IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Месото е убиство !!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Месото е убиство !!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 14>
Автор
Порака Обратен редослед
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:34

Originally posted by anakin anakin напиша:

sakam james jas

Па знам дека ти единствено ќе се сложиш со мене, другиве сега ќе ми се нафрлат како волци!

Зашто беше облачно и дека имаше голема концентрација на бакар на мал простор. Па каде да удри громот - у коприва???

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:43
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:32
Затоа и се извинив, ама гледам други пред мене појаснија за к*рбанот а јас....јас само... наведов пример....Е зошто де ај кажи?
Сега, може си удрил така, случајно, како лист од дрво што може да падне врз глава, а може и намерно...голема%20насмевка

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:31
sakam james jas
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:28

Сакаш да ти кажам јас зошто удри гром у котлите???!!!

(извинете стварно е ова надвор од тема)

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:42
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:24
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

k*rbanot ne e hristijanski obicaj, James!!
Toa se paganski obicai,
za zal kaj nas seuste se praktikuvaat,
a crkvata manje vise molci
i si glea nejzina rabota..!!!!!

Простете за дигресијата...само реплика на согласност со којсумјас.
Сетете се на громовите во котлињата со јагниња во манастирот “Св. Јоакин Осоговски“ пред десеттина години, кои одзедоа и човечки животи...
А црквата молчи и молчи...
к*рБАНОТ НЕ Е ХРИСТИЈАНСКИ ОБИЧАЈ ЗАШТО ЗА НАС ЕДНАШ СЕ ПРИНЕСЕ ХРИСТОС.

Се извинувам за ова ама морав...бре...како макара да ме влече некоја за овие темиголема%20насмевкаголема%20насмевка

Изменето од maria_magdalena - 02.Мај.2008 во 00:24
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:18
Не мисли дека можеби грешиш, туку прифати дека грешиш и друг пат доколку се повикуваш на било што информирај се, особено кога наведуваш нешто од Светото Писмо.

Во Светотот Писмо никаде не се споменува крвна жртва, напротив, крвната жртвува Исус Хрисотос ја осудува и дава заповед повеке да не се применува.

Инаку жртвувањето животни за одредено верски цели се срекава да, во Стариот Завет, но со Новиот Завет се укинува.

И во право е којсумјас кога ти објаснува дека жртвувањето животни за одредено верски цели-к*рбанот е пагански обичај.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:09

Добро, можеби сум грешка, ама се мислам дека и во Библијата некаде се спомнуваат жртвувања. Е сега дали е тоа по воља на луѓето или Господ така им наложил тоа е друга прича. А од пагански обичаи поглупо нешто нема!

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:06
k*rbanot ne e hristijanski obicaj, James!!
Toa se paganski obicai,
za zal kaj nas seuste se praktikuvaat,
a crkvata manje vise molci
i si glea nejzina rabota..!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:58

Браво бе Well, добро што ја спомна Библијата!
Со секоја почит, ама има contradicto in adjecto !!! Вика не убивај, а од друга страна кркни го к*рбан јагнето! Да му принесам жртва на Господа. Тие жртви јас не можам да ги разберам.

Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:52
Originally posted by james dean james dean напиша:

Ја отварам оваа тема во Филозофија и Психологиjа, а не во исхрана, бидејќи го поставувам ова прашање од филозофски и морален аспект, а инспириран од она што следи по Велигденкиот пост!

Па вака, сите ние кога ќе седнеме дома за ручек или во некоја кафана и кога ќе си нарачаме плескавици, кобасици, ражничи, вешалици и сл., можеби и не сме баш толку свесни што во тој момент всушност јадеме.
Ако за момент, кога го ставаме слаткиот залак во уста, се замислиме и сватиме дека она што го јадеме е всушност некое животинче (суштество, како и нас самите), кое можеби до неодамна трчало безгрижно на некоја ливада или можеби уште полошо - седело во наше заробеништво, за ние специјално да го одгледаме и да го спремиме за после да му го кркнеме ножот под грло, не знам дали би ни било баш се едно!
Значи, нашата месна исхрана е еден вид убиство - за кое ние, ако биде убиен човек, на пример, осудуваме (и тоа многу строго).
Знам дека многу луѓе можат да кажат дека не може да се споредуваат човечкиот живот и животот на некое животно, но сепак тоа е убиство на живо суштество, кое може да биде свиња, но и крава, јагне, срна, зајак, птица,.....
Некој ќе каже дека тоа е закон на природата, но ние сме свесни суштесва и имаме избор!!! Никој вегетаријанец не умрел до сега! Баш напротив. Живеел многу поздраво. Месото не само што е убиство, туку тоа е и убиец!!!

Па, аny opinion ???

...jas sum razmisluel na ovaa tema, i sum doso do dva zakluchoka sho sekako mene mi odgovaraat posho jas ne sum vegetozder, tuku sum mesojad...

1-vo biblijata e napishano deka ne e grev da se ubie za da se prehrani choekot

2-Bisakal da sum roden vo Svedska i da imam geni kako makrobioticharte, koi sho gi ima vo golem broj ama pusto od malo mi davale toa i sho deneska si jadam, odnosno nosam takvi geni od mesarsko podnebje...i bashka obozavam meso od site vrsti i oblici...

...toa e meto mislenje za i okolu temata, a sekoe prekumerno i nekontrolirano ubivanje na zivotnite kako sho e ribokradstvoto i lovokradstvoto gi osuduem mnogu...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 20:00

Не бе шефе!
Секој требаше да каже само - 1. Да се сложувам неморално е!!! или 2. Не, не се сложувам, баш ми е гајле!!!
И на крај ќе отворевме тоа гласачките кутии, ќе ги преброевме гласовите и победниците ќе добиеја 4 годишен мандат!!    

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 19:47
aj ne zbora nisto viseтага

vie od najobicna tema milenijumsko primenuvana -- napravivte solzi na majka tereza
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 19:34

'Кин, не заебавај сега. Котењето се случува зашто нас така ни чини. Сети се на живинарските фарми, на свињарството, краварството.... Ние си ги одгледуваме тие животни за наша корист. Тоа може и да не е така и пак да си има природна рамнотежа.

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 19:13
MAJKATA PRIRODA NE E KRIVA NA NISTO- taa se si organizirala

(NO  nemojte sega da go krivite i Gospod so go napravil Covek i mesojadec))

NIE SME SO SME- od nasa koza se nemoze

NE SME LAVOVI, NITU KRAVI, NAJMALKU PAK KITOVI

SEKOJ NA OVA PLANETA SE HRANI SO NESTO A MNOGUMINA SO NEKOI

FINTATA E NA PLANETATA DA IMA RAMNOTEZA

ENE TI PRIMER ZA IZIGRAVANJE NA RAMNOTEZATA- pred stotici godini vo avstralija deca na naselenicite si donele milenice ZAJAK

zatoa so ne mu bilo mesto na zajakot na toa tlo- i nemal neprijatel koj bi go trebel - se nakotile ko zajci

denesna avstralijanska vlada za dobrobit na lugjeto donele zakon- za sekoja opaska donesena vo opstinata 5$ avstralijanski

ich ne gi interesira- dalizajakot bil izeden ili nekade frlen

ramnoteza e najvaznoto nesto na edna planeta

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.