IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Јуда Искариот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јуда Искариот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
Автор
Порака Обратен редослед
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 01:06

Messenger, не им го раскажувај на луѓево филмот со Јуда затоа што после нема да им биде интересен кога ќе се дава тука во Македонија голема%20насмевка

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:25

Brate messi , se gleda deka ne ja znaes mnogu Biblijata.

Kade pisuva deka Juda kradel? Procitaj vo Jovan 12:1-6, ako imas Biblija pri raka.

Vtoro, vo Biblijata jasno pisuva deka Juda se obesil(a ne bil otepan)

I Petar od strav tripati se odrece od Hrista pred lugeto,ama se pokaja i zaplaka pred Boga i Bog mu prosti, dodeka Juda ne pobara proska od Boga.

Toa e razlikata. Inaku nemalo nikakov dogovor pomegju Isus i Juda. Toa ne go kazuva Biblijata.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:16

Prorechuvanjeto vo Biblijata deka eden apostol kje go predade Isus ne znachi istovremeno deka toa e napraveno so negativna intonacija. Zoshto da ne se pretpostavi opcijata deka toa e storeno vo dogovor so Isus? Zoshto da ne se pretpostavi deka Juda bil edinstveniot od site apostoli vo koj Isus imal doverba deka kje ja izvrshi taa neblagodarna zadacha i mu ja doveril tokmu nemu? Zoshto da ne se pretpostavi deka Juda znael sto e rabotata, deka gi izmamil fariseite oti toa go pravi za pari za da mu poveruvaat i deka na krajot sepak ne mozhel da ja izdrzhi tezhinata na storenoto delo i pritisokot od Isusovite sledbenici, pa zatoa si go odzel zhivotot (iako za toa ne postoi dokaz, tuku toa e samo pretpostavka. Podednakva verojatnost e deka bil otepan. ) ?

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2009 во 00:20
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:15
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Messenger, Савле имал голема ревност за Бог и вистински мотиви кога ги прогонувал христијаните. Тој, според своето Јудејско убедување, сметал дека тие се секта и затоа ги прогонувал за да го заштити вистинското Јудејство и вистината за вистинскиот Бог Јахве. Тој одеднаш добива просветлување дека Исус е Синот Божји и дека Тој е вистината и одеднаш Савле со истата ревност продолжува во новото откровение за Бог. Значи тој цело време имал вистински мотиви и искрено срце пред Бог.
Ова не било случај со Јуда. Јуда имал одамна откровение за Исус и добро знаел Кој е Тој. Јуда имал прилика да ги гледа чудата кои ги правел Исус, а и бил присутен и кога Петар посведочил дека Исус е Синот Божји. Значи Јуда ем го имал вистинското откровение за Исус, ем и преку чудата му било потврдено тоа. Но Јуда и покрај сето тоа одлучил да оди против Исус. Значи иако знаејќи ја вистината, сепак одлучил да оди против неа, а кога згрешил, се покајал, но не се вратил кај Исус, туку се обесил.

Сепак, не е наше да судиме дали Бог му простил или не. Тоа е работа на Бог и само на Бог.

Se slozuvam apsolutno so postot na pravoslaven.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:10
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Дали ова сето што го кажувате треба вака да се разбере:

Дека Бог ни дава право да избираме (како што можел и Јуда да избира)........

Но Бог е нели вонвременски и сезнаен, а тоа би значело дека го знае минатото ја знае сегашноста и ја знае иднината.....

Мене ова вака поставено (ако добро сум ја разбрала дискусијата) ми има логика.....

Ни остава сами да одлучиме, но тој е пред секое време, пред секоја човечка акција, пред воопшто да размислуваме за нашата одлука Бог знае за што ќе се одлучиме, како ќе одбереме да постапиме.........

Дали добро сум разбрала?

Добро си разбрала. Ми се допаѓа како размислуваш трепкање
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:09
Messenger, Савле имал голема ревност за Бог и вистински мотиви кога ги прогонувал христијаните. Тој, според своето Јудејско убедување, сметал дека тие се секта и затоа ги прогонувал за да го заштити вистинското Јудејство и вистината за вистинскиот Бог Јахве. Тој одеднаш добива просветлување дека Исус е Синот Божји и дека Тој е вистината и одеднаш Савле со истата ревност продолжува во новото откровение за Бог. Значи тој цело време имал вистински мотиви и искрено срце пред Бог.
Ова не било случај со Јуда. Јуда имал одамна откровение за Исус и добро знаел Кој е Тој. Јуда имал прилика да ги гледа чудата кои ги правел Исус, а и бил присутен и кога Петар посведочил дека Исус е Синот Божји. Значи Јуда ем го имал вистинското откровение за Исус, ем и преку чудата му било потврдено тоа. Но Јуда и покрај сето тоа одлучил да оди против Исус. Значи иако знаејќи ја вистината, сепак одлучил да оди против неа, а кога згрешил, се покајал, но не се вратил кај Исус, туку се обесил.
Сепак, не е наше да судиме дали Бог му простил или не. Тоа е работа на Бог и само на Бог.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Бог, со Неговото предзнаење, не учествува во изборот на човекот, тој (човекот) има слободна волја.

