IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Медот како дел од рецептите за колачи и торти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Медот како дел од рецептите за колачи и торти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2018 во 20:04
&amp;amp;#208;&amp;amp;#156;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#180;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;°&amp;amp;#208;&amp;amp;#179;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;»&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#134;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#188;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#154;&amp;amp;#208;°
Медени триаголници со семиња
Состојки
400 гр мед
200 гр презла
100 гр мешани семиња со цело зрно (сусам, лен, сончоглед и семки од тиква)
10 гр ѓумбур
10 гр цимет
4 гр пимент
4 гр каранфилче
прстофат шафран
Користени Делимано производ

Би рекла едни поинакви, интересни, вкусни и здрави колачи кои експресно брзо можат да се приготват, а потсетуваат некако на оние шеќерно-медени сусамови плочки кога ќе се вкусат.

Во суво тенџерче најпрво ставете ги семињата и потпечете ги за да ја испуштат својата арома.

Потоа ставете го медот да зоврие, изгасете ја ринглата и тргнете го на страна.
Додајте ги семињата, зачините и презлата.
Убаво измешајте и вратете на топлата рингла. Мешајте додека не стани компактно тесто.

Смесата ставете ја во калап обложен со најлон фолија (леплива е, не ставајте друго во замена освен ако имате некоја многу мрсна пек-хартија и мислите дека таа нема да се залепи на неа), убаво распоредете го и оставете го кратко време да се здрви (за половина час би било доволно). Потоа извадете го и исечете го на парчиња.

Доколку немате калап, ставете го во помала тава и исплескајте го во висина однајмногу 1 прст, па потоа исечете го на коцки.
Врз секоја коцка можи да ставите по едно цело каранфилче одозгора.




Изменето од Valerija - 17.Мај.2018 во 20:05
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2018 во 20:02
&amp;amp;#208;&amp;amp;#156;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#180;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;° &amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;° (&amp;amp;#208;&amp;amp;#191;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;, &amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#179;&amp;amp;#208;°&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;)
Медена торта - посно

Состојки
200гр. брашно по избор 1 лажица какао во прав 2 лажици рогач во прав 4 лажици мед 250мл. кокосово млеко или друго растително млеко 1 лажичка сода бикарбона 1 лажичка зачин за медењаци 1 лажичка цимет 5 лажици пекмез или мармалад од сливи Дополнително 2 лажици пекмез 50гр. мелени ореви

Една од наједноставните но највкусните торти според мене, која што долго останува сочна и ароматична.

- Во длабок сад ставете го брашното, какаото, рогачот, содата и зачините и промешајте до воедначување. Додадете го млекото, медот и пекмезот, и се заедно соединете.
- Смесата излејте ја во калап бр.22 см и печете 20-25 минути на 180 Ц.
- Веднаш премачкајте ја со пекмезот и наросете ги мелените ореви.

Напомена
Оставете целосно да се излади, а потоа пресечете ја.




Изменето од Valerija - 17.Мај.2018 во 20:06
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.