IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Свет
  Активни теми Активни теми RSS - Само САД ,Турција и Словенија ни се прија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Само САД ,Турција и Словенија ни се прија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 11>
Автор
Порака Обратен редослед
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 21:26
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

Инаку еве едно мислење сега ќе постирам од друг форум..

Цитирај
До Русија дојде работава а?
Втората најлоша работа која може да и се случи на Македонија и се случи. Тоа е грција да ни е сосед. Полошо од тоа е само да веруваме дека Русија теба да ни биде сојузник.
Мислам не знам како може да се прашуваме и да се мислиме дали треба да се стави Македонија на страната на САД или Русија.
Американците можеби функционираат на принципот на остварување на своите интересни да бараат сојузници, но Русите функционираат на друг принцип. Тие за остварување на своите принципи безмилосно ги цедат до последната капка здрав живот своите “сојузници“. Русија функционира на царистички менталитет како дома така во надворешната политика. Мене ми е жал за Србија што во моментов се колне во Русите, а за година, две, пет ќе остане со прстот у уста, а Русија ќе ја заврши целата работа која намислила. Видете што и се случува денес на Украина и Грузија. Срам не помал од нашиов јадат денес и тие само затоа што Русија гласно го преќуте Косово.
Денес европскиот дел од НАТО вели не за Грузија и Укр. со образложение, претеравме во однос на нашите руски приајтели со Косово и сега треба малку да се смириме. А и да црпиме гас и нафта нормално нели.
Не постои длема САД или Русија, барем не за нас. Можеби Молдавија да има дилеми или Беларус, ама ние не треба да имаме.

Па добро, не треба баш да се меша Русија со Советскиот Сојуз.

Русија беше Советскиот Сојуз Дудуловски
Се виде тие републики што беа во алијанса со русите што добија
Тотална сиромаштија и нивната економија беше исцедена до максимум за една цел..
Русија да има 30 000 нуклеарки и.т.н.

Уште еден пример дека Русите и не се баш некој фактор на нестабилноста.
Во Естонија ги има околу 27 посто (значи поголем процент од Албанците во Македонија). Руското малцинство таму е доста обесправено, но не сум слушнал досега да прават таму Русите некои поголеми проблеми, да повикуваат на граѓанска непослушност и.т.н. Најважниот аргумент за нивната обесправеност е тоа што во сегашната Естонска влада нема НИЕДЕН РУСИН,

Естонија се православни христијани така ???

Владимире, Естонците не се православни сигурно. Мислам дека се повеќето католици или евентуално протестанти, православни не се. Сиромаштијата не е дело на Русија, туку на претходниот систем (социјализмот). Русија денес е пазарна економија, така?
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 21:23
A tie sto mislat deka treba da im se svrtime na Rusite se lazat. Luge pred edna mocana "malaka" grcija ako klekna Amerika, velesila br 1, kakva rusija kakvi prikazni!!!
Ne ni treba Rusija! Rusija ne ima poveke pati iznevereno vo istorijata ni krvava...taka da poveke moderni  krvo prolevanja ne ni se potrebni.
Aferim za Turcite!!! A od Albanija od zapad:) pomos ke ni treba samo vo slucaj da si go priberat smetot sto ni go pratija vo drzavata i da ni gi vratat ubavinite so ni gi zedoja!!!
aj sozdrvje

Изменето од only_me - 05.Април.2008 во 21:25
Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 21:18

Така е и јас се согласувам....
Поголем пријател од турците немаме....
Се направија луѓето.....буквално се..
Повеќе муслиманите(зборам за турците а и некои други ни помогнаа сега а тоа се албанците) ни помогнаа отколку нашите православни "браќа".

Zborot pravoslavni braka nebi trebalo da se koristi ni pod navodnici vo ovoj slucaj. Pravoslavjeto za zal na ovie prostori ne e nisto poveke otkolku prazna gordost, daleku od ona sto bi tebalo da bide - religija. Vo ova pravoslavje sto go propoveduvame ostanalo se drugo samo ne verata, ona za sto bi trebalo vsunsot da bide temelot na taa godost!
Ako nekade se rodi pravoslavieto togas se rodi ovde, Vo Makedonija, koja grcite ja narekuvaat nivna,  no za zal vo Biblijata stoi sosema drugo zabelazano. No i toa ke im go prepiseme na nivnata nacionalna NEkultura, koja e daleku od ona Elenistickata. Ako sv Pavle pred 2000 godini gi napisal svoite poslanija oddelno do grcite i do Makedoncite naveduvajki gi razlikite i netrpenijata megu istite epa togas ona sto im preostanuva na grcite i sto dlaboko od srce im go posakuvam e da si otkinat po edno pogolemo kamence od nivnite paganski hramovi i neka si go vrzaat okolo nistozniot vrat pa neka se frlat vo naseto Egejsko  More, vo ovaa Drama neka ne izostanat i nivnite golemi pravoslavni braka, srbite, blgarite rusite i tn...Dragi moi Makedonci nie nemame potreba od ovakvi braka, nemame potreba nekoj da ne priznae, nitu pak da ni dade soglasnost za da bideme ona sto sme, Makedonci, onakvi kakvi sto sme so vekovi, blagosloveni i krsteni od Sv Pavle, najgolem megu apostolite, cin zapisan vo najverdostojnata istorija! Pogolem i poverodostoen dokaz od Biblijata nema da ni treba! Ova samo vo slucaj dokolku nekoj se somneva vo negoviot identitet!! Da zive Bibliska Makedonija, Portata na hristijanstvoto vo Evropa!!!!
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 20:24

Цитирај
Втората најлоша работа која може да и се случи на Македонија и се случи. Тоа е грција да ни е сосед. Полошо од тоа е само да веруваме дека Русија теба да ни биде сојузник.
Мислам не знам како може да се прашуваме и да се мислиме дали треба да се стави Македонија на страната на САД или Русија.
Американците можеби функционираат на принципот на остварување на своите интересни да бараат сојузници, но Русите функционираат на друг принцип. Тие за остварување на своите принципи безмилосно ги цедат до последната капка здрав живот своите “сојузници“. Русија функционира на царистички менталитет како дома така во надворешната политика. Мене ми е жал за Србија што во моментов се колне во Русите, а за година, две, пет ќе остане со прстот у уста, а Русија ќе ја заврши целата работа која намислила. Видете што и се случува денес на Украина и Грузија. Срам не помал од нашиов јадат денес и тие само затоа што Русија гласно го преќуте Косово.
Денес европскиот дел од НАТО вели не за Грузија и Укр. со образложение, претеравме во однос на нашите руски приајтели со Косово и сега треба малку да се смириме. А и да црпиме гас и нафта нормално нели.
Не постои длема САД или Русија, барем не за нас. Можеби Молдавија да има дилеми или Беларус, ама ние не треба да имаме.

Па добро, не треба баш да се меша Русија со Советскиот Сојуз.

Русија беше Советскиот Сојуз Дудуловски
Се виде тие републики што беа во алијанса со русите што добија
Тотална сиромаштија и нивната економија беше исцедена до максимум за една цел..
Русија да има 30 000 нуклеарки и.т.н.

Во Естонија ги има околу 27 посто (значи поголем процент од Албанците во Македонија). Руското малцинство таму е доста обесправено, но не сум слушнал досега да прават таму Русите некои поголеми проблеми, да повикуваат на граѓанска непослушност и.т.н. Најважниот аргумент за нивната обесправеност е тоа што во сегашната Естонска влада нема НИЕДЕН РУСИН,

Естонија се православни христијани така ???

Изменето од Vladimir88 - 05.Април.2008 во 20:26
Кон врв
Feromona Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2008
Поени: 52
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Feromona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 19:18
Mnogu se razocarav od Rusija vo periodot koga bea NATO napadite vrz Srbija.Na vesti stom pocnese da se komentira pomosta za Srbija od strana na Rusija,vednas ke se pojavese snimka od edno brodce so odzak.Kao trebase da trgne brodot "LIMA"..a toj brodot cekaj go eve go,ete go - a toj NIKADE ne stigna...im svrte i Rusija grb na srbite.A zosto?Povtorno INTERES sigurno bil vo prasanje...nema ljubov vo politika,samo parite go vrtat svetot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 19:14
Во Естонија ги има околу 27 посто (значи поголем процент од Албанците во Македонија). Руското малцинство таму е доста обесправено, но не сум слушнал досега да прават таму Русите некои поголеми проблеми, да повикуваат на граѓанска непослушност и.т.н. Најважниот аргумент за нивната обесправеност е тоа што во сегашната Естонска влада нема НИЕДЕН РУСИН, што значи дека воопшто ги нема во највисоките инстанци на извршната власт. А замислете дали би можела Македонија да функционира без некоја албанска партија во Владата? Секако дека не може. И се сложувам со тоа Албанците да бидат дел од Владата. Но ете, во Естонија, која е членка и на ЕУ и НАТО се кршат малцинските права и никому ништо. Русите и натаму не прават проблеми. Единствен поголем настан беше кога пред некое време Русите излегоа на масовни протести поради преместувањето на Споменикот на Советскиот војник во Рига. Тогаш полицијата ги разби протестите, во кои беше убиен еден демонстрант. И толку. Се` се заврши на тоа.
Друга работа е тоа што Русите не направија некој проблем при распадот на СССР и практично комунистичката империја се распадна без поголеми воени судири. (Чеченија е друго. Таа не беше Советска социјалистичка република, туку автономна република во склоп на Русија)
Кон врв
al_pachino Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Април.2008
Локација: Russian Federation
Поени: 289
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_pachino Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 19:04
sto za zal , na ostatokot na covestvoto , zasega dobro im pominuva .....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_pachino Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 19:01
sekoja cest za ovoj post ..... samo , opasnosta , pred se za evropa e tokmu poradi moznosta za gubenje na primatot kako supersila br 1 od strana na usai sozdavanje na konfliktni situacii nasekade niz evropa pa i posiroko ......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 18:58

Цитирај

Па добро, не треба баш да се меша Русија со Советскиот Сојуз. Работите секаде во светот се менуваат. Можеби не е некој најдобар пример за демократија, но секако дека тоа не е онаа истата Русија од времето на Сталин или Брежњев. А работите во светот се менуваат на еден природен начин и ништо не може да им застане на патот на тие промени. Америка е се` уште сила бр.1 во светот, но Русија е во подем. А за Кина и да не зборам. Според многу светски економски анализи, за околу 20 до 30 години, кинеската економија ќе биде страшно развиена. Како и да е, САД започнуваат да го губат приматот. Со тоа не мислам дека Американците ќе пропаднат или дека ќе паднат во втор план, но сигурно е дека нема да останат единствена суперсила (каква што беа по распадот на СССР)
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 18:45

Цитирај
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 18:03
Originally posted by novace novace напиша:

Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Turcija nie najgolem prijatel.. oni medzu prvite ne priznaa kako nezavisna drzava i toa pod ustavno ime Republika Makedonija,, a prijatelstvoto uste povece go potvrduvaat so podrskata sto ni ja davat za NATO!Teshucur Kardaslariсреќа

Секоја чест искажувам кон Турскиот Народ и Државата на Ататурк...за покажаниот принцип на неменливост на ставовите..посебно искажани кон нашата Македонија..

А дали некој од надлежните овде кај нас ..помислил... барем јасно и со дела да им се заблагодари на овие наши принципиелни во се пријатели?

Тие биле... и сеуште се Империја..и така и се однесуваат..кон сите.

За Македонија велат дека некојпат сме биле истотака голема Империја..ама дали исто како и Турците ..се однесуваме како да некојпат сме биле така?.

Во недостаток од јавна благодарност ..јас како граѓанин и во име на Македонија..им благодарам на граѓаните на Република Турција..за се што добро направиле за нас.

Бог да ги благослови..

голема%20насмевка

Е арно тоа што викаш
Бог да ги благослови

И јас тоа го викам
Него еве за тој што викаше дека Турција сакала повторно да си ја поврати империјата
Моира извини ќе отидам малце офф топик
Еве извадок од писмото што било испратено од Теодосије(до Дионисиј) двајца македонци од 1890 година Теодосиј беше скопски митрополит...и се залагаше за обединета и независна Македонија на Македонците а и нормално за обновување на Охридската Архиепископија како Македонска
Еве па тој што вика...

Значи еве од тогаш што се зборувало за православните браќа

Повеќе коментари немам
Ама не е битно тоа битно е дека ние пак утре истата песна

Тамооо далекоо.....тамо је село моје тамо је Србија

Изменето од Vladimir88 - 05.Април.2008 во 18:04
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 17:56
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Turcija nie najgolem prijatel.. oni medzu prvite ne priznaa kako nezavisna drzava i toa pod ustavno ime Republika Makedonija,, a prijatelstvoto uste povece go potvrduvaat so podrskata sto ni ja davat za NATO!

Teshucur Kardaslariсреќа

Секоја чест искажувам кон Турскиот Народ и Државата на Ататурк...за покажаниот принцип на неменливост на ставовите..посебно искажани кон нашата Македонија..
А дали некој од надлежните овде кај нас ..помислил... барем  јасно и со дела да им се заблагодари на овие наши принципиелни во се пријатели?
Тие биле... и сеуште се Империја..и така и се однесуваат..кон сите.
За Македонија велат дека некојпат сме биле истотака голема Империја..ама дали исто како и Турците ..се однесуваме како да  некојпат сме биле така?.
Во недостаток од јавна благодарност ..јас како граѓанин и во име на Македонија..им благодарам на граѓаните на Република Турција..за се што  добро направиле за нас.
Бог да ги благослови..
голема%20насмевка

Изменето од novace - 05.Април.2008 во 17:58
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_pachino Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 16:39
ha ..... kratko ama slatko no na kraj gorko ..... a sto se odnesuva do turcija , treba da znaete deka turcin bez esap prijatel ne e .....
Кон врв
Feromona Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2008
Поени: 52
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Feromona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2008 во 16:36
Originally posted by al_pachino al_pachino напиша:

kakvi i da se pridobivkite na makedonija vo odnos na interesine na amerika , tie ce bidam i krajno stetni i kratkotrajni za makedonija .... drzava ne se gradi po osnov momentalni rezultati na svetskata scena .... rezultatite se vrtat ... i vo posleden mig ... a imperitte , kako i niz celata istorija na covestvoto , propadjaat .... poradi svojata golemina i nezgrapnost ......

Dosega ne sme "vkusile" niti kratki,niti dolgi pridobivki....a tolku ne "pominale"...
Nego aj so SAD da pocneme...neka bide KRATKO,AMA SLATKO!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,233 секунди.