|
МРТВ присилно ќе ги наплаќа сметките |
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Автор | ||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во високо развиените земји, барем таму јас кај што сум бил, државните телевизии се јавен сервис и се беспалтни. Таквите телевисизки куќи се буџетски финансирани и до пред исзвесно време не им беше дозволено да имаат сектор за маркетинг и пропаганда. Неодамна тоа им е дозволено, а се со цел да го олесната оптоварувањето на буџетот. Овие куќи се поквалитетни, имаат своја продукција и повеќе се ориентирани на теми и простори кои се надвор од локалните економско-политички интерси. Квалитетот е издржан, научен и едукативен, но помалку гледан.
Комерцијалните куќи претежно се приватни компании кои исто така се беспалтни, но стриктно се самофинасирани преку продажба на пропаганден простор. На секој 20 минути се одстапуваат 5 минути за рекламни цели. Нивната продукција е мала и пртежно се фокусира на домашната политчка и еконсомска сцена. Квалитетот е скромен и шарен, но гледан. Телевизиските улуги кои се наплаќаат се за сервиси добиени по пат на кабел или сателит. Тоа се засебни приватни компании или корпрации кои имаат инвестирано значаен капитал, немаат продукција, а купуваат се што може да се продаде, од спорт, култура, уметност кинематографија, историски канали, географија, религија, драма..... Изборот е на секој поединец дали ќе се приклучи и кој пакет ќе го избере, според сопствениот интерес. Новинарите во комерцијалните, кабловските и сателитските ТВ куќи се повеќе платени, но незначи дека се и покомпетнетни. Сите овие се интегрален дел од поголеми медиски куќи кои во својот домен имаа и радио стници, печатени и електронски медиуми. Генерално идеолошки се нефлексибилни и во глобала имаат силно влијание врз формирањето на јавното мнение, пред се водено од политчките ставови на газдата. Буџетски финансираните куќи имаат полиберален пристап, дозволуваат и дебати по алтерантивни политчки сфаќања, но и тоа е дозволиво во рамките на некои општо прифатени параметри. Во случај кога некој уредник и новинар ќе излезе надвор од дозволените рамки, за нивните постапки сносат одредени консеквенци. Смалување на финасиската подршка, укинување на некои програми, па богами и одпуштање од работа. Демократски. И волкот сит и овците на број. Каде е решението за МТВ? Проемена на законот и препишување на еден од законите кои се примнеуваат на запад. Ако пак Македонија смета дека не и е потребен јавен сервис, тогаш нека ја укине МТВ, а владата ќе заштеди многу, многу пари. Таа треба да одлучи дали има потреба и е економски испалтливо да вложува. За се има алтерантива, а дали е во интерес на македоснката држава да не информираат Рамковски, Стојменов, CNN, BBC, FOX (fair and balanced), Alsat, ТВ Планета или Пинк е сосема друго прашање. Изменето од Platenik - 19.Јуни.2010 во 07:23 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
По западните земји (моделот на подмирување сметки е сличен) задолжително се плаќа месечен или годишен надоместок за користење тв услуги. Тоа ти доаѓа како Дозвола за гледање телевизија, независно дали имаш кабловска, сателитска или незнам што. Тоа си е башка. Фрустрацијата на македонските граѓани доаѓа од фактот дека МТВ сака да наплатува а ништо не дава за возврат. Тоа е револт, но нема никаква врска со подмирување на давачките спрема државата. |
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
Xelmep
Нов член Регистриран: 12.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 10 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според законот мислам дека телевизијата е задолжително да плаќа секое домаќинство, без разлика дали си ја гледал или не. Значи ако си сопственик на два стана ќе плаќаш два пати телевизија и по автоматизам имаш право и репризите да ги гледаш. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мамамд, така е, убаво кажа и самата, веројатно, доколку Уставен одлучи да ја поништи одредбата од законот, а со тоа и ќе настане движење на вредности, меѓутоа ако изрично не ја поништи, дури тогаш останува дилема што ќе се прави. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
OK, ne e vo red da ja gledate programata, a da ne ja plakjate. Toa go ostavam na svesta i na dushata na sekoj chovek...
Govoram za onie koi NAVISTINA ne ja gledaat programata. Tie ne treba da plakjaat, slobodno neka pojdat na sud i neka pobaraat od sudijata da im dokazhi deka kako pravni subjekti na drzhavata tie moraat da plakjaat za nechii privatni uslugi i produkti koi ne gi koristat i ne gi narachale, i deka zakonot koj e donesen da gi prisiluva na neshto takvo e ustaven. Ako vi kazhe deka nemate pravo, togash podete do nego, dajte mu ubavo spakuvana kutija od chevni so edna cigla vnatre i rechete mu deka vi dolzhi 100 evra. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E moj Mesi, moze i naplakja nashata mtv odnosno izvrsh*telite vo nejzino ime Site nie imame doma pola metro uplatnici na koi jasno stoi deka mora da gi platime, ama nie seushte ne gi plakjame. Golem broj lugje od strav od kaznata -naplata na dolgot pd 8 000 od koi 100 evra se za izvrsh*telot gi plakjaat smetkite. Dokolku padne zakonov na ustaven verojatno ke treba da tuzat da si gi povratat sredstvata. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mamamd, ne mozhe nikoj da ti naplati samo spored pretpostavka deka neshto si koristela. Nitu mozhe da ti stavi uslov da ne plakjash samo dokolku ti dokazhesh deka nikogash ne si koristela. Za da mozhe nekoj da ti naplati za svoj produkt ili servis toj mora da dokazhi deka ti si gi koristela negovite uslugi. Vo sprotivno, sekoj sekomu kje mozhe da mu naplakja za s'e i seshto. Moja preporaka: ne plakjajte nishto i barajte da ve dadat na sud. Tamu izjavite deka nikogash ne gledate MTV i deka so drago srce bi ja platile pretplatata dokolku MTV dokazhe deka vie ste ja gledale nejzinata programa. MTV nema nikogash da ve dade na sud zatoa shto nevozmozhno e go podnese baraniot dokaz. A ako go izgubi sluchajot so vas, avtomatski pagja celata politika na prisilno (raketiranje) naplakjanje pretplata. Patem, sekoj onoj koj kje go istera sluchajov do vrhoven sud, kje go dobie bez problem. Vo Makedonija imate mnogu adokati koi baraat rabota... potreben e samo eden so volja da prevzeme prupno sudenje na MTV od strana na gragjanjite i da si napravi nezboravna reklama za sebe. Изменето од Messenger - 30.Јануари.2010 во 22:08 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Xelmep
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а најголемата трагедија, МРТВ присилно наплаќа на амбуланти, стоматолошки ординации аптеки и сл. значи луѓе немојте кога ќе појдете на забар да си заминете додека не изгледате ЅВОН или некој цртан филм од 61год. што се прикажуваат на МТВ1, немојте да давает плав картон ако не ви пушти телевизија
|
||
Xelmep
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога зборуваме за национална телевизија, не станува збор само за МРТВ, како национални телевизии се и А1, Сител, канал5, Алсат, Телма и незнам уште кои други, значи тие 130 денари ке одат за сите, меѓутоа јас сум принуден да плаќам нешто што го немам, значи во мојот регион освен сигналот на мтв нема ништо друго од национална телевизија, и тоа сра*е никогаш не го гледам и неми ни треба. Изменето од Македон - 30.Јануари.2010 во 14:03 |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ееее тука е маката, што може. Како? Е па немаме доказ дека ниеднаш не сме кликнале на МТВ и дека не гледаме. Имаме докази дека плаќаме кабелска од која веројатно (Македон ке ни објасни како е во законот) и МТВ добива дел од парите. Симпатично кај МТВ е тоа што има 3 канали МТВ1 кој емитува програма за која сите шпекулираат дека е по шема на оној кој е на власт (за сите овие години од осамостојување на Македонија. МТВ3 е собраниски канал на кој се емитуваат седниците на парламентот и состаноците на разноразни собраниски и владини седници. МТВ 2 е за националностите ама така распоредено што Бошњаците, Србите, Власите, Ромите имаат по полчасовен програм во термин од 14:30 до 15:30 а останатиот најголемиот дел емитуваат Албанците ( за Турците не знам колкав дел од времето добиваат). И ако јас како Влаинка од МТВ гледам само час и половина седмично кога одат емисиите на влашки јазик која е логиката да платам исто на пр. со Албанецот кој има цел ден да си емитува емисии на канал кој сите треба да го плаќаме И најголемата небулоза е што некои плаќаат 2 пати за иста услуга и како приватни и како правни лица(барем така велат оние кои имаат фирми). Значи една фризерка, еден дуќанџија плаќа и за дома и за во фирма а нема ни радио ни ТВ приемник во фирма а дома не гледа МТВ. Неколкугодишните обиди за наплата на тв претплатата сега кулминираа со наплата со извршители и ни помалку ни повеќе плаќање и наназад- ретроактивно. Морам да кажам дека ова е гледање од лаик и паталец. како другите гледаат и колку гледаат ке си кажат самите. Важно е дека законот важи за сите. И што е најважно има и некоја заврзлама со рекламите, ама лично не ја разбирам па не можам да зборам. Изменето од mamamd - 30.Јануари.2010 во 07:47 |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne znam kako se sproveduva naplatata, no po site zakoni ne mozhe nikoj da vi naplati za uslugi ili proizvodi koi ne gi koristite ili ne gi konzumirate.
Изменето од Messenger - 30.Јануари.2010 во 03:55 |
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
aj sega ne kukajte!....shto se 130 din.....mesechno......osobeno za nacionalno....sranje!...
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Наплаќаат од фирми, од секого. А за гледаноста не ги интересира. |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |