IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Марија имала деца после Исус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Марија имала деца после Исус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 12>
Автор
Порака Обратен редослед
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:11
Brate dovolno e,vece postirav!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:11

"Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!"

- uzviknu ona (Maryam, 18).

NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:10

I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana

svojih na istočnu stranu povukla i jedan zastor da

se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka

Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno

stvorena muškarca (Maryam, 16-17)

NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:09
Ok, eve sto veli k*r,anot za Merjem,ottuka najdobro ce go prepoznaete Islamskiot stav za ovaa golema zena:

16. I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla
17. i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u
liku savršeno stvorena muškarca.
18. “Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!’ – uziknu ona.
19. “A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga” – reče on – “da ti poklonim dječaka čista!’
20. “Kako će imati dječaka” – reče ona – “kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!’
21. “To je tako!’ – reče on. “Gospodar tvoj je rekao; ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem
ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!”
22. I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.
23. i porođajni bolovi prisiliše je da dođe da stabla jedne palme. “Kamo sreće a sam ranije umrla i da sam
potupno u zaborav pala!” – uzviknu ona.
24. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu; “Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.
25. Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe,
26. pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: “Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću
šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti.”
27. I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. “O Merjemo,” – rekoše oni – “učinila si nešto nečuveno!
28. Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica.”
29. A ona im na njega pokaza. “Kako da govorimo djetetu u bešici?” – rekoše.
30. “Ja sam Allahov rob” – ono reče -, “meni će On Knigu dati i vjerovjesnikom me učiniti
31. i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i
milostinju udjeljujem,
32. i da majci svojo budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
33. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz
mrtvih ustajao!’
34. To je Isa, sin Merjemin, - to je prava istina o njemu, - onaj u koga oni sumnjaju.
35. Nezamislivo je da Allah ima dijete, hvaljen neka je On! kad nešto odluči, On za to rekne samo: “Budi!”
– i ono bude.
36. Allah je, uisitnu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je pravi put.
37. i sljedbenici Knjige su se o njemu u mišljenju podvojili, pa teško onima koji ne vjeruju kada budu na
Danu velikom prisutni!
38. Kako će dobro čuti i kako će dobro vidjeti onoga Dana kad pred Nas stanu! A nevjernici su sada u
očitoj zabludi!
                 (Merjem:16-38)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:08

Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju

sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u

riječi Gospodara svoga i u Knjige Njegove vjerovala

i od onih koji provode vrijeme u namazu bila (At-

Tahrim, 12).

Изменето од Pustinski-Lav - 26.Јануари.2008 во 01:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:07

I kada meleki rekoše: “O, Merjema, tebe je Allah

odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na

svijetu učinio. O, Merjema, budi poslušna svome

Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji namaz

obavljaju i ti obavljaj!” (Ali ‘Imran, 42-43).

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:07
Не забегувајте, темата не е Исламот и Марија, туку Дали Марија останала девица по Исус. Ако има Исламот што да каже на таа тема, бујрум, а ако не, немојте оф-топик.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:01
Originally posted by efendija efendija напиша:

Gledas connected sto se raboti!-Pak ce ti recam samo vo islamot Merjema(Marija) e ceneta kako sto treba!Allah da ja nagradi ovaa golema zena,golema majka koja e daleku od toa sto i se pripisuva!

Ajde sega tebe ti e redot efendija da napishesh neshto za toa kako Deva Marija e prikazhana vo k*ranot. No te molam da ne pastirash kilometarski tekstovi. Sintetiziraj malu.

Bash me interesira sto se veli kaj vas.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:01
Gledas connected sto se raboti!-Pak ce ti recam samo vo islamot Merjema(Marija) e ceneta kako sto treba!Allah da ja nagradi ovaa golema zena,golema majka koja e daleku od toa sto i se pripisuva!

I

Amin brate.. Navistina Merjema(Marija) bese edna od izbranite od Allah z.s. 

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 00:58
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 00:55
незнам што ми е по долно во оваа тема? дали мешањето во сексуалноста на ДЕВА МАРИЈА од страна на некои членови, или пак плукањето кон православната црква од некои верници,
просто да ти се згади болен
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 20:54
Originally posted by efendija efendija напиша:

Sega se cudam po koja verzija da ujdisam!!!!!

Bockaj, bockaj... pa posle ke me barash da brisham i baniram, ajde, ajde...

Upotrebi go svojot um i srce i pojdi po patot koj tie ke ti go pokazhat. Ne odi slepo po tugji patishta.

Aaaa zaboraviv, ti veke imash pojdeno po nekoj pat, samo sega taka provocirash, bajagi ke se konvertirash, pa se mislish sto da odberesh... he, he, he efendijo, efendijo... ako, ako...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 19:53

Sega se cudam po koja verzija da ujdisam!!!!!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 17:35
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Messenger - Sard e vo pravo za ova... Nema konkretni dokazi deka imalo drugi deca na Marija.

zidarski, 4 страни ви се наведени со библиски доказе дека Марија имала и дфруги деца. Не знам уште какви докази ви се потребни. Да не сакате и ДНК од Марија и децата нејзини да ви приложиме среќа
којзнае и така дали ќе поверувате.

Iako Jakov se smeta za brat Isusov, ne e jasno dali e krvna vrska ili e poimot brat upotreben kako naziv na chovek shto e del od zaednicata.

ПРВО, Јаков е спомнат меѓу браќата на Исус...
13:55 Не е ли Овој син на дрводелецот? Мајка Му не се ли вика Марија и браќата Негови - Јаков и Јосија, Симон и Јуда?

ВТОРО, повторно е спомнат како брат Господов во посланието на Павле до Галатјаните...
Галатјани: 1:19 А некој друг од апостолите не видов, освен Јаков, братот Господов.

ТРЕТО, веќе објаснив погоре дека тука терминот за браќа - adelphos, употребен во горниот стих, подразбира браќа од иста утроба.

ЧЕТВРТО, на едно место пишува и вака..
Јован: 7:5 Зашто ни Неговите браќа не веруваа во Него.

Ако браќа тука се однесува на некои што се дел од заедницата, тогаш како е можно тие да не верувале во Исус? Точно е тоа дека Исус на едно место ги нарекува браќа оние кои веруваат и кои ја исполнуваат Божјата воља, но тоа не е и случај тука, бидејќи тука јасно пишува дека овие браќа не верувале во Исус. Значи ова мора да биле родените-крвни браќа на Исус, синови на Марија.

Ne zaboravajte deka Isus i na Krstot, pokazhuvajki kon Jovan, i veli na svojata Majka deka dobila sin, shto ako imala i drugi deca ne bi bilo voopshto znachajno.

Јован: 7:5 Зашто ни Неговите браќа не веруваа во Него.
...
50 зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка.”

Христос ги нарекувал браќа оние кои верувале во Него и кои ја исполнувале вољата на Бог. Исус на едно место вели дека Кој не е со Него, тој е против Него. Исус не сакал да ја предаде својата мајка на некои кои се условно кажано против него, туку мудро одлучил да ја предаде на омилениот Свој ученик - Јован.
Исусовите крвни браќа не верувале во Него. Некои од нив (сигурно Јаков) подоцна. Затоа Исус решава својата мајка да ја довери на Својот духовен брат, а нејзин духовен син - Јован.

Изменето од EvAngelos - 25.Јануари.2008 во 17:44
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.