, претпоставувам дека е транскрипција директно од грчкиот.

Јас те прашав да ми кажеш дали има разлика во значението меѓу овие два збора или пак се синоними? Ова прашање го поставувам ради себе лично, нема врска со текстот од интервјуто.

Квалификациите на гркот не ме интересираат. Ме интересира што Карев има официјално изјавено.

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:35

И двајцата го избегнувате одговорот на прашањето за признањето пред прашањето „Македонец ли си?“

Ајде кажете да видиме што мислите.

Кога некој тебе ќе те праша што си ти Коснаковски, како му одговараш?

а) Ја сум бугарин или
б) Јас сум етнички бугарин

Изменето од Platenik - 30.Септември.2009 во 18:01

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:32

Карев убаво изјавува - ДА МАКЕДОНЕЦ СУМ - ти кажав кога би бил Бугарин на негово место и кога би изјавил ДА Б`лгарин сум тогаш што би имало разликазбунетост

македонец, македонец ама член на бугарска партиjа

Изменето од да бе - 30.Септември.2009 во 17:32
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:31
Platenik, штом е напишано значи таков збор постои. Прочитај како го објаснува г-ѓа Вамбаковска за „Утрински весник“ Ако не ти се изјасни, тогаш ќе барам по лексикони.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:25
Карев убаво изјавува - ДА МАКЕДОНЕЦ СУМ - ти кажав кога би бил Бугарин на негово место и кога би изјавил ДА Б`лгарин сум тогаш што би имало разликазбунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:25

Originally posted by Македон Македон напиша:

Сега да го видиме и грчкиот текст, се надевам прочистен е од забелешки.

Остана да го објасни некој овој дел од материалот.

Платеникот и Буги да ги сложат наочарите им подцртав што треба да гледат во оригиналот.

Јас грчки неразбирам. Во македонскиот речник не сум сретанл поими кои завршуваат на фрон, а верувам дека истото важи и за вашиот јазик. Таков поим не сум сретнал ниту во англискиот јазик.

Со оглед дека ти разбираш и грчки ќе те молам да ни дадеш дефиницја за терминот бугарофрон? По можност не твоја слободна интерпретација туку дефиниција извадена од некој лексикон или речник.

Ако по некоја случајност тој збор постои само во грчкиот јазик и неговото значение е различно од бугарофон тогаш навистина имаме проблем со токлувањето на тој збор. Искрено, неверувам дедка има суштинска разлика.

Без разлика какво е значението на тој збор самиот факт дека таа квалификација доаѓа од грчка страна едноставно губи на кредибилитет. Знам дека тој нивен став вам во потполност ви одговара, инаку на која основа би ја бранеле тезата дека македонците биле бугари?!

Ја користам оваа прилика да те потсетам уште еднаш, фрнакофон или англофон незначи дека некој е французин или англичанец.

Убеден сум дека веќе почнуваш да цепиш влакна. Уживај додека можеш зошто не ќе можеш да го правиш долго.

Изменето од Македон - 30.Септември.2009 во 19:19

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 16:48
И двајцата го избегнувате одговорот на прашањето за признањето пред прашањето „Македонец ли си?“

Ајде кажете да видиме што мислите.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 16:04

Интервјуто е јасно и гласно

— ‚Македонец ли си?‛, го прашувам.

— Да.

— И следователно Грк?

— ‚За ова не знам‛, ми одговори, ‚јас сум Македонец‛.

Од овој дел што може да се заклучи?
1. Гркот не го прашува каков е по националност, а дали е Македонец.
Карев му одговара Да. Ако каже Не значи ќе го излаже.
2. Гркот му наметнува дека штом е Македонец, значи треба да е Грк, а Карев му кажува дека не е Грк, ама пак е Македонец.

Значи тука нема изјаснување на Карев како етнички Македонец.
Пред прашањето дали е Македонец, Карев му признал дека е БугарофРон.
Тоа е шпекулација од страна на Гркот. Никој нема да му каже дека е некаков ФРОН, најверојатно Картев му признал дека е Бугарин. За Грците човек од Македонија не може да биде Бугарин, а само бугаризиран, за тоа Гркот го пишал Бугарофрон.

Ова се твои шпекулации.
1. Гркот сигурно не го прашува од кој регион е, тоа сосема му е јасно, знае сигурно од каде е еден од највлијателните членови на ВМРО, а истотака не е интервјуто тајно, затоа што друг Грк слуша од страна и дофрла дека е Бугарин дебелоглав, а Карев штом признал не би имало потреба од страна некој дасе меша и да навредува.

А доколку не сакал да каже Гркот дека е Бугарин, тогаш немало друг Грк да го каже тоа, а истото да биде запишано.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 16:01
Ако прашаш некој Бугарин дали си Грк а тој одговара не јас сум Бугарин - тогаш несомнено тој се изјаснува по етничка основа но ако прашаш Македонец дали е Грк а тој каже не јас сум Македонец тогаш не изјаснува етникумсмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеење

Посмешно тврдење од ова не сум сретнал

смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеење
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.