Еве два примери на манифестирана слободна волја во Евангелието:

Светиот апостол Петар се откажа од Спасителот Христос - се покаја и се спаси.

Апостолот Јуда (Искариотски) Го предаде Спасителот Христа за 30 сребреници (пари), и откако „сфати“ дека предаде невина крв, отиде и се обеси.

И двајцата имаа слободна волја, и според неа постапија.
<font size="2" color="#000099">Некаде во Ев. по Св. Ап. Јован Исус говори за спасение на оние кои Бог му ги доверил. Не се сеќавам моментално на стихот, но знаете за кој стих зборувам.Долго се тупев со тоа-дека Бог знае однапред кој ќе биде спасен и каква е тогаш смислата на нашето делување. Значи, имаме простор за делување и слободна волја на одлучување, но Бог го знае исходот. <font size="2" color="#000066">Така ли?

Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.

Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot na bezboznikot za da ne pogine, kako sto bese slucajot so Savle, koj od najgolem protivnik na Hristijanstvoto stana najgolem propovednik.

Zamislete sto ke se slucese ako Hristos ne mu se javese na patot za Damask na Savle, koj podocna stana apostol Pavle. Prvo, toj nemase da se spasi , a vtoro hristijanstvoto nemase da se siri tolku brzo kako sto toa go napravi toj. ALELUJAH!

Taka i denes Bog intervenira ponekogas kaj nekoi luge kaj koi znae deka ima sansi da se spasat, pa im pomaga bilo preku luge ili preku nekoja slucka za da se obratat kon Bog, a zakoravenite nevernici za koi znae deka nema nikogas da se pokajat gi ostava na Satana.

1. Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.

2. Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot ...

E sega, dali krajot e "kraj" ili krajot ne e "kraj"? Dali Biblijata kazhuva sto kje se sluchi ili samo dava nekoja opcija koja mozhe da se sluchi dokolku Bog ne se predomisli? I koga Bog stoi na onoa sto kje se sluchi, a koga intervenira za da ne se sluchi? Koj e kriterijumot na dozvoluvanje da se sluchi i da ne se sluchi?

Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor, nitu pak poradi nekoja prichina Bozhja pomosh kako Savle? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?

I da ne shiram natamu so mnogu drugi prashanja koi go doveduvaat vo prashanje seto ova objasnuvanje na Judinata uloga vo zavrshuvanjeto na Isusoviot materijalen zhivot na zemjava...

Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor, nitu pak poradi nekoja prichina Bozhja pomosh kako Savle? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?

Juda celo vreme bese so Hrista i toj znaese deka Isus e Mesijata praten od Bog, megutoa i pokraj toa dfozvoli Satanata da vleze vo negovoto srce i da go predade svojot ucitel.

Vo Biblijata e proreceno deka eden od apostolite ke go predade Isus, a ne e potencirano koj. Juda so Isus bil 3 godini, sigurno imalo nesto dobro vo nego stom Isus go izbral za apostol, no potoa Juda po poleka dozvolil vo nego da se razvivaat lakomi cuvstva, na pr. pocnal da krade od blagajnata, pocnal da dozvoluva gavolot da vleze vo negovoto srce.
I najgolemata greska sto ja napravil Juda bila toa sto ne se pokajal pred Boga sto go predadel Isus, tuku samo go pecela sovesta i izvrsil samoubistvo, sto e grev.

Zatoa Juda e narecen "sin na pogibelta".
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:01
Дали ова сето што го кажувате треба вака да се разбере:

Дека Бог ни дава право да избираме (како што можел и Јуда да избира)........

Но Бог е нели вонвременски и сезнаен, а тоа би значело дека го знае минатото ја знае сегашноста и ја знае иднината.....

Мене ова вака поставено (ако добро сум ја разбрала дискусијата) ми има логика.....

Ни остава сами да одлучиме, но тој е пред секое време, пред секоја човечка акција, пред воопшто да размислуваме за нашата одлука Бог знае за што ќе се одлучиме, како ќе одбереме да постапиме.........

Дали добро сум разбрала?
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 23:49
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Бог, со Неговото предзнаење, не учествува во изборот на човекот, тој (човекот) има слободна волја.

Апостолот Јуда (Искариотски) Го предаде Спасителот Христа за 30 сребреници (пари), и откако „сфати“ дека предаде невина крв, отиде и се обеси.

<font size="2" color="#000099">Некаде во Ев. по Св. Ап. Јован Исус говори за спасение на оние кои Бог му ги доверил. Не се сеќавам моментално на стихот, но знаете за кој стих зборувам.Долго се тупев со тоа-дека Бог знае однапред кој ќе биде спасен и каква е тогаш смислата на нашето делување. Значи, имаме простор за делување и слободна волја на одлучување, но Бог го знае исходот. <font size="2" color="#000066">Така ли?

Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.

Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot na bezboznikot za da ne pogine, kako sto bese slucajot so Savle, koj od najgolem protivnik na Hristijanstvoto stana najgolem propovednik.

Zamislete sto ke se slucese ako Hristos ne mu se javese na patot za Damask na Savle, koj podocna stana apostol Pavle. Prvo, toj nemase da se spasi , a vtoro hristijanstvoto nemase da se siri tolku brzo kako sto toa go napravi toj. ALELUJAH!

Taka i denes Bog intervenira ponekogas kaj nekoi luge kaj koi znae deka ima sansi da se spasat, pa im pomaga bilo preku luge ili preku nekoja slucka za da se obratat kon Bog, a zakoravenite nevernici za koi znae deka nema nikogas da se pokajat gi ostava na Satana.

1. Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.

2. Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot ...

E sega, dali krajot e "kraj" ili krajot ne e "kraj"? Dali Biblijata kazhuva sto kje se sluchi ili samo dava nekoja opcija koja mozhe da se sluchi dokolku Bog ne se predomisli? I koga Bog stoi na onoa sto kje se sluchi, a koga intervenira za da ne se sluchi? Koj e kriterijumot na dozvoluvanje da se sluchi i da ne se sluchi?

Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor ili ne mu beshe dozvolen izbor za da sluchi onoa sto se sluci? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?

I da ne shiram natamu so mnogu drugi prashanja koi go doveduvaat vo prashanje seto ova objasnuvanje na Judinata uloga vo zavrshuvanjeto na Isusoviot materijalen zhivot na zemjava...

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2009 во 00:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 23:27

Изменето од KINGDAVID - 08.Февруари.2009 во 23:29
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 22:10
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Мајкл, нели со овој план А се отфрлаат Старозаветните Пророштва? Па таму е се јасно кажано, и за распнувањето межу два разбојника, па мислам и за Јуда има нешто) خособено кај Исаија.збунетост
Ne. Takvite prorstva ne se nesto sto mora da se ispolni. Bozjiot Duh samo nagovestuva razlicni moznosti. Prvobitno, patilata na krstot ne trebase da se slucat. Vo sprotivno se bi bilo predodredeno, pa ottamu ni naseto deluvanje i molitvi ne bi imale smisla oti i onaka e sè predvideno...

Tokmu zatoa Hristos preku prorockata rec gi pojasnuva stihovite od evangelijata so cel da im doblizi na ludjeto od denesno vreme sto e toa sto navistina se slucilo pred 2000 godini, i sto e smislata na nekogas kazanoto.

Aко таквите пророштва како што велиш не се нешто што морало да се исполни, која е смислата на вдаховеното од Бога дејствување на старозаветните пророци? Замисли да не се исполнеле патилата на крстот-како што било наговестено. Што би било тогаш со Стариот Завет односно пророците од истиот? Би испаднале лажови во сечии очи. Замиосли да не беше распетието-каква смисла ќе имаше нашата вера?

Зошто Бог би се предомислил и би исползувал план Бтрепкање (нешто слично веруваат муслиманите-дека Бог во краен миг го избавил Исус зашто бил добар и му допуштил да избега а на Негово место донел двојник) Во овој случај имаме концепт за Бог-сплеткарошголема%20насмевка, нели?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 15:58
Делата се многу важни, но оној кој Го преставува БОГА како автомат и ја заборава Неговата МИЛОСТ (незаслужената добрина) која им ја дарува Тој на Неговите несовршени чеда, тој и не ја познава СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!

Мајкл пријателе, те молам Апостолите на Милоста и Правдината БОЖЈА - значи оние кои сведочат во Најсветото
Писмо за ВИСТИНАТА - не ги наречувај фалцификатори или
слично, бидејќи тие сведочат за Заветот на единствениот ВИСТИНСКИ Посредник (*БОЖЈАТА *СВЕТЛИНА и *ДУХ) чија МИЛОСТ ја отфрли Јуда Искариот и со тоа ни го покажа баш спротивниот правец од спасителниот!

поздрав

Изменето од spiros - 08.Февруари.2009 во 16:00
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 14:41

E dobro de... ajde da go praktikuvame togas toa drugoto kako sto ti velis deka e! Neam nisto protiv. Tokmu za toa stanuva zbor celo vreme: za aktivna vera - ne za baratanje so citati od spisite i samo veruvanje bez dela.

А од каде знаеш дека мојата вера нема и дела? Или од каде пак јас да знам дека твојата вера има дела? Од каде заклучокот дека ако некој добро барата со цитати од списите дека тој или таа нема дела?

Ne velam deka nema. Velam deka e toa pobitno odtkolku slepo drzenje za slovoto.

Или пак после една дискусија ништо друго освен тоа не ви останува да кажете?
a kade ti se sega delata?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 14:37

E dobro de... ajde da go praktikuvame togas toa drugoto kako sto ti velis deka e! Neam nisto protiv. Tokmu za toa stanuva zbor celo vreme: za aktivna vera - ne za baratanje so citati od spisite i samo veruvanje bez dela.

А од каде знаеш дека мојата вера нема и дела? Или од каде пак јас да знам дека твојата вера има дела? Од каде заклучокот дека ако некој добро барата со цитати од списите дека тој или таа нема дела? Или пак после една дискусија ништо друго освен тоа не ви останува да кажете?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,531 секунди.