IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Тројство или Четворство?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тројство или Четворство?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака Обратен редослед
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2007 во 21:29
јас не знам по што ти заклучи дека на овој пост не му е тука местото ти праша ако не се лажам Prasanje e:
Dali se raboti za 4 bogovi (vo eden) ???? а јас ти дадов одговор дека е Еден Бог во три лица Бог Отец, Бог Син и Бог Свет дух и ти ги појаснив нивните разлики ви личните својства.
Djela apostola 2:38
38. A Petar im rece: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista .

Господ Исус Христос е второто лице од Светата Троица и затоа му се обраќа како на Бог да се покаеме и крстиме во негово име зошто и самиот Господ Исус Христос ни вели

40. Koj ve prima vas, Me prima Mene; a koj Me prima Mene, Go

prima Onoj {to Me pratil.

Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2007 во 21:12
Originally posted by чаир чаир напиша:

Симбол од Св Атанасие Александриски

1. Оној кој сака да се спаси, пред се треба да ја почитува соборната вера
Која
ако во целост и непогрешно не ја сочува, без сомневање засекогаш ќе погине. Верата, соборна е оваа:

2. Ние го прославуваме Едниот Бог во Троица и Троица во Еден

Со три личности неслиени и една природа неразделна
Зашто една е личноста на Таткото, друга на Синот и друга на Светиот Дух
Но Божјата природа на Таткото, Синот и Светиот Дух е една, Славата е една, и Величието е едно
Каков е Таткото, таков е Синот, таков е и Св Дух
Несоздаден е Таткото, несоздаден е Синот, Несоздаден е Св Дух
Несфатлив е Таткото, несфатлив е Синот, несфатлив е Светиот Дух
Вечен е Таткото, вечен е Синот, вечен е Светиот Дух, меѓутоа не троица вечни, туку Еден Вечен.
Не се троица несоздадени ни троица несфатливи туку еден несоздаден и еден несфатлив
Како што Таткото е Семоќен, така и Синот е Семоќен и Светиот Дух е Семоќен (Седржител, Сеприсутен)
Не троица Семоќни туку Еден Семоќен.Таткото е Бог, Синот е Бог и Светиот Дух е Бог
Меѓутоа нема три Богови, но само Еден Бог
Слично Таткото е Господ, Синот е Господ и Светиот Дух е Господ
Но нема три господа но само Еден е Господ
Како што според Христијанската Вера секоја Личност ја нарекуваме Бог и Господ
Така според истата Соборна Вистина не смееме да кажеме дека има три богови или три господа
Таткото од никого не е создаден ни креиран ни роден.
Синот не е создаден од Таткото, ниту е креиран, туку е Роден
Светиот Дух не е создаден од Таткото ниту креиран ни роден. Светиот Дух од Таткото Произлегува
Има еден Татко, а не три Татковци. Еден Син а не три сина. Еден Свет Дух а не три Свети духови
Во лицата на Света Троица никој не е прв или последен, и никој не е поголем или помал
Сите три личности се вечни и еднакви.
Според она што до сега го кажавме, Троица во Еден, и Еден во Троица го Прославуваме
Затоа кој сака да се спаси треба вака да размислува за Пресвета Троица

3. Заради нашето спасение
треба точно да веруваме и во Воплотувањето на нашиот Господ Исус Христос
Вистинска вера е кога веруваме и кажуваме дека нашиот Господ Исус Христос, Син Божји, е Бог и Човек
Бог по природата на Таткото пред времето роден, и човек по природата на мајката во времето роден
Совршен Бог и совршен Човек, со душа разумна и тело човечко
Еднаков на Таткото со неговата Божја Природа и помал од Таткото со неговата човечка природа
Иако Он е Бог и Човек, во него нема две личности но еден е Христос
Еден, не со претворање на Божјата природа во Тело, но со примање на човечката природа од Божјата
Еден во полнота, не со слевање на природата, но со единство во Личноста (Христос е само една Личност)
Како што еден човек има разумна душа и тело, слично Еден е Христос, Бог и Човек, Богочовек
Кој пострада заради наше спасение и слезе во адот и во третиот ден воскресна од мртвите
И се вознесе на небесата и седна од десно на Бог, Таткото Семоќен,
Од каде што ќе дојде да им суди на живите и мртвите
И со доаѓањето свое сите луѓе со телата свои ќе ги воскресне, за одговор да дадат за делата свои
И ако добро правеле во вечен живот ќе појдат ако зло правле во огин вечен
Ова е соборната вера. Во неа ако некој верно и вистинито не поверува неможе да се спаси 
(Тука завршува Симболот)

За Св Троица постои споредба. Таткото е Сонце, Синот е Светлина, Светиот Дух е Топлина
Синот се раѓа од Таткото и нас ни го дава Светиот Дух
Така Светлината се раѓа од Сонцето и ја осветлува целата Земја
А Топлината произлегува од Сонцето и преку Светлината не стоплува. Господ за себе сведочи:
** Јас сум Светлина на светот, кој врви по мене нема да оди во темнина а ќе има Светлина во животот
Затоа Бог ни го даде Сонцето, за да можеме симболично да го замислиме Несфатливиот

Елохим, Адонаи,
Елшадаи, Кирие, Јахве, Јешуа, Месија, Ника, Теос, Елеос

Бог, еврејски * Елохим, грчки * Теос значи Цар. Господ, евр * Адонаи, грч * Кирие значи Владика или Господар

Божјото вистинско име на евр е ЈАХВЕХ или Јеховах.
Јехова значи ** Јас Сум Оној Кој Сум ** Јас сум Оној Кој Вечно Постојам

Саваот на еврејски значи Семоќен Бог. Ника на грчки значи победник и се однесува на Исус Христос

Исус е грчки и македонски збор, значи Јахве е Спасител. Еврејски Јехошуа *Оној кој вечно постои е Спасител

Христос е грчки и македонски збор и значи Помазан со Елеи (Масло). Еврејски Месија или Мешијах

Господ го земал името ** Помазаник, бидејќи тој е помазан да биде Вечен Цар, Свештеник и Пророк

Масло на грчки * Елеос. Елеј е симбол за Даровите на Светиот Дух

Царот, Свештениците и Пророците Бог ги помазувал со Елеј, односно со Силата на Светиот Дух
Тоа значи, тие имаат посебни Дарови на Светиот Дух за да ја извршуваат својата Служба

Gospodine moderatore... dali na ovoj post mestoto mu e tuka ????
Skrsnuvanje na temata...
Ve molam,ako moze nekoj da odgovori na prasanjata od prviot post bujrum,nemojte da im gi zamackuvate ocite na lugeto.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2007 во 19:45

Симбол од Св Атанасие Александриски

1. Оној кој сака да се спаси, пред се треба да ја почитува соборната вера
Која
ако во целост и непогрешно не ја сочува, без сомневање засекогаш ќе погине. Верата, соборна е оваа:

2. Ние го прославуваме Едниот Бог во Троица и Троица во Еден

Со три личности неслиени и една природа неразделна
Зашто една е личноста на Таткото, друга на Синот и друга на Светиот Дух
Но Божјата природа на Таткото, Синот и Светиот Дух е една, Славата е една, и Величието е едно
Каков е Таткото, таков е Синот, таков е и Св Дух
Несоздаден е Таткото, несоздаден е Синот, Несоздаден е Св Дух
Несфатлив е Таткото, несфатлив е Синот, несфатлив е Светиот Дух
Вечен е Таткото, вечен е Синот, вечен е Светиот Дух, меѓутоа не троица вечни, туку Еден Вечен.
Не се троица несоздадени ни троица несфатливи туку еден несоздаден и еден несфатлив
Како што Таткото е Семоќен, така и Синот е Семоќен и Светиот Дух е Семоќен (Седржител, Сеприсутен)
Не троица Семоќни туку Еден Семоќен.Таткото е Бог, Синот е Бог и Светиот Дух е Бог
Меѓутоа нема три Богови, но само Еден Бог
Слично Таткото е Господ, Синот е Господ и Светиот Дух е Господ
Но нема три господа но само Еден е Господ
Како што според Христијанската Вера секоја Личност ја нарекуваме Бог и Господ
Така според истата Соборна Вистина не смееме да кажеме дека има три богови или три господа
Таткото од никого не е создаден ни креиран ни роден.
Синот не е создаден од Таткото, ниту е креиран, туку е Роден
Светиот Дух не е создаден од Таткото ниту креиран ни роден. Светиот Дух од Таткото Произлегува
Има еден Татко, а не три Татковци. Еден Син а не три сина. Еден Свет Дух а не три Свети духови
Во лицата на Света Троица никој не е прв или последен, и никој не е поголем или помал
Сите три личности се вечни и еднакви.
Според она што до сега го кажавме, Троица во Еден, и Еден во Троица го Прославуваме
Затоа кој сака да се спаси треба вака да размислува за Пресвета Троица

3. Заради нашето спасение
треба точно да веруваме и во Воплотувањето на нашиот Господ Исус Христос
Вистинска вера е кога веруваме и кажуваме дека нашиот Господ Исус Христос, Син Божји, е Бог и Човек
Бог по природата на Таткото пред времето роден, и човек по природата на мајката во времето роден
Совршен Бог и совршен Човек, со душа разумна и тело човечко
Еднаков на Таткото со неговата Божја Природа и помал од Таткото со неговата човечка природа
Иако Он е Бог и Човек, во него нема две личности но еден е Христос
Еден, не со претворање на Божјата природа во Тело, но со примање на човечката природа од Божјата
Еден во полнота, не со слевање на природата, но со единство во Личноста (Христос е само една Личност)
Како што еден човек има разумна душа и тело, слично Еден е Христос, Бог и Човек, Богочовек
Кој пострада заради наше спасение и слезе во адот и во третиот ден воскресна од мртвите
И се вознесе на небесата и седна од десно на Бог, Таткото Семоќен,
Од каде што ќе дојде да им суди на живите и мртвите
И со доаѓањето свое сите луѓе со телата свои ќе ги воскресне, за одговор да дадат за делата свои
И ако добро правеле во вечен живот ќе појдат ако зло правле во огин вечен
Ова е соборната вера. Во неа ако некој верно и вистинито не поверува неможе да се спаси 
(Тука завршува Симболот)

За Св Троица постои споредба. Таткото е Сонце, Синот е Светлина, Светиот Дух е Топлина
Синот се раѓа од Таткото и нас ни го дава Светиот Дух
Така Светлината се раѓа од Сонцето и ја осветлува целата Земја
А Топлината произлегува од Сонцето и преку Светлината не стоплува. Господ за себе сведочи:
** Јас сум Светлина на светот, кој врви по мене нема да оди во темнина а ќе има Светлина во животот
Затоа Бог ни го даде Сонцето, за да можеме симболично да го замислиме Несфатливиот

Елохим, Адонаи,
Елшадаи, Кирие, Јахве, Јешуа, Месија, Ника, Теос, Елеос

Бог, еврејски * Елохим, грчки * Теос значи Цар. Господ, евр * Адонаи, грч * Кирие значи Владика или Господар

Божјото вистинско име на евр е ЈАХВЕХ или Јеховах.
Јехова значи ** Јас Сум Оној Кој Сум ** Јас сум Оној Кој Вечно Постојам

Саваот на еврејски значи Семоќен Бог. Ника на грчки значи победник и се однесува на Исус Христос

Исус е грчки и македонски збор, значи Јахве е Спасител. Еврејски Јехошуа *Оној кој вечно постои е Спасител

Христос е грчки и македонски збор и значи Помазан со Елеи (Масло). Еврејски Месија или Мешијах

Господ го земал името ** Помазаник, бидејќи тој е помазан да биде Вечен Цар, Свештеник и Пророк

Масло на грчки * Елеос. Елеј е симбол за Даровите на Светиот Дух

Царот, Свештениците и Пророците Бог ги помазувал со Елеј, односно со Силата на Светиот Дух
Тоа значи, тие имаат посебни Дарови на Светиот Дух за да ја извршуваат својата Служба
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2007 во 18:38
Koga god da prasam i da pobaram dokaz za Trojstvoto,odgovor e:

Krsti ih u ime oca sina i svetog duha Matija 28:19:

Ako e ova dokaz za trojstvo,togas sto e ova:

Djela apostola 2:38
38. A Petar im rece: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista .

TROJSTVO ILI CETVRSTVO:

Isto taka i za slednive citati se tvrdi deka se dokaz za toa deka Bog e vo trojca:
Iva 1:1:14 U pocetku bijaše Rijec i Rijec bijaše u Boga i Rijec bijaše Bog. Ona bijaše
u pocetku u Boga

Sega,ako go citame ova:
Price Solomunove: 8:22-31.
22. Gospod me(Solomun) je imao u pocetku puta svog, pre dela svojih, pre svakog vremena.
23. Pre vekova postavljena sam, pre pocetka, pre postanja zemlje.

Prasanje e:
Dali se raboti za 4 bogovi (vo eden) ????

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.