|
Правна помош |
Внеси реплика | страница <1 34567 23> |
Автор | ||
olga
Нов член Регистриран: 13.Јануари.2012 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Deteto moze da poseduva Makedonsi i grchki pasosch, ili Makedonski i Germanski pasosch no koga ke napolnit 18 godini samiot trebit da odluchit koj pasosch ke go zadrzit.
|
||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Знам луѓе на кои им ја померија портата кон дворот поради изградба на улица. Исто така знам луѓе на кои им ја изрушија гаражата затоа што не го испочитувал правилото за тоа колку метри од улица смее да се постави објект. Никој не доби оштета, нивна грешка беше. Кој е поупатен во правните работи ако знае нека ти каже. |
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
profesorce
Нов член Регистриран: 22.Мај.2011 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сакам да се информирам и ако има некој со мала правна помош да ми помогне.
Се работи за следново. Имотот кој го имам, од пред една година е со решение веќе приватизиран а се работи за куќа со двор, заедно 397 м2. Е сега се јавува проблем од комшиите кои делејќи голем плац на неколку помали не си оставија улица, со не знам какви не работи се имаат послужено и случајно дознавам дека вo општина Кавадарци се работи на промена на урбанистичкиот план каде за да постои улица се зема метар и пол во должина од 20 метри од мојот двор. Па со кое право не знам и никако не можам да сфатам дали е ова можно. Дали имало излаганје на планот на увид не знам, можеби сум го пропуштил, но сметам дека не е тоа таква грешка од моја страна да изгубам дел од мојот двор а никој да не ме праша. Испаѓа дека двајца комшии се договориле да не оставаат дел за улица и да ми земат мене дел. Би замолил ако е некој упатен во оваа проблематика за помош, Дали без моја согласност може да ми земат дел од дворот, Дали може да се ценкам и да барам огромна надокнада за тие 30м2 бидејќи се нарушува функционалноста на куќата. Поздрав |
||
annaja
Сениор Регистриран: 21.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 531 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако мајката е Македонка,таткото Грк детето сега има 12 год. родено во Германија, а сега со пасош и државјанство Грчко и живеат во Грција,дали детето може да земе Македонско државјанство и пасош и кога може да си го оствари тоа право.
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
- a be, sekakvi lugje ima na ovoj sv...,...mislam vo makedonija!....zatoa i ne sum
..jas na eden shto mu go chuknav branikot ...mislam ,vo eden del mu go iskrshiv na parchinja , ..si go zadovoliv so edvaj ...4500 ama dinari, ..dodushe toj sakashe 100 € (da napomenam samo ,...vo dinarska protivrednost ,oti neli,...vo zemjava e samo dinarot zakonsko platezno sredstvo ). ...ama ,...ne gi dobi ! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Едно прашање. Бидејќи народов ни наш Македонски и Скопски обожава драми и трилери, ете на паркинг (кој патем е мноооогу широк, авион да слета) при излегување "чешнав" друго возило (движејќи се со молскавична брзина од 2km/h) и причинив материјална штета на браникот на другото возило видлива најверојатно под светлосен микроскоп (иако нема гаранција дека и тогаш ќе се види, но најсигурно ќе се види на CERN институтот). Човекот целиот избезумен и видно вознемирен одкако ги изгуби сите гласни жици објаснувајќи ми мене што сум направил и одкако ги загрижи и присутните за неговото кардио-васкуиларно здравје поради стресот кој го доживеа (каков ли суров човек сум јас), човекот ми побара пари. Сакаше да повика полиција, но знам дека ако повикаме полиција на увид, ќе имаме глоба од 250 евра (бидејќи штетата е видлива под ултра-светлосен микроскоп и е огроооооомнааа и страшнааа). Се смири човекот некако (прифаќајки ја суроваа реалност дека ќе вози возило со грозоморна и банкротирачка штета, велам видлива под ултра-светлосен микроскоп). Побара скромни 300 евра да го направел браникот, на што јас како психолог, утврдив дека лицето има проблеми со објективната перцепција и секако проработе и ароганцијата и инаетот кај мене и - одбив и си заминав. Е сега, човеков, ме напна на телефон, на работа, на врата остава ливчиња (со изјави од типот - да ми викнел поп на глава). Јас ќе ја признаам вината, ама нема теорија да му дадам 300 евра за браник кој - ќе се согласите - движејќи се со брзина од 2-3km/х НЕ МОЖЕ да биде оштетен. Ама пошто мора да има драма и трилер и турска серија во исто време - јас ете ќе направам Европски извештај. Прашањето ми е - ако пополнам Е. Извештај и се поптпишам на него - што се потоа последиците за мене ? Да го тргнам хистеричниов од глава - ама 300 евра не му давам!
|
||
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
||
elektroalf1969
Нов член Регистриран: 20.Мај.2012 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Извините што ви се обракам на ваков начин. Јас не сум толку упатен за користење на форумите - плус сум нов член. Имав еден правен пробле. Замолив некој да ми помогне за правно протолкување на проблемот. Имено за што се работи?
Пред десетина години имав еден предмет К.бр xx/ 02 od 2002g. Бев обвинет и осуден на 10 месеци затвор и плакање на кривични трошоци за постапка во износ од 120,000 ден Затворската казна е извршена останаа кривичните трошоци. Од причина што не сум ги платил истите, не можам да си ја подигнам патната исправа (која самиот ја предадов во текот на кривичната постапка ). Имав поднесено неколку дописи до Основниот суд затоа што го исполнувам условот "сиромашко право". Најтрагично е тоа што на сите мои дописи до судот сеуште немам одговор.... Разгледував повеке форуми симнав куп закони и верувајте се ми се поремети во главата :( :( :(. Ве молам само за едно ако мозете точно да ми кажете ?? 1 Дали има начин да си ја подигнам патната исправа? 2 Има ли рок за застарување на ваквите парични побарувања? Благодарам многу ?? Ако сакате може и преку мобилен накратко да ви објаснам 077XXXXXX Титнете јас ке ве побарам .. БЛАГОДАРАМ Изменет текст поради големината на буквите и повторување на истиот три пати во различна големина. Изменет телефонскиот број. - Сантијаго. Изменето од Santijago - 20.Мај.2012 во 01:22 |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Штом сте се стекнале со сопственост, независно од тоа што немате право да го оттуѓите, сте требале и да пополните даночна пријава за тоа. Не можете да се повикате на тоа дека никој не ве известил за тоа, бидејќи непознавањето на законите не оправдува. Доколку требало да се плаќа, ќе треба да се плати сиот износ на данокот, со тоа што, имаат право на присилна наплата, но, доколку го платиш редовно, до тоа нема да дојде. Во однос на каматата, согласно законот, На износот на данокот што не е платен во пропишаниот рок се плаќа камата во висина од 0,05% за секој ден задоцнување. (член 79) |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...ете гледаш,од што имаш обврски на форумов во однос на функционирањето на системот,и да се расправаш за Топлификација... си заборавил да пријавиш данок..!Имаш среќа што сме жив хаос,иначе покрај данокот за тие две години ќе треба и казна од неколку стотици евра да платиш..за прикривање на данок!...слично како Велија.. и ова..од каде бе ти пари за да си купиш стан...на твои години?.и тоа од општествените!..партиски!. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
Morfeus
Нов член Регистриран: 21.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 34 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во имотниот лист носител на правото на сопственост е татко ми и во истиот имотен лист е наведено дека станот не смее да се оттуѓува додека не се отплати. Инаку да ќе прашам во општината, само сакам пред да одам таму да се информирам. Доколку требало да се плаќа што може да следува? Исто како што кажа и @brza никој не не известил дека треба да се плаќа а ние мислевме дека не треба да се плаќа. Изменето од Morfeus - 19.Мај.2012 во 08:04 |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали додека не беше тој стан во твоја сопственост, плаќаше данок на имот? Секако, доколку на тој стан си имал право на користење ( станарско право )? Или воопшто за тој стан не е платен данок на имот? Јас колку што знам, согласно Законот за даноци на имот, за секој новостекнат имот, сопственикот е должен сам да поднесе даночна пријава најдоцна до 15 Јануари за тековната година. Секако тоа не мора да го прави секоја година, доколку нема промена на податоците. А согласно член 35 од истиот закон: Без доказ за платен данок или без судска пресуда, изјаснување на странките или со друг акт, не може да се изврши заверка на договорот за пренос на сопственоста на недвижноста кај нотар или надлежен суд, или упис на преносот на правото на сопственост на недвижности во катастарските и другите јавни книги. |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas go kupiv na moe ime , na nekolku rati, i cel e platen ushte pred dve godini.
|
||
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали во твојот имотен лист, ти си наведен како сопственик и дали истиот целосно си го отплатил, затоа што Морфиус наведе дека се уште го отплаќаат? Патем, дали ти си го купил тој општествен стан, или некој од твоите родители? Затоа што ако го купил некој од твоите родители, ти си наследник од прв наследен ред и нема потреба да плаќаш данок. Јас колку што знам секоја година се плаќа данок на имотот. Станот во кој живеам е исто така од оние во општествена сопственост, но е купен пред речиси 20 години, ама секоја година редовно сме плаќале данок на имотот. |
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
trebashe odma da kazam deka e kupen stanot od onie opshtestvenite .
|
||
||
Внеси реплика | страница <1 34567 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |