IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2014 во 21:19
Chicken mushroom Gorgonzola

___

Пилешко  месо во сос од горгонзола

Состојки:

-500 гр. пилешко месо

-150 гр. горгонзола

-1 кисела павлака

-бибер, сол

-зачини

Подготовка:

1.Пилешкото исечете го на тенки шницли и пржете го на врело масло.

2.Кога ќе биде готово до половина, додајте ја павлаката, сирењето и зачинете. Оставете да се динста уште десет минути.

3.Јадењето послужете го топло и украсете го со свеж магдонос.



Изменето од Valerija - 26.Април.2014 во 21:20
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 22:15

ПРЖЕНО ПИЛЕШКО ВО МАСЛО ОД КИКИРИТКИ

recept

Состојки:

12 делови од кокошка (најубаво да се користат карабатаци и батаци)

1 литар јогурт

1/2 главица кромид, ситно исечен

2 чешниња лук , згмечени и излупени

2 листа од ловор

4 лажички црвена сол

1 лажичка  црн бибер

Малку Tabasco сос, доволно за да малку го обои јогуртот

3 чаши брашно

1, 1/2 лажички сенф во прав

3/4 лажички црвен пипер

Масло од кикиритки, за пржење

 

Подготовка:

 

1. Исплакнете ги и исушете ги со салфетка деловите од пилешкото. Во голем сад, измешајте ги  заедно јогуртот , кромидот, лукот, ловоров лист, 2 лажички сол, 1/2 лажичка црн пипер, и Tabasco сосот. Потопете го пилешкото  во маринадата, покријте, и оставете го  во фрижидер преку ноќ.

2.Извадете го пилешкото од маринадата и оставете го да се згрее на собна температура пред готвење. Во сад се мешаат брашното, сенфот во прав, 2 лажички сол, црвениот пипер и остатокот од црниот бибер. Земете најлонска кеса  и ставете ја мешавината од брашно во неа. Протресете го секое парче од пилешкото едно по едно во кесата се додека целото не се обложи со брашно.

3. Во голема тава ставете поголема количина масло од кикиритки,  загрејте ја тавата на 180°Ц. Пополека ставајте од пилешкото во загреаното масло, пржете околу  6 минути, пополека превртете ги парчињата од пилешкото и пржете уште 6 минути, ако сакате пилешкото да добие златно кафеава боја превртете ги уште еднаш.

 

4. Место на пилешко на жица решетката постави над хартиен бришач обрабени печење состојба да се исцеди. Дозволете на пилешко да се исцеди за 1-2 минути, пред нервира тоа Over (инаку, собира пареа се издига од хартиени крпи и прави влажна, влажен место на вашата пилешки парчиња), тогаш служи топло. Неексплодираните Fried Chicken (ако имате било какви) прави за голем следниве ден-пикник



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 17:49

ПИКАНТНО ПИЛЕШКО НА ИНДИСКИ НАЧИН

pileshko-indiski

Ако ви досадило секогаш да го јадете истиот вкус пробајте го вкусот на индиското пикантно пилешко.

Подготовка:Исчистите и исмијте го пилешкото и исечкајте го на парчиња како за паприкаш. Во сад загрејте малку масло, ставите го месото и посипете го со кари.

Измешајте и пржите го месото од сите страни додека да добие златно румена боја.

Додај мелен лук и сецкан кромид, сол и бибер. Доколку е потребно додадете малку масло, покријте го и оставете го да врие, повремено додавајќи малку вода додека месото омекне.

Месото се служи со варен ориз или тестенини.

Евентуално, можете да користите малку павлака, ако не ви се допаѓа зачинета храна.

Состојки

1 кг пилешко

2 главици кромид

2 чешниња лук

Сол

Бибер

Кари

По желба масло или путер




Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:32
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 17:47

ПИЛЕШКО ФИЛЕ СО ПЕЧУРКИ

skillet-chicken-with-mushrooms-006

Подготовка:

Пилешкото филе исечете го на помали парчиња.
На масло, пржете го стекот на двете страни, околу 10 минути.
Додете крупно исецкан кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушени печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути.
Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата уште 15 минути.
На крајот додадете го целерот исечен на стебленца и густинот измешан во малку вода и шери.

Состојки:

  • 600гр пилешко филе
  • 30гр путер
  • 4 лажици масло
  •  150гр кромид
  • 100гр моркови
  •  300гр маринирани печурки
  • 10гр сушени печурки
  •  1 лажица вегета
  •  80гр целер стебленца
  • 1 лажица густин
  • 50мл шери


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 17:46

ПИЛЕШКИ ШНИЦЛИ СО МОДАР ПАТЛИЏАН

news_5484

Подготовка:

Модриот патлиџан исечете го на четири листови по должина, од двете страни посолете и оставете ги некое време.

Загрејте малку масло во тава и додадете ги листовите од модриот патлиџан. Испржените домати ставете ги на хартија за да се исцеди маслото.

Истолчете ги шницлите, посолете и додадете црн пипер. Премачкајте ги со ајвар, а фета сирењето исечете го на дебели листови и наредете ги врз месото, на карј прекријте со листовите од модриот патлиџан. Затегнете ги краевите со чепкалка, а потоа пржете во врело масло по 4 минути од двете страни.

Изрендана краставица и истолчен лук додадете во кисело млеко помешано со павлака и помешајте. Додадете сол, црн пипер и малку шеќер и ќе добиете вкусен сос кој ќе го сервирате со месото.

Состојки:

  • 4 шницли
  • 1 модар патлиџан
  • 2 лажици ајвар
  • 100гр фета сирење
  • ½ краставица
  • 1 чаша кисело млеко
  • 100гр кисела павлака
  • Сол, црн пипер
  • 1 чешне лук

 



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:32
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2014 во 19:01

ПИЛЕШКО ВО СОС ОД ДОМАТИ И ПЕЧУРКИ

chicken-mushroom-tomato-04

Подготовка:

Измијте го пилето, исечете го на парчиња и сварете го. Доматите исечете ги на парчиња, ставете ги во тенџере со малку вода. Во доматите ставете ги печурките, кромидот, црниот пипер, ситно исецкан магданос. Откако ќе се свари, испасирајте го. На маст запржете го брашното и полијте го со сосот од домати и додајте ја супата во која се варело пилето на многу тивок оган. Половина час пред јадење во сосот од домати ставете го пилето и зачинете по вкус.

Состојки:

* 1 пиле

* 500гр домати

*100гр печурки

* 1 лажица масло

* 2 лажици брашно

* 1 бабура

* 1 главица кромид

*  магдонос

*  сол и бибер

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2014 во 15:44

Совршени пржени пилешки крилца на Карипски начин


За денеска решивме да ви споделиме прекрасен рецепт за пржени крилца кои вообиачено се јадат на плажата Maracas на Тринидат и Тобако. Иако не знаеме точно на чија земја припаѓа овој специјалитет, бидејќи скоро цела Средна Америка ужива во него, сепак знаеме дека можете да го подготвите и дома во вашата кујна.

Можеби ќе недостасуваат сончевите и топли Кариби, но уживањето во овие прекрасни крцкави крилца нема да ви биде недостижно. 

Зачинети со зеленчукова мaрината, валкани во брашно и крцкава смеса за пржење, вака подготвените крилца се вистинска конК*ренција на вкусните популарни американски Buffalo крилца. 

Нам пак егзотичните зачини не влечат кон една убава и ароматична вечера, која ќе ја зачиниме со некое шише вино или пак пиво. Единствено, не ли е ова промалку месо за еден просечен граѓанин на Македонија?

Сеедно, пријатен апетит!


Што вам ви е потребно:

  • 4 пилешки крилца
  • 1/2 лажичка сол
  • малку црн пипер
  • 1 лажица кечап
  • 1 лажица Caribbean Green зачин
  • ½ лажица кари во прав
  • 2 јајца
  • ¼ шолја пченкарен скроб
  • 1 чаша брашно
  • масло за пржење
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 19:49

Пилешки стек со печурки




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Мешан зачин
  • 50 грама Кечап
  • 200 грама Кисела павлака
  • 40 милилитри Суво бело вино
  • 30 грама Сенф
  • 300 грама Пармезан
  • 500 грама Пилешко
  • 300 грама Печурки
  • 2 главица/и Кромид/а


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Денес имаме голема побарувачка за пилешко месо, и пилешкото месо е едно од најупотребуваните меса во нашата секојдневна исхрана. Исто така одгледувачите ги осовременија начините и брзината на одгледување. 

Врз квалитетот од пилешкото месо можат да влијаат многу фактори, како што се расата, условите за одгледување и исхраната. А и обработувањето на месото исто така многу влиае врз квалитетот на пилешкото месо. 

Пилешките гради се многу сочно и меко месо. 
Може да се пржи цело, или да се исече на помали парчиња и така да се пржи.

ПОДГОТОВКА:

Стекот се сецка на поситни парчиња, се додава зачинот и се вари околу половина час. 2-те глави кромид се дробат ситно и се пропржуваат во масло за јадење.

Откако ќе се пропржи кромидот се додаваат ситно сецканите печурки и заедно кратко се пропржува. 
Потоа, во истото тавче се додава исцедениот стек, кечапот, сенфот, киселата павлака, белото вино и малку од водата во која се вареше стекот. 

Сето ова заедно добро измешано се става во огноотпорен сад се зачинува по желба, се потпекува околу половина час.

Пред крајот се вади и се наросува со изрендан кашкавал, потоа повторно назад на печење уште 10 минути. 
Можете да го украсите со магданос, а за гарнир се додава лесно вариво или пире.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 19:48

Триаголници со пилешко




Потребни состојки

  • малку мала лажица Црн пипер
  • 250 грама Тесто
  • малку   Сол
  • 30 грама Путер
  • 400 грама Пилешки гради
  • 4   Кришка/ки леб
  • 500 милилитри Пилешка супа
  • 1 главица/и Кромид/а


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

Краток опис

Денес имаме голема побарувачка за пилешко месо, а тоа е едно од најупотребуваните меса во нашата секојдневна исхрана.

Исто така, денес одгледувачите ги осовременија начините и брзината на одгледување.

Врз квалитетот на пилешкото месо можат да влијаат многу фактори, како што се расата, условите за одгледување и исхраната. Исто така и обработувањето на месото многу влијае врз квалитетот.

Пилешките гради се многу сочно и меко месо.
Може да се пржи цело, или да се исече на помали парчиња.

Подготовка

Извадете ја коричката од кришките леб, па исечете го на коцки и натопете во супата. 

Кромидот излупете го и исечете го на ситни коцки. 

Истопете го путерот и пржете го кромидот додека не пожолти и замириса. 

Додајте го пилешкото месо исечено на ситни коцки и пржете додека не омекне и не прими мирис. 

Насолете и наросете со црн пипер, по вкус. Исцедете го лебот и додајте го пилешкото. 

Сè заедно измиксајте во блендер. 

Тестото расукајте го дебелина од 5 мм и исечете на осум делови. 

На средина на секој ставете од филот, краевите намачкајте ги со изматено јајце и преклопете да добиете триаголник. 

Потоа секој триаголник премачкајте го со изматено јајце.

Наредете ги во плех покриен со хартија за печење. 

Рерната загрејте ја на 200 степени и триаголниците печете ги околу 30 минути. 

Односно, додека не добијат златно - црвена боја.


Изменето од Valerija - 14.Март.2018 во 08:24
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 19:46

Пилешки ролат со маслинки


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
  • 2   Јајца/це
  • 1 мала лажица Босилек
  • 300 грама Домат
  • 1   Китка магдонос
  • 2 чешниња Лук
  • 50 грама Маслинки
  • 3 лажица/ци Маслиново масло
  • 600 грама Пилешко
  • 80 грама Презла


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 50 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилешки ролат со маслинки

ПОДГОТОВКА:

Пи­ле­шко­то фи­ле ста­ве­те го во ќе­се и по­тоа уба­во ис­чу­кај­те го. До­ма­ти­те исеч­кај­те ги на ма­ли коц­ки, до­дај­те го бо­си­ле­кот, исеч­кај­те ги мас­лин­ки­те, маг­до­но­сот и лук­че­то и це­ла­та сме­са до­бро из­ме­шај­те ја и уба­во рас­по­ре­де­те ја на ис­чу­ка­но­то фи­ле. За­ви­ткај­те во ро­лат и ста­ве­те чеп­кал­ки. По­тоа ро­ла­тот ста­ве­те го во браш­но, во јај­ца и на крај во леб­ни тро­шки. Пр­же­те на за­гре­а­но мас­ло.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:39
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 19:45

Пилешка бонбона


.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 20 грама Путер
  • 60 грама Пршута
  • 1   Пиперка/ки
  • 500 грама Пилешко
  • 1 чешниња Лук
  • 10 грама Жалфија
  • 10 милилитри Балсамико Оцет
  • 10 грама Аспарагус
  • 50 грама Фета сирење


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилешка бонбона

ПОДГОТОВКА:

 *Сирењето и пиперките ги сечете на ленти
 
Пилешкото месо ставете го помеѓу две најлонски фолии и исчукајте ги. Доколку можете израмнете ги да бидат иста големина. 
Ставете две парчиња од пршутата едно врз друго со малку поголем преклоп.
Ставете го пилешкото на врвот на пршутата со мазната страна надолу (онаа што се мазнеше во фолијата).
Измешајте го лукот и путерот заедно и поставете го во вид на лента централно на пилешкото.
Зачинете со жалфија и ставете сирење, пиперки и аспарагус.
Завиткајте ги така спремните парчиња во фолија за печење, извртувајќи го секој крај како бонбона. 
Ставете ги во тава и печете на 200 степени целзиусови околу 40 минути.
Одвретете го секое парче и пресечете за да го послужите. Посипете го послуженото месо со сокот каде што се печел и ставете малку од балсамираниот оцет.
Ова ви го препорачуваме да го гарнирате со салата од млади варени компири и кромид.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 19:43

Полнето пиле со зеленчук




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 50 грама Пченка
  • 50 грама Праз
  • 1000 грама Пилешко
  • 1   Пикантно пиперче/ња
  • 60 милилитри Млеко
  • малку   Магдонос
  • малку   Мајчина душица
  • 2 чешниња Лук
  • 500 грама Компир
  • 2 главица/и Кромид/а
  • 1 лажица/ци Кари
  • 1   Јајца/це


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Полнето пиле со зеленчук

ПОДГОТОВКА:

Загрејте ја рерната на 220 степени. 

Ставете го млекото во еден сад и сварете го, па со него прелијте ги зрната пченка и оставете ги да ја впијат целата течност. 

Измијте го и исчистете го празот, па исецкајте го на ситни парчиња. 

Во една тава загрејте малку масло, па на него пржете го празот додека не зарумени. Додајте му ги магдоносот и зрната пченка и заедно пржете ги неколку минути. 

Посолете ги, попиперете ги и додадете им една лажичка мајчина душица. Додајте го јајцето, па смесата добро измешајте ја. 

Измијте го и исчистете го пилето, истријте го со сол и црн пипер, наполнете го со подготвената смеса и заврзете го со конец. 

Полијте го со останатиот путер и печете го 20 минути во загреана рерна. Излупете ги и измијте ги компирите, кромидот и лукот и ситно исецкајте ги. 

Свртете го пилето на другата страна, па во тавата додадете го исецканиот зеленчук. 

Зачините ги со сол и црн пипер и печете ги уште 30 минути. 

Посипете го пилето со кари и сервирајте.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 19:42

Пилешко со ѓумбир




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 50 грама Сусам
  • 50 милилитри Сос од соја
  • 50 грама Сецкан свеж ѓумбир
  • 700 грама Пилешко
  • 1 лажица/ци Мед
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 20 грама Зејтин


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 45 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилешко со ѓумбир. Сладок моќен вкус со ѓумбир, еден од омилените Јапонски јадења.

ПОДГОТОВКА:

  Исечете го пилешкото на парчиња во големина на залак. Во сад ставете ги соја сосот, мед и ѓумбир и потоа додадете го и пилешкото. 
Оставете го да се маринираaт 30 минути.
Загрејте тава за пржење на средна топлина. 
Треба да пржите на серии.
Ставете масло да се загрее и испржете го пилешкото додека да добие убава кафена кора. 
Бидејќи има шеќер во маринадата ако вашата тава е премногу жешка тој ќе изгори, а доколку е премногу ладна ќе истече водата од пилешкото и нема да има кафена кора. Прилагодувајте ја топлината соодветно.
Кога пилешкото ќе е кафено на едната страна превртете го на другата страна за да ја добиете истата боја и на другата страна. 
Ставете го пилешкото на чинија. Откако ќе го испржите целото пилешко користете хартиени крпи да ги отстраните екстра маснотиите. Остатокот од маринадата плус две лажици вода ставете го во тава и провријте го средна топлина и на тоа додадете го пилешкото. Сетоа тоа заедно провријте го додека не се намали течноста и додека пилешкото не добие сјај од сосот.
Гарнирајте со младо кромидче и сусам и сервирајте го врз ориз.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:37
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 19:41

Тава со пилешки стек




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Шампињони
  • малку   Сол
  • 500 грама Сланина
  • 1000 грама Пилешко
  • 200 грама Моркови
  • 150 милилитри Масло
  • малку   Магдонос
  • 1 чешниња Лук
  • 3 главица/и Кромид/а
  • 150 грама Компир
  • 300 грама Кашкавал
  • малку мала лажица Бибер


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 80 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

На пазарот може да се најдат пилиња со тежина од 700 до 1200 г. 

Додека пак кастрираните петли и кокошки кои достигнуваат од 2,5 до 3 кг. тешко може да се најдат, посебно петлите, затоа што во некои земји кастрирањето на животни е забрането со закон.

Кај купувачите не постои поголем интерес за оние пилиња кои се предвидени за супа. Кокошките кога ке престанат со несење јајца се преработуваат во индустриски супи или производи од кокошкино месо.

ПОДГОТОВКА:

Стекот се сече на парчиња и се става во сад со вода да се вари. 

Во тава со масло се пржат парчињата кромид,лук, компири,моркови шампињони, сланина зачинети со сол и црн пипер, потоа се додава магдоносот и сварениот пилешки стек.

Смесата се става во намрсената тава и се полева со 400мл вода.

Се става да се пече во загреана рерна на 220Ц се пече 30 мин. се вади од рерна и се полева со 200мл. кисела павлака измешана со 2 лажици вода и се додава ренданиот кашкавал, се враќа во рерна уште 20 мин.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:35
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.