![]() |
|
Веродостојноста на Библијата |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 12> |
Автор | ||||||||
fileo ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
pa nekoj gi izlazal i tie poveruvale na tie lagi.
ti nemas zelba da zboris za biblijata zatoa sto ne veruvas vo nea kako celokupno Bozjo Slovo. i kako sto rekov: samo onie koi doziveale novoragjanje go delat moeto mislenje. za vegetarijanstvoto neli Isus rekol: ne te opoganuva ona sto vleguva vo ustata, no ona sto izleguva od ustata, bidejki izleguva od srceto. vo evangelieto spored Marko veli taka Isus gi proglasi site jadenja za cisti. potoa Apostol Petar vo dela aposotolski imal vizija na sekakvi zivotni koi ziveat na zemjata, i Gospod mu veli: stani koli i jadi" Petar veli: nikogas, nema da jadam nesto sto ne e cisto" Gospod mu veli: ne go narekuvaj necisto ona sto Jas go ocistiv" Изменето од fileo - 27.Август.2009 во 18:50 |
||||||||
![]() |
||||||||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|||||||
Збориме за луѓе кои некогаш го имале, а потоа го напуштиле таквото сфаќање!!! Изменето од Majkl - 27.Август.2009 во 18:20 |
||||||||
![]() |
||||||||
fileo ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
|||||||
citiram: "Твоето искуство не е универзално и не може да биде меродавност за нештата. Но ако за тебе е задоволувачко, тогаш слободно верувај си во тоа. Немам против."
naprotiv univerzano e, denes sekoj vistinski hristijanin moze da go kaze svoeto iskustvo vo toa podracje i ke go kaze istoto koe jas go doziveav. eve ako sakaat hristijanite koi doziveale novoragjanje da se vklucat i da go kazat svoeto iskustvo na spasenie, ke vidis deka site isto dozivele. lesnotija, mir, dlaboka ljubov, radost, zelba da mu sluzat na Gospod, zelni se da zborat za biblijata, gladni za da ja citaat... Изменето од fileo - 27.Август.2009 во 18:02 |
||||||||
![]() |
||||||||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|||||||
Изменето од Majkl - 27.Август.2009 во 17:54 |
||||||||
![]() |
||||||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||||||
Мајкл, сакам, ако може, да ди дадеш некој историски доказ дека во Библијата се зборувало за реинкарнација и слично
|
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
![]()
|
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Да, знам за таа анегдота, ја читав во една православна збирка текстови на тема Православието и духовноста на далечниот исток. Но тоа (не)знаење кај будистите и хиндусите ќе беше спонтано отстрането доколку христијанството не се институционализираше и не се отклонеше од изворното Христово учење од кое во Библијата има само траги. Имено една од задачите на христијаните беше да ја пронесат радосната вест и длабокото духовно знаење кое го имаа примено, токму во источните подрачја. Така многу нешта ќе беа таму преобразени и останатите религии ќе станеа надминати. Наместо тоа, правилното знаење за повторното раѓање беше исклучено од христијанството и заменето со верувањето во вечно проклетство. И сега наместо христијаните да ги подучуваат другите вери, тие во еден дел ги отвораат ширум портите на учењата од исток при што се шират само делумно подлабоки духовни знаења измешани со невистини и спиритуални техники кои пак можат да имаат свое душепогубно дејство.
Оние Богомили кои не се женеле имале практична причина за тоа. Семејството значи превземање на одредени обврски кои пак во тоа време кога техниката не беше развиена, ќе значеше и анмалување на нивната мобилност при проповедањето и формирањето нови заедници. За манихејците не се согласувам, ниту за тоа дека од месо би требало да се воздржуваат само монасите. Зошто да не се придонесе да дојде царството на мирот и да биде онака како што беше пред потопот? Но отидовме ептен со тоа во друга тема веќе. |
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
i da ne odis kaj gabriele da ja prasas za toa, no Bog da ti kaze. se razbira ako sakas vistinata da ja dobies. otkako ke ja dobies vistinata sledi nesto potesko: Dali ke ja prifatis taa vistina?
|
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Majkl zosto mesas orientalna nauka i hristijanska nauka?
istocna filozofija i hristijanska filozofija? Isus rekol: Koj me prima mene go prima mojo Tatko Apostol Petar rekol: nema spasenie vo niedno drugo ime osven vo Isus. Ili ova e neverodostojno da go primis? bidejki e od Biblijata? jas Licno doziveav novoragjanje preku citanjeto na Biblijata, bev ispolnet so Svetiot Duh preku vera vo toa sto e napisano vo Biblijata. ako biblijata e neverodostojna togas jas nemase da go doziveam ova sto sega go spomnav. jas imam pogolem dokaz deka e verodostojna preku moeto iskustvo, dodeka ti samo davas pisani dokumenti koi voopsto ne se inspirirani od Bog. treba da ispitas i ti, da se molis na Bog da ti kaze dali biblijata e vistinita ili ne, posto ti se somnevas vo nea. |
||||||||
![]() |
||||||||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
|||||||
Знам дека не си споманал за тоа,ја тука мислев на будистите.А тоа со бабата е вистината шега од двајца Германци кои биле во Тибет околу 1937(они се ко инспирација за филмот 7 години на Тибет). Кога едниот саркастично вели дека многу внимателно го пиел чајот кој му го носел некој монах зашто ако му паднела случајно некоја мува во него и го испиел тоа би било серизоен пролем зашто мувата е можеби реинкарнираната баба на истиот тој монах ![]() ![]() А кога сме кај реинкарнацијата на исток баш реикарнирањето во луѓе е нешто многу многу ретко. Тоа дека биле сите кралеви и принцези во "претходните животи" е само пуста желба на западњаците
Ориген бил колку што ја знам свештеномонах,така он не јадел месо зашто бил монах. Манихејците не се ни христијани,иако користеле христијанска терминологија. Додека ни нашите јадни Богомили не јадел месо зашто го сметале за сатанско дело!,значи се гаделе од него(како и од бракот). И друго доста битно за нив, месо не јаделе само совршените богомили(чистите) додека обичните богомили(слушатели)се женеле/мажеле и јаделе месо. Изменето од ahmar1 - 27.Август.2009 во 14:42 |
||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Инаку мене лично не ми менува ниту едното ниту другото, Јероним е одговорен за тежок фалсификат кој римо-католичката црква го смета за безгрешен(иако беше менуван и тој повеќе пати).
![]() Во спротивно тоа би значело дека почнала деградацијата на душите кон првобитниот безличен етер, што пак беше цел на сатанските битија. За среќа, Христос ги осуети нивните планови трајно.
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
|||||||
Мислам дека потенцирав дека тоа е став на Првославната Црква. За нас има Свето предание,од кое понатаму произлегло и Светото Писмо.
И то те како е битна терминологијата! Според Учењето на Црквата,до потопот навистина луѓето не јаделе месо.По потопот Бог му дозволил на Ное и неговите потомци да јаде се што има на земјата. Старите евреи јаделе месо и немале периоди на нејадење од месо(а камоли па строго веганство!!)Затоа и Христос јадел јагнешко,риби накратко,се што јаделе останаатите Евреи. На пример на Пасхата евреите треабало да јадат јагнешко месо на кое не му е скршена ниедна коска. Христос на земјата до неговото распнување живеел 33 години,зар не би било чудно на останатите ако баш само Он и неговите ученици не јаделе јагнешко,ќе значи дека не ја почитува старозаветната пасха. И то те како добар изговор ќе имал синендрионот за негова осуда како прекршител на законот. По неговото воскресение Неговата Црква не' повикува да биде совршени кaко што е совршен нашиот Отец небесен. Затоа и почнало да се практикуваат период на воздржување од месо,на тој начин сакајќи да се присетиме на состојба која сме ја имале пред падот и кон која треба да се стремиме. Затоа кога постат правоверните не јадат месо,не зашто е тоа одвартно и слично тука да се сетат од каде сме и какви требало да бидеме. Следствено на тоа секој кој се гади и го офрла месото паѓа под анатема на каноните на Вселенските собори каде се наведува дека секој кој не јаде месо и го отфрла бракот ,не од благочестиви причини, туку поради тоа што ги смета за нечисто-анатема!! Сега за монасите финтата е што они и најповеќе треба да се трудат да се уподобат на нашата природа пред падот,затоа и е вообичаено монасите да не јадат месо(што не вклучува тука риба и млечни продукти). Додека за тоа што го цитираш од блажен Јероним е извадено вон контекст.Како прво монасите на запад отсекогаш имал поблаги пости од монасите на исток. И што е најважно на запад не само рибата туку и пернатите животни се сметале за посна храна! Така да толкувањето на тој текст би било дека монасите треба да се воздржуваат од животинско месо(не вклучувајќи ги тука рибите и живината) а башка е што се вели „ Ако сакате да бидете совршени, тогаш се бара ..., да не јадете месо.„ Значи- АКО САКАШ,а не МОРАШ. НЕ зашто месото е гадно,НЕ дела било греота да се заколе животното,НЕ дека тоа било реинкарнација на баба му и слично. Инаку целава оваа фама со вегетаријанството во христијанството е непозната се до појавата на Габриела. (Правоверните кои скоро пола година не јадат месо и животински продукти НЕ СЕ ВЕГЕТАРИЈАНЦИ). И е разбирлива од духовен аспект, во хиндуизмот, будизмот и слични источни филозофско-религиозни движења али никако и за христијанството. Изменето од ahmar1 - 27.Август.2009 во 12:36 |
||||||||
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Бог никогаш не се инкарнирал. Оттаму не постојат Богородици и Пресвети. За Евангелието според Лука постојат историски сомневања дека е составено по барање на Павле, а напишано според некој лекар по име Лука(не апостолот) кој го напишал според сопствените убедувања. Ако сум добро информиран, Евангелието според Лука е единствено евангелие кое Марија ја опишува како девица што пак беше земено за основа при создавањето на догмата за девственоста на Марија.
Поради тоа(и други причини), Христос и божествениот свет денес(но и низ вековите) низ бројни објави преку својата пророчица и вестојавителка, Габриеле од Вирцбург, меѓу другото ги рехабилитираа пророците божји и даваа исправки, продлабочувања и објаснувања на она кое некогаш беше погрешно (или за денешните луѓе недоволно јасно) запишано и менувано. Изменето од Majkl - 27.Август.2009 во 12:02 |
||||||||
![]() |
||||||||
|||||||
Да се надоврзам на евангелос. Еве замислете го реконструираниот лик на еден неандреталец. Нели го преставувавт како демек џоа полу мајмун кој грофта.Иако во една од неанреталските пештери во Северен Ирак(или Израел беше, не ме фаќајте за збор)откриле една многу битна мала коска која ја имаме сите во вратот која е најодговорна за можноста ние да зборуваме! И ај сега тој наендреталец избричете го,ишишајте го, спастрете го во одело и пуштето го меѓу другите луѓе. Верувајте дека освен широкиот нос(прилагодување за многу ладна клима),нема баш многу да отскокнува од останатиете. На крај краева тоа е исто као сега да тврдиме дека Австралиските абориџини се полу луѓе зашто имата различни црти на лицето од нас.(Тоа не ги прави посебна врста!!) Изменето од ahmar1 - 27.Август.2009 во 11:47 |
||||||||
||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |