![]() |
|
БИБЛИЈАТА И НАУКАТА |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4950515253 63> |
Автор | |||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
На тебе ти требаат... гледаш како самиот си гладен по мегаломанија, како имаш комплекс на пониска вредност... ти се чита на лицето во изјавите „наскоро, ќе видите вие, колку ќе биде атеизмот“...
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
Ateist ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
||
Тука си во заблуда. Не е баш така. Атеизмот не му требаат приврзаници |
|||
![]() |
|||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
||
Холандија е исклучок, а не правило... Атеизмот има најмногу приврзаници во комунистичко-испраните земји, како Русија, Чешка, Србија, итн... Но во светот е се уште тек 3-та по број „религија“, после христијанството и исламот, а во вкупни рамки зафаќа нешто помалку 20%...
|
|||
![]() |
|||
Ateist ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
||
Да баш така, но веќе почнат е. Во некои земји во европа бројот на оние кои на попис се изјасниле за атеисти е и над 40% (на пр. Холандија 48%) а реално е над 60% затоа што некои и се изјаснуваат како припадници на некоја вера, само формално. И трендот расте, но во оваа вукојебина од држава ќе треба малку повеќе време.
|
|||
![]() |
|||
||
Така е! Само што расплетот допрва ќе се одигра... ![]() |
|||
![]() |
|||
||
Колку разбрав не негираш дека постојат фосилни остатоци и тоа стари по милиони години. А тоа што го кажа за науката дека една теорија е заменета со друга уште повеќе ја докажува еволуцијата (еволуираме и ние и знаењето). Во спротивно сега сеуште ќе се тепавме со камења и ќе пишувавме со клинови по карпите.
![]() ![]() ![]() ![]() По таа твоја логика, исто и библијата. Ја напишаа, послужи во тоа време за намената за која беше створена, и сега веќе никому не му е потребна (вовед, заплет и расплет) Изменето од Ateist - 10.Јуни.2007 во 02:32 |
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
EVANGELOS
ti mi licis na pameten decko priberi se, samo malku ti treba veruvaj |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Атеист, факт е дека еволуција ниту постоело, а ниту пости. Таа претпоставка направи бум во времето кога Дарвин ја промовираше (и самиот нарекувајќи ја претпоставка), но како кула од карти се сруши кога пристигнаа резултатите од фосилите (недостасуваа меѓувидовите, а се очекуваа во огромен број, многу пати повеќе од сегашните видови). Природната селекција не го помина тестот на експериментот, Вториот Термодинамички Закон гласаше НЕ на Еволуцијата, Законот за Биогенеза исто така гласаше против, Математичката веројатност исто така остро се спротистави, и без тоа се појавија многу дупки во самата хипотеза, непремостиливи тврдења, недостасуваа многу алки, и објективните научници (оние кои беа без предрасуди) веќе воопшто и не дебатираат на тема на еволуцијата.
Извини ако те разочарав, ама еволуцијата беше само една драма на одреден број креативни режисери, и како секоја драма, таа си имаше свој вовед, заплет, расплет и крај!
Кој ни дал право? Самите научници кои ги достигнале тие научни достигнувања
![]() Галилеј и Евклид претпоставија дека просторот е изотропен, дека времето тече со иста брзина во сите инерцијални системи, дека две паралелни прави се сечат во бесконечност итн, но Ајнштајн им ги поби претпоставките.
Исак Њутн претпостави дека масата е константна величина независно од движењето на телото, Ајнштајн ја поби таа претпоставка.
Науката претпостави дека вкупната маса во целиот универзум е константна (Прв Термодинамичен Закон - закон за конверзија на масата), но Ајнштајн го поби овој фундаментален закон и сега тој гласи: Вкупната енерго-материја во целиот универзум е константна (бидејќи масата може да преминува во енергија и обратно)
Научниците претпоставија дека Земјата е центар на универзумот и дека Сонцето се врти околу неа, но Галилео ја поби оваа претпоставка и докажа дека Земјата се врти околу Сонцето.
Научниците претпоставија дека Атомот е неделив (гршкиот збор "атом" буквално значи не-делив а-том), но факт е дека денеска салата го правиме атомот.
Итн итн...
Со други зборови, историјата на егзакните науки емпириски докажа дека научните достигнувања се вистини врзани за своето време или како што Ајнштајн би рекол: И тие се релативни.
Она што вчера било вистина, денес е лага.
Индуктивниот-Емпириски закон заклучува:
Она што денес е вистина, утре најверојатно ќе биде лага.
Егзакните науки, гледани во целина се карактеризираат со своевидна ГОРДОСТ, во која секоја наука во своето време велела дека нејзините вистини се апсолутен факт. Но времето и историјата на науката длабоко им се изнасмеја на нивната ГОРДОСТ.
Атеист, кралица на егзакните науки е Математиката. Нејзини вистини се теоремите. Теоремите се докажуваат со помош на аксиомите.
Те прашувам сега, дали се сеќаваш на дефиницијата на Аксиомата (тоа се учеше некаде во 5то одделение) ?
Да те потсетам:
Аксиоми се математички тврдења кои не можат да се докажат и се земени (конвенционално) како општо прифатени вистини.
Со други зборови самата дефиниција кажува дека Аксиомите, или темелните столбови на кралицата на егзакните науки не можат да се докажат, туку се базираат на вера!
Изненадување а?
![]()
Жалам што повторно ќе те разочарам атеист, но геолошката таблица воопшто не произлегува од некакви научни резултати или експерименти. Геолошката таблица е дел од режијата на еволуционистите. На пример, дали знаеш колку геолошки таблици постојат? Дали знаеш која верзија ја имаш ти? Геолошката таблица ја измислија еволуционистите бидејќи имаа потреба да стават временски рамки за нивната драма да изгледа "научно".
И што се случува потоа? Ќе најдат некој фосил, на пример риба, ќе ѕирнат во геолошката таблица каде ја сместиле рибата, и (според твојата таблица) ќе речат дека тој фосил датира од пред 300 милиони години.
![]() Со други зборови, геолошката таблица ги потврдува фосилите, и фосилите ја потврдуваат геолошката таблица. Едни со други си чуваат грб, а науката седи отстрана и им се чуди!
![]() Ако добро го прочита овој пост, се надевам дека друг пат нема да избрзуваш со термините "докази" или "научно е докажано", бидејќи не си свесен колку прљави работи се дешаваале и се дешаваат зад научните лабаратории. Селектирање на резултати, криење на докази, неадекватни методи, фалсификување, политика во образованието, и се разбира најлошото од се: индоктринирање на одредени претпоставки во образовните институции.
Поздрав!
Изменето од EvAngelos - 10.Јуни.2007 во 02:21 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
||
eee,brat,....pa ti ne si ,...gospod,...
![]() |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
abe toa so zasukal mi e jasno
no rabotel brate mili mnogu sporo abe jas da rabotam 500 milioni godini na eden projekt narecen Zemja kje me fatese sfra |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
||
е да, сигурно тоа ќе да значи ....
|||
![]() |
|||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
||
pa,shto?,....toa znachi samo deka,.... gospod ushte togash gi zasukal rakavite,...
![]() |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|||
![]() |
|||
||
Аџијо!!! Немаш коментар? |
|||
![]() |
|||
||
adzo
ja citame so znaci iskreno? citav od Asimov "JAS ROBOT" gi razbirav recenicite kako i vo bilijata no i vo edna i vo drugata kniga recenicite se dalecni kako sto izminuvat godinite recenicite na Asinov se doblizuvat se krati dalecina a vo bibijata se odalecuvat samo toa e razlika so znaci iskreno da se cita sekogas bukvata A ja citam a - poiskreno zdravje |
|||
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4950515253 63> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |