IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Семејство
  Активни теми Активни теми RSS - И ние сме тука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

И ние сме тука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 19>
Автор
Порака Обратен редослед
jasminaiva Кликни и види ги опциите
хумани
хумани
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јануари.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 81
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 23:35
Бидејќи пишувам предлози за магистерската ете вие може да ми напишете тука што педлагате дека е потребно да се направи и јас ќе го вметнам и тоа, на пример имам напишано околу 20-тина, кои произлегоа од родители и дефектолози па можеби и вие нешто што го немам ќе кажете.....Еве пример како ги имам напишаноЧ
q       Organizirawe na seminari i obuki so cel otvarawe na mo`nosti za voveduvawe na specifi~nite metodi za rabota so deca so autizam.
q       Vospostavuvawe na standardi i kriteriumi za dijagnosticirawe na deca so autizam, odnosno primena na me|unarodno verificirani protokoli za procenka na individualnite sposobnosti na licata so autizam so cel dobivawe na adekvatna dijagnoza.
Поздрав

"Оние што танцуваат можеби им изгледаат луди на оние што не ја разбираат музиката"
Кон врв
хумани
хумани
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 23:16
Знам лилица колку ви е тешко секој ден сретнувам родители како вас со истите проблеми. Како што растат децата проблемите ќе стануваат поголеми. Мора да притиснете малку повеќе до министерствата вие како родители бидејќи нас стручните лица мислам дека не не сваќаат сериозно.
Прво еве ќе ви предложам да се обратите до мин. за здравство бидејќи таму е најголемиот проблем. Во мин. не знаат воопшто дека во Р.Македонија постојат деца со аутизам, нема ни кого да прашате нешто во врска со аутизам. Јас со месеци трагав да најдам некој за да поразговарам, но нема таков. Како почеток неопходно е таму да се отвори национален регистар за деца и лица со аутизам заради евиденција затоа што што и да правите каков и да е проект или установа потребно е да се планира. Кога ќе се прикаже бројката на деца можеби побрзо ќе се реагира и ќе ви се овозможи да си ги остварите вашите права како семејства и правата на вашите деца. Единствено некаква евиденција има Проф. кој ете некој од вас го мрази некој сака.....
Мин. за труд и социјална политика има маааали познавања з аутизмот заради тоа што почнавме да се интересираме и да бараме од нив нешто а мин. за образование ете може да се каже дека почнува да прави нешто што е многу малку (отвара одделенија), и тоа не е чудо што го прави туку основно право на дете да посетува училиште....
поздрав

Изменето од jasminaiva - 26.Јануари.2009 во 23:30
"Оние што танцуваат можеби им изгледаат луди на оние што не ја разбираат музиката"
Кон врв
magdalenar Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 22.Јануари.2009
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај magdalenar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 19:46
Би сакала да го дополнам мојот претходен коментар уште со следните податоци.
- Бројот на пелени кои може едно дете да ги добие за еден месец е 90 памперси, а максималната цена на 1 памперс не треба да надминува 47 денари за пелени до 40 кг., или за пелени над 40 кг. таа не смее да е повисока од 21 денар.

ФЗО ви ги враќа оние пари кои вие сте ги потрошиле за пелените, со тоа што задржува 10 денари секој месец банката за трансакционата сметка на која ви пристигнуваат парите.

Еден дел од овие работи што ви ги соопштив можете да ги прочитате во Службен весник на РМ бр. 132 на страна 22 и 23., издаден на 21 октомври.
Кон врв
lilica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 09:54
LEFTER ако се сретнуваш во училиштето со родителите на децата од Валандово, Штип, или ако познаваш други од Радовиш извести ги дека можат да побараат пелени од ФЗО.Кажи им,зошто неверувам да чуле.
И отворете се,не се срамете да кажете за проблемите што ги имаме.Брајте луге да направиме WEB страна на македонски, да направиме некоја кампања за запознавање на останатат популација со аутистичните луге( преку детски списанија).
Да развиеме нешто што имаат слепите со Брајовата азбука, или глувите со јазикот на знаците.
Во светот има начин на комуницирање со аутитст и ауатист со ауатист,за кој кај нас нема никакви информации. И многу е добар за комплетна и тотална врска со аутистот. Тоа е јазик на извежбани ситуации,слики и комуникатори (кажано на мој, прост начин).Со помош на таа комуникација тие сами живеат(се разбира со подршка од дефектолози)во посебни објекти, надвор од семејството и сл.
Додека нашите не ги обучиме на тој вид на мегусебно разбирање, неможеме да бараме згрижување на аутистите во некоја слободна форма(некој вид заедница или семејство).Кога се запознав со Спасе, му кажав за сево оваа, ама треба повеке луге да работиме, да се бара на интернет, да се оствари контакт со странство.
Јас се обидов неодамна да се поврзам со autism speaks , имаа проект, барав средства (пред нова година),ама без дефектолог неможам.Срасе не е заинтересиран и еднаш веке ме одби(за друга донација беше).Инаку луѓето од autism speaks ми рекоа да аплицираме.Ми треба соработка и почести контакти со родителите.Ако не беше форумот, немаше толку да си кажеме.Размисли-кога каде како ние сите, родителите од паралелките, интензивно да се организираме.Неделата ни е слободна на сите.Поздрав.

Изменето од lilica - 26.Јануари.2009 во 09:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 09:07
Стварно тешко наоѓам време за децата и навистина немам ни минута за читање ЈАСМИНАИВА.Се што можам е да се вклучам во борба (заедно со другите родители) да се отворат соодветни центри, паралелки или едноставно места каде совесни-стручни луѓе,ќе ги прифаќаат сабајле, а навечер родителите да ги земаат.Повеќе немам сила,нуту надеж,сама да работам или проучувам нешто во врска со аутизмот.Д-рот Софијанов ни е невролог и во разговор со него ми рече дека ова што го добива моето девојче во моментот е максимум-лекови(има напади) и домашна нега и внимание.Недостасува само поинтензивен третман од дефектолог и логопед.Тој е убеден во прогрес, после интензивна работа од тим-дефектолог,логопед.Ама Министерството не ни одобрува нов персонал.Децата ни патат, а и ние со нив. Моето девојче пред три години беше функционално само 5%.Денес е можеби 20%.Навистина спор и депримирачки прогрес.Ако не се баба и дедо, незнам како би живееле.Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 08:32
Многу ти благодарам MAGDALENAR за исцрпната информација. Моето девојче е 8 год. Се надевам на понатамошна соработка.Поздрав.

Кон врв
magdalenar Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 22.Јануари.2009
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај magdalenar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 23:50
Поздрав до сите членови на овој форум.

Да се претставам: се викам Магдалена и мајка сум на аутистичен син Александар од 9 години.

Во врска со прашањето на lilica околу начинот на кој можат да ги добијат пелените - памперси имам информации:

1. Треба да набавите упут од матичен лекар кој ќе гласи до било кој специјалист: психијатар, уролог, физијатар или невролог.

2. Кога ќе отидете кај било кој специјалист (само еден) треба да ви напише препорака дека детето има постојана потреба од носење на памперси.

3. Со препораката одите кај матичниот и тој ви издава потврда за потреба за ортопедско помагало - памперси.

4. Со оваа потврда одите во ФЗО каде што ви ја заверуваат потврдата и потоа одите во аптека, си ги купувате и плаќате памперсите и за нив добивате сметкопотврда и фискална сметка.

5. Со нив во ФЗО поднесувате барање за повраток на средствата (парите).

Услов е детето да е со посебни потреби и да е од 3-18 години старост.

Ако имате уште прашања слободно прашајте.
Кон врв
хумани
хумани
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 18:56

Благодарам Лефтер, но веќе сум на крај имав помош од 40 семејства на деца со аутизам, со нив работев цела година. Откако ќе ја одбранам планираме да дадеме елаборат со предлог решенија за подобрување на третманот на овие деца и лица во РМ до министерствата. Тоа ќе биде придонесот од мене. Се надевам дека тие ќе сакаат да слушнат кои се децата и лицата со аутизам и што им треба на семејствата.

Инаку работам во паралелка за деца со аутизам и навистина ве сваќам вас родителите дури и огорчените како Лилица (ако вие 5 не се справувате со детето тогаш сериозно ви треба помош).
Книгата е одличен прирачник за работа со детето со аутизам за родители и професионалци ако знаеш англиски ќе можам да ти ја дадам да ја копираш (имам и полно други покрај магистерскава морав да соберам еден куп книги на српски, хрватски, англиски).
Поздрав
Кон врв
lefter Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Декември.2008
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 17:31
Lilice mnogu dobar opis dade, nasata i vasata maka se preslikuva.Pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 17:00
Е, читајте книга!Се гледа колкаво неискуство имаш!Незнам колку саати со некој аутистичен си поминала, ама после оваа што и да тврдиш не е за верба.Па аутистот не те остава слободен ни секунда, дури и ноќе!Моето дете за да живее и преживее 24 часа, секој ден се грижиме 4 возрасни + дефектологот.Секој е со него во одредено време, од по неколку саати во денот.Секој со различни задолженија.Од тие 4 возрасни, една сум и јас-родителот.Ако работам 10 саати и два патувам од и до работа, и само 6 саати спијам, колку време имам за едното,колку за другото дете-аутист?Заборавив дека во бањање,хранење,шетање,пиење на течност,готвење,пазарење и сл.се троши 2 саати.Дневно секој вработен родител има по 4 саати да се посвети на детето или да ја чита таа книга.А за „промена како луѓе“,ете јас-родител зарем не сум поинаква од другите? Или за соработка се добри само глупите,послушните и истомислениците.И што ако станеш магистар?Дефектолошкиот факултет и вашите постдипломски студии ги живее СЕКОЈ родител на дете со аутизам.А тоа искуство,не се учи. Од никаде,па ни од овој прирачник.Добри се само искуствата на американците-родители (од книгата што е посочена), а од нашето поднебје не чинат.Поздрав.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 15:12
Ja vidov knigata i na prv pogled vidov mnogu interesni temi.Ke ja razgledam,a ponatamu moze i nesto da podiskutirame,i mozebi nesto da mi objasnis nekoi raboti ako ne mi se jasni.Pozdrav
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lefter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 14:41
Jasminaiva znaci ti spremas magistratura,bravo!Me interesira kako ke ja zavrsis magistraturata,znaci ti treba sorabotka,mozebi sorabotkata ne ja baras na pravoto mesto,eve jas mozebi mozam da ti pomognam sekoj e zainteresiran za napredok na naukata.Eve ne se site luge vvobrazeni kako sto velis,kako sto ne se i site naucni rabotnici,no ne ima i megu nas i megu vas.Pozdrav
Кон врв
хумани
хумани
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jasminaiva Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 14:16
Нешто друго е уште пожално што тие дефектолози кои студираат дефектологија скоро ништо не знаат да работат со децата со аутизам кога ќе завршат факултет заради тоа што во Македонија само еден  доктор на науки за аутизам и една книга за аутизам на македонски, нема предмет аутизам на додипломски туку само на постипломски студии.Сеуште нема магистри па така да студентите и дефектолозите немаат ни од каде ни од кого да учат, а кога ќе завршат ако некој е заинтересиран да работи со деца со аутизам ќе мора сам да се надградува. Жално е и тоа што пак ако некој малку нешто повеќе прочита или види тогаш станува вообразен експерт. Далеку сме многу како луѓе треба да се промениме..... никој не сака да ги искористи за ништо родителите, јас спремам магистерска и верувајте да беше за нешто друго одамна ќе магистрирав-заради тоа и ретко кој се нафаќа тоа да го прави...
За да има успех мора да се соработува, еве оној што знае англиски и ако може нека си ја купи книгава ќе му помогне многу и жалам што нема на македонски па родителите повеќе да читаат....ми ја подари една мајка на дете со аутизам....
Поздрав големо%20гушкање
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 12:59
... Se soglasuvame site nie, deka ima tolku ne vraboteni defektolozi koi MORA da se zaposlat...svoeto nauceno da go realiziraat vo praksa. Da im pomognat na decata, na roditelite, na nastavnicite, na obrazovanieto vo celina.
Samo shto nekako mnogu sporo im s edava moznost.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.