|
кадрирање |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | ||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se slozhuvam so kazhanoto. Rabotata e, koga ne znaesh, togash se ti e ubavo, a koga razbirash gledash deka sekogash ima i druga alternativa koja verojatno e podobra od onaa na koja veke si se reshil. Ironijata e deka vo sushtina nema nishto posebno podobro ili polosho vo seto toa, tuku se raboti za izbor koj imal nekakva relevancija tokmu vo momentot koga si ja napravil slikata. Otposle, koga ke se zaboravat tie relevancii (chitaj: objektivni i subjektivni uslovi pod koi si fotografiral), sekogash pagaat na um opcii koi verojatno bi dale podobar rezultat. Ili kako sto veli narodot "posle vojnata site se generali..." Изменето од Zoran K - 12.Декември.2007 во 23:20 |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti strakas bezveza? Tebe ti se pravilata vlezeni vo porite ... ne gi podlazuvaj ludjeto da mislat deka mozat tuku taka da vadat fotografii kako tebe |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
aboskovski
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hah - interesna konstatacija, kaj mene bese obratno Na pocetokot 'rabotev' spored pravila i nikogas ne bev zadovolen. Sega si strakam bezveza i stalno sum zadovolen |
||
Parki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 06.Март.2006 Локација: New Zealand Статус: Офлајн Поени: 112 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас на почеток фотографирав на среќа и успевав да направам добри фотографии...т.с сите ми беа woow според мене се разбира
но се до моментот кога почнав да ги разгледувам и изучувам "правилата" и од тогаш немам ни една добра фотографија, се нешто и фали |
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Najlon kesa za gjubre, onie golemite crni, se mnogu praktichni za legnuvanje i sednuvanje po zemja. Jas vo kola nosam i beli, ako zatreba za nevestite...
Изменето од Zoran K - 12.Декември.2007 во 04:40 |
||
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кружам, клечам, лежам, се качувам, висам... (ама понекогаш и тоа не помага, ако не можам да „видам“). Најлошо ми е кога ќе фатам добар кадар, ама по два дена знам дека има подобро светло и ќе отидам на истото место, ама не можам да го погодам истиот кадар. Како да сум проколнат. Ќе треба да идам на бајачка да ми бае.
Или кога ќе дојдам дома ќе видам дека сум сецнал 2-3мм од објектот зашто не сум легнал или не сум се качил туку сум кадрирал од око. И следниот ден одам, ама џабе пак не можам да фатам ист кадар или времето скроз отишло у ...... Жив пример е една фотка од портфолиото (заробена) првиот пат се се погоди, ама сецната од озгора скулпутрата. Следните денови врнеше, па светлото не се погоди и сега ми останува да почекам да дојде пролет па со најлон да легнам и да ја фатам како што бива.
п.с. најлонот е зашто таму постојано има флеки од некој флуид (а мислам дека и мириса) па претпоставувам дека... Веројатно знаете на што мислам. Изменето од Vojkan - 11.Декември.2007 во 16:37 |
||
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ubavo kazano |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
kako so trgnalo, so klimatskite promeni, ke ima "pogledi" sho nikoas ne sme gi videle (osven mozda vo na anakin temata)
|
||
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
||
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
15 години значи имам и јас време да ја направам фотката која ја пропуштив пред 2 години, бидејќи не понесов апарат со мене. Некаде 15/16 јануари рано наутро околу 7ч, ведро небо и кочан ладно, -20 степени. Влегувам во кола и поаѓам накај работа. Откако завртев по булеварот и застанав на првиот семафор, забележав чуден изгрев на сонцето. Прв пат видов такво нешто. Сонцето само што се појавило на хоризонтот,а вертикално над него имаше црвен столб. Тогаш си помислив да се вратам до дома и да земам нешто за да го фотографирам, ама додека дојдам дома ќе помине моментот. Втората алтернатива беше со мобилен да фоткам - пробав, ама поголемо ѓубре од фотка со 0,33МР не сум видел. Ми преостана опцијата да седам во кола и да го проследам феноменот, да го запомнам и да се сеќавам на него. Започнаа да свират другите автомобили кои беа позади мене, јас само ја преминав раскрсницата и со 4 трепкачи се паркирав до десниот раб и гледав во изгревот. Од тој ден не сум излезен со празни раце од дома. Секое утро во наредните месец дена излегував околу 7ч, но џабе, моментот не се повтори, а башка и не беше ведро и темературите се покачија. Минатата година не ни имавме температури под -20 степени. Сега еве се ближи нова година а од температури под нулата ни трага, освен во фрижидер за длабоко замрзнување Сакам да кажам дека џабе се сета опрема, познавање и желбата за фотографирање ако го немаш правиот момент. Зоки чекал 15 год, можеби јас уште утре ќе имам среќа и ќе имам вакво нешто или пак никогаш нема да се повтори таквиот изгрев, а со оглед на климатските промени, не е ни чудо |
||
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
www.blissvp.com
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sase, toa sto ti go pastirase ne e pravilo za kadriranje ... toa e common sense ako sakas da sledis bilo koe od pravilata
Sansite deka od prva ce ti se namesti se kako sto treba se minorni. Ona sto ne sum siguren e deka 2 minuti odenje mozat da pomognat mnogu. Saka ponekogas da si gi oderes gluzdovite po kamenja i da pomines niz trnje za da dojdes do praviot agol |
||
|
||
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da mire, gi znam pravilata :) sea kolku gi primenuvam, to e druga rabota. fintata za temata mi bese da vidime dali nekoj i kolku od nas go primenuvame bas ova pravilo pri kadriranjeto.
i web sajtovite sum gi gledal, dali od prethodno postirani linkovi na forumov ili sum gi nasol na google, ne e vazno, super se. |
||
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zoran,
2 saati samo ... Vo Grand Canyon?!?! Pa toa e bozja kazna ... kolku na maka da te stavat! Sase, dali dosega imas slusnato muabeti okolu pravila na kompozicija? Osnovite na "pravilnoto" komponiranje (namerno e staveno vo navodnici, bidejci so vreme ce konstatiras deka pravilata postojat za da se krsat) se mnogu korisna rabota, osobeno za pocetnici. Nauci gi, nauci da gi koristis vo sklop so ona sto sakas da go slikas. Razlicni situacii ce ti nametnuvaat upotreba na razlicni pravila. Za da mozes da gi iskoristis, ce moras da go pravis tokmu ona sto ti go kaza Zoran ... da ja analiziras situacijata i slikata pred sebe. Otkako ce navlezes dovolno vo upotrebata na pravilata za kompozicija, pocni da si igras so niv. Ne deka ce pogresis dokolku gi upotrebis, no isto kako sto slikanjeto od "walk up" point ce napravi da ja imas istata fotografija kako i site koi go imaat toj priod. Taka i slepoto drzenje do pravilata ce te dovede da ja imas istata fotografija koja ja imaat onie koi gi poznavaat pravilata za pravilno komponiranje. Znaci, nekakva sledna faza e da pocnes so "thinking out of the box", odnosno kreiranje na sopstven izraz. Za zal kratenki nema, odnosno ludje koi uspevaat direktno da prejdat vo taa faza na "thinking out of the box" i toa da bide uspesno, se mnogu retki. Ova osobeno vazi za pejsazite, bidejci vo pejsazite, generalno, nema nekakva prikazna koja moze da ja nosi fotografijata. Dozivuvanjeto e isklucivo vizuelno i slikata, ili ti se dopadja, ili ne. Eve ti nekolku linkovi do stranici kade ima ubavo objasneti raboti po prasanje na kompozicija, merenje na svetlo i nekoi kreativni aspekti na fotografijata: http://www.photozone.de/4Technique/index.html http://www.luminous-landscape.com/tutorials/ BTW, razlikata pomedju osmisluvanjeto na fotografijata vo smisla na kreativno koristenje na agolot i svetloto i ckrapanjeto od "walk-up point" e razlikata pomedju art i turisticko foto. Art fotografijata ima vo sebe sodrzina koja moze da go pleni gledacot, da go natera da vozdivne, onaa drugata so sebe ja nosi samo recenicata "vidi kade sum bil" i tolku Se nadevam ova pomaga pomalku. Razgledaj gi linkovite, bidejci ne e bas zgodno seto toa sto e napisano da go razglabame odnovo ovde od kraj do kraj. Sekako, odredeni delovi moze ida gi prodiskutirame naknadano, dokolku smetas deka ne e se objasneto kako sto treba Pozdrav, Mire |
||
|
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kolku pati jas taka ke gledam neshti i si mislam "ova ke bide dobro za slikanje". Koga kje napravam probni sliki, ponekogash entuzijazmot mi se izdishuva.
Rabotata e sto chovechkoto oko i psihichkoto dozhivuvanje na edna gletka ne korespondira isto so onoa sto go gleda kamerata. Nasheto duhovno dozhivuvanje ne se preslikuva ni priblizhno isto so bilo kakva tehnika... Najgolem sudir megju dozhiveanoto i registriranoto so kamera go imam voocheno na Golemiot Kanjon vo Nevada, osobeno zatoa sto ne mozhev da ostanam poveke od bedni eden/dva saati. Mi odeshe ili da ja frlam kamerata ili da se frlam jas. Se ushte razmisluvam koja opcija beshe najdobra... Изменето од Zoran K - 11.Декември.2007 во 03:49 |
||
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |