|
ВЕЛИГДЕН-Радост и верба во животот |
Внеси реплика | страница <1 45678 14> |
Автор | ||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е ајде сега како што ја расипа-поправи ја,оти ти тоа го можеш.Еве ќе ти помогнам со едно прашање:Дали Велигденските јајца треба да бидат исклучиво црвени или може на нив да се цртаат и некои други фигури?
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
сепак секаде ги има такви нели...и во нашата вера и во вашата...ова не беше кажано во контекст-водам војна со вас, а ниту пак му се јавив да го прашам за да се правам дека знам...туку и јас мислев во Мека е...ама ете ....тој рече Медина....доволно ја расипав темата со овој оф топик.
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
пази и тоа се јавив на муслиман за да се осигурам..и пак и тој не знае
|
||
|
||
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не бе во Медина,туку во Мекка е каменот,ту беееееееее колку малку знаеш за Исламот. |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Halid, не мора да има корени во Библијата или наредба од Исус за да е поврзано со верата. Ако нештото се прави во Божја Слава, со добри намери и чисто срце, истотака е дел од верата.
|
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хехе..тоа го нема. Ние преку тоа го славиме Бог значи тоа е форма на изразување почит а никаде не е пишано во Библијата. Јас тоа мислам и погоре го кажав. Но сепак не би го нарекла адет зашто станува збор за некој обичај. НО затоа ќе направам мала споредба со дел од Библијата:
Исус Навин: 9:4 се присетија на итрина. Почнаа да се преправаат дека се патници: фрлија стари вреќи и вински мевови, искинати и закрпени на своите ослиња, 9:13 А ова се вински мевови: ги налеавме нови, па еве, веќе се искинати; и нашите облеки и нашите обувки веќе се остарени од далечниот пат.” Матеј:
9:17
Ниту ново вино се налева во стари мевови; инаку мевовите се кинат,
виното истечува и мевовите пропаѓаат. Туку ново вино се налева во нови
мевови, па се запазуваат и двете заедно.” Марко:
2:22
И никој не налева ново вино во стари мевови; инаку новото вино ќе ги
скине мевовите, па ќе пропаднат и виното и мевовите. Туку, ново вино -
во нови мевови!” Лука:
5:37 И никој не налева ново вино во стари мевови; инаку новото вино ќе ги скине мевовите и ќе истече, а мевовите ќе пропаднат.
-Со ова сакам да кажам...тоа се обичаи...Бог ни дал способност да го користиме паметот нели? Така е и во ова....Со новите обичаи (ај ке речам нови иако не се баш нови нели..односно се многу постари-за ова со јајцата зборувам за Велигден) ние ја изразуваме љубовта кон Бога. Бараме начин како да ја искажеме. Значи секој начин на кој можеме и мислиме е убаво да се искаже преку тоа љубовта кон Бога е добредојден. Дали било тоа со палење свеќи, дали било со вапцање јајца не е битно. Ете кај вас во к*ранот мислам не пишува за каменувањето на ѕидот кој е претставен како ѓавол во Медина. Ако грешам поправете ме за ова. Значи има голема разлика (барем според мене) од адет до обичај. Изменето од blueprayer - 23.Април.2008 во 16:03 |
||
|
||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dobro e sto si se spasila! Potocno sakam pasus,za toa kade Isus ili Pavle ili apostolite velat...da se vapcaat jajca!! I kade Isus veli...Da se proslavuvat Veligden! Blagodaram!!! Изменето од Halid ibn Velid - 23.Април.2008 во 15:44 |
||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
само што излегов од кола да затворам капија абе цела ме нарна кажи ми за што поточно сакаш да ти дадам?
|
||
|
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ok..Blue...Blagodaram!! |
||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
халид за 10 мин сум дома и ке пишам
|
||
|
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во ред е прашањево.....јас ке ти кажам јас колку што знам ...а кој знае повеке нека надополни слободно. Мое мислење е дека со црвената боја која најчесто се користи во боењето на јајцата (другите значи се споредни и Божјото т.е. првото јајце мора да е такво извапцано) се симболизира крвта на Исус која ја пролеа за нашите гревови. Мое сваќање е дека со фарбањето црвена боја значи ја издигнуваме крвта Христијанска и ја славиме исто така. Мислам дека погоре пишува поубаво.во првиот пост..
|
||
|
||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Togas znaci e versko nacelo!?? epa sega ke dades eden pasus!za toa!? Stom stanuvat zbort za site vernici? pa mora site vernici neli da se baziraat na Biblijata..ili gresam???? |
||
|
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа го прави секој Христијанин кој го сака Бог и ја почитува Црквата како Божји храм. Според мене адет е нешто останато од дедо ми на пример и го правам јас или сестра ми или мајка ми. Но ова значи станува збор за сите верници.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 45678 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |