|
Атанас Џолев |
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Автор | ||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да да тебе Бугарската пропаганда ти е логична и ништо друго не е
|
||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не извртувам јас ништо, туку само барам логика во нештата. Очигледно е дека има голема доза на апогологетство кон комунизмот во тоа што го пишува, стилот на пишување е препознатлив, која и да е книга објавена во раните години на СФРЈ да ја земеш, истата реторика. Но, како што кажав, во книгава си има и свои добри моменти. Јас мислам дека не се од македонската историографија е така црно, дури и онаа измислица дека имало некакво натрапување на врховисти си има своја функција во нашата историографија, и некои академици се на линија на вистината. За тоа сакав да дискутираме на темата „Македонската историографија во времето на СФРЈ“, ама ми ја затворија, поради некои за мене непознати причини. Е сега пак да се вратиме на логиката, јас кога ти велам дека има многу противречности во нашата историја, ти не ми веруваш. На пример, за Џолев Тодор Александров е позитивна личност, ама не и за македонската Википедија:
Се разбира, станува збор за Ѓорче Петров, истиот Ѓорче Петров на кого што во Македонија не му е објавено неговото капитално дело Материали по изучванието на Македониа Пак ќе ги спомнам и неговите беседи за Гоце Делчев и за Пере Тошев за кои што Милчо Манчевски вели дека ги држел во ракопис, знаеш ли што значи тоа- никаква можност за манипулација! Изменето од Pat - 18.Јули.2010 во 10:57 |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Невидлива ти е велиш???Е добро тогаш оди во Софија и побарај ги спомените па се ќе ти се види тогаш.А во меѓувреме читај си нешто друго.
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како и СТАМБОЛОВШТИНАТА и твојата книга ми е невидлива. Не знам зошто. Покажи ја, како што покажа вчера три страници.
Сакам да читам, ама не можам. Toa mi se pokazuva samo |
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Стварно???
Ја виде само правата страна а не сакаш да читаш натаму да видиш што било и како. Старите рекле на лагата кратки и се нозете. |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто да лажам? Од тоа што го знаев до сега - предговорот, пишува дека бил помошник и секретар на Штерју Влахов.
Кој е тој? Изменето од Каснакоски - 18.Јули.2010 во 08:33 |
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
книгата
ЛАГА Од каде Џолев еден од убијците???? Велиш на стари години пишувал,ами кој го терал во слободна Бугарија да пишува дека е Македонец??? До кога ќе лажеш Каснаковски??? |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ништо не вртам, сакав да се уточнат некои работи, да нема забуни. За мене не може да биде кошмар нешто пишано од еден од убиците на Тодор Александров. За Тодор Александров и воопшто за автономистката ВМРО во комунистичка Бугарија или лошо или ништо не се пишуваше. Та тие се убиците на селскиот водач Александар Стамболијски, тие се задушувачи на Првото антифашистичко востание во светот - Септемвриското од 1923. Дали Џолев „се чувствувал“ или „се почувствувал“ на стари години, како што се почувствувале Влахов и син му, Смиле Војданов, Алексо Мартулков, П. Шатев и уште неколкумина? Ајде покажи ги тие 33 стр. па да видиме што за човек бил тој Џолев. Изменето од Каснакоски - 18.Јули.2010 во 06:21 |
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пат многу мразам кога некој ги извртува работите.
1.Не ја брани кпб туку вели дека таа не е вмешана во убиството на александров како што сака да се прикаже туку дека тоа е рачка за подоцнешните пресметки. 2.Не го сака комунизмот туку вели дека имало и комунисти и анархисти но тоа им било неважно затоа што кога зборувале за делото оделе само според каузата. 3.Самите спомени кажуваат дека е само за мал период многу работи нема опфатено но главната работа е тоа како се изјаснува и тоа дека човекот овие спомени ги пишува во Бугарија. Прашај се зошто бугарите не ги објавуваат,или зошто нема спомени за петар поп арсов од страна на бугарите. Би ти кажал но голем си ќеразбереш самиот. Изменето од mungos80 - 18.Јули.2010 во 01:29 |
||
|
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мунгосе, а ти си учел ли на училиште за Герџиков, Јаворов, или за Христо Чернопеев, јас нешто не се сеќавам на нив од училишните клупи. Може и да грешам.
Што се однесува до Џолев, гледам многу нешто како да се извинува затоа што ВМРО немала доволно комунистички карактер во времето на Александров. Но ми се допаѓа тоа што се обидува реално да ги претстави братоубиствата во ВМРО, макар и тука дури ја брани и КПБ?! Добро ќе беше да спомнеше нешто и за убиството на Ѓорче Петров....Ние долго време ќе го имаме тој проблем со црно белото гледиште на нештата во ВМРО, на делењето на добри и зли. |
||
|
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не секој човек е претставник на своето племе,има исклучоци.Види што мисли Џолев за Михајлов
|
||
|
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Читам на две места се спомнува Христо Чернопеев, и тоа во доста позитивен смисол. Е како така, па нели ги мразиме Бугарите и тие не мразат нас?
|
||
|
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каснаковски спомените негови ти се кошмар тебе а и на сите бугари.Затоа ја вртиш темата каде ти одговара.Книгата која ја има Македон ја имам и јас,па ќе видиме кој што мислел за тие настани.Ајде за почеток види како се чуствувал Џолев и неговата фамилија.
|
||
|
||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во ред сум се збунил. Сепак фактот што се издадени тука можеби кажува дека немал можности поради некои причини да го направи тоа во Бугарија или сакал да си каже што му лежи на срцето. Изменето од depo - 17.Јули.2010 во 19:32 |
||
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |