IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусовото воскресение, факт или фикција???
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусовото воскресение, факт или фикција???

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака Обратен редослед
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 23:20
А бе луѓе толку ли не препознавате еден обичен спијач, исламски радикал, се ми е јасно откако рече дека прво била христијанка, па после се направила она што е.

Демек она ќе ни каже дека порано грешела, а сега е на вистинскиот пат.

За овие пишуванции тука таа до сега зела некој динар, и мора да го прави тоа за што и плаќаат.

Сум 100 % сигурен дека ни самата не верува во нејзините пишувања, односно копи-паст технологија.

Човек еднаш откажан од својата вера, преминувајќи во друга, тој станува обичен платеник.

"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 22:06
Originally posted by MUSLIMA_1 MUSLIMA_1 напиша:

E da mi izvinis k*ranot ne moze nikoj da go psiuva, i ne e pisan od covecki race,kako denesnite knigi sto se pisuvaat od covecki i avtorski prava.

Bog ne pishuva nikakvi knigi.

Toa go pravat lugjeto inspirirani od Nego.

Изменето од Messenger - 26.Септември.2011 во 22:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 19:01
E da mi izvinis k*ranot ne moze nikoj da go psiuva, i ne e pisan od covecki race,kako denesnite knigi sto se pisuvaat od covecki i avtorski prava.

Изменето од MUSLIMA_1 - 26.Септември.2011 во 19:02
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 16:30
Мислам дека премногу се наслонуваш на пишани извори МУСЛИМА_1, а премалку на свое доживување и барање на БОГА и ВИСТИНАТА во себе.
Денес има еден куп религии и нивни фракции, сите имаат пишани Свети Списи. Секој може да пише таму што сака на крајот на краиштата. Поентата не е да се напаѓаат верите, религиите и верувањата туку да се ВЕРУВА и да се бара БОГ во се. Зошто како што се вели:
"А за оние кои не веруваат во Господарот свој има казна џехеннемска. Е, само колку лошо свратилиште е тоа!"
Ел - Мулк, Ајтем 6

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2011 во 23:02
За каква дисксуија зборите? Тука воопшто не станува збор за дисксуија. Без разлика колку контра-реплики и прашања ќе и поставиме на Muslima, следниот нејзин коментар ќе биде повторно некоја нова тема со некој копи-пејст пропаганден памфлет.
Се сомневам и дека таа ги чита памфлетите пред да ги залепи на форумов. Се сомневам и дека ги разбира нашите реплики. Се сомневам и дека разликува историја од биологија (и двете завршуваат на „ија“, веројатно се слични зарем не? :-)

Наша грешка е што кога и одговараме ги упатуваме нашите реплики кон неа, и покрај тоа што знаеме дека таа воопшто не не' чита, а знаеме и дека спамовите не се нејзини. Можеби поразумно би било кога би велеле „Авторот на овој текст го извадил тој стих од контекст и затоа...итн.“

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2011 во 20:34
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Malu e nesoodvetno da se diskutira megju razlichni vernici za neshto shto e razlichno interpretirano vo razlichni religii.  тагаEdnostavno takvoto veruvanje nema poenta i vo sushtina se sveduva na  negiranje na ednata religija od strana na drugite vernici.

Не станува збор за дискусија со која се судираат различни верувања и интерпретации на некои настани. Станува збор за манипулирање со стихови од Библијата и нивно вадење од контекст со цел оправдување на сопственото верување кое не се базира на тие стихови.

Коментарите од членовите кои не се Муслимани се упратени токму со цел да се сврти внимание дека со таквото нешто, не е можно да се докаже исламското верување, затоа што доколку целосно се прочитаат сите стихови, а не само оние понудени во памфлетот, многу лесно може да се види дека памфлетот е далеку од вистината во однос на анализата на стиховите од Библијата.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2011 во 15:38
Malu e nesoodvetno da se diskutira megju razlichni vernici za neshto shto e razlichno interpretirano vo razlichni religii.  тага

Ednostavno takvoto veruvanje nema poenta i vo sushtina se sveduva na  negiranje na ednata religija od strana na drugite vernici.

Eve, za ater na diskusijava, koja ne vodi nikade, kje vi dadam i na dvete strani ushte edno tolkuvanje koe veli: Isus ne bil raspnat i ne umrel na krstot bidejkji raspnato bilo samo negovoto telo, a ne i TOJ. TOJ ne e materijalnoto telo, neshto shto lugjeto ne mozhele da go razberat. Teloto bilo raspnato i umrelo, no ne i Isus. I od toj aspekt vo pravo se onie pishuvanja koi velat deka na lugjeto im se chinelo deka Isus e raspnat. Isusoviot duh koj im se pojavil na apostolite bil dozhivean kako negovo voskresenie.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2011 во 12:52

Pa procitaj go i vidi ja vistinata na koja strana lezi biti preporacala.

Ако читаше што ти одговараат соговорниците, ќе видеше дека на првата страница од оваа тема напишав дека мене овој памфлет ми беше пратен уште пред две години и уште тогаш заклучив на кој начин се манипулира со цитатите од Светото Писмо. Патем, EvAngelos мошне аргументирано одговори. Нема потреба да се повторуваме.

Памфлетот е далеку од вистината, исто колку што се далеку и другите памфлети кои си ги поставила на оваа тема.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2011 во 00:02
Pa procitaj go i vidi ja vistinata na koja strana lezi biti preporacala.
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 23:22
Originally posted by deshad deshad напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

ej ej ej 15 godini sum bila hristijanka ti ke me ucis mene za hristijanskata vera,pa ti sam ne si ja poznavas svojata vera, da ja znaes ti tvojata vistinska vera, i kako vernik,ti ne bi mu zdruzuval na bog druzenik i deca i kerki i ne znam sto, SubhanaAllah
Jas kako hristijanka nikogas ne sum veruvala deka isus e bog ili bozji sin dedoto moj bil Svestenik, toj sam mi ima kazano deka isus e samo bozji pratenik,a vo denesnata hristijanska vera ima paganstvo i sekti i zatoa na bog mu zdruzuvaat bogovi i sinovi,na koj nego ne mu dolikuva da zeme sin so nego ili bilo koj.

Која е таа "вистинска вера" што на другите постојано им повторуваш дека не ја познаваат? Не заборавај дека на едноставни историски прашања не знаеше да одговориш, а од друга страна пак на другите да им префрлаш што знаеле, а што не знаеле.
Дури и памфлетите кои ги распростануваш се само од контекст извадени стихови, за кои се сомневам и дека знаеш која е нивната симболика.

А глупоста која некои си ја измислуваат дека Исус Христос слегол жив од крстот е само уште една потврда за непознавањето на историјата од тој период и римските казни.
Зарем некој се сомнева дека човек кој толкав период бил на крстот, а подоцна бил прободен со копје, би останал жив, а тоа да не го приметат и проверат Римјаните?!

Разбирам зошто некои си измислуваат приказни, ама човек со здрав разум не треба да се збогува со логиката и да подлегнува на вакви приказни.

Македон, сега ти измислуваш приказни. Според исламот Исус воопшто не бил распнат на крст.

Јас коментирав за текстот напишан од памфлетот на Muslima_1, а не за вашето верување. Во тој памфлет се "анализираат" цитати од Библијата, a не од к*ранот. Јас за к*ранот не коментирам. Нешто што не сум го читал не можам да го коментирам.

А овој памфлет, како што кажав погоре, познат ми е уште одамна. Вакви памфлети одамна кружат по интернет, ама никој сериозен и што ја познава историјата и суди со здравиот разум не ги смета за нешто сериозно и значајно.

На памфлетов, историјата не му е силна страна.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 23:18
Originally posted by Македон Македон напиша:

ej ej ej 15 godini sum bila hristijanka ti ke me ucis mene za hristijanskata vera,pa ti sam ne si ja poznavas svojata vera, da ja znaes ti tvojata vistinska vera, i kako vernik,ti ne bi mu zdruzuval na bog druzenik i deca i kerki i ne znam sto, SubhanaAllah
Jas kako hristijanka nikogas ne sum veruvala deka isus e bog ili bozji sin dedoto moj bil Svestenik, toj sam mi ima kazano deka isus e samo bozji pratenik,a vo denesnata hristijanska vera ima paganstvo i sekti i zatoa na bog mu zdruzuvaat bogovi i sinovi,na koj nego ne mu dolikuva da zeme sin so nego ili bilo koj.

Која е таа "вистинска вера" што на другите постојано им повторуваш дека не ја познаваат? Не заборавај дека на едноставни историски прашања не знаеше да одговориш, а од друга страна пак на другите да им префрлаш што знаеле, а што не знаеле.
Дури и памфлетите кои ги распростануваш се само од контекст извадени стихови, за кои се сомневам и дека знаеш која е нивната симболика.

А глупоста која некои си ја измислуваат дека Исус Христос слегол жив од крстот е само уште една потврда за непознавањето на историјата од тој период и римските казни.
Зарем некој се сомнева дека човек кој толкав период бил на крстот, а подоцна бил прободен со копје, би останал жив, а тоа да не го приметат и проверат Римјаните?!

Разбирам зошто некои си измислуваат приказни, ама човек со здрав разум не треба да се збогува со логиката и да подлегнува на вакви приказни.

Македон, сега ти измислуваш приказни. Според исламот Исус воопшто не бил распнат на крст.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 23:11

Изменето од Македон - 24.Септември.2011 во 23:12
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 23:01
Кратко и јасно:

Според учењето на исламот, Иса а.с. ниту беше убиен,ниту распнат, ниту воскресна туку беше ВОЗНЕСЕН!

Рахметли Ахмед Дидат имаше на оваа тема дискусија со еден христијански апологет,подетално во врска со ова прашање имате тука:

Was Jesus Crucified?
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2011 во 22:54
ej ej ej 15 godini sum bila hristijanka ti ke me ucis mene za hristijanskata vera,pa ti sam ne si ja poznavas svojata vera, da ja znaes ti tvojata vistinska vera, i kako vernik,ti ne bi mu zdruzuval na bog druzenik i deca i kerki i ne znam sto, SubhanaAllah Jas kako hristijanka nikogas ne sum veruvala deka isus e bog ili bozji sin dedoto moj bil Svestenik, toj sam mi ima kazano deka isus e samo bozji pratenik,a vo denesnata hristijanska vera ima paganstvo i sekti i zatoa na bog mu zdruzuvaat bogovi i sinovi,na koj nego ne mu dolikuva da zeme sin so nego ili bilo koj.

Изменето од MUSLIMA_1 - 24.Септември.2011 во 22:56
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.