IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Италијанска кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Италијанска кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2014 во 21:23

ЗАПЕЧЕНИ ТОРТЕЛИНИ СО МОЦАРЕЛА

01

Потребно е:
500 гр тортелини (полнењето е по вкус)
300 гр моцарела
250 мл пелати
100 гр путер
150 гр гауда

Подготовка: 
- Тортелините сварете ги според упатството на ќесичката.

- Тавата за печење премачкајте ја со путер и ставете ги сварените тортелини. Прелијте со доматен сос и ставете ја моцарелата, исечкана на коцки. Од горе, ставете ја изренданата гауда.

- Останатиот путер распоредете го од горе и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени, додека убаво да се запече кашкавалот.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2014 во 18:53

Тофу „лазања“ и песто


09


Состојки потребни за маринада:

  • ¾ шолја маслиново масло
  • 6 ленити кора од лимон, плус 1/3 шолја свеж лимонов сок
  • 3 чесиња од лук, толчени
  • Сол и свежо мелен црн бибер, по желба

Состојки потребни за песто:

  • ½ шолја семки од бор, мелени
  • 1 мало чесне лук
  • 2 шолји свеж босилек
  • ½ шолја маслиново масло
  • Сол и бибер, по желба

Состојки потребни за „лазањата“:

  • 1 пакување (околу 400 грама) тофу, исечено по должина на тенки парчиња
  • 5 до 6 тиквички, исчистени и исецкани по должина на тенки парчиња
  • Маслиново масло за премачкување
  • Сол и бибер, по желба
  • 2 средни домати, исецкани на тенки парчиња
  • 18 големи листови од босилек

Чекор 1

Спремање на маринадата: Загрејте го маслото во мала тава, ставете ги парчињата од кора од лимон и лукот, оставте да се запржи и отсранете од огнот, оставете да се олади. Истурете го сокот од лимон. Посолете со ½ лажичка сол и ¼ лажичка бибер.

 

Чекор 2

Спремање на песто: Истурете ги семките од  бор и лукот во блендер и блендирајте. Додајте го босилекот и процесирајте, по тоа додајте масло и посолете со сол и бибер, блендирајте додека не се добие компактна смеса за песто.

 

Чекор 3

Загрејте ја скарата. Наредете ги парчињата тофу во фолија за печење и затворете ги., ставете нешто тешко на нив (две конзерви е доволна тежина), оставете така 20 минути.

 

Чекор 4

Премачкајте ги парчињата од тиквички со масло и посолете ги. Испечете ги на скара и од двте страни додека не омекнат, околу 8 минути. Отсранете ги од скара и прелејти со пола од маринадата.

 

Чекор 5

Истата процеура повторете ја и со парчињата од тофу и прелејте ги со преостанатата маринада. Оставете да се оладат парчињата.

 

Чекор 6

Поставете парчиња од тиквичките во поплиток сад, препорачано во правоаголна форма, премачкајте со песто и наредете парчиња тофу над тоа, посолете. Поставете ред од доматите, посолете. На крај ставете од листовите од босилек. Повторете ја истата процедура два пати. Се служи ладно на собна температура.



Изменето од Valerija - 09.Јули.2014 во 18:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јули.2014 во 13:46

ТЕСТЕНИНИ СО ПИЛЕШКО

9

Состојки:

пилешко бело месо, исецкано на мали коцки
тестенини (со било каков облик)
4 јајца
1 павлака
мешан сув зачин
малку путер
кашкавал
сол, бибер
маслиново масло

Подготовка:

- Исецканото пилешко месо пропржете го малку на маслиново масло.
- Во солена вода сварете ги тестенините. Кога ќе бидат варени исцедете ги од преостанатата течност и додадете ги во тавата во која го пржевте пилешкото месо. Измешајте убаво.
- Изматете ги јајцата со павлаката, мешаниот сув зачин, сол и бибер.
- Тестенините и месото ставете ги во подмачкана со путер земјана тава. Одозгора прелијте со смесата од јајца и павлака и убаво измешајте.
- Одозгора рамномерно изрендајте го кашкавалот.
- Тавата ставете ја во претходно загреана рерна на 180 целзиусови степени малку да се потпече од горе и да добие убава румена боја.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2014 во 13:49

ПОТПЕЧЕНИ ШПАГЕТИ

18

Состојки:
 едно пакување шпагети
 3-4 колбаси
 100 грама печурки
 главица кромид
 ¼ лажичка лут црвен пипер
 3 шољи пире од домати
 половина шоља вода
 1 лажица маслиново масло
 шоља пармезан
 2 јајца
 шоља рикота
 2-3 шољи моцарела

Подготовка:

1. Во тенџере на оган загрејте вода во која ќе ги варите шпагетите. Колбасите насечете ги на кругчиња и пржете ги во тава на средно силен оган. Кога ќе бидат готови извадете ги на салфета. Во друга тава ставете малку масло па додајте го исецканиот кромид и печурките. Динстајте повремено мешајќи. Кога кромидот ќе омекне додајте го црвениот пипер, пирето од домати, водата и колбасите. Намалете го огнот и гответе 10-15 минути.

2. Шпагетите сварете ги ал денте ( да бидат малку тврди) бидејќи со печењето подоцна уште повеќе ќе омекнат. Сварените шпагети процедете ги и измијте ги со ладна вода. Во сад измешајте го маслиновото масло, пармезанот и јајцата.

3. Рерната загрејте ја на 180 степени. Во огноотпорен сад нанесете малку масло на дното, потоа ставете малку од подготвениот сос. Врз сосот ставете половина од шпагетите, па пак ставете сос. Така додека не ги потрошите сосот и шпагетите. На крај одозгора ставете ја рикотата и моцарелата.

4. Садот покријте го со фолија и печете 40 минути, а потоа тргнете ја фолијата и печете уште 20 минути. На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2014 во 17:07
КРЕМ ТЕСТЕНИНИ СО ГРАШОК И СЛАНИНА

За љубителите на тестенини еве уште еден вкусен и интересен рецепт.

Мерките кои се дадени се за подготовка на 3-4 оброци.

Потребно е:

 500 г тестенини
 250 г свеж или замрзнат грашок
 450 г сланина
 1 помал кромид
 2 чешниња лук
 1 помало гранче рузмарин
 1 лута пиперка
 2-3 свежи листови жалфија
 250 мл павлака
 Маслиново масло
 Сол, бибер
 Пармезан за послужување


Подготовка:

 Сварете ја тестенината и грашокот во две посебни тенџериња. Откако ќе се сварат тестенините процедете ги и тргнете ги настрана.

 Во меѓувреме во тава на оган загрејте 2-3 лажици маслиново масло. Додајте го ситно сецканиот кромид и листовите сланина, па пржете 2-3 минути.

 Додајте ги и рузмаринот, сецканите листови жалфија, лутата пиперка на која сте ѝ ги извадиле семките и сте ја исецкале на коцки, и сите состојки заедно измешајте ги.

 Во тавата додајте ја и павлаката, намалете го огнот и гответе уште 2-3 минути. Потоа додајте ги тестенините и грашокот и посипете со пармезан.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:20
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2014 во 17:04
ТОРТЕЛИНИ СО ВКУСЕН БЕЛ СОС

За љубителите на тортелини еве еден рецепт кој можеби не сте го пробале, а е доста лесен и вкусен.

Потребно:

 250 г тортелини
 200мл павлака за готвење
 10г путер
 50г шунка, свински врат или пршута
 70 г сирење или кашкавал
 2 триаголници зденка
 Сол, бибер и оригано


Подготовка:

 Во тенџере на оган ставете вода да зоврие, па ставете ги тортелините да се варат. Откако ќе се сварат процедете ги и почнете со подготовка на сосот.

 Сувомеснатото исецкајте го на коцкички, па малку пропржете го на растопениот путер. За 2-3 минути додајте ја и павлаката за готвење, сирењето и зденката. Се посолува и се зачинува со бибер и оригано.

 Промешајте на тивок оган 2-3 минути додека се згусне сосот, па потоа прелијте го врз сварените тортелини.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:20
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2014 во 16:56
ПИКАНТНИ МАКАРОНИ СО БРОКУЛА

На овие високи температури на никој не му се готви, а самата помисла да стоите до шпорет ви ја убаива и таа малку желба за подготовка на ручек или вечера.

Еве еден брз рецепт кој можете да го подготвите денес.

Потребно:

 400 г макарони
 1 главица брокула разделена на мали цветови
 Пола мала црвена лута пиперка
 Маслиново масло
 1 лажичка бел лук во прав
Сол и бибер


Подготовка:

 Во зовриена вода на оган ставете малку сол и ставете ја брокулата кратко да се вари. По 3-4 минути извадете ја брокулата и процедете ја.

 Во друго тенџере на оган исто ставете вода, откако ќе зоврие посолете ја и ставете ги макароните да се варат.

 Во меѓувреме, во една тава ставете малку масло за јадење, брокулите, ситно исецканата пиперка и лукот во прав, па кратко пржете. На крај додајте ги сварените и процедени макарони, додајте сол и бибер по вкус и сервирајте.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:19
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2014 во 16:55
ЛЕТНИ ШПАГЕТИ СО ТУНА

Олеинска киселина, омега 3 масни киселини и ликопен, се состојки кои треба да ги имаме на трпезата повеќе пати неделно.

Еве еден лесен и вкусен рецепт со состојки кои можеби веќе ги имате во вашиот дом.

Потребно:
● 1 конзерва туна на парчиња
● 1 кромид
● 300 г сецкани домати
● 50г зелени маслинки со пиперка
● 350г шпагети
● Сол и бибер
● Рендан кашкавал


Подготовка:
● Во зовриена вода во која сте додале сол сварете ги шпагетите, а во меѓувреме подготвувајте го и сосот.

● Кромидот ситно исецкајте го, па ставете го во тава со малку загреано масло за јадење. Кромидот малку посолете го, пржете го кратко, па додајте ги сецканите домати. Промешајте и оставете сосот да се згусне.

● Во меѓувреме, маслинките со пиперка исецкајте ги и додајте ги во сосот, полијте со виното и оставете да се вари уште малку.

Совет: Виното секогаш се додава пред кај на јадењето, па се готви додека да испари киселината, а да остане фината арома.

● Кога сосот ќе се згусне додајте ја туната, промешајте и додајте ги исцедените шпагети. Одозгора изрендајте малку кашкавал.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:19
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2014 во 17:45
Домашно песто



За сите љубители на италијанската традиционална кујна ова е вистинскиот избор за да го направите вашиот оброк сензационален и уникатен.

Посебноста на овој сос му ја дава специфичноста и остриот вкус на босилокот кој се користи свеж. Навистина е интересно тоа што за сосот не ви се потребни многу состојки како и тоа дека не одзема многу време за подготовка , напротив вашиот оброк ќе биде готов за помалку од 15тина минути, а ќе добиете вистинско чудо. 

Песто сосот е совршен во комбинација со тестенини, како и одлчен намаз кога станува збор за вкусни сендвичи.

Подготовка на песто сос:

- Китка свеж босилок
- 200 мл маслиново масло
- 2 чешниња лук
- 30гр индиски ореви
- 50гр рендан пармезан
- Сол по избор

Босилокот најпрво треба убаво да се измие и заедно со лукот ситно да се исечка. Потоа се додадваат состојките во блендер каде ќе ги ставите и индиските ореви, притоа додавајќи го маслиновото масло. На крајот додадете пармезан и сол, по ваш избор. 

Ние ви предложуваме да го сервирате во комбинација со тестенини или пак во комбинација како намаз на брускети со моцарела и чери домати и чаша добро бело вино. 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2014 во 15:50


Тестенини со тиквички и сирење

Состојки:

  • 1 голема тиквичка
  • 200 гр младо сирење
  • млад лук
  • млеко со намалена содржина на лактоза
  • сол и бибер
  • 1 јајце (по потреба)

Подготовка:

Исчистете ја тиквицата и изрендајте ја, додадете го ситно исечканото младо лукче и сирењето и зачинете ја смесата. Сварените тестенини (шпагети, макарони – по желба) помешајте ги со смесата која ја подготвивте и ставете ја во сад за печење, прелијте ја смесата со млекото во кое го имате додадено живото јајце и запечете во рерна.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 17:55

ФЕТУЧИНИ ВО СОС ОД ПЕЧУРКИ И КОПАР

fettucini-with-mushrooms

Потребни состојки:

  • 500гр. фетучини
  • 200 гр. свежи шампињони
  • 10 гр. Буковка
  • 1 главица лук
  • Копар
  • Масло за јадење
  • 200 гр. Павлака
  • 1 лажичка пармезан
  • Сол и црн пипер

 

Подготовка:

Сварете ги фетучините, меѓутоа немојте да ги преварите.Откако ќе се сварат, измијте ги со ладна вода и оставете ги на цедалка да се исцедат.

Лукот ситно исецкајте го. Шампињоните и буковката исецкајте ги на листови. Загрејте масло за јадење во тава на оган, па пропржете го лукот. Откако ќе се испржи, додадете ги шампињоните и буковката и пропржете ги додека не потемнат.

Тргнете ја смесата од оган и додадете ја павлаката со постојано мешање. Потоа вратете ја тавата на оган и динстајте ја смесата околу 5 минути. Тргнете ја тавата од оган и во сосот додајте ги ситно исецканиот копар и пармезанот, и наросете сол и црн пипер по желба. Уживајте во овој италијански специјалетитет, кој се служи со добро изладено бело вино.



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:25
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 17:54

ЛАЗАЊИ СО АРТИЧОК И СПАНАЌ

recept1

Потребни состојки:

  • 500 гр. млад спанаќ
  • 4 артичоки
  • 2 главици лук
  • 1 главица кромид
  • 1 лажица босилек
  • 200 гр. сирење со зачини
  • 200 гр. Кашкавал
  • Коцка за супа од зеленчук
  • 1 пакување лазањи
  • 200 гр. доматно пире
  • Масло за јадење
  • Сол и црн пипер

Подготовка:

Во тенџере на оган сварете ја коцката за супа од зеленчук. Откако ќе се свари, оставете ја да се излади.

Во солена вода на оган ставете ги лазањите да се варат 8-10 минути. Откако ќе се сварат, измијте ги во студена вода и оставете ги да се исцедат.

Во две посебни тенџериња издинстајте ги артичоките и спанаќот. Спанаќот издинстајте го во солена вода, па процедете го. Артичоките динстајте ги во солена вода со малку зејтин. Откако ќе омекнат, тргнете го тенџерето од оган и артичоките исецкајте ги на ситни парчиња.

Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и пржете ги во тава со масло на средна температура околу 3 минути. Откако ќе омекнат, додајте го доматното пире, претходно сварената коцка за супа, босилекот и наросете сол и црн пипер. Смесата динстајте ја околу 10 минути, се додека не се згусне. Потоа додајте го спанаќот и артичоките и гответе уште 5 минути.

Со четка за готвење намачкајте тава за печење со масло. На дното на тавата додајте од ¼ од подготвената смеса, па врз смесата наредете ¼ од лазањите. Врз лазањите рамномерно наредете рендан кашкавал. Постапката повторете ја 4 пати, а на крајот врз кашкавалот додадете го издробеното сирење со зачини.

Печете ги лазањите покриени со алуминиумска фолија околу 40 минути на температура од 200 степени целзиусови. Потоа отстранете ја фолијата и печете уште 15 минути, односно се додека не се потпече кашкавалот.

Вака приготвените лазањи оставете ги да се изладат 10тина минути пред да ги послужите. Послужете ги во чинија за сервирање, во која ќе наредите две парчиња лазања и две топки павлака. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:25
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2014 во 18:59

ЛАЗАЊИ

lasagna

Подготовка:

Сварете го тестото и оставете го да се исуши. Од павлаката, пармезанот и путерот направете сос.

На малку маслиново масло пропржете го кромидот и морковите, додадете го месото, а потоа и останатите состојки и оставете го на оган додека не се згусти смесата. Потоа додадете го сосот и со целата смеса фулувајте ги лазањите.

Кога ќе завршите со филувањето, посипете со пармезан и печете 20 минути во загреана рерна на 220С.

Состојки:

  • 12 кори за лазањи
  • 150гр мелено месо
  • 150гр печурки
  • 600гр павлака
  • 200гр пармезан
  • 2 лажци путер
  • Една главица кромид
  • Морков
  • Масло
  • Путер
  • Пире од домати
  • Лажица брашно
  • Сол, бибер
  • Мајчина душица и оригано
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2014 во 20:22

ЛАЗАЊИ СО ТИКВИЦИ

e192daa9ab692051004b4fb7cf0dd8b4_view_l

Подготовка:

Тиквиците измијте ги, исушете ги и исецкајте ги на тенки кругови. Неколку минути варете ги во солена вода претходно зовриена, а потоа веднаш измијте ги со ладна вода.

Отстранете ги рачките од цветовите и исечете ги на ленти.

Ставете во тавче ситно исецкан кромид на претходно загреано масло. Пред крај истурете 0,5дл вода и варете додека водата не испари. Додете ги цветовите од тиквицата и динстајте уште 2-3 минути. Посолете, додадете бибер и тргнете ги од рингла.

Во зовриена солена вода со малку масло, варете го тестото за лазањи, потоа исцедете го и раширете на хартија која ќе ја упие водата.

Младото сирење и павлаката добро измешајте ги, додадете сол и бибер.

Во ватростален сад, подмачкан со остатокот од путерот, ставете ред лазањи, ред крем од сирење, ред варени тиквици и цветови од тиквици и ред домати исецкани на кругови. Повторете ја постапката додека не ги потрошите намерниците, а на крајот посипете со пармезан.

Печете 35 минути во задреана рерна на 180 степени.

Состојки:

  • 250гр готово тесто за лазањи
  • 400гр свежо сирење
  • 20гр путер
  • 800гр тиквици
  • 300гр домат од конзерва
  • 50гр пармезан
  • 12 цветови од тиквици
  • Кромид
  • 2дл слатка павлака
  • Маслиново масло
  • Сол и бибер

 



Изменето од Valerija - 28.Април.2018 во 10:24
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.