|
Теорија на Еволуцијата |
Внеси реплика | страница <1 45678 24> |
Автор | ||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Evolucija e proces na menuvanje na vrodenite karakteristiki na zhivite organizmi vo podolg vremenski period spored uslovite na sredinata vo koja egzistiraa...
No bi dodal ovde deka evolucijata kako zbor znaci promena kon podobro vo sekoj pogled, ne samo na zivite organizmi. Evolucija doaga od latinskiot zbor "evolutio", sto znaci : 1)Razvitok, napredok; 2)Eden od oblicite na dvizenjeto na prirodata i vo opstestvoto, neprekinata, postepena,kvantitativna promena(za razlika od zborot Revolucija) Изменето од KINGDAVID - 28.Февруари.2009 во 22:06 |
||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Dokazanate naucni podatoci i Biblijata ne si protivrecat, tuku se nadopolnuvaat. Darvinovata teorija i negovata kniga Poteklo na Vidovite mi se dobro poznati, taka da jas bev golem pobornik na evolucijata koga ne veruvav vo Bog i znam tocno sto uci. Darvin veli deka nie lugeto sme nastanale vo toj cel sindzir na proces na evoluiranje od covekoliki majmuni....:) Ti dobro go definira zborot evolucija i jas veruvam vo opsta evolucija vo sekoj pogled na covestvoto, materijalen, duhoven, mentalen ,fizicki , naucen itn. Zborot Evolucija ne go izmisli Darvin, taka li e? Megutoa , ne veruvam vo Teorijata na evolucijata koja ja prezentirase Darvin, isto taka kako sto i toj samiot na krajot rekol deka hulel na Boga sto ja izmislil taa teorija i se ispovedal pred svestenik pred da umre. |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Mislam deka za evolucijata povekje uchish od teoloshki komentari otkolku od Darvin.
Nitu Darvin, nitu bilo koj nauchnik ne rekol oti chovekot nastanal od majmun. Toa go veli teologijata vo svojata kritika kon evolucijata.
Sto podrazbirash pod "prifakjanje na evolucijata kako zbor"? Ne zboruvame za prifakjanje ili neprifakjanje na zbororvi, tuku na nivnoto znachenje. Prashanjeto e mnogu ednostavno: dali se slozhuvash deka postoi evolucija ili ne? Изменето од Messenger - 28.Февруари.2009 во 18:16 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Brate messi, kade jas go spomnav Darvin i koga rekov deka ima evolucija ili nema . Evolucija kako zbor go prifakjam, no ne se soglasuvam so Teorijata na Evolucija na Darvin, da se razbereme. Ne se soglasuvam deka Bog ne ucesvtuval vo kreiranjeto na svetot i deka lugeto postanale od majmuni. |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne te razbiram sto sakash da mi porachash... Jas velam deka evolucija postoi za razlika od teologijata koja veli deka taa ne postoi. Vsushnost, moram da bidam poprecizen - pravoslavieto se ushte ne priznava deka postoi evolucija. Neodamna katolichkata crkva oficijalno prizna deka bila vo zabluda i deka evolucijata postoi kako sostaven del od Bozhjata kreacija... Na ovoj podforum beshe otvorena i edna tema tokmu po povod na ovaa najnova vest. Tamu nash*te pravoslavni hristijani go iznesoa svoeto najdlaboko razocharuvanje poradi napushtanjeto na edna od temelnite hristijanski dogmi. Ja pronajdov taa tema: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16675&KW=Evolucija&PN=1 Изменето од Messenger - 27.Февруари.2009 во 19:01 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Vlad Tepesh
Сениор Регистриран: 07.Април.2008 Локација: Romania Статус: Офлајн Поени: 540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
~,,~Pogreshno e tvrdenjeto deka chovekot i den denes ne evoluira,se razbira deka za da se voochi evolucijate e potreben mnogu dolg,dooolg period no fakt e deka i chovekot i zhivotnite se vo postojana evolucija,kaj neoi vidovi e poizrazena a kaj nekoi po slabo izrazena no site zhivi sushtestva vo sekoj mig se vo evolucija osem ogranichenite bitija
Изменето од Vlad Tepesh - 27.Февруари.2009 во 19:11 |
||||
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
|
||||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Jas kje se slozam so King David... Biblijata bila mudra stom
zapisala deka Bog go sozdal covekot=i site lugje deneska pripagjaat na
toj eden vid. Darvin bil vo pravo koga rekol, deka zivotnite
uslovi vlijaat na fizickite, fizioloskite i psiholoskite belezi;
megjudrugoto, toa e genijalnosta vo ovaa teorija. Ottamu, povekje rasi.
No, rasi koi se vo ramkite na eden vid. Toa se soglasuva so naucnite
dokazi i pronajdoci, koi realno pokazale deka varijaciite se vo ramkite
na eden vid, zavisno zivotnite uslovi. Sto e sosema sprotivno od ona sto ovaa teorija celi da go dokaze, a toa e deka postoi sindzir na
evolutivni promeni i zaednicka niska pomegju razlicni vidovi, kako
majmun- covek, i dr vidovi.
P.S. Messenger...mislam deka sepak se najde vo situacija kade moras da se soocis so sopstvenata dogma:) CestitoZa mene toa se sekogas vazni momenti; znaci deka ne stagnirame |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A toa e definicija za evolucija, no kazhana so podruga terminologija.
Evolucija e proces na menuvanje na vrodenite karakteristiki na zhivite organizmi vo podolg vremenski period spored uslovite na sredinata vo koja egzistiraat. |
||||
|
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Според Универзален живот еволуција во смисла на амеба...мајмун...човек немало, но имало долготрајна метаморфоза од пад-битие во човек. Зависно од тоа пад-битије на која географска точка на земјата се задржала претежно додека траела метаморфозата, такви обележја добил ген-материјалот кој подоцна со движењето на земните плочи, клима и др. си влиаело на создавањето на расите. Но расите не ги содал Бог директно, како што ни материјалниот свет не го создал директно, туку само дозволил да настане... |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
E pa, Care Davide, ednash velish nema evolucija, potoa velish ima evolucija, ednash Darvin ne znae shto zboruva i naukata nema nikakvi dokazi, potoa izlaga Darvin sepak znael sto zboruva i ti samiot se povikuvash na naukata podrzhuvajka ja so toa evolutivnata teorija... Em sakash da ja imash tortata, em sakash da ja izedesh. Em sakash da ostanes dosleden na dogmite, em gledash deka ne odi taka... Bidi mi pozdraven i ti... i imaj spokojna i leka nokj. |
||||
|
||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Na ova mislev, mnogu logicno i ednostavno kazano od Anakin |
||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ke se obidam da ti odgovoram na ova prasanje, brate messi,iako ne sum teolog, ke ti odgovoram od naucen aspekt koj e vo soglasnost so Biblijata. Kako nastanale tolku rasi? ke ti citiram eden dokument od UNESCO, Statement on Race: " Site lugje koi denes ziveat pripagjaat na eden edinstven vid, Homo Sapiens, i prvobitno se od isto poteklo. Bioloskite razliki pomegju lugeto se posledica na razlikite vo naslednite svojstva i vlijanieto na okolinata na ovoj genetski potencijal. Vo pogolemiot del od slucaite razlikite moze da se svedat na vzaemnoto deluvanje na ovie dva faktori... Razlikite pomegju pripadnicite na ista rasa cesto se pogolemi od prosecnoto otstapuvanje pomegju razlicnite rasi ili narodi. Nekoja rasa e ednostavno edna od delimicno izoliranite genetski grupi, na koi covestvoto se se razdelilo za vreme i posle svoeto rano geografsko rano rasprostiranje. Grubo zboruvajki,na sekoj od pette glavni kontinenti na podracjeto na Zemjata se razvila edna rasa, pod vlijanie na genetikata i klimata...." Moram da go spomnam komentarot na nasiot drag prijatel Anakin, koj ispravno kaza edna genijalna recenica: Pet kontinenti, pet rasi Ima uste mnogu za pisuvanje brate messi, no mene me interesira tvoeto glediste za rasite, ako moze? Pozdrav brate Messi Изменето од KINGDAVID - 27.Февруари.2009 во 02:26 |
||||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Prilicno e ocigledno, od tolkute temi i diskusii na ovoj podforum, deka verata e prasanje na licno cuvstvo i veruvanje, kako i vekovna mudrost za poznavacite na religijata...
Taman rabota i naukata da ja pretvorime vo istoto. Naukata e rezultat na svesnosta na covekot, sposobnosta za refleksija i rasuduvanje ( prilicno razlicno, i evolutivno dijametralno daleku od majmunite, neli:)). Argumentite se zatoa neophodni vo naukata...a za cuvstvata na lugjeto, kako verata, zasto bi barale argumenti vo necij licen duhoven pat i duhoven razvoj? Za zal, naukata ne e sekogas tolku ednostavna; fakt e deka cesto gi koristela istite teoloski metodi, so istata revnosnost i dogmatizam vo dokazuvanjeto na nejzinite hipotezi, kako vernicite koi se obiduvaat da ja obrazlozat verodostojnosta i vistinitosta na svoeto veruvanje. Vo toj slucaj, besmisleno e da se diskutira za argumenti i fakti za necie veruvanje i ubeduvanje...moze istoto da se prifati ili da ne se prifati, toa e se'. Изменето од Kali - 26.Февруари.2009 во 10:13 |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
I sega, ako...
... kako togash, ako nema evolucija, nastanaa tolku rasi? Zoshto, ako mazhot (Adam) i zhenata(Eva) bea sovrsheni (neli Bog taka sozdava), ne ostanaa takvi kakvi sto bea kreirani spored Bizhjiot lik - edni, edinstveni i nepromeneti, od edna rasa i eden lik? Изменето од Messenger - 26.Февруари.2009 во 18:24 |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 45678 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |