12 делови од кокошка (најубаво да се користат карабатаци и батаци)
1 литар јогурт
1/2 главица кромид, ситно исечен
2 чешниња лук , згмечени и излупени
2 листа од ловор
4 лажички црвена сол
1 лажичка црн бибер
Малку Tabasco сос, доволно за да малку го обои јогуртот
3 чаши брашно
1, 1/2 лажички сенф во прав
3/4 лажички црвен пипер
Масло од кикиритки, за пржење
Подготовка:
1. Исплакнете ги и исушете ги со салфетка деловите од пилешкото. Во голем сад, измешајте ги заедно јогуртот , кромидот, лукот, ловоров лист, 2 лажички сол, 1/2 лажичка црн пипер, и Tabasco сосот. Потопете го пилешкото во маринадата, покријте, и оставете го во фрижидер преку ноќ.
2.Извадете го пилешкото од маринадата и оставете го да се згрее на собна температура пред готвење. Во сад се мешаат брашното, сенфот во прав, 2 лажички сол, црвениот пипер и остатокот од црниот бибер. Земете најлонска кеса и ставете ја мешавината од брашно во неа. Протресете го секое парче од пилешкото едно по едно во кесата се додека целото не се обложи со брашно.
3. Во голема тава ставете поголема количина масло од кикиритки, загрејте ја тавата на 180°Ц. Пополека ставајте од пилешкото во загреаното масло, пржете околу 6 минути, пополека превртете ги парчињата од пилешкото и пржете уште 6 минути, ако сакате пилешкото да добие златно кафеава боја превртете ги уште еднаш.
4. Место на пилешко на жица решетката постави над хартиен бришач обрабени печење состојба да се исцеди. Дозволете на пилешко да се исцеди за 1-2 минути, пред нервира тоа Over (инаку, собира пареа се издига од хартиени крпи и прави влажна, влажен место на вашата пилешки парчиња), тогаш служи топло. Неексплодираните Fried Chicken (ако имате било какви) прави за голем следниве ден-пикник
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Ако ви досадило секогаш да го јадете истиот вкус пробајте го вкусот на индиското пикантно пилешко.
Подготовка:Исчистите и исмијте го пилешкото и исечкајте го на парчиња како за паприкаш. Во сад загрејте малку масло, ставите го месото и посипете го со кари.
Измешајте и пржите го месото од сите страни додека да добие златно румена боја.
Додај мелен лук и сецкан кромид, сол и бибер. Доколку е потребно додадете малку масло, покријте го и оставете го да врие, повремено додавајќи малку вода додека месото омекне.
Месото се служи со варен ориз или тестенини.
Евентуално, можете да користите малку павлака, ако не ви се допаѓа зачинета храна.
Состојки
1 кг пилешко
2 главици кромид
2 чешниња лук
Сол
Бибер
Кари
По желба масло или путер
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:32
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Пилешкото филе исечете го на помали парчиња. На масло, пржете го стекот на двете страни, околу 10 минути. Додете крупно исецкан кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушени печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути. Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата уште 15 минути. На крајот додадете го целерот исечен на стебленца и густинот измешан во малку вода и шери.
Состојки:
600гр пилешко филе
30гр путер
4 лажици масло
150гр кромид
100гр моркови
300гр маринирани печурки
10гр сушени печурки
1 лажица вегета
80гр целер стебленца
1 лажица густин
50мл шери
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Модриот патлиџан исечете го на четири листови по должина, од двете страни посолете и оставете ги некое време.
Загрејте малку масло во тава и додадете ги листовите од модриот патлиџан. Испржените домати ставете ги на хартија за да се исцеди маслото.
Истолчете ги шницлите, посолете и додадете црн пипер. Премачкајте ги со ајвар, а фета сирењето исечете го на дебели листови и наредете ги врз месото, на карј прекријте со листовите од модриот патлиџан. Затегнете ги краевите со чепкалка, а потоа пржете во врело масло по 4 минути од двете страни.
Изрендана краставица и истолчен лук додадете во кисело млеко помешано со павлака и помешајте. Додадете сол, црн пипер и малку шеќер и ќе добиете вкусен сос кој ќе го сервирате со месото.
Состојки:
4 шницли
1 модар патлиџан
2 лажици ајвар
100гр фета сирење
½ краставица
1 чаша кисело млеко
100гр кисела павлака
Сол, црн пипер
1 чешне лук
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:32
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Измијте го пилето, исечете го на парчиња и сварете го. Доматите исечете ги на парчиња, ставете ги во тенџере со малку вода. Во доматите ставете ги печурките, кромидот, црниот пипер, ситно исецкан магданос. Откако ќе се свари, испасирајте го. На маст запржете го брашното и полијте го со сосот од домати и додајте ја супата во која се варело пилето на многу тивок оган. Половина час пред јадење во сосот од домати ставете го пилето и зачинете по вкус.
Состојки:
* 1 пиле
* 500гр домати
*100гр печурки
* 1 лажица масло
* 2 лажици брашно
* 1 бабура
* 1 главица кромид
* магдонос
* сол и бибер
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
За денеска решивме да ви споделиме прекрасен рецепт за пржени крилца кои вообиачено се јадат на плажата Maracas на Тринидат и Тобако. Иако не знаеме точно на чија земја припаѓа овој специјалитет, бидејќи скоро цела Средна Америка ужива во него, сепак знаеме дека можете да го подготвите и дома во вашата кујна.
Можеби ќе недостасуваат сончевите и топли Кариби, но уживањето во овие прекрасни крцкави крилца нема да ви биде недостижно.
Зачинети со зеленчукова мaрината, валкани во брашно и крцкава смеса за пржење, вака подготвените крилца се вистинска конК*ренција на вкусните популарни американски Buffalo крилца.
Нам пак егзотичните зачини не влечат кон една убава и ароматична вечера, која ќе ја зачиниме со некое шише вино или пак пиво. Единствено, не ли е ова промалку месо за еден просечен граѓанин на Македонија?
Сеедно, пријатен апетит!
Што вам ви е потребно:
4 пилешки крилца
1/2 лажичка сол
малку црн пипер
1 лажица кечап
1 лажица Caribbean Green зачин
½ лажица кари во прав
2 јајца
¼ шолја пченкарен скроб
1 чаша брашно
масло за пржење
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Денес имаме голема побарувачка за пилешко месо, и пилешкото месо е едно од најупотребуваните меса во нашата секојдневна исхрана. Исто така одгледувачите ги осовременија начините и брзината на одгледување.
Врз квалитетот од пилешкото месо можат да влијаат многу фактори, како што се расата, условите за одгледување и исхраната. А и обработувањето на месото исто така многу влиае врз квалитетот на пилешкото месо.
Пилешките гради се многу сочно и меко месо. Може да се пржи цело, или да се исече на помали парчиња и така да се пржи.
ПОДГОТОВКА:
Стекот се сецка на поситни парчиња, се додава зачинот и се вари околу половина час. 2-те глави кромид се дробат ситно и се пропржуваат во масло за јадење.
Откако ќе се пропржи кромидот се додаваат ситно сецканите печурки и заедно кратко се пропржува. Потоа, во истото тавче се додава исцедениот стек, кечапот, сенфот, киселата павлака, белото вино и малку од водата во која се вареше стекот.
Сето ова заедно добро измешано се става во огноотпорен сад се зачинува по желба, се потпекува околу половина час.
Пред крајот се вади и се наросува со изрендан кашкавал, потоа повторно назад на печење уште 10 минути. Можете да го украсите со магданос, а за гарнир се додава лесно вариво или пире.
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Денес имаме голема побарувачка за пилешко месо, а тоа е едно од најупотребуваните меса во нашата секојдневна исхрана.
Исто така, денес одгледувачите ги осовременија начините и брзината на одгледување.
Врз квалитетот на пилешкото месо можат да влијаат многу фактори, како што се расата, условите за одгледување и исхраната. Исто така и обработувањето на месото многу влијае врз квалитетот.
Пилешките гради се многу сочно и меко месо. Може да се пржи цело, или да се исече на помали парчиња.
Подготовка
Извадете ја коричката од кришките леб, па исечете го на коцки и натопете во супата.
Кромидот излупете го и исечете го на ситни коцки.
Истопете го путерот и пржете го кромидот додека не пожолти и замириса.
Додајте го пилешкото месо исечено на ситни коцки и пржете додека не омекне и не прими мирис.
Насолете и наросете со црн пипер, по вкус. Исцедете го лебот и додајте го пилешкото.
Сè заедно измиксајте во блендер.
Тестото расукајте го дебелина од 5 мм и исечете на осум делови.
На средина на секој ставете од филот, краевите намачкајте ги со изматено јајце и преклопете да добиете триаголник.
Потоа секој триаголник премачкајте го со изматено јајце.
Наредете ги во плех покриен со хартија за печење.
Рерната загрејте ја на 200 степени и триаголниците печете ги околу 30 минути.
Односно, додека не добијат златно - црвена боја.
Изменето од Valerija - 14.Март.2018 во 08:24
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Пилешкото филе ставете го во ќесе и потоа убаво исчукајте го. Доматите исечкајте ги на мали коцки, додајте го босилекот, исечкајте ги маслинките, магдоносот и лукчето и целата смеса добро измешајте ја и убаво распоредете ја на исчуканото филе. Завиткајте во ролат и ставете чепкалки. Потоа ролатот ставете го во брашно, во јајца и на крај во лебни трошки. Пржете на загреано масло.
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:39
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Пилешкото месо ставете го помеѓу две најлонски фолии и исчукајте ги. Доколку можете израмнете ги да бидат иста големина. Ставете две парчиња од пршутата едно врз друго со малку поголем преклоп. Ставете го пилешкото на врвот на пршутата со мазната страна надолу (онаа што се мазнеше во фолијата). Измешајте го лукот и путерот заедно и поставете го во вид на лента централно на пилешкото. Зачинете со жалфија и ставете сирење, пиперки и аспарагус. Завиткајте ги така спремните парчиња во фолија за печење, извртувајќи го секој крај како бонбона. Ставете ги во тава и печете на 200 степени целзиусови околу 40 минути. Одвретете го секое парче и пресечете за да го послужите. Посипете го послуженото месо со сокот каде што се печел и ставете малку од балсамираниот оцет. Ова ви го препорачуваме да го гарнирате со салата од млади варени компири и кромид.
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Ставете го млекото во еден сад и сварете го, па со него прелијте ги зрната пченка и оставете ги да ја впијат целата течност.
Измијте го и исчистете го празот, па исецкајте го на ситни парчиња.
Во една тава загрејте малку масло, па на него пржете го празот додека не зарумени. Додајте му ги магдоносот и зрната пченка и заедно пржете ги неколку минути.
Посолете ги, попиперете ги и додадете им една лажичка мајчина душица. Додајте го јајцето, па смесата добро измешајте ја.
Измијте го и исчистете го пилето, истријте го со сол и црн пипер, наполнете го со подготвената смеса и заврзете го со конец.
Полијте го со останатиот путер и печете го 20 минути во загреана рерна. Излупете ги и измијте ги компирите, кромидот и лукот и ситно исецкајте ги.
Свртете го пилето на другата страна, па во тавата додадете го исецканиот зеленчук.
Зачините ги со сол и црн пипер и печете ги уште 30 минути.
Посипете го пилето со кари и сервирајте.
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Пилешко со ѓумбир. Сладок моќен вкус со ѓумбир, еден од омилените Јапонски јадења.
ПОДГОТОВКА:
Исечете го пилешкото на парчиња во големина на залак. Во сад ставете ги соја сосот, мед и ѓумбир и потоа додадете го и пилешкото. Оставете го да се маринираaт 30 минути. Загрејте тава за пржење на средна топлина. Треба да пржите на серии. Ставете масло да се загрее и испржете го пилешкото додека да добие убава кафена кора. Бидејќи има шеќер во маринадата ако вашата тава е премногу жешка тој ќе изгори, а доколку е премногу ладна ќе истече водата од пилешкото и нема да има кафена кора. Прилагодувајте ја топлината соодветно. Кога пилешкото ќе е кафено на едната страна превртете го на другата страна за да ја добиете истата боја и на другата страна. Ставете го пилешкото на чинија. Откако ќе го испржите целото пилешко користете хартиени крпи да ги отстраните екстра маснотиите. Остатокот од маринадата плус две лажици вода ставете го во тава и провријте го средна топлина и на тоа додадете го пилешкото. Сетоа тоа заедно провријте го додека не се намали течноста и додека пилешкото не добие сјај од сосот. Гарнирајте со младо кромидче и сусам и сервирајте го врз ориз.
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:37
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
На пазарот може да се најдат пилиња со тежина од 700 до 1200 г.
Додека пак кастрираните петли и кокошки кои достигнуваат од 2,5 до 3 кг. тешко може да се најдат, посебно петлите, затоа што во некои земји кастрирањето на животни е забрането со закон.
Кај купувачите не постои поголем интерес за оние пилиња кои се предвидени за супа. Кокошките кога ке престанат со несење јајца се преработуваат во индустриски супи или производи од кокошкино месо.
ПОДГОТОВКА:
Стекот се сече на парчиња и се става во сад со вода да се вари.
Во тава со масло се пржат парчињата кромид,лук, компири,моркови шампињони, сланина зачинети со сол и црн пипер, потоа се додава магдоносот и сварениот пилешки стек.
Смесата се става во намрсената тава и се полева со 400мл вода.
Се става да се пече во загреана рерна на 220Ц се пече 30 мин. се вади од рерна и се полева со 200мл. кисела павлака измешана со 2 лажици вода и се додава ренданиот кашкавал, се враќа во рерна уште 20 мин.
Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:35
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот