|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 5152535455 113> |
Автор | |
Misel4o
Нов член Регистриран: 21.Февруари.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
итно ми треба состав за писмена по македонски јазик за трета година со тема: Парите-единствен виновник за несреќите во семејствата ми треба итно за утре ми е ве молам помогнете ми...
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neshto za Lenka:) По беспатниците на бескрајот талка судбината на младата монополска работничка „Ленка“. Нејзината приказна е истовремено судбина на тутунските работници во Македонија. Чудесно прозвучува Рациновата балада за младата девојка која што го напушта својот разбој и на него ја остава недовршена кошулата за момински дарувања и љубувања. Поаѓајќи по сувото и горчливо парче леб се слева во реката од луѓе кои ги голта монополот. Таму во неподносливите услови гаснат животите и тие никогаш повеќе не се враќаат на светлината и радоста. Исчезнуваат сите момински илузии за иднината, подмолната туберкулоза и влегла во телото и а пие како капка роса. До совршенство дотерани последните стихови низ еден романтичарско-елегичен опис го откриваат свежиот гроб на девојката и вечниот копнеж по неизживеаните соништа и љубови. Над сè се надвиснала тивката посмртна тага, длаби и боли, опоменува. Рацин во оваа своја балада постигнува совршенство во единството меѓу реалното и имагинарното, фантастично прозвучуваат и радоста и болката, чудесен е спојот меѓу лирските а епските елементи, та со полно право Томислав Тодоровски ќе констатира оти „во тој контекст треба да се нагласи дека Рациновата „Ленка“ е една од најубавите балади во југословенските литератури“.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Anomonus
Нов член Регистриран: 19.Февруари.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ВЕ МОЛАМ МНОГУ Е ИТНО ЕСЕЈ ЗА ЛЕНКА ОД КОЧО РАЦИН !!!
благодарам однапред . |
|
Film
Нов член Регистриран: 19.Февруари.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако има некој состави на овие теми нека ми прати во пп: (ми требат за во петок,за писмена)
1."Залудно не трчај,а тргни во прав час", врз основа на басната"Зајакот и желката" од Лафонтен. 2."Не го поминувај животот само во забава,работи за моментите кога ке немаш", врз основа на басната"Штурецот и мравката" од Лафонтен. 3."Лакомоста губи се,сакајќи се да земе", врз основа на басната"Кокошката со златни јајца" од Лафонтен. |
|
Anomonus
Нов член Регистриран: 19.Февруари.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ееејј дечки ми треба итно есеј на тема Болен Дојчин, ве моламмммм...
Благодарам однапред |
|
Maja.Hilson
Нов член Регистриран: 09.Декември.2012 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Ke moze nekoj da mi prati analiza Vardar - Ante Popovski .. ve molaam..
blagodaram odnapred :) |
|
Belata Ciganka
Нов член Регистриран: 15.Декември.2012 Статус: Офлајн Поени: 37 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ако има некој информации за екологија и повеќе ми треба за АНТРОПОЕКОЛОГИЈА...ве молам пишете! фала однапред
|
|
„Добрите луѓе завршуваат лошо во животот, а лошите завршуваат уште подобро“.
|
|
1803m
Нов член Регистриран: 04.Февруари.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ajde ako ima nekoj nesto za istorijata za makedosnkiot jazik i literatura mi treba za proekt matura :)
|
|
monika2002
Нов член Регистриран: 26.Јануари.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ve molam kako da napisham Esej na tema "Pripagam na odredena grupa" za V oddelenie?
Vi blagodaram odnapred ! |
|
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kiksi,za koe delo stanuva zbor?
|
|
|
|
kiksi96
Нов член Регистриран: 19.Јануари.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба содржината за ова дело.. го читав но неможев да разберам што точно се зборува. па ако може некој да ми го објаснии
|
|
jonka
Нов член Регистриран: 14.Јануари.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам семинарска на тема Torticolis ми треба завршеток и неможам да најдам никако Ве моламм за помош....... Благодарам однапред
|
|
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve ti Beni za Tartif:)
|
|
|
|
Beni97
Нов член Регистриран: 23.Декември.2012 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба состав за:Тартиф,вечна составка на човечството :)
|
|
Внеси реплика | страница <1 5152535455 113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |