![]() |
|
Супи и чорби |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 10> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Супа од леќа и моркови300 г моркови, сечкани 100 г црвена леќа 750 мл врела супа од зеленчукова коцка половина лажичка мелен коријандер половина лажичка ким сол и црн пипер 2 лажици павлака (по желба) семе од коријандер (по желба)
Ставете ги морковите во тенџере со леќата, супата од коцка, коријандерот, кимот, солта и пиперот. Оставете да зоврие, а потоа динстајте на ниска температура половина час, или додека морковите да омекнат. Ставете ја супата во блендер и мешајте додека смесата да се изедначи. Сервирајте со павлака и со здробено семе од коријандер, по желба Изменето од емил - 07.Март.2012 во 09:34 |
|
![]() |
|
lotus flower ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Jas najmnogu sakam krem supi.
Kompir,morkov,kromid,iseceni na sitno se varat.Kolicinata na sostojkite sami ja opredeluvate,po vkus. Koga se gotovi se pasiraat na strana. Se vraka na ringlata i vrie uste 5 min.Se dodava vageta,sol,crn piper,magdanos. Se servira so kiselo mleko i peceni lepcinja. |
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
![]() |
|
Santijago ![]() Сениор ![]() ![]() PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Мисиркина супа со ориз и моркови
![]() Состојки:
Припрема: Ставете го мисиркиното месо во тенџере со солена вода да се вари. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и оставете го месото да се вари околу еден час. Откако ќе се свари месото, извадете го од тенџерето, ситно исецкајте го и вратете го назад. Во тава со растопен путер на оган ставете да се пропржи ситно исецканите кромид, морков и целер. Откако ќе се испржат, тргнете ја тавата од оган и постепено додадете го брашното и постојано мешајте. Потоа смесата додадете ја во водата во која се вареше мисиркиното месо. Додадете го оризот и наросете сол и црн пипер. Варете ја супата околу 15 минути, па додадете го фидето и варете уште 10 минути. Кога супата ќе биде готова, тргнете ја од оган и додадете ја изматената павлака и мешајте постојано за да не се создадат грутки. Послужете ја супата со ситно сецкан магдонос. Добар апетит! |
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Супа од праз
|
|
![]() |
|
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Супа од Коприви
1 кгр. коприви 2 јајца 1/2 кгр. кисело млеко брашно кромид масло сол Исчистете ги кoпривите, измијте ги и пoпарете ги сo врела вода. Откакo ќе oмекнат исечете ги ситнo. Вo пoсебен сад ставете 2 лажици маслo, дoдајте 1 лажица брашнo и малку ситнo сечкан крoмид. На крајoт вo запршката дoдајте ги кoпривите, пропржете ги малку и дoдајте млака вода. Откако ќе се свари супата, зачинете ја сo јајца измешани сo киселoтo млекo. |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
![]() |
|
Ладна супа од домати
|
|
![]() |
|
Тосканска супа
|
|
![]() |
|
Домашна супа
|
|
![]() |
|
Крем-чорба од кељ
|
|
![]() |
|
Крем супа од тиквички
|
|
![]() |
|
Супа од печени домати
Приготвување: доматите од конзерва ставете ги во огноотпорен сад, па во нив додадете ги зачиналот, маслото, шеќерот, балзамико оцетот, истолчениот лук и сето тоа добро измешајте го. Вака подготвените домати печете ги 25 минути во рерна загреана на 220 степени. Печените домати малку изладете ги, а потоа испасирајте ги. Испасираните домати сипајте ги во тенџере, сипајте 150 мл топла вода, исечканиот босилек и супата варете ја 2-3 минути. Супата послужете ја со кисела павлака. |
|
![]() |
|
Феникс ![]() Сениор ![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Neshto za mnogumina chudno no mene mi se dopaga....ne e orginalniot recept... tuku bash onaka kako jas si go spremam GASPACHO...ladna chorba
...3 patlidzani.....pola krastavica....pola glavica kromid.....1 zelena i 1 crvena piperka.... malku luk...magdonos....maslinovo maslo....ocet ..sol ...biber..1 do 2 krishki leb koi se natopuvaat vo malku voda i se se stava vo blender.Odozgora kubeti moze ![]() |
|
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
|
![]() |
|
Минестроне чорба
Потребно:
300 г компири; 300 г моркови; 300 г целер; 300 г тиквички; 1 главица кромод; 250 мл бело вино; 100 г грашок; 200 мл маслиново масло; коцка за супа од зелечук; 1 лажичка оригано; 8 ливчиња свеж босилек; 1 лажичка лут буковец; 2 чешниња лук; 4 лажички пармезан; сол; Подготовка: Кромидот и босилекот ситно исечкајте ги. Морковот, компирот, целерот и тиквичките исечете ги на коцки. Сето тоа динстајте го во маслиново масло. Додадете го виното, грашакот, 1 литар вода, зеленчуковата коцка, ориганото и солта. Вака приготвените состојки оставете ги неколку минути да се варат на тивок оган. Во тавче со маслиново масло издинстајте го лукот и мелените пиперки, а потоа додадете ги во чорбата. На крај додадете го пармезанот. |
|
![]() |
|
Ладна супа од домати
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |