|
Укината веронауката во училиштата |
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Автор | |||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас пак го мислам обратното, дека запознавањето со религиите носи штетни последици, и затоа треба да е надвор од школите. Кој сака бујрум верските објекти ви се на располагање, изучувајте си кој каква сака вера. BTW прашајте ги верниците муслимани дали џамиите немаат веропоука и дали тоа некој им го забранил и дали се посетени такви часови. |
|||
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
|
|||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не сте во право и двајцата. НИКАДЕ не пишува дека е забранета веропоука во верските објекти, без разлика дали посетителите ќе имаат 4, 12, 15 или 55 години Изменето од Ateist - 10.Мај.2009 во 21:48 |
|||
|
|||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Треба ли да има основно училиште за чистач или клисар во црква??? Такви ли основни училишта треба да имаме????? |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ja sum da ima predmet "Komparativna religija" kade sto kje se izuchuvaat, kako istorija ili filozofija, site pogolemi svetski religii. Sakale ili ne, religiite imaat tolku golemo i vazhno vlijanie denes vo svetot, sto sekoe nivno ignoriranje ili nezapoznavanje bi imalo samo negativni posledici.
Изменето од Messenger - 10.Мај.2009 во 21:28 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
формално или неформално образование? |
|||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ako jas se prasuvam
jas bi ja ukinal veronaukata oti toa nema ni dopirna tocka so nauka i bi vovel nauka za covekot Изменето од anakin - 10.Мај.2009 во 21:24 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo pravo si so taa konstatacija. A na prashanjeto sto da pravime, bi trebalo da se prashaat lugjeto sto zhiveat vo Makedonija. Ako tie sakaat da ima Veroispoved kako predmet vo osnovno uchilishte, togash drzhavata kje treba da im izleze vo presret, a ako povekjeto ne sakaat, togash kje si ostane kako sto e sega. Vo sekoj sluchaj, tvojata konstatacija e na mesto. Kluchot na ovoj problem lezhi vo dzhepot na politicharite koi si pravat trgovija so ova prashanje. Drzhavata ne e limitirana od nikogo za planiranje na shkolstvoto. Vsushnost taa e ultimativniot faktor koj vodi smetka za toa. Dali kje ima ili nema da ima predmet Veroispoved vo bilo koe drzhavno uchilishte i dali taa nastava kje bide fakultativna ili ne, zavisi samo od voljata na drzhavata i nitu edna religijska organizacija nema nikakva jurisdikcija vrz toa. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да дозволено е |
|||
|
|||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не јас, ти ги помеша.
еве да пробаме вака, дали е дозволено верско образование на основците во црквите? |
|||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мешаш образовна установа (веројатно не знаеш што е тоа) и веропоука а и литургија
|
|||
|
|||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ова е од ЗАКОН ЗА ПРАВНАТА ПОЛОЖБА НА ЦРКВА,
ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА И РЕЛИГИОЗНА ГРУПА Член 22 (1) Црква, верска заедница и религиозна група имаат право да основаат верски образовни установи од сите степени на образование, освен од основното образование, за школување на свештени лица и верски службеници, како и ученички и студентски домови за сместување на лицата кои се школуваат во тие установи. (2) Верските образовни установи се изедначени со другите образовни установи и нивните ученици и студенти ги имаат истите права и обврски. истово го имаш неколку постови поназад, во темава. само разгледај. а тоа што го мешаш ти, литургијата не е образование, тоа е само литургија, секојдневна, најчесто посетувана од луѓето во недела. |
|||
Јас сум мајстор!
|||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
КАДЕ ТОА ПРОЧИТА ДЕКА ВЕРОПОУКА ВО ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ Е ЗАБРАНЕТА?????? Немој да шириш дезинформации. Со која тоа Одлука е забранета во верските објекти Изменето од Ateist - 10.Мај.2009 во 20:55 |
|||
|
|||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не знам дали ги следиш постовите од пред некоја страна, каде што можеш да погледнеш дека верското образование кое се одвива во црквите е забрането за основците, а зошто би било? кога во уставот убаво пишува Член 44 Секој има право на образование. Образованието е достапно на секого под еднакви услови. Основното образование е задолжително и бесплатно. друг проблем е кој што сака да учи, а му се забранува. значи заклучок: - учениците кои се во основно образование немаат никаков начин, верски да се подучуваат, онака како што треба, треба или да крадат од некаде, од книги, летоци од јеховини сведоци, од телевизија, од видео игри со ѓаволи и чуда, така? - државата им го скрати тоа право, барем дел од државниот апарат. и што правиме сега? |
|||
Јас сум мајстор!
|||
skalica
Група Регистриран: 16.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 64 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Интересно, а мене, пак, многу ми наликува на пасторо-ѓаволологија! |
|||
Прости ми, Господи, јас сум грешен човек!
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |